Czyszczenie płytki z punktami AF
Czy ktoś z Was przeprowadzał czyszczenie płytki z punktami AF, tej, co w 40D znajduje sie pomiędzy pryzmatem a matówką? Może da sie ja zdjąć w jakiś sensowny sposób? Naleciało mi trochę paprochów i jak sądzę, siedzą sobie po tej wewnętrznej stronie, bo gruszkowanie pod matówką nic nie daje.
Ps. Żytnia - nie :)
Odp: Czyszczenie płytki z punktami AF
odgrzewam wątek bo chciałbym przeczyścić układ af w 5D, podobno przedmuchanie,przeczyszczenie czujników nie jednej 5tce dało kopa w szybkości ostrzenia. Ktoś próbował czyścić czujniki af w 5D? Jak to ugryźć?
Cytat:
Zamieszczone przez
ketras
odgrzewam wątek bo chciałbym przeczyścić układ af w 5D, podobno przedmuchanie,przeczyszczenie czujników nie jednej 5tce dało kopa w szybkości ostrzenia. Ktoś próbował czyścić czujniki af w 5D? Jak to ugryźć?
Płytka z zaznaczonymi punktami AF (ta koło matówki) na działanie autofocusa nie ma wpływu (co najwyżej na pomiar światła).
Czujniki AF masz w dolnej części komory lustra i czyszczenie samodzielne ogranicza się do przedmuchania gruszką.
Czy ktoś z kolegów jest w stanie wskazać miejsce w Warszawie gdzie dokonują takiego pełnego czyszczenia komory lustra? Serwis na Żytniej (skąd odebrałem wczoraj aparat) wyczyścił matryce i lustro, a mam cały syf pod tą nieszczęsną płytką. Skorzystałem z instrukcji dobrania się do tych elementów, ale po dmuchaniu sytuacja jest bez zmian :| ilość paprochów natomiast patrząc przez wizjer doprowadza mnie do białej gorączki! Będę wdzięczny za Wasze sugestie gdzie mogę oddać aparat i mieć pewność, że ktoś zrobi to fachowo.