http://www.dpreview.com/news/0903/09...wareupdate.asp
ps. ...and requires returning the camera to Canon for service
http://www.dpreview.com/news/0903/09...wareupdate.asp
ps. ...and requires returning the camera to Canon for service
ALE TO CHODZI O LUSTRO JAK KTOS WYMIENIONE NIE MA. JAK MA TO TYLKO SOFT, TO JUZ NIE WYMAGA WYSYLKI. tak ja zrozumialem
Dzięki - Issue #2 akurat mnie irytowało nieco..
teraz czytam ze wlasnie chyba bede musial wyslac... a wlasnie wraca z zytniej...ehh nieudany model. nowy kosztuje tyle co Nd3 a do piet nikosiowi nie dostaje...
Na stronie piszą "...if you own an affected product...". Ok, ale w takim układzie usterką może być dotknięty dowolny egzemplarz bez względu na numer seryjny, czy też jakaś określona partia? Jak wcześniej była historia z lustrem, to były podane numery seryjne w zakresie których miała być felerna partia aparatów. Rozumiem, że ta nowa "rewelacja" to inny problem niż wcześniej wałkowana kwestia lustra? W sumie moja sztuka strzela jak należy, choć bocznych punktów ostatnio rzadko używam :-)) A już myślałem, że będzie taki spokojny wieczór :-)))
Ja u siebie w deesie nic z ww.przyjemności nie zauważyłem.Boczne punkty używam rownie często jak centr. nie lubię przekadrowywać .Czy ktoś zrobil update firmware na 1.1.4 ?
Wygląda na to że nowa. Bo:
W każdym razie - po przemyśleniu - zarejestrowałem się i czekam na telefon.
- dotyczy tylko punktów niecentralnych
- nie wspominają nic o numerach tak jak to było z lustrem
- w równym stopniu odnosi się do D jak i do Ds.
PS
Optymiści z DPR twierdzą, że to AF z Mk IV ;)
Pesymiści, że jak będzie działał - teraz już naprawdę - to nie będzie nowej jedynki przed olimpiadą ;)
na opacznych: http://www.optyczne.pl/1652-nowo%C5%..._Mark_III.html
"najlepsze" są komentarze pod spodem
No dobra,też tak zrobiłem.Jakby co,to będzie że przez Ciebie :mrgreen:
Fajnie że jesteś na stałym lądzie..Pozdrawiam :smile:
Jacku,najpiękniejsze w opisie wad deesa jest zdanie: "Lustro nie działa nawet po naciśnięciu przycisku migawki." z tego jakże pieknego stwierdzenia wynika że przed nacisnięciem przycisku migawki tez nie działa.:shock: ja to sobie zapiszę :lol:
I ja tez , po uaktualnieniu softu lustro nadal dziala:)
Ale tym mnie dobili: http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos1dm3af/index.html - był kiedyś taki statek Waza - miał wszystko, co trzeba (i nie), tylko nie pływał...
Ale przeciez sprawa jest chyba prosta - jesli masz body juz kilka miesiecy i robisz nim zdjecia i ani razu nie wyskoczyl Ci Err99 ani tez Ci sie nic nie zwiesilo, to nie masz problemu. A wysylanie do serwisu tylko dla swietego spokoju, zeby Ci tam pogrzebali IMHO mija sie z celem.
ps
jest takie prawo chyba Marphiego - jak cos działa, to nie ulepszaj na sile ;)
Canon też pewnie zna to prawo... skoro więc ogłosili poprawkę, to znaczy, że mieli istotne powody. Ja tak sobie to próbuję tłumaczyć.
Zaraz zaraz - Canon zna to prawo i nie ulepsza na sile, jednak jakby wiedzial o konkretnej serii, to by to (jak ostatnio) oglosil. Skoro tego nie robi, to wg mnie znaczy tylko tyle, ze body z taka wadą trafiaja sie losowo. A skoro tak, to jesli nic Ci sie nie dzieje, to po co pchac na wspaniala Żytnią? :cool:
Witam!
Przeczytałem ta informacje z
http://www.optyczne.pl/1652-nowo%C5%..._Mark_III.html
Kilka razy pojawiał mi się ten err99 w 1D Mark III. Wystarczyło ponownie włączyć aparat i problem znikał. No ale zadzwoniłem na Żytnią i miły Pan powiedział, że nie słyszał o takim komunikacie Canona. Więc podałem mu powyższy link, żeby się zapoznał. Po chwili milczenie oznajmił, że w takim razie można oddać aparat do nich.
Ja zapytałem czy w takim razie skoro nie mają wytycznych odnośnie naprawy tej usterki jest sens żebym oddawał? Chwila milczenia.... On nie jest technikiem więc nie wie. Ja na to, proszę zatem mi dać do telefonu jakiegoś technika, on na to że nie może! Po chwili milczenia poszedł zasięgnąć języka. Wrócił i oznajmił, że nie mają na razie żadnych informacji na temat tej usterki i proponują narazie ściągnąć ze strony canona nowy firmware!!!! A co do tej usterki zadzwonić jutro, może będą coś wiedzieć....
konkluzja jest taka, że ja się boje normalnie oddać tam body, bo oni sami nie wiedzą co zrobić i znając przekorny los, to jeszcze coś popsują. Więc dalej będę pracował tym body mając nadzieję, że mi się migawka nie zablokuję na jakimś ważnym temacie.
Czy ktoś kontaktował się również z Żytnią? Czy ktoś ma podobne dylematy?
pozdrawiam
Marcin
Ja wiem jedno - jesli faktycznie zacznie mi cos zle chodzic, to na Zytnia jedynki NA 1000% nie oddam tylko np. do Niemiec.
Tak trochę OT - ten cały problem wydaje się przechodzić trochę bez echa na różnych forach, a z pewnością już tutaj na CB (raptem 20 postów w wątku). W przeciwieństwie do histerycznych mega tematów o 5DII, sprawa wręcz nie istnieje :-) Wychodzi na to, że albo użytkownicy 'jedynek' trzymają bardziej nerwy na wodzy, albo po prostu liczba aparatów dotkniętych tymi problemami jest naprawdę niewielka. W każdym razie mój aparat działa bez zarzutu i nawet publikacja tej informacji serwisowej nie była w stanie tego zmienić :-) (a w przypadku 5D, pojawienie się 5DII od razu spowodowało falę różnych "pogorszeń" ;-) ).
Baaaardzo smieszne - ale jesli kolega z jednym postem na koncie faktycznie przekazuje prawdziwe informacje o wiedzy szanownego serwisu na w/w temat, to odpowiadajac na Twoje pytanie - wlasnie dlatego ;-)
"Service detail: replaced lever assembly, mirror charge/lever assembly, SH charge/mirror box assembly/washer/washer, plain. checked all, adjusted focus & exposure, cleaned to factory specs. Cleaned C-MOS, firmware update...." - nie, nie mnie - jakiemuś gościowi z NJ. :mrgreen:
Wow...taka lista?
W europejskich serwisach byłoby: pindolnięcie młotkiem w lustro, wytarcie ścierą od podłogi matrycy, kopnięcie korpusu dla pewności.
Ja...ja...też chcę być tak obsłużony :E
Panowie,
Warszawski Serwis Canona nadal (13.03.2009) nic nie wie o akcji dot. AF w Mark III. Przypadkiem dowiedziałem się, że zainteresowani kontrolą aparatu powinni zgłosić chęć swojego w niej udziału za pośrednictwem telefonicznej linii pomocy technicznej Canona. Nr podany jest na stronie:
http://www.canon.pl/Support/Consumer...e_numbers.aspx
Informacji na ten temat również nigdzie indziej nie znajdziecie. Póki co trwa zbieranie zgłoszeń. Od ich liczby będzie zależała decyzja Canona co do sposobu przeprowadzenia akcji na terenie Polski. Z wymiany opinii i głosów (na dpreview) tych, którzy już wzięli udział w akcji wynika, że warto wziąć w niej udział jeśli ma się zastrzeżenia do działania AF. Pozytywny efekt jest podobno wyraźnie widoczny i nie do przecenienia.
Pozdrawiam.
Czyli jest szansa na "remont" w Berlinie za pośrednictwem Canon PL...
No to co - nie rejestrujemy się? ;)
Ja - będzie ze dwa tygodnie temu - zarejestrowałem się via Canon UK. I cisza...
Ja też tam się zarejestrowałem, ale ponieważ przez tydzień była cisza zadzwoniłem do Canona Polska i dowiedziałem się tego, co opisałem powyżej. Mam nadzieję, że widzą co robią. Mam tak dosyć tej niesprawności AF, że nie będę się wahał przed wysłaniem. Może nawet lepiej jeśli zrobią to w Berlinie?
http://forums.dpreview.com/forums/re...1211200&page=2Też się skusiłem :) Aparat ma wrócić jakoś na początku tygodnia.Cytat:
I brought the 1Ds mk3 to the service center (JAS-Tekniikka) in my hometown on Monday, and got it back today. I also discussed about the adjustments and other general things with the technician. Summary (as I understood it):
- The upgrade is about storing new low-level tuning parameters for the AF system on the camera. These tunings are normally found using Canon's special tuning tool/software, but now Canon have upgraded the tool to provide better AF tuning parameters for the camera.
- Mechanical adjustments not needed, unless something was wrong to begin with. In my case, such adjustments were not needed.
- I was also informed that the mechanical mirror-related problems that plagued some of the 1D mk3's were corrected before the 1Ds mk3's mirror box assembly was mass produced, meaning that those problems are indeed unique to the 1D mk3. Previously, I also heard one of them mention that the original mechanical 1D mk3 fault could be seen with bare eyes when shooting a rapid burst and looking into the mirror box at the same time (maybe not while it was still mounted in the camera, though - I don't know).
I also asked about the fact that I have occasionally heard the mirror in my camera return a bit more slowly than usual... as if there were a slight delay between the shutter and the mirror flipping back. I was concerned about this being an indication of something being "almost" stuck in there. Anyway, they replied that there are multiple sensors inside the mechanism that would store error codes into memory in case something was wrong, but no such indications were found.
Może ktoś pomoże w przetłumaczeniu to na j. polski. Znam wszystkie języki świata oprócz j.angielskiego :)
Z ciekawości wklepałem w google - rezultat powala :mrgreen: Ale już tłumaczenia na francuski i niemiecki są raczej czytelne, więc powinieneś dać radę :lol:
W skrócie, "technik powiedział":
- kalibracja punktów AF z użyciem "nowego lepszego narzędzia"
- bez zmian mechanicznych
- poprzedni fix (mechaniczny) był tylko dla 1D (nie Ds), bo w tym drugim błędy w konstrukcji zostały wykryte odpowiednio wcześnie.
W ogóle na dpreview opinie raczej pozytywne... pozostaje trzymać kciuki.
Innymi słowy, można się domyślać, że Canon.PL uzależnia zakup "nowego lepszego narzędzia" od liczby zainteresowanych.PL?
puszki wysyła sie bezpłatnie do Wilich \DE po uprzednim zgłoszeniu w www.canon.de ..stąd otrzymujesz UPS Label i wysyłasz na ich koszt sprzet ..przebiega to bardzo sprawnie 3-4 dni ......a ze canon.pl dał ciała ..bez komentarzy :mrgreen:
pytanie brzmi skad wiemy ze AF działa nam lepiej? moja jedynka tez nie zawsze trafia, szczegolnie gorzej jest na pionowych kadrach, ale czy to wina puszki czy moja? czy to aby nie bardziej dla wlasnego samopoczucia?
Trochę pewnie tak :) Ale powiedziałbym, że odczucia jakie mają ludzie na dpreview przed/po trochę pokrywają się z moimi ("przed"). Niby działa, niby jakieś tam znośne zdjęcia robi - za szybko przelatującym F-18 nadąża :-) ale czuć, że mogłoby być lepiej.
Moje wrażenia takie bardziej "produkcyjne" to raczej dopiero w maju.
Gdyby nie to, że dotyczy to również 1Ds, który wyszedł po całej aferze i - należy się domyślać- już bez usterki z 1D, to nie przejmowałbym się zbytnio.
A to wygląda jak jakaś nowa skucha - więc nieroztropnie byłoby nie sprawdzić.
Może ja sprawdzę przed majem - ale przedtem będę musiał się uśmiechnąć do wojkija ;)
tylko z tego komunikatu Canona wyniaka, że wszysklie 1D i 1Ds są walnięte...
przecież Canon wie do jakich puszek (numer seryjny) co wkłada i kiedy to robi, jeśli była jakaś wadliwa partia to wiedzieli by jaka i napisali by od którego do którego numeru seryjnego
A to ciekawe jesli moj sprzet przestał robic ostre zdjecia tylko dla tego ,ze przeczytalem komunikat to w takim razie nie bede pokazywal tego komunikatu moim klientom :) Nie dajmy sie zwariować jesli do tej pory bylo ok to po co i czym sie przejmowac:)
Oczy dziś sobie przez te posty popsułem.Ale co widzę ostre zdjęcia z Ds-a ,to nadal widzę. Ale jak dłużej poczytam to ...:shock:.
Krakers ty posiadasz obiektyw 17-200L jak w podpisie ?
U mnie w 1D MKIII wywala Err99 zupełnie bez powodu. Co prawda bardzo sporadycznie ale nie ukrywam że jest to niepokojące. Jakoś od razu po pojawieniu się komunikatu Canona, grzecznie wypełniłem formularz, wysłałem i... nic. Jak myślicie, czekać dalej czy może skontaktować się z serwisem DE? Nie będą robić żadnych problemów?
..z informacji które posiadam wynika , że nie bedą robic zadnych problemów
Service Info Center
Canon Deutschland GmbH
Siemensring 90-92
47877 Willich
Telefon: 0080022666767
Fax: +49 2154 495 699
E-Mail: Serviceinfocenter@canon.de
WEEE-Reg.-Nr. DE 31262607
HRB 5511 Amtsgericht Krefeld
Geschäftsführer: Jeppe Frandsen
www.canon.de
Jest zasada: - ja działa i robi zdjęcia - nie oddawać do serwisu.
Serwis tylko popsuje nic nie naprawi, bo nie ma pojęcia o co chodzi klientowi. Nie wie o akcji serwisowej, ma w dupie polskiego klienta.
Oddając sprawne body na Żytnią, prosicie się o kłopoty...
Dokladnie tak samo uwazam.
Malo tego - nie wazne czy do Polski czy nie - wazne, ze jesli wszystko chodzi cacy a ktos zacznie tam ruszac, naprawiac, uaktualniac, to prawdopodobienstwo zepsucia jest wieksze niz to, ze nagle zacznie zle dzialac.
Canon Polska też uruchomił stronę do zgłoszeń. Zaszył ją na wszelki wypadek głęboko, więc nie łatwo znaleźć:
http://www.canon.pl/Support/Consumer.../RRF_index.asp
Jeśli:
i chodzi o kalibrację AF lepszym i bardziej precyzyjnym narzędziem serwisowym to zapewne wada występuje losowo w aparatach, których "starym" narzędziem nie udało się tego skalibrować dobrze.Cytat:
...- The upgrade is about storing new low-level tuning parameters for the AF system on the camera. These tunings are normally found using Canon's special tuning tool/software, but now Canon have upgraded the tool to provide better AF tuning parameters for the camera.
Jak dla mnie wniosek jest jeden - działa bez zarzutu więc nie dotykać dopóki nie ogłoszą, że wszyscy userzy są proszeni o wizytę w serwisie.