Witam !
zapewne juz było, no ale nie znalazłem, wiec zapytam raz jeszcze
w CS4 otwierając RAWa w Camera RAW 5,3 zdjecie jest ciemne, odcienie kolorow fioletowe, ogolnie nie nadaje sie do niczego. Otwierajac JPG jest ok
jak temu zapobiec ?
Wersja do druku
Witam !
zapewne juz było, no ale nie znalazłem, wiec zapytam raz jeszcze
w CS4 otwierając RAWa w Camera RAW 5,3 zdjecie jest ciemne, odcienie kolorow fioletowe, ogolnie nie nadaje sie do niczego. Otwierajac JPG jest ok
jak temu zapobiec ?
Zakładam że to z 5d mk2 ten raw bo nie piszesz o tym a to często upraszcza znalezienie odpowiedzi...
Jeśli trafiłem to być może ACR v 5.3 nie obsługuje poprawnie rawów z tego modelu i trza by skonwertować do DNG...
Tam, zdaje się, był jakiś błąd w ACR. Ściągnij najnowszą wersję 5.5
zainstalowałem ACR 5.5 i dalej to samo :-/
w czym możne być problem ?
w ACR sRGB i PS tez sRGB
w ps otwarty jpg, w ACR raw
podobnie mam (odcień fioletu) w LR. W PSie zapewne tak samo byłoby ze wzgl. na ten sam ACR. W LR robię tak, że defaultowo ustawiam camera profil z Adobe na Neutral. Czasami, gdy bardziej podoba mi się kolor z profilu Adobe, to zmieniam odwzorowanie czerwieni (też w kalibracji profilu) tak, że HUE daję kilka punktów w prawo a saturację kilka w lewo. Później manipuluję tintą.
IMO to już taka przypadłość ACR, że "wali" fioletem i ręcznie trzeba to korygować
PS. Też mam 5D MK II. Z RAWów z 30D nie ma takiej fioletowej papki.
Co masz poustawiane w Color Management w PS i w kompie. Może połóż gdzieś tego RAWa to się zobaczy :)
eeeeee.... teorie spiskowe a w Adobe siedzą idioci co to se nie potrafią z tym poradzić albo specjalnie umilają życie polskim userom :mrgreen:
Coś, gdzieś kolega gasterek źle robi. Trzeba dojść co jest źle a nie winić komputer, Adobe i cyklistów.
EDIT: @gasterek - coś mi się zdaje, że masz coś źle poustawiane z profilami w swoim systemie.
Nie sieję teorii spiskowych, ale IMO tinta jest ciut za duża w prawo, czyli w fiolety :D
Mogę zrobić screen z C1PRO i LR, gdzie widać to doskonale. Doskonale wychodzi zafarb, gdy podnosi się kontrast.
możliwe ze cos mam nie tak
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i jeszcze jedno. Nie mogę znaleźć profili monitora iiyama h540s dla windows XP x64
Usiłujesz pracować w jakimś "profilu monitora" !!!! ŹLE. wywal Monitor profile z pierwszej linijki i wsatw albo sRGB albo AdobeRGB.
Siejesz. W Adobe naprawdę nie siedzą barany co nie wiedzą co to CMS. IMHO masz coś nie tak z profilami monitora. :mrgreen:
EDIT @ gasterek
W Color Management Profiles włącz "preserve embeded profiles" - masz całkiem wyłączony Color Management - to BARDZO ŹLE
trochę się zmieniło, lecz dalej jest dużo ciemniejsze i ten fiolet.. Jest go mniej lecz dalej jest
oj, nie oczerniam Adobe, dziękuję Bogu, że jest Adobe i ich produkty :D ;) Może mają inny gust niż mój i IMO mam dominantę fioletu :). Tak przy okazji sprawdzę management kolorów :P
W Color Management Profiles włącz "preserve embeded profiles" - masz całkiem wyłączony Color Management - to BARDZO ŹLE[/QUOTE]
hmm w PS ? nie bardzo rozumiem gdzie tego szukac
nic sie nie zmieniło :(
dobra, zaktualizowałem ACR. W LR zmieniły się pozycje w Camera Calibration. Przy defaultowym Adobe Standard jest już wyśmienicie!!!
Masz z grubsza poprawnie ustawionego PS i Color Management. Teraz pytanie o oprofilowanie monitora i co tam masz poustawiane.
Wywal wszystkie profile "generyczne", Adobe Gamma i inne podobne badziewia. Lepiej jest mieć monitor bez profili niż ze złymi profilami.
W Windows\system32\spool\drivers\color usuń profile monitora (zapisz jes sobie gdzie indziej) i zrestartuj kompa.
zrobiłem jak mówiłeś, wywaliłem wszystko z Windows\system32\spool\drivers\color
zrestartowałem kompa
i
nic sie nie zmieniło :(
jeśli jpg jest jotpegiem zapisanym w opcji RAW + JPG, to różnica (oczywiście IMO) pomiędzy RAW a JPG wynika z różnic pomiędzy odrawiaczem aparatu a ACR. Jeśli zjedziesz na RAWie z tintą ciut w lewo, to powinieneś uzyskać podobne kolory jak na jpgu.
i jest wszystko ciemniejsze niz w jpg
:(
Mama Mia! :-) Co ma do rzeczy "podgląd RAWa". Przecież to NIC NIE OZNACZA. Podgląd RAWa jest adekwatny do ustawień w ACR i tyle. Nic więcej. Jak jest ustawiony zły WB to... nic nie pomoże. Mocno polemizował bym z tym, że na screene gasterka jest dominanta zieleni. A jego monitor jest oprofilowany? A jak to wyświetla? A jak on to zapisałe? z jakim profilem?
@gasterek - nie oczekuj, że ACR zrobi coś sam ZA CIEBIE. Tam też trzeba trochę poustawiać. Na defaultowych ustawieniach to... nic nie daje.
Dziękuje Janusz za pomoc
lecz szkoda że problem dalej nie rozwiązany
:(