pank - pojechane grubo, ale w porządku, po to ten wątek
Cytat:
29, za nisko linia horyzontu, 30, to samo,
o ile z 29 jeszcze bym się zgodził, to w 30 nie mam pojecia po cholerę mi wiecej trawy. wtedy zrobiłoby się jeszcze nudniej. na kadrze z kolei z większą częścią nieba samochód ucieka z kadru i wg mnie nie bardzo było wiadomo o co chodzi; w obecnej wersji chyba nikt nie ma wątpliwości że chodzi o samochód
Cytat:
31, jabłuszko niby w mocnym punkcie, ale nie do końca, i co w związku z tym, po co powstało to zdjęcie?
a tego w ogóle nie rozumiem. gdybym myślał w ten sposób zrobiłbym może w życiu 100 wcale nie lepszych niż te zdjęć [bo zamiast trenować bym tylko siedział i myślał] po co? mogę ci jedynie powiedzieć że sam nie wiem - na pewno nie dla zarobku bo fotografuję hobbystycznie, może po to by po prostu robić zdjęcia.
btw zdjęcie jest częścią [ale nie nierozłączną] sesji 'jesień na ochocie', jak ktoś bardzo chce może sobie obejrzeć na mojej stronie domowej
Cytat:
32, pobawiłeś się płytką GO, kompozycyjnie nie najlepiej i jak w poprzednim, zdjęcie o niczym.
z niedowładem kompozycji - ok, zgadzam się.
o czym zdjęcie? a o czym może być? głównym motywem miały być struny, które poa GO wyglądają jak drgające, ale domyślam się że moje zamysły nie zawsze są widoczne. może kiedyś dojdę do tego że będą
Cytat:
33, ten kontrast między koszem a resztą zupełnie nie interesujący, może gdyby było szerzej i gdybyś jednak sam zdecydował jak mają wyglądać kolory i kontrasty zamiast zwalić to na aparat.
ok- kadr może być za wąski, niestety w szerszym pojawiało się za dużo elementów, które robiły bałagan. a w ramach kolorów i kontrastów 'ograniczyłem się' do filtra polaryzacyjnego deycdując jak mają wyglądać. można oczywiście wrzucić to do PSa, podkręcić to żeby wyglądało jak grafika z gry komputerowej albo komiks, ale jak pisałem, nie baw mnie to, zwłaszcza że czerwień już jest na granicy tego, co było w rzeczywistości.
Cytat:
35, kolory leżą i kwiczą, ale po co obrabiać, dmuchawiec mógł by być odrobinę niżej i lekko przesunięty w lewo.
tak, mógłby być, żałuję że nie zrobiłem drugiego kadru.
kolory? nie pamiętam by pegazy były bardziej jaskrawe czy coś. jak już napisałem, nie poprawiam rzeczywistości
Cytat:
34. nie widzę w tym nic magicznego, 36, kompozycja leży, kolory też,
dobrze, to więc co powinno być z kompozycją jeżeli się jużuparłem na ten kadr? pytam o świeże spojrzenie, bo ja inaczej tego zdjęcia jakoś nie widzę, a kolorów więcej tam nie było, nie wiem co jeszcze można by zrobić.
Cytat:
38, mniej dachu więcej schodów, albo odwrotnie, brak zdecydowania, kolory do bani,
gdy się cofnąłem jeszcze kawałek, chcąc objąć i schody i sufit to po bokach właziły w kadr ściany, więc kompromis, szerszego szkłą nie mam. kolory może mało kontrastowe, ok, ale wierz mi, tam w środku nie jest wcale kolorowo.
Cytat:
39, kolory jw. kompozycja też nie bardzo, przydało by się więcej okna z prawej, 40 ani mnie ziębi ani grzeje, ale IMO najlepsze z seta.
okna więcej nie dawałem, bałem się o przepalenie bądź niedoświetlenie pasażera. 40 - najbradziej chyba efekciarskie z setu, tego typu zdjęcia robię rzadko.
Cytat:
Wolisz jpegi prosto z puchy która to robi za Ciebie i w dodatku kiepsko? Ok.
jeżeli mi pasują, to czemu nie? nie lubię robienia ze zdjęć obrazków które z rzeczywistością mają mało wspólnego - albo pstrokatych kolorowanek albo mrocznych ciemnych szkiców węglem, dorabiania winiety albo ostrości i kontrastów o które się można pokaleczyć i innych efektów z tej serii. po prostu nie bawi mnie to. oglądając czyjeś zdjęcia rzadko widuję takie po obrobce które mi się podobają.
nudne zdjęcia? ok, twoje zdanie. 'jeszcze się taki nie na rodził co by wszystkim dogodził'
dzięki za krytykę i poświęcony czas