witam wszystkich! :) mam maly problem z moim canonem :( gdy robie zdjecia na trybie "Tv" to wychodza zawsze czarne zdjecia... nawet z wlaczona lampa :( prosze o pomoc :(
Wersja do druku
witam wszystkich! :) mam maly problem z moim canonem :( gdy robie zdjecia na trybie "Tv" to wychodza zawsze czarne zdjecia... nawet z wlaczona lampa :( prosze o pomoc :(
Sorry za banalne spostrzeżenie, ale najciemniej bywa pod latarnią - może za krótki czas dobierasz? Wybierz scenę, przestaw na AV i zobacz, jaki czas wybrałby aparat dla danej przysłony, a potem porównaj z tym, jaki sam wybrałeś.
Kurde strasznie wadliwe canon te puszki ostatnio wypuscil na rynek;)
Myślałem że mnie nic nie zaskoczy, ale takie pytanie związane z absolutnymi podstawami zrzuciło mnie z krzesła.
Zapomniały woły...?
Ja jeszcze dwa lata temu nie wiedziałam co to jest przysłona, a co GO, a że pamięć mam dobrą, to się nie nabijam. Nie przejmuj się rekin tymi Wesołkami, oni też kiedyś zaczynali ;)
A ja jeszcze zacytuję " zapomniał wół jak cielęciem...cielakiem był ".Te wszystkie rady "kanapowych profi" zaczynają być już denerwujące i żenujące.
Ludzie. Od czego jest instrukcja? Przecież to co zostało opisane to podstawy podstaw. Nie przeczytało się instrukcji i zdziwienie że coś nie tak? To są pierwsze strony książeczki.
Cytat:
Zapomniały woły...?
Nie jestem profi, nigdy nie bede, jestem amatorem cykam fotki, umiem czytac. Jakos po przeczytaniu instrukcji takich problemow nie mialemCytat:
A ja jeszcze zacytuję " zapomniał wół jak cielęciem...cielakiem był ".Te wszystkie rady "kanapowych profi" zaczynają być już denerwujące i żenujące.
Moze kolega jak kupuje telewizor nowy to pierwsze co robi to zaglada na forum i pisze temat "jak wlaczyc to ustrojstwo, chyba nie dziala"?? Prosze Cie, WSZYSTKO na ten temat jest w instrukcji obslugi!! Moze nie ma o kompozycji i innych technikaliach, ale jest na tyle wyczerpujaca ze srednio inteligetny czlowiek po przeczytaniu Jej potrafi zrobic zdjecie. Z mojej strony zero tolerancji dla leni.
BTW ja rozumiem, ze mozna nie wyczaic jak dizala lampa w trybach manualnych, ale to naprawde sa podstawy
I nie widziales przez wizjer ,ze cos ciemno??Cytat:
juz nie raz mi sie zdarzylo, ze robilem zdjecia 'na zombie'
Wiem Sniper, że żartowałeś. Ale z instrukcjami róznie bywa, ja sama nie dalej jak wczoraj zapytałam na PM Mądrego Kogoś, jak wyłączyć mirror lockup, bo kupiłam sobie wężyk, a że 2 lata używałam tego "udawanego" wyzwalacza na 2s - to zapomniałam. A instrukcji nie miałam w ogóle...
Początkujący jest wystarczająco przestraszony, że albo coś ma zepsute, albo że sam zepsuje jak zacznie grzebać, nie trzeba mu dokładać. Lepiej spokojnie powiedzieć co i jak.
PS: Z tym dekielkiem to diabelska sprawa, wciąż mi się zdarza, że najpierw wyłączam i włączam, potem pukam w wyświetlacz, a dopiero potem... zdejmuję dekiel :oops:
A wystarczy poszukac na necie (forum).Cytat:
A instrukcji nie miałam w ogóle...
Hm, mnie dość często zdarza się wykadrować zdjęcie i dopiero po naciśnięciu spustu migawki zauważyć, że aparat jest wyłączony. ;)
Jeżeli chodzi o czytanie instrukcji, to dość długo zastanawiałem się po co jest trzystanowy włącznik w 40D. W końcu do instrukcji nie zajrzałem, tylko zapytałem innego użytkownika xxD ;)
Oj i ja miałem z tym przłącznikiem, że jestem roztargniony kiedyś zamiast do końca przełączyłem na pierwsza pozycję nio i co, aparat popsuty że robię wszystko na manualu pokretło mi nie działa, pomyslaem pisze posta co jest. Drugie wyjście żytnia, a to mnie mniej bawi przelciałem wszystkie ustawienia i ni w ząb nie działa i tyle i gdy chciałem wyłączyc oko wskoczyło na wyłacznik.:mrgreen: myślę że podobne wpadki każdy z nas zanotwał na swoim koncie.
Omatko! To ja już na żadną Twoją tolerancję liczyć nie mogę? Jestem Wielkim Leniem! Z tego powodu wymyśliłam bardzo dużo pożytecznych rzeczy. Żeby się nie narobić...
Przecież on nie ma problemów z tym, że ma ciemno w wizjerze, ale z tym, że ma za ciemne zdjęcia. Gadanie o dekielku było żartem... Oj! Nie chciało Ci się poczytać.. Ale my tu w większości tolerancyjni :-D :-D :-DCytat:
I nie widziales przez wizjer ,ze cos ciemno??
zrobilem tak jak radziliscie...ale zdjecie dalej wychodzi czarne...
a wartosc przyslony zmienia sie albo jest ciagle na jednym poziomie ... moze jakims mega wysokim (32 czy cos tego pokroju)?
Rekin - wybierz TV, czas 1/30, skieruj obiektyw przez okno na jakiś obiekt i zapisz jaką przysłonę wybrał aparat. Zrób zdjęcie. Potem przełącz na AV, ustaw tę wybraną poprzednio przysłonę i zapisz czas, jaki wybrał aparat. Zrób zdjęcie. Pokaz nam obydwa, czegoś konkretnego się dowiemy i wtedy będzie wiadomo, co Ci doradzić, OK?
Lenistwo pojecie wzgledne ;) zalezy od punktu odniesienia. Lecz jesli ktos kupuje sprzet za 2kpln, jest to dla niego stres wydania sporych pieniedzy (wszak zmartwiony ze aparat zepsuty skoro robi ciemne zdjecia) i nie czyta instrukcji obslugi no to cos tu nie gra prawda?? ;-)Cytat:
Omatko! To ja już na żadną Twoją tolerancję liczyć nie mogę? Jestem Wielkim Leniem! Z tego powodu wymyśliłam bardzo dużo pożytecznych rzeczy. Żeby się nie narobić...