Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: pomocy w odszumieniu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jakiś tam szum jest, ale mnie prawdę mówiąc nie przeszkadza, na oryginalnym zdjęciu widać, że to Street Ball, a to odszumione to wygląda ma reklamę proszku do prania.

Zobaczcie co się stało z ręką, która trzyma piłkę

Początki nałogu Awatar Sempoo
    Miasto
    Warszawa

Question

Tego zdjęcia nie ma po co odszumiać, no i podobnie jak michalab - zauważam co dzieje się z reką po odszumieniu. Szum w oryginale jest minimalny.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Lepsze efekty uzyskuję korzystając z Neat Image (w porównaniu do Noise Ninja) lub po prostu rozmyciem gausowskim
    Neat nie używałem, ale co do gaussa to niby jak możesz uzyskać lepsze efekty, skoro rozmycie czy to w domenie koloru czy luminancji kaszani detale?
    Ostatnio edytowane przez Sempoo ; 17-01-2008 o 13:24 Powód: Automerged Doublepost
    60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sempoo Zobacz posta
    Neat nie używałem, ale co do gaussa to niby jak możesz uzyskać lepsze efekty, skoro rozmycie czy to w domenie koloru czy luminancji kaszani detale?
    Przecież Neat Image i Noise Ninja korzystają z podobnych algorytmów, które posiada PS, tyle, że Gausian Blur trzeba używać umiejętnie i najlepiej na maskach, a wtedy mniej kaszani niż te drogie pluginy.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Przecież Neat Image i Noise Ninja korzystają z podobnych algorytmów, które posiada PS, tyle, że Gausian Blur trzeba używać umiejętnie i najlepiej na maskach, a wtedy mniej kaszani niż te drogie pluginy.
    Hm... ale powiedz mi, jak odszumisz np. czarnobiałe zdjęcie trawy przy użyciu gaussa? :P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hm... ale powiedz mi, jak odszumisz np. czarnobiałe zdjęcie trawy przy użyciu gaussa? :P
    Pytanie po co? Ale próbować zawsze można. Np. robiąc maskę w następujący sposób: 1. znaleźć krawędzie (odpowiednim filtrem) 2. W zależności od użytego filtra w 1, wykonać negatyw bądź nie (jedne znajdują krawędzie na czarno inne na biało) 3. dopasować poziomami, które krawędzie są dla nas istotne 4. rozmyć znalezione krawędzie 5. dopasować poziomami szerokość i ostrość maski.

Jeśli zdjęcie jest bardzo zaszumione, np. skan czarnobiałego negatywu z dużym ziarnem, którego chcesz się pozbyć (po co?) to można jeszcze na początku 0. rozmyć, aby filtr z 1 nie zgłupiał.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Pytanie po co? Ale próbować zawsze można. Np. robiąc maskę w następujący sposób: 1. znaleźć krawędzie (odpowiednim filtrem) 2. W zależności od użytego filtra w 1, wykonać negatyw bądź nie (jedne znajdują krawędzie na czarno inne na biało) 3. dopasować poziomami, które krawędzie są dla nas istotne 4. rozmyć znalezione krawędzie 5. dopasować poziomami szerokość i ostrość maski.

Jeśli zdjęcie jest bardzo zaszumione, np. skan czarnobiałego negatywu z dużym ziarnem, którego chcesz się pozbyć (po co?) to można jeszcze na początku 0. rozmyć, aby filtr z 1 nie zgłupiał.
    Znam ta metodę z Find Edges, ale do wyostrzania ją stosuję a nie do odszumiania
    Ciekawe, jak odszumiasz włosy, albo tkaniny - krawędzie po Find Edges mają zwykle więcej niż 1px grubości i detal na bank zginie bardziej, niż w oszumiaczu. Poza tym w Twoim przypadku takie odszumianie to kupa roboty w porównaniu do pluginu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Znam ta metodę z Find Edges, ale do wyostrzania ją stosuję a nie do odszumiania
    Ciekawe, jak odszumiasz włosy, albo tkaniny - krawędzie po Find Edges mają zwykle więcej niż 1px grubości i detal na bank zginie bardziej, niż w oszumiaczu. Poza tym w Twoim przypadku takie odszumianie to kupa roboty w porównaniu do pluginu.
    Włosów i tkanin nawet nie próbowałem odszumiać jakoś nie miałem potrzeby, może kiedyś spróbuję. Rzadko odszumiam, bo rzadko widzę potrzebę więc ilość roboty mnie nie przeraża, a efekty nie do porównania z tymi co plugin daje.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A zgodziłbyś się na testy?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Spróbujmy, ale jutro wyjeżdżam wracam w piątek potem urodziny córki. Więc czas żeby siąść będę miał dopiero od 4 lutego. Może być? Na początek możemy wybrać po jednym zdjęciu.

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Rzeczywiście, zdjęcie tragicznej jakości. Jak ktoś tego nie widzi to znaczy że ma "świetny" monitor
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów