Przymierzam się do zakupu takiegoż właśnie LCDka i jestem diablo ciekaw, jak na takiej przestrzeni prezentuje się photoshop... Czy ktoś z 22-calowców mógłby na szybko zrobić screena i pokazać mi, jak wtedy wygląda Fotosklep? Z góry dziękówa :)
Wersja do druku
Przymierzam się do zakupu takiegoż właśnie LCDka i jestem diablo ciekaw, jak na takiej przestrzeni prezentuje się photoshop... Czy ktoś z 22-calowców mógłby na szybko zrobić screena i pokazać mi, jak wtedy wygląda Fotosklep? Z góry dziękówa :)
PrtScn i zrób sobie w... PS...
:mrgreen:
Jesli chcesz to moge Ci zrobic screen z 22" ale nie panoramy tylko zwyklego ;) Na 1280x1024 pracuje sie bardzo wygodnie ;) Ale powoli przymierzam sie do 1600x1200 i mysle ze bedzie jeszcze lepiej :)
Jako ze moj monitor uciagnol dzielnie 1680x1050, czyli tyle ile LCD 22" panorama to wklejam screen ;) dokument otwarty w srodku ma 1024x768 ;)
Propi, zapomniales napisac w jakiej rozdzielczosci :) A chyba to Cie interesuje a nie cale. Kliknij sobie w PS plik o wymiarach przyszlego ekranu, wklej do niego screena z PSa to od razu bedziesz widzial ile miejsca zyskasz :)
Wydaje mi sie ze bedzie bardzo komfortowo ;) w moim poprzednim poscie masz screen taki jak chcesz ;)
Wiem wiem, widziałem, dzięki :) Najbardziej cieszę się z pivota... będzie wygodniej CB czytać ;)
Pomóc nie pomoże, ale lubię widzieć ile się mieści ;) Dzięki jeszcze raz, teraz muszę uzbroić się w cierpliwość :-?
A lcd 22" nie panoramicznych nie ma ?? bo szukalem i nie znalazlem :\ bo myslalem tez nad zmiana na lcd ale jesli na swoim crt moge ustawic 1600x1200 to chyba nie ma sensu przechodzic na panorame 1680x1050 ??
polecam 24" według najnowszych badań w USA okazuje się że praca na 24" jest najbardziej wydajna ....
1920 x 1200 bylo by ok, bo jesli panorama 1680x1050 ma mi dac 80 px szerokosci bo jest 1680 zamiast 1600, ale mam stracic 150 px wysokosci bo jest 1050 zamiast 1200 to jakos nie widze sensu ;) ?? dobrze mysle ?? Jak narazie i tak jest o wiele lepiej po przesiadce z 15" na 22" :) i kazdy znajomy ktory uslyszy 22" to puka sie w glowe i pyta po co taki ? Po przetestowaniu stwierdzaja ze jest ok :D Narazie mi pasuje i dopuki ceny nie spadna znaczaco w dol to nie zmieniam, tylko tak pytam ;)
IMHO jedna z (nielicznych ;-)) zalet monitorów panoramicznych to właśnie wygodniejsza praca ze zdjęciami. Można sobie otworzyć typową fotkę 3:2 i mieć ciągle miejsca po bokach na toolbar, okienka narzędziowe itp.
Ale czy warto zyskac niecale 5 % szerokosci, tracac 12% wysokosci ?? :-P
A to juz sam ocen :) bo to bardzo indywidualna sprawa.
Warto!
Nie wiem dlaczego, ale jak coś się zaczyna "Amerykańscy naukowcy zbadali..." to zawsze we mnie to jakiś taki pobłażliwy uśmieszek wzbudza :) kojarzą mi się Antynoble itp :) Odkrycie, że 24" jest lepsze niż 19" i że (1920x1200 > 1280x1024) jest takie... średnio odkrywcze :mrgreen:
BTW, problem z większymi monitorami jest taki, że teraz... praktycznie nie ma nie-panoramicznych :( Także preferencje można sobie wsadzić gdzieś - i sam docelowo też pewnie na jakimś 24-lub-trochę-więcej " skończę...
