Hej, chcę sobie kupić taki sprzęt Canon EOS 400D + Canon EF 70-200 mm f/4 L no i w niektórych testach obiektywu pisze że może on wyrwać mocowanie z puszki aparatów 350D lub 400D jeśli trzyma się za aparat. Czy to jest prawda? :roll:
Wersja do druku
Hej, chcę sobie kupić taki sprzęt Canon EOS 400D + Canon EF 70-200 mm f/4 L no i w niektórych testach obiektywu pisze że może on wyrwać mocowanie z puszki aparatów 350D lub 400D jeśli trzyma się za aparat. Czy to jest prawda? :roll:
No to chyba lekka przesada. L-ka do najlżejszych i najkrótszych nie należy ale z body się raczej nie wyrwie. Najlepiej idź do sklepu - obejrzyj, sam ocenisz.
A tak z ciekawości - możesz podrzucić link do takiego testu?
ponadto teleobiektywy sie potrzymuje jedna reka, druga aparat
zreszta ja kazdy obiektyw podtrzymuje lewa reka
Cytat z testu serwisu optyczne.pl
http://optyczne.pl/index.php?test=ob...st_ob=34&roz=3Cytat:
Pracując np. z małym i pełnym plastiku 350D można mieć poważne obawy, że ramię działającej siły nie tyle spowoduje drgania i poruszenie zdjęcia, lecz może nawet grozić wyrwaniem obiektywu wraz z jego mocowaniem do korpusu.
Tym wpisem się zasugerowałem, ale jak widać chodzi tutaj o umieszczenie puszki z obiektywem na statywie.
Czy jest możliwość w Polsce zakupu uchwytu do tego obiektywu aby można było zamocować go do statywu?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Racja, ale czy np. chodząc z sprzętem można go trzymać za obiektyw? Bo nie wyobrażam sobie żeby za każdym razem chować do plecaka no i na szyi też będzie ciężko z utrzymaniem biorąc pod uwagę że nie jestem Pudzianem :lol:
witaj!totalna bzdura jesli chodzi o wyrwanie z puszki.mam taki zestaw i szklo jest super jak przystalo na L-ke.jesli chodzi o uchwyt o ktorym piszesz to kosztuje okolo 500 zl w canonie.tez o tym myslalem ale...szkoda kasy.pozdrawiam.pawel.
No to przyznam że mnie uspokoiliście :) W takim razie wkrótce kupuje ten obiektyw.
Pozdrawiam :)
Kup a napewno nie pożałujesz.
Uzywam 400D i 70-200 F4 i nie sadze aby szklo cos moglo wyrwac z body - dodatkowo kwestia wygody/sposobu trzymania o ktorym bylo wyzej.
Mocowania w body nie wyrwiesz, ale może wyrwiesz laskę na ten obiektyw. Było już na tym forum o podobnych przypadkach....
[QUOTE=himi;422538]ale może wyrwiesz laskę na ten obiektyw. QUOTE]
:D ide na miacho... :D
Witam wszystkich. Posiadam 40D i z 70-200 f2,8 trzyma sie swietnie a to w zasadzie te same mocowania co u Ciebie.
Tu była mowa o 400d a nie 40d, te body ,,nieco'' się różnią
Mam 400D + 70-200mm f/4 i to bzdura!!! Nie przejmuj sie takimi plotkami tylko lap aparat i obiektyw i idź robić zdjęcia!!! POZDRO!!!
dokładnie tak jak mówi BlackMan23 mam 4400D i 70-200 4L duży ciężki ale jeszcze mi nie odpadł ani nie wisiał na ostatnim styku... co preawda duży... mam LowePro 200AW i ledwo wchodzi. w ten plecaczek...
jedyne na co trzeba uważać umieszczając taki zestaw na statywie to właśnie statyw (tripod) a właściwie głowica. Bez dedykowanego uchwytu na obiektywie całość na statywie może łatwo przeciążyć i upaść ale tak jak wspomniałem nie ma z tym problemu na solidnym statywie.
Ok, ok kupię i już nie musicie pisać że wam nie odpadł :P
Może 70-200 nie ;) Ale spójrz:
http://www.joemonster.org/mg/albums/...oty/aparat.jpg
Co prawda tam jest podpięte 400/2.8 IS L lub 500/4 IS L, ale wyrwało :)
hehe to jest przerobka czy na serio ? :P
Nie wygląda na przeróbkę :) Wypadki chodzą po ludziach :)
Witam
Mam taki zestaw i nic się nie odrywa i nic nie trzeszczy, oczywiście biorę pod rączkę obiektyw i aparat bo tak wygodniej.
Testowałem na statywie i także nic się nie oderwało
Kupuj i życzę udanych fotek tym szkłem a jest ono miodzio, zresztą dziękuje kolegom z forum, którzy pomogli mi wybrać.
Sylwek
Ja używam takiego zestawu już ponad rok i jakoś nic się nie wyrwało, nie trzeszczało ...
Co do tego zdjęcia na joemonsterze to gdzieś chyba czytałem, że ten zestaw został trafiony piłką do golfa czy innego bejsbola.. a co do dylematu to ja bez problemu używam 350D z 400mm/5.6 która jest większa i cięższa od 70-200, zresztą 70-200 też używam i nic się nie dzieje
Tył aparatu jest zalepiony taśmą, widać właściciel po prostu nie dbał o aparat. Może wbijał nim gwoździe?
Nie koniecznie ciężko pracują :-P W Bydzi jest 1 reporter(nazwiska nie podam, chodź znam :-P ) który rzuca sprzęt to torby itp. Jego 40D po 2miechach wyglądała gorzej niż 4letnie 1D innego znanego mi reportera, w dodatku żużlowego :-P Taka prawda, że niektórzy po prostu sprzętu nie szanują i już.
Zdjęcie z JM ostre... Ciekawe czy aparat da się naprawic :-P @Arturs wątpie żeby coś takiego spowodowała piłeczka golfowa. Pęknięcie czy coś w tym stylu to tak ale tutaj jest ewidentnie "wyrwane" jak już to jakąś większą piłką dostał z boku jeżeli już ;-)