Canon 24-105 czy Canon 18-200 ?
Pytanie jest może retoryczne dla profesjonalistów ! Jednak amator stoi przed sporym dylematem. Różnica w cenie tych szkieł jest znaczna a niektóre parametry mają one zbliżone. Dla kogoś kto nie zarabia na zdjęciach oraz nie bawi się w ich ocenę pod kątem aberracji, winietowania który obiektyw będzie lepszy – czyli krótko mówiąc dla amatora robiącego zdjęcia typowo turystyczne i okolicznościowo-rodzinne? Czy warto przepłacać, aby otrzymać obiektyw którego potencjału się nie wykorzysta lub nie doceni ? Czy warto jednak zainwestować w dobre szkło, aby w przyszłości docenić jego walory ? Czy też będzie to przerost formy nad treścią okraszony jednak brakiem np. zdenerwowania na dystorsję w Elce ? Pytań i sugestii może być jeszcze wiele – ja podzieliłem się tymi, które mi się w tej chwili nasunęły. Co Wy na ten temat sądzicie ?
Odp: Canon 24-105 czy Canon 18-200 ?
Hej,
pozwolę sobie odkopać wątek :mrgreen:
Stoję w tym momencie przed dylematem. Mam już od paru lat 18-200, z którego jestem całkiem zadowolony. Ma swoje wady, ale da się z nimi żyć, natomiast w najbliższym czasie planuję wyjazd na którym jakość produkowanych zdjęć będzie miała dla mnie spore znaczenie i zastanawiam się nad przesiadką na 24-105. Jeśli chodzi o szeroki koniec, to mam już S10-20 więc nie będzie to problemem, natomiast chciałbym wiedzieć, czy obrazek produkowany przez 24-105, zwłaszcza jeśli chodzi o kontrast, kolory, ostrość jest na tyle lepszy, żeby taka zamiana miała sens (specjalnie pomijam dbałość wykonania, chodzi mi jedynie o poprawę jakości obrazka). Z racji tego pytanie kieruję głównie do osób które używały obu tych szkieł, choć wszystkie spostrzeżenia będą mile widziane :)
Dzięki!
a co chcesz z tymi zdjeciami robic?
mysle ze ta zmiana jakiejs olbrzymiej roznicy w obrazku nie wniesie
70-200L F4 lub jak kasy brak 55-250 STM . Ale nie wiemy jaki potrzebujesz zakres ?
Napisz który 18-200 masz. Jak dla mnie różnica między tymi obiektywami (obojętnie który 18-200) kolosalna. Natomiast 105 to nie 200.
Cytat:
Zamieszczone przez
sniper88
Hej,
pozwolę sobie odkopać wątek :mrgreen:
Stoję w tym momencie przed dylematem. Mam już od paru lat 18-200, z którego jestem całkiem zadowolony. Ma swoje wady, ale da się z nimi żyć, natomiast w najbliższym czasie planuję wyjazd na którym jakość produkowanych zdjęć będzie miała dla mnie spore znaczenie i zastanawiam się nad przesiadką na 24-105. Jeśli chodzi o szeroki koniec, to mam już S10-20 więc nie będzie to problemem, natomiast chciałbym wiedzieć, czy obrazek produkowany przez 24-105, zwłaszcza jeśli chodzi o kontrast, kolory, ostrość jest na tyle lepszy, żeby taka zamiana miała sens (specjalnie pomijam dbałość wykonania, chodzi mi jedynie o poprawę jakości obrazka). Z racji tego pytanie kieruję głównie do osób które używały obu tych szkieł, choć wszystkie spostrzeżenia będą mile widziane :)
Dzięki!
Do cropa był nie kupował 24-105. C15-85 lub S18-35 a do tego coś dłuzszego jak ci potrzeba
Mam 18-200 Canona, używane głównie w zakresie do 100mm (90% użycia to wyjazdy: krajobrazy, miasto etc.), rzadko kiedy potrzeba mi więcej, więc z długiego końca mogę spokojnie zrezygnować. Jeśli chodzi o 15-85 i inne szkła pod cropa, to odrzucam je na wstępie bo w przyszłości (jeszcze nieokreślonej, zależy jak dobry okaże się 2016 :mrgreen:) i tak planuję przesiadkę na FF. Z tego powodu prędzej czy później 24-105 u mnie zagości, pytanie tylko czy kupiony wcześniej da mi lepszą jakość zdjęć na obecnej 60d.
Jeśli nie będzie Ci brakowało szerokości, to bierz i się ciesz wykonanymi zdjęciami.
24-105 jest bardzo uniwersalny to raz, a jego jakość/wykonanie to wiadomo - super i ciężko zajeździć. Rozumiem zamysł zmniejszenia wagi plecaka. ALe pytanie jak bardzo jest używane 200mm ?? Czy nie lepiej 24-105 + stalka 200mm? - Dwa super szkła zabierane od potrzeb, Dla mnie na wyjazd tylko 24-105, początek i koniec ogniskowych wystarczający, stałe światełko, ....L-ka..... :) A zooma dalej można zawsze nogami zrobić :P
jak dla mnie sprawa jest więcej niż oczywista 24-105 f/4 L IS USM
a dlaczego - to pisałem już tutaj -> http://www.canon-board.info/dla-pocz...ml#post1305125
albo wykorzystujemy szansę (daną nam przez producenta szkieł w naszym systemie) na zakup doskonałego szkła w relacji: cena/jakość/możliwości, albo sprzedajemy lustrzankę (bo w jakim celu dalej ją używać z byle jakimi szkłami?) i kupujemy bardzo dobry kompakt (używam bezlusterkowca z matrycą APS-C i szkieł z analogów), który z pewnością mając bardzo dobrą optykę zrobi lepsze zdjęcia niż lustrzanka z kiepskim jakościowo i optycznie szkłem.
24-105 super uniwersalne i pancerne szkło, mam jeszcze 17-40 z 70-200 ale na wyjazdy częściej zabieram ten pierwszy, nie chce się szczególnie w zimnie zmieniać obiektywów.
I do tego jakość obrazka w tej cenie. Pierwszego dnia jak miałem tą L-kę w ręku przypadkiem mi się przymknęła do f/9.0 przy robieniu portretu...i od tej pory wiedziałem , że się nie pozbedę tego szkiełka
najlepszy spacer-zoom w systemie (moim zdaniem oczywiście)
bez niego przykładowo tej fory bym nie zrobił Fotoferia.pl: High Gallery - zdjęcie 93433, death zone i z pewnością wielu innych również :)
Nie tylko Twoim candar - dla mnie to jedyne szkło jakie biorę na wyjazd/wakacje żeby nie obciążać - i tak ciężkiego - bagażu. Jedna puszka jeden słoik i po co więcej na spacery
Właśnie kupiłem kilka dni temu używany 24-105 L i bardzo jestem zadowolony. Okazało się, że to szkło z 2006 roku, ale kupiłem przez sklep fotograficzny i mam 6 miesięcy gwarancji.
Mimo wieku ostry jak żyletka, szybki, żadnego FF czy BF. Żadnych rys na soczewkach. Jedynie tubus dość łatwo opada pod swoim ciężarem jak trzymam obiektyw ku górze.
Bardzo, ale to bardzo polecam wszystkim niezdecydowanym.
Cytat:
Zamieszczone przez
a9a
Właśnie kupiłem kilka dni temu używany 24-105 L i bardzo jestem zadowolony. Okazało się, że to szkło z 2006 roku, ale kupiłem przez sklep fotograficzny i mam 6 miesięcy gwarancji.
Mimo wieku ostry jak żyletka, szybki, żadnego FF czy BF. Żadnych rys na soczewkach. Jedynie tubus dość łatwo opada pod swoim ciężarem jak trzymam obiektyw ku górze.
Bardzo, ale to bardzo polecam wszystkim niezdecydowanym.
No akurat przy f/4 to musi być coś mocno skopane żeby zauważyć FF/BF
ja miałem dwa i na 105 to był jakiś żal
sigma o tych samych parametrach zbija z nóg
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
ja miałem dwa i na 105 to był jakiś żal
sigma o tych samych parametrach zbija z nóg
To Twoja prywatna opinia oczywiście, która różni się diametralnie np. od opinii jasno wyrażonej na znanej stronie systematycznie testującej sporo szkła.
Wg. LensRentals Sigma ma też większy rozrzut niż Canon.
"The Canon is sharper at 105mm. When using a zoom lens, many of us tend to use the two focal length extremes the most. Sigma wins the 24mm contest and Canon wins at 105mm. "
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM Art Lens Review
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
To Twoja prywatna opinia oczywiście, która różni się diametralnie np. od opinii jasno wyrażonej na znanej stronie systematycznie testującej sporo szkła.
Wg. LensRentals Sigma ma też większy rozrzut niż Canon.
"The Canon is sharper at 105mm. When using a zoom lens, many of us tend to use the two focal length extremes the most. Sigma wins the 24mm contest and Canon wins at 105mm. "
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM Art Lens Review
Miałem 24-105 Canona, teraz mam Sigmę. Nie wiem co mi się w elce podobało :)
Sigma ma to do siebie że może, ale nie musi potrzebować kalibracji. Jak już jest ustawiona jest wszystko ok.
No, ale to loteria jaki model się kupi. Canon tego problemu nie ma, lub dotyczy on pojedynczych egzemplarzy.