Moim zdaniem lepiej mieć 1200px wysokości niż 1050px, ale taki Eizo to już trochę kosztuje. Oczywiście jeżeli zdjęcia chcemy traktować poważnie ;)
Lewy pasek narzedziowy photoshopa ma 63px szerokosci, czyli zajmuje roznice miedzy zwyklym monitore a panorama w tym przypadku 1600 a 1680. Jakos nie moge sie przekonac do tego zeby stracic 150px z wysokosci a zyskac tylko miejsce na ten pasek :-P jakis chyba niereformowalny jestem. Nie widze sensu zyskiwania 5% szerokosci dla 12% wysokosci, tym samym jesli dobrze to policzymy to 5 - 12 = -7% obszaru roboczego na panoramie w stosunku do zwyklego :-P a 7% to nie jest przeciez malo :-P Szkoda tylko ze tego paska nie da sie ustawic poziomo zamiast pionowo, chyba ze ja oczym nie wiem ;) Jak ja lubie takie watki gdzie mozna konstruktywnie porozmawiac na dany temat :D
dales mi Jac troche do pomyslunku! chcialem moja 19 eizo sprzedac i kupic jakies 20-21 panorame ale z rysunku ktory umiescil Muflon jakos mi to przeszlo... ten pomysl na 2 mionitory jest kapitalny! czy mozna jakos tak poustawiac system zeby chodzil na 1 monitorze a tylko photoshop byl dzielony na dwa? no i co trzeba jeszcze miec zeby jechac na dwa baty? ;-)
Wszystko mozna poustawiac tak jak chcesz - w pracy tez mam 2x19" (wlasciwie trzy, ale jeden z Suna ;-)), ale jest też obok stacja z 4xLCD i działa. Jedynym problemem w takiej konfiguracji może być porządna kalibracja - było coś o tym swego czasu na forum. Trzeba mieć kartę dual-head albo dwie pojedyncze.
W domu mam 20"CRT+19"LCD i też nie narzekam - choć w dalszej przyszłości chyba jednak się bańki pozbędę, na rzecz jakiegoś większego LCD.
w pracy mam 19" +15"(laptop) i przestrzen robocza niby wieksza a jednak nie da sie tego porzadnie rozplanowac. w domu 20" NEC'a i smigam az milo (panorama). jak muflon stwierdzil w poprzednim poscie, panoramka jak znalazl nadaje sie do foto, na zwyklym 4/3 zawsze mi sie troche dolu marnowalo
mozesz liczyc te procenty do konca roku ;-) kombinowac i gdybac a i tak nic to nie da - jak masz mozliwosc to sobie popracuj gdzies na panoramie przetestujesz i mysle ze sie przekonasz dosc szybko,
karte ktora obsluguje dwa monitory, jesli na M$ Windows to dodatkowo plugin do zarzadzania profilami dla wielu urzadzen - Microsoft Color Control Panel Applet i juz pozamiatane
No pewnie - http://piorun.ds.pg.gda.pl/~bakulik/xxx/big.jpg - nie ma to jak 2560x1024px. ;)
Trzeba mieć kartę graficzną z dwoma wyjściami (Dual Head). Potem musisz ustawić w opcjach ekranu na DualView (dwa niezależne pulpity)i możesz rozmieszczać aplikacje na obydwóch pulpitach jak Ci się podoba.
Kurcze, okna narzędziowe PS'a wam przeszkadzają? Przecież jednym kliknięciem "tab'a" się je 'znika' ;-)
Co do proporcji ekranów monitorów, to trzeba pamiętać że kiedyś monitory były głównie do pracy z komputerem, a teraz coraz częściej używa się ich do oglądania filmów panoramicznych - zapotrzebowanie rynku wymusza działania producentów. ...i ma to niewiele wspólnego z dążeniem do ułatwienia PRACY.