Witam.
Wersja 2.0 Lightrooma jest już dostępna.
http://www.optyczne.pl/1129-nowo%C5%...%C4%99pny.html
http://www.adobe.com/products/photoshoplightroom/
Cena online dla Polski - € 301.29 Full, € 119.79 Upgrade (ceny z VAT).
Wersja do druku
Witam.
Wersja 2.0 Lightrooma jest już dostępna.
http://www.optyczne.pl/1129-nowo%C5%...%C4%99pny.html
http://www.adobe.com/products/photoshoplightroom/
Cena online dla Polski - € 301.29 Full, € 119.79 Upgrade (ceny z VAT).
Beta zrobiła na mnie piorunujące wrażenie.
Fajnie że jest już full.
No i cena zgodna z oczekiwniami.
Ciekawe czy poprawili IMHO średnio udany delikatnie mówiąc system strefowego wpływania na zdjęcie (pseudo maski) bo jak zostało tak jak w wersji beta to zaoszczędzę kasę bo nie kupię Upgrade ;) - no chyba że zrobią promocje na upgrade bo za tą kasę to trochę mało innowacji jak dla mnie.
Za prawie 400 zł to wolę kupić najnowszego Elementsa + Neat Image lub NoiseNinja + PTLens, który to zestaw da mi wielokrotnie większe możliwości i lepszą jakości niż niż te parę skromnych poprawek w LR.
Mam metodykę taką iż zdjęcia obrabiam w LR 1.4 a te zdjęcia które wymagają dalszej obróbki np: obróbki na warstwach, wędrują do darmowego Gimpa.
W LR 2.0 Beta zanim doprowadziłem zdjęcie do zadowalającego mnie efektu za pomocą tego pędzla strefowego to w Gimpie na warstwach zrobiłem 5 zdjęć, lepiej, dokładniej, wygodniej.
P.S. Mam prośbę do tych co używali LR 2.0 Beta a teraz zainstalowali / zainstalują tą nową pełną wersje aby podzielili się spostrzeżeniami czy coś poprawili w stosunku do Bety, szczególnie chodzi mi o pseudomaski czyli pędzel.
pozdrawiam
Chcą się trochę podbudować na duchu z racji spadającego dolara... ;)
Wystarczyłby na razie. Zapewne będzie jak z Photoshopem, że aktualizacje wspierające nowe puszki, które od dziś pojawiać się będą na rynku, będą wypuszczane tylko dla najnowszej wersji Lightrooma. Więc jeśli ktoś planuje zakupić następcę 5D po Photokinie ;), to chcąc wołać RAWy w LR, zmuszony będzie do nabycia nowszej wersji. Ot, marketing...
Swoją drogą, puszek nie zmienia się często (chociaż...), może uda się doczekaż z tym do LR 3.0. :)
I jak? Dwója importuje w końcu katalogi z 1.x ?
tak, z bety teżCytat:
I jak? Dwója importuje w końcu katalogi z 1.x ?
A ja mam pytanie w sprawie RAW+JPG (uczę się jeszcze więc pracuję w tym trybie) - nie znalazłem tego w instrukcji LRa...
Po imporcie zdjęć z aparatu mam w katalogu zarówno RAWy jak i JPGi. Podczas obróbki oczywiście pracuję na RAWach (LR widzi "RAW+JPG").
W jakim celu LR zaimportował JPGi?
Czy mogę je wyrzucić?
Z góry dziękuję za pomoc.
w LR możesz również poprawiać JPGi, jeśli nie chcesz ich widzieć, daj je do innego katalogu
No właśnie o to chodzi, że po imporcie nie mam podwójnych plików w LR - w Library mam tylko RAWy opisane po najechaniu myszką jako "RAW+JPG", a do katalogu docelowego są importowane oba formaty plików (RAW i JPG).
Zresztą to nie takie ważne przecież :) Po prostu będę wywalać JPGi, jak już nie będą potrzebne :) Dziękuję za informację!
W preferencjach importu powinna być opcja do rozłącznego traktowania plików RAW i JPG, jeśli o to Ci chodzi. Po imporcie można po prostu zaznaczyć JPGi i je wywalić. Wywalenie JPGów z folderu, gdzie są zaimportowane RAWy - gdy opisana opcja jest wyłączona - skutkować może informacją o zgubionym pliku.
Nie wiem czy zauważyliście, ale:
Ze strony Adobe Labs można ściągnąć nowe profile różnych aparatów - działają na LightRoomie 2 oraz na Adobe Camera Raw 4.5 (tzn. Photoshop CS3)
W praktyce oznacza to, że w Lightroomie lub ACR można już korzystać z Canonowskich Picture Styles - Faithful, Neutral, Standard, itd. itp. - tyle że w takiej trochę przybliżonej wersji zrobionej przez Adobe. Dodatkowo jest jeszcze jeden profil - Adobe Standard - według mnie dużo lepszy od wcześniejszego ACR 3.3 lub ACR 4.4, a do niektórych zastosowań lepszy też od wszystkich profili Canona.
Słowem: wreszcie w Lightroomie i ACR będzie można uzyskać prawdziwy kolor czerwony!
Naprawdę warto sprawdzić.
Na dzień 11.8.2008,
profile (na razie wersja beta) są tu: http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
a ACR 4.5 jest tu: http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html
Pozdrawiam
praktycznie od momentu wyjscia LR testuje to, w polaczeniu z profilami. ogolnie, nie da sie ukryc, jest niezle. jednak kiepskie przetwarzanie przez Adobe tonalnosci w poblizu przepalen czerwonego kanalu nie zostalo do konca zlikwidowane. bo o ile dobrze naswietlone niebo o wschodzie lub zachodzie slonca ma w profilu Standard fajna tonalnosc, o tyle wlaczenie Landscape produkuje obrzydliwy zolto-pomaranczowy plastik, ktorego np. DPP juz nie robi, C1 laskawie dla Adobe pomine milczeniem. tak ze profile jak profile, bo pomagaja zblizyc barwy do wzorca producenta, ale silnik w ACR/LR ma nadal sp... temat nasycania kolorow (i nadal wyglada to na proste liczbowe algorytmy zamiast przetwarzania "percepcyjnego").
a na LR 1.4 nie będa działac? ;/
Niestety, tylko ACR 4.5 lub LR 2. Btw, z tych nowych profili to najprzyjemniejszy chyba Adobe Standard. Nie miesza za bardzo z kontrastem i nasyceniem, a czerwienie ma poprawione.
LR 2.0 jest strasznie wolny. Dużo wolniejszy niż wersja 1.4.1. Szczególnie jak używa się masek. Poczekam na kolejną podwersję (2.X) bo z LR 1 na początku też chodził wolniej, niż teraz.
u mnie zero zastrzezen do predkosc LR 2.0, nawet chyba lekko zwawiej niz LR 1.4
z tym ze mam osobna patrycje na RAW-y a na osobnym dysku cache lightrooma. i 4GB RAM pod XP (de facto to mniej, ale...). i naprawde chodzi fajnie
dwójka jest wolniejsza. Da się pracować, ale czasem mam wrażenie że zżera bez sensu RAM. Mam 8GB wersję 64 bit (VISTA i LR) Kolory są do przeżycia. Mnie wkurza brak możliwości wyłączenia wyostrzania. Poziom zero, to nie jest zero.
Ja tam nie widzę różnicy w prędkości 1.4 i 2.0, niemniej jeszcze trochę stabilność nawala - parę razy mi się zupełnie zwiesił a kilka razy miał dziwne przestoje. Całe szczęście że wszelkie zmiany są zapisywane na bieżąco :)
Witam od pewnego czasu śledzę to forum i muszę powiedzieć, że jest bardzo pomocne w rozwijaniu pasji fotografii. ale do rzeczy: posiadam loghtrooma wersja 2.0 i mam problem z importem fotek obrobionych CS3. w poprzedniej wersji (1.4.1) nie było z tym problemu.Po próbie powrotu do LR wychodzi komunikat:"This photo could not be imported because it could not be read." a pod spodem: " it may be in an incompatible format." jeśli by ktoś wiedział jak rozwiązać ten problem to byłbym wdzięczny ogromnie.
Całkiem fajna ta nowa wersja. Podoba mi się output sharpening ( przy eksporcie do jpg). Ma co prawda tylko trzy stopnie, ale dzięki tej funkcji nie trzeba podostrzać dotatkowo fotek przy resaizingu.
Pędzel z automaskami i gradueted filtr też przydatne. Teraz przy obróbce wiekszości zdjęć wogóle PSa nie trzeba odpalać.
Przydało by sie by w nastepnej wersji zaimplementowali jakieś narzędzie do korekcji dystorsji i geometri zdjęcia ( np takie jak w PS)
wyszła wersja RC Lightrooma 2.1
podobno szybsza
http://labs.adobe.com/wiki/index.php/Lightroom_2.1
Wydaje się że jednak jest szybsza, chociaż "pędzle" działają dalej tak że pozostawia to wiele do życzenia. Sprawdzę jeszcze na blaszaku, przed instalacją jak było i jak jest. Cudów jednak się nie spodziewam, po tej bardziej kosmetyce i usunięciu uciążliwych błędów (u mnie np. ver2.0 miała problem z otwieraniem plików bezpośrednio w PS, lub nie dało się utworzyć "wirtualnej kopi").
a ja mam pytanko z innej beczki ale dotyczace LR2, mianowicie czy LR2 pozwala na zmiane rozdzielczosci do druku fotek ? powiedzmy ze mam RAW z 40D i chce go ustawic na 2700x1800 w 300dpi do druku w formacie 6x9 cali, czy jest to mozliwe czy musze te fotki jeszcze raz przemielic w ktoryms PS'ie ? Bawie sie dopiero LR2 od kilku godzin stad takie pytanko
Jest to możliwe przy exporcie fotek, podczas dobierania ustawień. Zakładka "Image Sizing".
Tylko że w przypadku przygotowywania do odbitek i tak zwykle trzeba ręcznie przekadrować ujęcia... niestety format 2x3 ma tylko odbitka 10x15...
Niewiem czy dobrze Cie zrozumiałem, ale jeśli chodzi o samo drukowanie z poziomu LR jest możliwość wyboru ppi i ustalenie rozmiaru wydruku w mm, wowczas rozmiar w px przeskaluje sie automatycznie - tak ja to rozumię. Natomiast nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie - Czy ktoś wie czy jest możliwość drukowania z LR bez marginesów?
Przedwczoraj pojawiła się beta 2 profili do LR i ACR, kapitalna rzecz ;-)
Do zapodania stąd: http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
Pozdr.
pytasz o RAM?
trudno mi ocenic. ja sie trzymam XP i tam miedzy 2GB a 4GB jakiejs wielkiej roznicy w pracy biezacej nie ma. aczkolwiek, jak sie odpali aplikacje Adobe'a to juz potrafia zezrec. jak eksportujesz zdjecia z LR z opcja otwarcia w Photoshopie to pamiec jest zzerana rowno. jak eksportujesz na raz 100 zdjec to te 4GB sie widzi.
co do lokalizacji plikow: mam w kompie 3 fizyczne dyski twarde. system jest na jednym z nich, repozytorium RAW-ow na drugim, a cache aplikacji Adobe (i innych) na trzecim ;) co wynika poniekad z przekombinowania sprawy po dolozeniu najnowszego dysku, bo tak na chlopa to mi wyszlo, ze optymalnie bedzie rozdzielic te trzy rzeczy, i tak zrobilem. z praktyki wychodzi mi, ze rzecywiscie dziala to dobrze
akustyk: no musze to wyprobowac...hmm Tyle ze mam 2 dyski sata w raid (stripping). Czyli winda widzi jeden dysk podzielony na 2 partycje. Chyba w tym wypadku taki zabieg jest bezsensowny? moze podpiac dodatkowo na ide stary dysk 40gb na sam cache zeby odciazyc system - wygram tym cokolwiek czy zle rozumuje?
wiesz... sprobowalbym. tak naprawde jak zalozysz tam partycje FAT32, niekoniecznie z calych 40GB to dostaniesz zupelnie osobny nosnik tylko do niedzielonego uzytku przez LR. w teorii powinno to dac kopa aplikacjom. od czasu do czasu to czyscic i w razie potrzeby defragmentowac i bedzie git malina.
ja bym sprobowal
Dzieki-sprawdze to.
mam pytanie odsnonie przeznaczenia tego programu.
Czy nadaje sie on do szybkiej edycji zgranych na komp fotografii (czy to jpg czy RAW) - dostosowanie bieli , kontrastu , nasycenia itp. czyli poprawiania fotek gdy troche nie tak wyszly.
Bo tak sie zastanawiam co jest lepsze do tych spraw - ten program czy np photoshop elements ?
Bo tak sobie sciagnelem elementsa i lightroom w wersjach trial i pare fotek tak z automatu pzrejechalem ( bez wglebiania sie w jakies tam filtry) aby poprawic i mi wydaje sie jakby ten lightroom lepiej fotki poprawial , nawet poprzez ( w jednym i drugim programie) wybranie utomatycznej korekcji bez suwania suwakami. Nie wiem czy to tylko taki przypadek czy ten lightroom jest lepszy. Niestety pracuje na laptopie i wiadomo jakiej jakosci jest matryca wiec moze ktos z was by sie wypowiedzial
Lightroom to najlepsze graficznie (GUI) i funkcjonalnie (nie licząc wolnej prędkości) wcielenie Adobe CameraRAW (taki wyspecjalizowany moduł Photoshopa). Elements to z kolei najuboższe funkcjonalnie wcielenie tegoż ACRa (zestaw podstawowy korektorów - tylko zakładka Basic), graficznie (GUI) podobne do tego z normalnego Photoshopa. To dla mnie (skupionego na RAWach) podstawowe różnice między nimi. Reszta to mniej lub bardziej udane wodotryski.
O tym czyje wodotryski są badziej udane niech świadczy (troche przewrotnie) ich rozmiar na dysku. Lightroom zajmuje kilkanaście razy mniej miejsca na dysku niż Elements (który jest chyba nawet obszerniejszy od PS Extended!)
Prawdopodobnie odpowiednim nakładem pracy w każdym z programów można uzyskać identyczne rezultaty, ale atmosfera, która panuje na ich pokładzie oraz wydeptywane ścieżki na skróty są skrajnie różne. "Elementarzem" można zrobić materiał do fajnego albumu rodzinnego (bez czerwonych oczu!) a z "Ciemni" również do fajnego albumu, ale który się jeszcze sprzeda. ;-)
ps Canonowy DPP i tak jest najlepszy! 8-)
Mam na myśli stosunek ilości/jakości obrobionych fotek do czasu na to poświęconego, przy uwzględnieniu mojej "leniwej" filozofii korekcji zdjęcia. A tak wygodnych krzywych RGB to i nawet w produktach Adobe nie znalazłem (bezdotykowo dla oryginałów) więc i JPEG się kłania.
ps Nie ciągnąłbym tu dalej wątku DPP...
oki , dzieki za info co do programow, musze sobie przysiasc do kazdego , nad kazdym popracowac i zobaczyc ich mozliwosci
Mam takie drobne pytanko:
Czy da się ustawić nasz programik w taki sposób aby generował pliki - galerię (przez moduł web) pozbawiony dużych liter w nazwach wszelkich plików?
Wczoraj zainstalowałem trial Lightroom'a do przetestowania i dziś dopatrzyłem się dziwnej rzeczy....
Zdjęcie wywołane w C1 do tiff'a, pomniejszone w LR do przykładowo 700px daje dziwne krawędzie (crop w prawym dolnym rogu). W prawym górnym rogu jest crop tego samego tiffa pomniejszonego w Paint Shop Pro X2.
W LR wyostrzanie przy eksporcie wyłączyłem.
Nie wiecie co może być przyczyną takiej kichy na krawędziach?
Pozdrawiam.
http://img61.imageshack.us/img61/6194/rekaua6.png