Witam !
zapewne juz było, no ale nie znalazłem, wiec zapytam raz jeszcze
w CS4 otwierając RAWa w Camera RAW 5,3 zdjecie jest ciemne, odcienie kolorow fioletowe, ogolnie nie nadaje sie do niczego. Otwierajac JPG jest ok
jak temu zapobiec ?
Witam !
zapewne juz było, no ale nie znalazłem, wiec zapytam raz jeszcze
w CS4 otwierając RAWa w Camera RAW 5,3 zdjecie jest ciemne, odcienie kolorow fioletowe, ogolnie nie nadaje sie do niczego. Otwierajac JPG jest ok
jak temu zapobiec ?
5d mk2,20d, 24-70 f2,8 L, 50 f1,4 , 70-200 f4 L
Zakładam że to z 5d mk2 ten raw bo nie piszesz o tym a to często upraszcza znalezienie odpowiedzi...
Jeśli trafiłem to być może ACR v 5.3 nie obsługuje poprawnie rawów z tego modelu i trza by skonwertować do DNG...
Tam, zdaje się, był jakiś błąd w ACR. Ściągnij najnowszą wersję 5.5
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
zainstalowałem ACR 5.5 i dalej to samo :-/
w czym możne być problem ?
w ACR sRGB i PS tez sRGB
w ps otwarty jpg, w ACR raw
podobnie mam (odcień fioletu) w LR. W PSie zapewne tak samo byłoby ze wzgl. na ten sam ACR. W LR robię tak, że defaultowo ustawiam camera profil z Adobe na Neutral. Czasami, gdy bardziej podoba mi się kolor z profilu Adobe, to zmieniam odwzorowanie czerwieni (też w kalibracji profilu) tak, że HUE daję kilka punktów w prawo a saturację kilka w lewo. Później manipuluję tintą.
IMO to już taka przypadłość ACR, że "wali" fioletem i ręcznie trzeba to korygować
PS. Też mam 5D MK II. Z RAWów z 30D nie ma takiej fioletowej papki.
Co masz poustawiane w Color Management w PS i w kompie. Może połóż gdzieś tego RAWa to się zobaczy
eeeeee.... teorie spiskowe a w Adobe siedzą idioci co to se nie potrafią z tym poradzić albo specjalnie umilają życie polskim userom
Coś, gdzieś kolega gasterek źle robi. Trzeba dojść co jest źle a nie winić komputer, Adobe i cyklistów.
EDIT: @gasterek - coś mi się zdaje, że masz coś źle poustawiane z profilami w swoim systemie.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Nie sieję teorii spiskowych, ale IMO tinta jest ciut za duża w prawo, czyli w fiolety
Mogę zrobić screen z C1PRO i LR, gdzie widać to doskonale. Doskonale wychodzi zafarb, gdy podnosi się kontrast.