Troche moich zdjeczdjecia
Wersja do druku
Troche moich zdjeczdjecia
Eh sami makrowcy tu... nie ma nikogo z portrecistow? (oprocz mnie...) :(
Jeszcze kilka lat i tez zaczne cos pokazywac z portretów :))))BTW czy strumienice lub swiatło efektowe (tak sie to chyba nazywa ) mozna zrobic z lampy błyskowej tzn mam 3 lampy błyskowe pierwsz główna druga modelujaca i czy z trzeciej mozna zrobic swiatło efektowe ???
Nie jestem pewien jakie efekty chcesz uzyskac... ale popatrz sobie po akcesoriach do lamp blyskowych, moze cos ci podpasuje: http://www.lumiquest.comCytat:
Zamieszczone przez Niedzwiedz
:) he dzieki ,
Efekt ktory chce uzyskac ? obwodke ze swiatła na włosach modela :)
Poznęcałem się trochę nad Tobą Niedźwiedź. Nic złośliwego nie mam na myśli - chodzi o konstruktywną krytykę. Jak coś nowego mi wyjdzie (bo na stare patrzec ja sam juz nie mogę) to powieszę w necie - liczę na rewanż.
Eeee to chyba nie takie trudne... z samego dolu dajesz fleszem skierowanym we wlosy troszke od tylu... tzn ja bym tak probowal ale jeszcze nie probowalem, po to jest wygoda cyfry by probowac 8)Cytat:
spoko bede musiał przeprowadzic eksperymenty :))) narazie trafilem lampe o LP 84 z fotocela (jakas reporterska z lat 70 ) bedzie zabawa hehe
Cytat:
Zamieszczone przez qiq
Super na to liczylem :)) zdjecia sa tam od poczatku jak zaczelem fotografie to taka skala porownawcza dla mnie o moich postepach :)
w niektorych makro zeczywiscie GO jest slaba bo robilem ruskim miechem i ob z przyslona 16 a to za malo czasami (paprochy to fefekt z brudnych szkieł ;)wiele przeszly w tamtym sezonie. ) ale bardzo mi pomagaja wszelkie uwagi :) to znaczy ze cos jeszcze ze mnie bedzie ;)
Cytat z madrej ksiazki* :Cytat:
"Aby podswietlic wlosy swiatlem kontrowym, ustaw zrodlo swiatla za modelem, nieco z boku i ponad nim. Zaloz na zrodlo swiatla tubus i skieruj swiatlo na wlosy. Mozesz tez ukryc zrodlo swiatla nisko, bezposrednio za modelem."
* - National geographic "Szkola fotografowania: Ludzie i portrety"
Superrr
najbardziej podobaja mi sie organy i pajeczynka :)
eeech musze jeszcze potrenowac kilka lat :(
Dzięki 8-)
Prawdę mówiąc mam siebie za początkującego, w porównaniu do innych fotek zamieszczanych na tej stronie. Szczerze polecam, bo można bardzo dużo się nauczyć, zwłaszcza o foto przyrody. Tam nie ma zmiłuj się! Albo fotka sama się obroni, albo trafia do kosza. Nie ma "pomiędzy". Ale każdy ma swego zajoba 8-)) Nie mógłbym inaczej niż łazić po jakichś porąbanych miejscach lub siedzieć godzinami bez ruchu i czekać żeby w końcu coś wylazło i dało się sfocić. A później i tak pół filmu do kosza :?
no tak to jak ty jestes poczotkujacy to ja jestem cimnogrod heheh. dopiero od 1 roku sie w to bawie. To prawda ogladanie zdjeci innych i zastanawianie sie jakie swiatlo i co i dla czego jest rownie wazne co robienie wlasnych zdjeci. tak rozumiem ze czekanie godzinami ..... tak Jak mnie widza ludziska jak po polu na czworakach 2 metrowy gosc o masie niedzwiedzia gania za robalami to sie pukaja w glowe ale oni nie wiedza jaka to daje frajde.
taaakkk polowa filmu do smieci ja wyzucalem czasami cala :))) ale cyfrowy rozwiazala ten problem :))) choc troche zaluje (lubialem wkladac film do aparatu ;).
kiedys jak juz zrobie te zdjecie to je wystawie :)
Marzy mi się syfrówka, własnie ze względu na moje ograniczenia finansowe co do ilości filmów i późniejszej obróbki.Cytat:
Potrzebuję pilnie pewniaka w Dużego Totka!
