Tak się zastanawiam, chociaż wiem, że to głupie pytanie, ale czemu niektóre obiektywy klasy L są białe...
Może chodzi o to, żeby odbijały światło i się nie nagrzewały zbyt mocno bo czemuś to tam może szkodzić...
Pozdr., :)
Wersja do druku
Tak się zastanawiam, chociaż wiem, że to głupie pytanie, ale czemu niektóre obiektywy klasy L są białe...
Może chodzi o to, żeby odbijały światło i się nie nagrzewały zbyt mocno bo czemuś to tam może szkodzić...
Pozdr., :)
zeby zwracaly na siebie uwage
to dlaczego EOSy 1nki nie sa? ;)Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
ale macie problemy ;)
To mi sie wydaje jedynym sensownym wytłumaczeniem.Cytat:
Może chodzi o to, żeby odbijały światło i się nie nagrzewały zbyt mocno
:lol: Chyba że chodzi o drażnienie dresów. :lol:
Może będą jakieś limitowane edycje dla kolekcjonerów...Cytat:
Zamieszczone przez Riccardo
W ciapki...
Widziałem moro, ale to chyba były nakładane pokrowce...
Do Wildlife Photography...
:lol: np. z trzema paskami dla dresiarzy, że by gustownie pasowało do dresiku też z trzema paseczkami. :lol:Cytat:
Może będą jakieś limitowane edycje dla kolekcjonerów...
czesto stosuje sie takie moro-pokrowce na dlugie biale rury w fotografii przyrodniczej.Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
Dokładnie, jakaś substancja pokrywająca soczewki.Cytat:
bardzo trafna uwaga :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
a tam...Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
po co dresiarzowi aparat...mało tego obiektyw...
synek nawet nie wie do czego to służy...
pewnie by to do mikrofalówki wsadził...
biale, aby odbijaly promienie sloneczne
biale, aby zwracaly na siebie uwage i byly rozpoznawane.. nie przez bandziorow ;)
nie wszystkie L'ki są białe - a 17-40L?
ale rozmawiamy o tych bialych - zas w pierwszym poscie watku mozesz przeczytac "ale czemu niektóre obiektywy klasy L są białe..."
Białe BODY to by już raczej nie przeszło...
dla fotograf slubnej? laski :mrgreen:Cytat:
dla panow bylyby czarne :D
Białe są przede wszystkim długie L-ki.
Czym coś jest większe tym bardziej zmienia swoje wymiary wskutek zmian temperatury. Przy krótszych obiektywach można to zjawisko pominąć a przy dłuższych jego wpływ staje się już zauważalny i prawdopodobnie może przekładać się na jakość zdjęć.
Choć niewątpliwie nie bez znaczenia jest tu też czynnik marketingowy.;)
To ja sie dopisze - a dlaczego niektore sa szare a nie biale? ;) (70-200 2.8 IS L i 100-400 4.5-5.6 L na pewno, 70-200 2.8 L chyba tez)
Powiedziałbym bardziej że to kolor kości słoniowej a nie szary.Cytat:
To ja sie dopisze - a dlaczego niektore sa szare a nie biale? (70-200 2.8 IS L i 100-400 4.5-5.6 L na pewno, 70-200 2.8 L chyba tez)
bo szare mnie się brudzi od białego? ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
To dlaczego nie zrobili czarnych, wogóle by się nie brudziły.Cytat:
bo szare mnie się brudzi od białego?
L-ki są białe żeby każdy foto-człowiek wiedział iż stada fotografów kręcących się i robiąc foty aktorom i np. członkom Orlen spec komisji to użytkownicy Canona a nie ..... no własnie nie bedę pisał ale wszyscy wiemy kogo (:.
Zreszą otwórzcie jakąkolwiek gazetę z tłumem fotoreporterów i wszędzie biało..
:lol: :lol: :lol: Podoba mi się twoja interpretacja. :lol: :lol: :lol:Cytat:
L-ki są białe żeby każdy foto-człowiek wiedział iż stada fotografów kręcących się i robiąc foty to użytkownicy Canona a nie ..... no własnie nie bedę pisał ale wszyscy wiemy kogo (:
Innymi slowy - zeby (jak to mowia na Kurpiach ;-)) bylo wiadomo "who's hot and who's not" ;-)
A tam...
Jutro maluję wszystkie moje szkła na biało...
Emulsją...zewnętrzną oczywiście... ;)
Nie zapomnij jeszcze o czerwonym pasku na koncu szkla ;)Cytat:
Hmm, no były tu kiedyś zdjęcia kitowca z domalowanym paskiem :)
Założę czerwoną gumkę recepturkę...Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Tak pozatym farba już schnie...
Wieczorem 2'nd part of rege dżampreza :)
Wiejska impreza a tu koleś z eL'ką będzie latał...będą jaja... ;)
Domaluj 3 czerwone paski, to nie będziesz mieć problemów z dresami. :lol:Cytat:
Nie zapomnij jeszcze o czerwonym pasku na koncu szkla
he, he, he - to dobre.Cytat:
Innymi slowy - zeby (jak to mowia na Kurpiach ) bylo wiadomo "who's hot and who's not"
Moim zdaniem to w głównej mierze chwyt marketingowy - rozpoznawalność.
Przecież Canon nie ma licencji na długie lufy a tylko on (no mniej wiecej) robi je w kolorze białym.
No właśnie nie, robi też Nikon i Minolta a to już większość produkujących takie obiektywy (znaczy o takich ogniskowych) do małego obrazka...Cytat:
Zamieszczone przez perlpa
Fakt, moje niedopatrzenie. Nie mniej jednak jest ich mniej i białe lufu najczęściej kojarzone są z Canonem a to już osiągniety ważny cel marketingowy (w moim przekonaniu)
Jak najbardziej się zgadzam.Cytat:
Zamieszczone przez perlpa
Zebysmy mogli sie smiac z ponizszego zdjecia :DCytat:
Dlaczego L'ki są białe...
:lol: :lol: :lol: Może by podrzucić to zdjęcie na forum Nikona, z głupim pytaniem co to za "nowa" seria obiektywów do Nikona ? :lol: :lol: :lol:
Lepiej im podrzucic caly link do watku, bo jak si nie myle to jest z Fredmiranda, nie ? :DCytat:
Zamieszczone przez Nemeo
Tak jest, z fredmiranda :)
Długie elki mają trzy pasy - bo wynika to z przepisów o bezpieczeństwie w ruchu lotniczym.
Po prostu, na końcu komina musi być wyraźny znak, żeby brać lotnicza nie zaczepiała przez nieuwagę.
Panowie na pokazach lotniczych wiedzą o tym i stosują przepisowy sprzęt. ;)
Wlasnie... Tak ostatnio sobie szedlem na sloneczku i przygrzalo sprzet :)Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Czemu biale (tak naprawde to jasno kremowe) to nie wiem. Ale moze zaczeli malowac tele po tym, jak 80-200/2.8L zyskal dumny profesjonalny przydomek "magiczna rura kanalizacyjna" :D
Biały kolor lepiej odbija światło przez co obiektywy się nie grzeją, a to pozytywnie wpływa na pracę AF.
to kamuflaż by białych eLLL nie było widać na Grenlandii wystających z białych iglo :-D
by się misie nie spłoszyły :-D hihihi
Wg kanonów (:D Canon-ów??) mody białe nosi się od Wielkanocy do 1 września więc zobaczymy kto jest teraz niemodny :)
Biały lub szary jest bardziej kojarzony z canonem i oto chyba chodziło producentowi – czyli reklama.
Dla mnie biały na obiektywach wygląda super ;)
Dlatego są białe, bo na takich grafikach jak ta łatwiej jest sprawdzić jaki producent sprzętu foto jest najlepszy... ;)
http://www.karikuukka.com/peking2008/100m/
dresy szybciej wyłapują w tłumie ofiary :)