Jak w temacie :
Ola
Asia
Kasia
Gosia
Ola 2
Wersja do druku
Kompozycyjnie najlepsze z tych wszystkich, ale:Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
a) nieostre
b) brak szczegółów w cieniach
Bezład kompozycyjny. Za dużo tam różnych "pierdułków" i w końcu nie wiadomo już gdzie odbicie w lustrze, a gdzie dziewczynaCytat:
Zamieszczone przez Auwo
Najciekawsze, ale zrezygnowałbym z tego centralnego kadrowania. Np. spróbowałbym kompletnie wyciąć lewą stronę, tak, aby twarz dziewczyny była na samym początku obrazka, a potem wzrok wędrowałby dalej wzdłuż tułowia.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
ad Ola 1 - ostre w miejscu w ktorym ostre byc mialo - na poliku modelki - sesja dotyczyla makijazu :)
pozostale uwagi bez uwag :)
Powtórzę raz jeszcze to co już komuś innemu napisałem. Moim zdaniem (!) portret musi być technicznie nienaganny!!! Wówczas, nawet jeśli nie przedstawia sobą jakichś wyjątkowych walorów artystycznych, to przynajmniej oglądający może powiedzieć, że robił go dobry rzemiecha :twisted: Dopóki na tym portrecie nie będzie można liczyć włosów Oli, to ja bym go nie wystawiał...Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Oczywiście apeluję o to, abyś na luzie przyjął moje przyjacielskie uwagi w których ani za grosz nie ma złośliwości - słowo honoru!Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
@Jurek Plieth - kazda krytyke przyjmuje na looozie - a tym bardziej krytyke od takiego fachowca jak Ty :)
Pozdrawiam i dzieki za uwagi.
Ogólnie zgadzam się z Jurkiem:
Ola - za mała GO
Asia, Kasia - za dużo tego wszystkiego w kadrze. Trudno mi oceniac bo nie moja estetyka, nie czuję tego.
Gosia - najciekawszy portret, ale LD do psuje efekt
Ola2 - kadr mi się podoba, przeszkadzają mi tylko źdźbla trawy na tle twarzy. Nie wiem czy to wina mojego LCD, ale wydaje mi się, że zdjęcie jest przepalone (ubranie)
Fachowcem to ja jestem, ale od gumowych cycków. Tak bynajmniej twierdzi moja małzowinka, z której zdaniem zawsze a priori zwykłem się zgadzać :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
dodalem kilka nowych fotek zapraszam na www.auwo-foto.com
IMHO ,pierwszy portret dosc fajny,z panoram najbardziej do mnie przemawia (moze swym ziarnem)ta z łodeczkami .Całosc przyjemnie się oglada.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
kutry wyszły super, jacht trochę bez ostrości całość dobra.pozdrawiam.
podobają mi się. fajne chwytanie kształtu.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
ten b1 skadrowałbym ciaśniej pozbywając się tych pierwszych belek, ostrość i tak na dopiero trzeciej z kolei, więc ta pierwsza niepełna w kadrze i tak trochę dla mnie zbędna.
fajne też jest zdjęcie z molo(?) bodajże d1. tyle, że znowu zmieniłbym kadrowanie (widać rzecz gustu) i wyciął część nieba (od góry). jakoś horyzont w połowie tutaj mi nie pasuje, zważywszy, że na dolnej połowie trochę tłoczno.
portrety fajne - ja wprowadzam do głowy kategorię "portrety zastane", czyli nie świecone, co jest to jest. małe GO, bo zwracamy na coś uwagę i ten element na ostro. fajne ciepłe kolory. i wg tej definicji dla mnie ok.
cholera, no i znowu wychodzi na to, że żeby móc ciepać w świetle zastananym włosy na ostro po całości trzeba zbierać butelki i makulaturę na 1L. np. 50mm :-) bo jednak powyżej ISO800 to na 20D trochę jednak mydlano się robi, ale przy ISO 1600 ciężko było by inaczej. chyba circa 3500 papierów ta 50-tka wychodzi, więc sporo wychodzi gazet i buteleczek.
pozdrawiam
Dzieki panowie za uwagi - na pewno beda cennymi wskazowkami.
Pozostawiam waszej ocenie :
Skarb...noszę w sobie
bardzo ładne rysowanie kształtów.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
bebop - to matka natura tak narysowała, ja mam tylko mały wkład ;)
No zeby facet, tak o swoim... podziwiam samokrytyke :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
A o zdjeciu - bardzo fajnie oswietlone i skomponowane.
Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Auwo gratuluje brzuszka ! Miła fota i wyśpij sie chłopie, skończy się sobotnio/niedzielne gnicie w łóżeczku :)
Pozdrawiam cała trójkę
g.
gienioo - thx :D hehehe - zaczynam sie przyzwyczajać do całodobowego funkcjonowania :)
Takie dwa z Lubitelka ;) via "skaner" 20D :)
Heh fajny koles, takie polaczenie wina z olejem napedowym (czyt. Vin Diesel :lol: ) Troche tylko jakby kontrastu brakowalo w obu zdjeciach.
BTW - swiatlomierz, skaner... do czego jeszcze tego 20D uzyjesz... do gotowania makaronu na al dente? :lol: :mrgreen:
kavoo - z podobizną się nie pomyliłeś :D - wiele osób na ulicy krzyczy VINnnnnnnnnnnnnnnn !!!!!
pomysł z makaronem sprawdzę przy okazji ;)
Obydwa naprawdę niezłe! W dobrą stronę idziesz :-DCytat:
Zamieszczone przez Auwo
Dziękuję Jurku - Twoje zdanie jest dla mnie bardzo ważne.
To ja dziękuję :oops:Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Dawno nic nie wrzuciłem ;D
To wrzucę jabłuszka via 135/f2
Mile dla oka.
znalazlo sie, czy jednak zaplaciles frycowe?
w jabluszkach bym troche podciagnal kolorek :-)
Jac - frycowe :(
Ja bym kolorkow nie podciagal. Owoce wyszly bardzo naturalnie.
I właśnie za to kocham ten ciężki korpus ;)Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
E tam... ;-) Szkielko rowniez zrobilo swoje.
moze sie jeszcze znajdzie, Bedziesz mial dwa, to razem bedzie 270 mm :-)Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Z pewnością ;)
Będę musiał jakąś przejściówke wykombinować :DCytat:
Zamieszczone przez Jac
Auwo
Dla mnie fajne ujecie. I przekaz. One (jabłuszka) nie były gotowe na przyjście zimy. Tak jak nasi "drogowcy" :)
Bardzo fajna fotka - prosta, ale ze smakiem.
Choc jabluszko robaczywe :)
Marcin Jagodziński - hehe wcale nie jesteś okropny :) ehhe dzięki za opinię :)
Trzecie jest bardzo udane. Ciekawa perspektywa. Pozostałe dość sztampowe (startuje, leci, ląduje), nie bardzo jest co oceniać.
gazwx - przecież nie masz nic oceniać - tylko zerknąć :D to nie konkurs :D:D:D
Jak dla mnie trzecie dobre
Szkoda tego czegoś po prawej (lamp czy czegoś tam ;)) bo jest IMO niepotrzebne.
A jabłuszka mogą służyć jako przykład GO w tym szkiełku :)
mxdanish - jabłuszka dałem druknąć 20x30 - miód malina ;)
Njabardziej podoba mi się ostatnie ( 5) .
Czemu mnie to nie dziwi ;)Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
eeee... nie wiem :DCytat:
Zamieszczone przez mxdanish
Auwo: trzecie super a i czwarte fajne. Ale jeśli chodzi o "standardowe" fotki, to w takich warunkach chyba lepiej odpuścić sobie pstrykanie i się po prostu pogapić :) Szkoda migawki...
Thx ;)Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Z odpuszczeniem masz rację - ale musiałem po prostu zaliczyć ten samolocik w moim mieście :)
W Bydgoszczy są w sumie cztery loty dziennie - 1 Ryanair Boeingiem 737 do Londynu i 3 do Warszawy jakimiś mniejszymi maszynkami. Także okazji do spottingu mało :(
Mam miec info z WZL kiedy będą oblatywać MIG-a 29 i wtedy się wybiorę na dogodną pozycję ;)
Potwierdzam, strasznie male te maszynki. Przeciskajac sie 'korytarzykiem' do fotelika musze ciagle sie garbic. Nie da rady prosto stanac.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Auwo a coś z portretów nowego może? bo mnie niezmiennie tytuł wątku myli...
bebop - tytuł daaawno już zmieniony.
Póki co nie portretowałem ostatnio za wiele, ale może cos wyszukam wartego pokazania ;)