witam wszystkich co sadzicie o szumach tego zdjecia i jak mozna by je usunac. niestety narazie jestem noga w tym i potrzebuje pomocy. Dzieki
Wersja do druku
witam wszystkich co sadzicie o szumach tego zdjecia i jak mozna by je usunac. niestety narazie jestem noga w tym i potrzebuje pomocy. Dzieki
a jakiego programu uzywarz? i czy mozna to zrobic troche mniej plastikowe?
dzieki
Ja polecam Noise Ninja do odszumiania. Po prostu działa.
Lepsze efekty uzyskuję korzystając z Neat Image (w porównaniu do Noise Ninja) lub po prostu rozmyciem gausowskim
Ja tam na tym pierwszym zdjeciu zadnego szumu nie widze. Nie wiem co Wy chcecie odszymiac.
tak jak Dominique nie widze tam zadnych szumow - chyba bardziej fota jest nie ostra niz zaszumiona
są pionowe pasy szumów, wyrażnie widoczne, najlepiej widac je na spodniach koszykarki
Ściągnij Neat Image i wybierz opcję odszumiania z wyostrzaniem.
Jakiś tam szum jest, ale mnie prawdę mówiąc nie przeszkadza, na oryginalnym zdjęciu widać, że to Street Ball, a to odszumione to wygląda ma reklamę proszku do prania.
Zobaczcie co się stało z ręką, która trzyma piłkę
Tego zdjęcia nie ma po co odszumiać, no i podobnie jak michalab - zauważam co dzieje się z reką po odszumieniu. Szum w oryginale jest minimalny.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Neat nie używałem, ale co do gaussa to niby jak możesz uzyskać lepsze efekty, skoro rozmycie czy to w domenie koloru czy luminancji kaszani detale?
Pytanie po co? Ale próbować zawsze można. Np. robiąc maskę w następujący sposób: 1. znaleźć krawędzie (odpowiednim filtrem) 2. W zależności od użytego filtra w 1, wykonać negatyw bądź nie (jedne znajdują krawędzie na czarno inne na biało) 3. dopasować poziomami, które krawędzie są dla nas istotne 4. rozmyć znalezione krawędzie 5. dopasować poziomami szerokość i ostrość maski.
Jeśli zdjęcie jest bardzo zaszumione, np. skan czarnobiałego negatywu z dużym ziarnem, którego chcesz się pozbyć (po co?) to można jeszcze na początku 0. rozmyć, aby filtr z 1 nie zgłupiał.
Znam ta metodę z Find Edges, ale do wyostrzania ją stosuję a nie do odszumiania :shock:
Ciekawe, jak odszumiasz włosy, albo tkaniny - krawędzie po Find Edges mają zwykle więcej niż 1px grubości i detal na bank zginie bardziej, niż w oszumiaczu. Poza tym w Twoim przypadku takie odszumianie to kupa roboty w porównaniu do pluginu.
A zgodziłbyś się na testy? :)
Spróbujmy, ale jutro wyjeżdżam wracam w piątek potem urodziny córki. Więc czas żeby siąść będę miał dopiero od 4 lutego. Może być? Na początek możemy wybrać po jednym zdjęciu.
Rzeczywiście, zdjęcie tragicznej jakości. Jak ktoś tego nie widzi to znaczy że ma "świetny" monitor :lol: