Ciekawy, krótki i prosty tutorial
How to photograph a splash of water - Week 52
Jeśli było, to proszę o przeniesienie!
Pozdrówka!
Wersja do druku
Ciekawy, krótki i prosty tutorial
How to photograph a splash of water - Week 52
Jeśli było, to proszę o przeniesienie!
Pozdrówka!
Bardzo ciekawy tutorialik . Dzieki.
Mi narazie czasu i sprzętu brak, ale można wrzucić kilka fotek. :)
Bardzo praktyczny tutorial. Mi wyszło coś takiego:
Nie miałem niestety cierpliwości czekać na lepsze efekty, poza tym pryskało mi na obiektyw ;)
Posługując się innym tutorialem (link do niego widziany na tym forum) na szybko zrobiłem kilka kropelkowych zdjęć.
1. taki pomidorek
2. koronka
3. inna koornka
4. perełka
5.
kolega widzę w zlewie robił - ja skorzystałem z patelni, no i powiesiłem u góry (na żyrandolu) woreczek z wodą ;)
To nie patelnia ale odwrócona pokrywka od garów z kuchni ;). Były też robione na odwróconej misce. Wszystko na bardzo małej warstwie wody ... potem czyszczenie obiektywu. Może do takiej zabawy lepiej uzyć wody destylowanje?
Tak od siebie tylko dodam, może ktoś skorzysta. A mianowicie - Pan w tym bierze woreczek z wodą i go nadrywa. Ja myślę ze lepiej by się tu sprawdziła kroplówka, znaczy igła z takim tym "regulatorem kapania" + butelka plastikowa. Możemy bardziej kontrolować kiedy kapie i chyba wtedy łatwiej by było się "wstrzelic".
Spróbowałem nakłuć woreczek igłą - jeśli zrobimy zbyt mocno wtedy woda poleci ciurkiem, trzeba zrobic tylko takie delikatne nakłucie - wtedy kropelki spadają w w równych odstępach czasu:)
Ogólnie metoda Hoeya wydaje się być całkiem przyjemną - nie trzeba siedzieć nad zlewem w łazience :D
Nie powiem, fajna zabawa z kropelkami...
Dobry dozownik mozna zrobic z butelki po plynie do mycia naczyn ( takiej z dozownikiem) oczywiscie nalezy ja nieco dostosowac w dnie sie mocuje igle ze strzykawki potem stopniem odkrycia dozownika reguluje sie predkosc opadania kropel.
W zaleznosci jaki sie chce uzyskac efekt mozna kropa wyskakujaca, korony, kuleczki, rozbryzgi, stosuje sie rozne wysokosci spadania, rozne glebokosci czy tez kolory plynow. Warto tez poeksperymentowac z odbiciami w kroplach.
Szkoda, ze z nie moge zobaczyc tego tutoriala z lokalizacji gdzie jestem :]
Bardzo ciekawy tutorial, zastanawia mnie tylko jaka jest najmniejsza ogniskowa, żeby komfortowo fotografować taką scenę. Raczej coś z dłuższych, ciekawe czy kit 18-55 by sobie na długim końcu poradził, bo bym kiedyś spróbował.
Jesli tylko na Kita nakrecisz soczewke np +2D to bedziesz mogl robic nawet z odleglosci okolo 10cm co i tak jest dosc blisko (a przy okazji zabezpieczysz soczewka obiektyw), oczywiscie zalezy czy chcesz uchwycic KORONE czy Wyskakujaca Krople. Osobiscie kropelki robie M42 i zawsze daje jakis filtr na przednia soczewke, zwlaszcza jak kapiacym plynem nie jest woda :].
Witam serdecznie, na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać :)
Moja pierwsza próba z wodą wyglądała tak:
za duże
tło niedopracowane niestety, ale tym zajmę się następnym razem ;)
350D + kit :)
Pozdrawiam
poprawione :)
u mnie to tak wyszło... w calosci prawie stosowalem sie do tutoriala, niestety bez zdalnego wyzwalania lampy bo takowego jeszcze nie posiadam.
a tu backstage:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
natomaist to już po uzyciu programu do obrobki grafiki :)
No widzę, że nie stosowałeś się jednak do tutoriala baardzo dokładnie.
Tam kartka z tyłu pochylona jest w stronę wody a u ciebie w stronę sufitu - przez to światło lampy zamiast odbiciem oświetlać wodę oświetla stojącego przy aparacie :/
no tak ale ja nie mam zdalnego wyzwalania lampy :P, czekam na dostawe z hą kągu. wtedy zrobie poprawnie :P
Popi, jakie parametry ustawiłeś przy 1. zdjęciu? [ogniskowa, iso, czas, przysłona] ?
Pod takim kątem krople u góry u mnie przy f/8.0 nie łapały się w pole ostrości...
DeMarcus Jest exif.
Tak, według tutoriala z YT.
Wybaczcie, że nie zapisałem i nie sprawdziłem :p
Ciekawe, przysłona 7.1, nie wiem dlaczego u mnie tak wychodziło. Wrzucę sampla...
ciekawe jaki efekt wyszedlby gdyby woda byla gazowana;D:D
uzywaj opanda exif nie będziesz musial zapisywac
lampa byla na aparacie to raz. dwa - pojemnik w ktorym była woda miał powierzchnię niepłaską (byla to blacha do pieczenia ciast), więc gdy kartka była nachylona w stronę tej blachy na zdjęciach wychodziło to dno takie nieciekawe i psuło cały efekt
Czy to wina ogniskowej?
co masz na mysli, moze za blisko szklo bylo kropli blizej niz odleglosc ostrzenia??
ja robilem stalką 50mm, albo 17-40 na 40mm
Odległość była dobra, sprawdzałem. Parę mi w miarę wyszło, ale ten problem mnie zaciekawił :p
mi wyszło coś takiego
jako tła użyłem złotą blendę a naczynie to złota blacha po pralinkach ;)
To moje pstryki. Ja jako 'dozownika' użyłem dekiel z pudełka na płyty CD sprzedawane w tych wieżyczkach :D Foto backstage'u też posiadam, ale jest dość kontrowersyjne :p
pytanie podstawowe....co zrobić, jak się nie ma lampy stojącej z boku, tylko zwyczajny KITowy sprzęt?
możesz doświetlać lampą wbudowaną
w tym przypadku akurat się nada
Witam,
odświeżę wątek odrobinę dodając swoje dzisiejsze, pierwsze w tym temacie, próbne zdjęcia ;)
Proszę o wyrozumiałość.
Uploaded with ImageShack.us
Jakby ktoś chciał więcej, to jest ich sześć w albumie, zapraszam tu :
http://img821.imageshack.us/g/img5536p.jpg/
Pozdrawiam,
J.
Zazdroszczę Wam takich zdjęć. Ja dopiero zaczynam i jeszcze nie potrafię wykorzystać w pełni możliwości mojego aparatu. Kto wie...może kiedyś się uda. Na dzień dzisiejszy tylko tyle udało mi się uzyskać.
No cóż. Będę próbowała dalej.
To ja dorzucę moje próby.
1.
2.
Ups!
Usunęły się zdjęcia (przyznaję nie zupełnie same - trochę im w tym niechcący pomogłem).
Więc jeszcze raz:
1.
2. http://img8.imageshack.us/img8/2565/img5856small.jpg
I parę słów na temat techniki:
- użyłem mleka zamiast wody (polecam)
- głębokość kałuży mleka do której wpadały krople to jakieś 4 mm (!) - łatwo wtedy o uzyskanie efektu korony
Hej,
ładne, może odrobinę bym przyciął ok 20% od góry, zniknie wtedy tło po lewej troszke odstaje od reszty, która jest całkiem całkiem ...
Ale to tylko moje osobiste zdanie.
Pozdrawiam,
Jacek
Nie chciało mi się wrzucać gdzie indziej więc z FR skopiowałem
Ładne ;)
Nie wiem czy ktoś zaglądał do tego Pana, ale podrzucam linka bo naprawde warto popatrzeć :) http://www.liquidsculpture.com/index.htm
Warto - świetne prace.
Pozdrówka!
przepraszam forumowiczow za bledy!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://yfrog.com/5y1009044277edytowany1j i kolejna fotka
ska - super sprawa. Bardzo fajna fota :)