Może masz? 8-)
witam,
ja tam sie nie znam na fotograii :cry: , mam aparat robie zdjecia, teoria znana, brak talentu :oops: , jak ogladam zdjecia innych to swoje moge tylko do kosza. moze kiedys cos mi wyjdzie to sie odwaze pokazac.
"Fioletowo"- dla mnie bomba.
pozdrawiam
piotrkula
A jednoczesnie ze wzgledu na ograniczenia finansowe cyfrowka dla ciebie za droga? Ot paradoks ;) . Btw - unikaj stwierdzenia "syfrowka" . Nie jest zbyt przyjemne. Nikt z robiacych cyfrowka (poza najwiekszymi glabami i szpanerami) zlego slowa o analogach nie powie, za to analogowcy na sile jakas swieta wojne proboja wywolac zarzucajac (nieslusznie) wszystkim cyfrowkom , przez taka pseudosmieszna nazwe , syfiaste zdjecia :?Cytat:
Zamieszczone przez qiq
Dzięki za opinię 8)Cytat:
Zamieszczone przez piotrkula
Nie daj sie chłopie! Rób zdjęcia :!: :!: Myśl o tym jak wygląda kadr i wyobrażaj sobie co byś z tego kadru wyrzucił lub jakbyś go widział. Baw sie głębią ostrości. Ja praktycznie nie ruszam sie bez statywu. On daje mi czas na zastanowienie się, obejrzenie ujęcia z różnych stron. Fakt że nieco upierdliwe takie łażenie ze statywem i manewry nim podczas ustawiania. Zanim naciśniesz spust migawki odczekaj z 5-10 minut - może wpadniesz na lepszy pomysł lub zobaczysz ciekawsze ujęcie.
Bo chyba jasne jest, że wyłożenie 5 tys. zet za korpus nie przychodzi łatwo. Przynajmniej mnie.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Co do słowa cyfrówka - OK, będę się pilnować.
i to jest moj problem, z regoly z go nie mam problemow, problem to kadr, zawsze znajde na zdjciu cos czego tam nie powionno byc, lub cos co zostalo uciete nie tak jak bym tego sobie zyczyl, ale nigdy nie mialem cierpliwosci zeby kadrowac 5-10 min, musze to zmienic, i na pewno nie poddam sie ja po prostu lubie robic zdjecia, nawet te nie najlepsze maja cos w sobie :)Cytat:
...Baw sie głębią ostrości. ...
Zanim naciśniesz spust migawki odczekaj z 5-10 minut - może wpadniesz na lepszy pomysł lub zobaczysz ciekawsze ujęcie.
piotrkula
qiq pisz bo drugi raz nie powtorze
1,6,78,76,52,49 - to pewniaki na sobote w totka :))))
qiq d30 kupisz ponizej 3000 PLN jak nie robisz duzych odbitek to wystarcza az nadto :))) ja tam jestem zadowolony z mojego i zamiast 10d kupil by m 1d bo ma spota,gripa,niezły AF i wogole duzo innych ciekawostek a ze ma matryce 4 mpx mnie nie przeszkada a nawet jest zaleta :)))
A liczyles kiedys lub chociaz szacowales ile wydajesz na filmy/odbitki itp?Cytat:
Zamieszczone przez qiq
Zalowales kiedys ze nie mozesz zrobi kilkudziesieciu ujec jednej sytuacji by wybrac najciekawsze? Itp itd, to sa zalety ekonomiczne - jednorazowy wydatek a potem spokojna glowa i oszczednosc, tylko czasu sporo trzeba by przebrac troche... bo zdjec sie wiecej robi.
A to ze 1D jest 4 razy drozszy niz 10D to szczegol :twisted: (cos tam za te bajery dodatkowe trzeba zaplacic).Cytat:
Jasne, jasne. Jestem świadom, że rocznie mogę tyle samo, a spokojnie i więcej wydawać na filmy+lab. Tylko ciężko tak przez rok odmawiać sobie pstrykania, tu mnie boli.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Dlatego ja sie zakredytowalem by kupic 10D. Trace pare zl na odsetkach, ale przez te 2 lata splacania kredytu moge juz pstrykac fotki nowym sprzetem, niz zbierac tyle samo czasu na aparat 8)Cytat:
Zamieszczone przez qiq
Fajny szerszeń :D Jeśli Cie interesuje- zajrzyj do mojego- trzeba kliknac "www" i wyszukac w moim portolio na plfoto, na samym dole :wink: Lubie szerszenie :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez alahari
Łaaaaa super :) wiesz mam takie pytanie czy to tak te canone g3 robia czy masz jakies tajne metody pracy w PS mi jakos to sie nigdy nie udaje ze zdjecie wyglada jak wyglada u ciebi !:( to fakt ze moje zdjecia robione sa z ruszkiego miecha ( od nie dawna mam ob macro) i mam 3.14 Mpx) ale twoje sa rewelacyjne ????
to co zdradzisz troche tajemnicy ?
To zadna tajemnica (zreszta wielu o to pytało i wielokrotnie odpowiadałam w komentarzach pod zdjeciem)- soczewka powiekszająca + 4 (firmy Hama) :wink: Nawet nie makro... Co do PSa- jedynie: wykadrowanie, pomniejszenie, podostrzenie (bo zmniejszone foty traca na ostrosci), ale nie duze, i domalowanie tych kropek na wykałaczce 8) A szerszeń był...dead... :oops: Znalazłam... :oops:
Dobra nie konkurs ale wpadki
czyli
TWOJ NAJWIEKSZY GNIOT KTOREGO NIE SKASOWALES !!!!!
musi miec chociaz czytelna tresc ;)
Ha ha! Ile ja mam gniotów na dysku :lol: Na pewno bym wygrała :twisted:
Mnie nigdy do glowy nie przyszlo zeby gnioty skanowac :-) ... leza gdzies szczelnie zamkniete w segregatorze przed dostepem postronnych ;-)
Miala bys we mnie godnego rywala w tej konkurencjii :)Cytat:
Zamieszczone przez alahari
Mimo ze uwielbiam kasowac wlasne gnioty to znajdzie sie kilka...
Na przyklad to: "Wachanie skarpetki" :lol:
http://vitez.ceron.pl/galerie/koty/s...es/spice02.jpg
Ten biedny kotek to przezyl ??? :D
Vitez nie masz serca Brutalu hehe :)))
Jak cos znajde wrzuce :D hehehe
Stopa hyhyhy , wiewior dobry :D hyhyhy
nowy gniot jak by co :)
zdjecie
ej fajna ta fotka :D taka zielona hehehe
Co za makro używasz :?:Cytat:
nowy gniot jak by co
zdjecie
no ciekawy jestem co powiecie ?
http://onephoto.net/info.php3?id=63699
Jakosciowo dobre, kompozycja na szybko chyba robiona (troche krzywo i ciachniete) ;) ale za to wymowa, podpis i tytul bardzo dobre.
mi zupelnie nie pasi... w pierwszej kolejnosci zdejmij kolor z foty.. bo psuje klimat.. ;)
Vitez masz racje :) troche szybko robione bo byla chwila !
Czacha ja wiem ? moze . jakos slabo umiem zdejmowac kolory moze macie jakis ciekawy poradnik jak to dobrze zrobic :(
a moze cos takiego? :roll:
Podesle ci w domu na PW krotka instrukcje do PS.Cytat:
Troche bardziej skomplikowana i dajaca lepsze instrukcje niz przelaczenie na grayscale lub klikniecie w "Monochrome" w Channel mixerze 8)
oki Czekam na instrukcje
ale podziwiajac efekty pracy Czachy doszedlem juz do pewnych metod :)
ale mam problem zakladam nowy kanal w PS i daje go jako czerwony 50% (tak jak bym zakladal filtr na obiektyw ) ale niewiem jak zamienic ten kanal czerwony na szary (hue/Sat.... nie moge zrobic) wie kto jak to zrobic ?
tez bym prosil :) ostatnio robilem fotki i zmienialem wlasnie w ten sposob na szare :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Zamieszcze na forum w Technice robienia zdjec skoro tylu chetnych. Wczoraj niestety nie mialem czasu w domu :( (a wlasciwie praktycznie mnie nie bylo w domu nie liczac zbyt krotkiego noclegu).
Czacha jak sciemniles murek i droge nie sciemniajac ryjka plizzz powiedz bo mnie juz sil brakuje
Vitez dzieki a masz jeszcze jakies metody ? opisz !!!
jest cos takiego jak burn tooll... pobaw sie :)
Wiesz... dana metode, jak i dowolne ingerencje w obrazek (tzw 'zabawe suwaczkami' 8) ) mozna wprowadzac selektywnie (np lassem wybierajac obszary) albo nawet tylko do konkretnych warstw :roll: .Cytat: