Proszę o opinie, krytykę, popełnione błędy i wskazówki co muszę poprawić:?
1.
2.
3.
Wersja do druku
Proszę o opinie, krytykę, popełnione błędy i wskazówki co muszę poprawić:?
1.
2.
3.
Wady:
na 1: ogólnie mało ciekawe zdjęcie, ciężko mi powiedzieć co w nim jest nie tak, bo niby ładnie złapany ale efekt ogólny słaby.
na 2: zwiększyłbym głębię ostrości
na 3: brzydki kwiatek :) i trochę szkoda że ujęcie nie zostało zrobione w równej odległości od wszystkich trzech, żeby były w tej samej płaszczyźnie ostrości (ale to tylko przypuszczenie, bo nie wiem jak by wyglądało - musiałbym zobaczyć i porównać)
Teraz przyjemniejsza część, czyli plusy:
na 2: ogólnie ciekawe i sympatyczne ujęcie
na 3: fajny moment, bo 3 na raz i głowami do siebie to nie często się zdarza, ładny bokeh;
6 bardzo fajne
7 sympatyczne
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tylko szkoda, że na 7 nie zastosowałeś polara.
Dzięki :grin:, a polar by się przydał, może kiedyś w przyszłości zainwestuję.
16. Podoba mi się , choć czegoś mi tu brakuje , nie potrafię powiedzieć czego - może bardziej fikuśnego kadru , może ciekawszego światła ? nie wiem.
17.Problem z ostrością. Fotkę takiego modela mam i ja.
18.Ostrość jest , ale nie na modelu tylko w prawym górnym rogu. Szkoda.
Jeśli chodzi o poprzednie
Unikaj ostrego słońca , mocno psuje efekty.
Szczególnie to widać na jaszczurkach 4,5 podobnie na 11 i 15.
14, 11 , 9 trochę za dużo bałaganu w kadrze.
6.Bardzo dobre 12. też ok.
2. Fajny motyw , ale nie do końca wykorzystany.
Ogólnie przyjemnie się ogląda. Jest kilka błędów do wyeliminowania i będzie super.
Wielkie dzięki za wskazanie błędów, cały czas się uczę i liczę na porady od bardziej doświadczonych. Fakt, że często mam problemy z ustawieniem ostrości, ostrzę manualnie, może dlatego :-D Ostatnie fotki robione są w ciągu ostatnich tygodni i mimo że rano wstaję słońce zaraz po wschodzie jest bardzo ostre.
Wstawiam kolejne do oceny.
19 - bardzo fajne... może ciut ciemne jak dla mnie ;)
O tak. Teraz jest bezbłędnie. Z płaszczyzną GO wstrzeliłeś się idealnie od oka po koniec odwłoka. Mogłoby być ciut jaśniej , ale tak też jest bardzo dobrze.
Bardzo dobre. Gratuluję. GO rewelacyjna no i te kolorki owada... rewelejszyn :)
Dzięki za pochwały :-D, udało się ją złapać w całości ostrości dopiero na f/16, zrobiłem sporo prób i chyba przy tej najlepiej jest złapana. Oczywiście mógłbym trochę rozjaśnić ale wychodziły przepalenia na rosie.
Mam jeszcze jedno ujęcie, więc wstawiam do oceny:???:
Model nie musi cały się mieścić w GO. W wielu przypadkach jest to nie możliwe , a i często nie wskazane. Gra głębią to jeden z wielu środków wyrazu. Ważne żeby ostrość była tam gdzie powinna. 20 pod względem technicznym jest bez zarzutu, ale kompozycyjnie troszkę gorzej niż 19. Dam ci radę którą sam dostałem na forum.
Kiedy wybierasz się na polowanie makro wrzuć do plecaka czy kieszeni małe nożyczki.
Trzy cięcia nożyczkami pozwoliłoby ustrzec kadr 20 przed rozpraszającymi dodatkami.
Jest dobrze , ale może być bardzo dobrze :-D.
Jacapa dzięki :-D, zawsze odgarniałem trawę rękami i nie zawsze do końca się to udawało, za Twoją radą z nożyczkami jest szybciej i dokładniej.
Wrzucam fotki oczyszczone. Mam nadzieję, że poprawne kompozycyjnie:???:
Teraz tło super wygląda :) nożyczki są niezbędnym elementem wyposażenia ;)
21- ciut ciasno jak dla mnie:roll:
19-23 są super... robione z ręki?? doświetlasz je czymś??
Z ręki to tylko jaszczurki i trzy pierwsze w wątku, cała reszta ze statywu, wszystkie robione w świetle zastanym.
A dla mnie najfajniejsze jest 18. Jest ciekawe i ma ładne kolory i choć nie jest żyletą ostrości to i tak lubię je najbardziej. A jak już jestem przy "żyletach" to mam uwagę do części zdjęć, że nieco przeostrzasz wywołując. Lepsze zdjęcie lekko miękkie niż przeostrzone. Trzeba wyostrzać, ale tak żeby się nie rzucało w oczy. Spróbuj jeszcze raz z niektórymi i porównaj - zobaczysz, że będzie lepiej, bo kadrowo są ok.
Moim zdaniem 18 jest fajna .. taka "wodna/mokra" w kolorach ;).
Jednak makro to nie tylko robale ...zbyt dosłowne ich pokazanie nie przekonuje. każdy widział ważkę/muchę/pająka. Przydałoby się coś co pozwoli na chwilę zatrzymać oko na zdjęciu - może pomysłu/może światła? Popatrz na http://nikx.fotogalerie.pl/ ... niby tez makro ale jakieś takie bajkowe.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Niby takie same a jednak mają ducha. Nie sądzisz?
Masz rację, troszkę za mocno ostatnio przesuwam suwak, myślałem że będzie lepiej. Dobrze że zauważyłeś, ciężko znaleźć granicę wyostrzania, dzięki takim uwagą powstrzymam się następnym razem :-D
Makro tak troszkę poważniej jak na mnie dopiero w tym roku pstrykam, cały czas się czegoś uczę i próbuję wyeliminować błędy. Mam nadzieję, że na pomysły jeszcze przyjdzie czas:???:Cytat:
Zamieszczone przez gervee
Galeria piękna, ale na dzień dzisiejszy podoba mi się podejście do fotografii przyrodniczej Juza http://www.juzaphoto.comCytat:
Zamieszczone przez gervee
Ostatnie dwa bardzo dobre :)
Dzięki.
Witam serdecznie.
Minął rok i różnica w zdjęciach duża. Bardzo.
Pozdrawiam serdecznie.
ps. 25 - fajne ujęcie.
I wszystko dzięki forum CB, :mrgreen:
jaki sprzęt?
27,30,31 oceniam jako udane pod kątem tła, koloru, kadru i ogólnego wrażenia.
Ewentualnie na 30 zmniejszyłbym nasycenie czerwonego, bo trochę przepał wyszedł (jak nieraz u mnie).
32 - dużo lepiej wyglądałoby, gdyby obiekt był pokazany z boku lub z przodu. Drażni mnie również źdźbło w prawym, dolnym rogu (odwraca uwagę od głównego tematu)
33 - ten konik świetnie wygląda w tych kwiatach. Podoba mi się ukazanie obiektu poprzez kontrast kolorów :)
Ładnie i czyściutko z tych dwóch 35. lepsze, chociaż trochę przeginasz już z nasyceniem - jak dla mnie lepsze zdjęcia są bardziej naturalne.
35. najbardziej mi sie podoba
24 - rewelacja :D
26, 27 ładne, ale kontrast kosmiczny
czy mi się wydaje czy na 30 malinka jest malowana na czerwono po przepaleniu?
32 - wygląda bardzo ładnie :)
33,34 - przesadzony kontrast i nasycenie (tak jak już ktoś wspomniał)
35 - piękna głębia i kolorki :D
Kadry i ostrość bardzo dobre.
Wysoki poziom :)
Nie, to tylko konsekwencje nieudolnej zabawy suwakami nasycenia i jaskrawości:-D
36 i 38 na tak.
Witam.
Gdyby tak (na przyszłość ma się rozumieć) w 39 zmienić tło :shock:, na jeszcze bardziej jednolite (bez tego czegosia po skosie) to tego... No wiesz :-P.
Wiem, wiem, jestem już świadomy niektórych błędów, ale mimo tego chciałem je pokazać. Myślę, że dość ciekawa scenka:-D
40 bardzo fajnie wykonane - podoba mi się :)
41 - piękne tło, super kolory tylko szkoda, że "mordka" owada schowała się w mroku ;)
42 - fajne oczy (to białe to uszkodzenie?) ale coś z kadrem mi nie pasi...:roll:
43 - a do tego nie mam zastrzeżeń :D