http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=8081
no proszę :) myślałem, że to nie będzie możliwe :)
Wersja do druku
no proszę :) myślałem, że to nie będzie możliwe :)
no już jest , w ofercie chyba komputronik lub vobis... cos powyżej 1k. Ja się tylko zastanawiam czy jeśli kupię dziecku to będę mógł legalnie kotlety na jej kompie obrabiać...??
no i tam masz za 175 a nie ponad 1k :) warte uwagi :)
no to zajrzyj tu: http://www.komputronik.pl/Oprogramow...elny,id,45544/
jak widzę to jest cena z września 2007 po za tym w linku który ja podałem pisze tylko o Vobisie :) Więc do tego się odnosiłem :) za ponad 1k to ja bym wersji edu nie kupił :)
świetna wiadomość! szkoda tylko, że w wersji studenckiej jest tylko jedna konfiguracja Creative Suite'a - Creative Suite 3 Design Premium :twisted:
ze strony Vobisu:
Creative Suite 3 jest dostępny w sześciu różnych konfiguracjach:
Adobe CS 3 Design Premium to zestaw narzędzi niezbędnych do projektowania wydawnictw drukowanych, stron WWW, treści interaktywnych oraz treści do telefonów komórkowych.
Adobe CS 3 Design Standard skupia się na profesjonalnym projektowaniu i produkcji wydawnictw drukowanych.
Adobe CS 3 Web Premium oferuje najbardziej zaawansowane narzędzia do projektowania i produkcji stron WWW.
Adobe CS 3 Web Standard przeznaczony jest dla profesjonalnych autorów stron WWW
Adobe CS 3 Production Premium to kompleksowe rozwiązanie do post-produkcji dla profesjonalnych producentów wideo.
Adobe CS 3 Master Collection to zestaw 12 nowych aplikacji dla twórców, który umożliwia projektowanie dowolnych mediów - wydawnictw drukowanych, stron WWW, treści interaktywnych i do telefonów komórkowych, filmów i wideo.
i ta ostatnia dla mnie byłaby optymalna. ale nie ma co narzekać, brawo dla Adobe za ten krok
no, ale z tego co wiem to cena chyba nierealna
no ciutek nierealne to 10tysi :D i poprawka do mojej poprzedniej wypowiedzi: w wersji studenckiej są 2 konfiguracje Creative Suite'a - Creative Suite 3 Design Premium i Creative Suite 3 Web Premium. przynajmniej tak jest na stronie sklepu Vobis
Kiedys czytalem nieoficjalna wypowiedz kogos z kierownictwa Adobe-stwierdzil, ze nie zabezpieczaja swoich programow, bo nikt normalny ich nie kupuje do niekomercyjnego uzytku, a jak juz ktos chce zarobic, to kazdy jego klient sie moze zapytac o licencje, wiec kupuje oryginalny. Moze teraz poszli po prostu o krok dalej i zrobili uklon wobec tych, ktorzy sie w grafike/montaz/webmastering tylko bawia:)
jestes pewien, ze bylaby idealna? tam jest masa programow, o ktorych w ogole pierwszy raz slyszalem/widzialem i kompletnie nie widzialbym dla nich zastosowania, a robie w branzy graficzno-reklamowej od 7 lat. a robie w 2d/3d/wektor/druk/internet/animacje/flash/identyfikacja
tak, jestem pewna :) chociażby dlatego, że tamte 2 konfiguracje nie mają Adobe Premiere i After Effects w pakiecie. najczęściej przeze mnie wykorzystywane to w kolejności Premiere, PS, Illustrator i Acrobat. After akurat okazjonalnie. mogli już dodać tego Premiere'a do konfiguracji Web Premium :neutral:
kiedys byl taki pakiet z takim zestawieniem..
ale ilosc programow o ktorych nie slyszalem i tak jest spora, bo to co wymienilas to standard, do ktorego dodal bym jeszcze indesign'a i flash'a i taki wlasnie zestaw powinien byc. bez dodatkowo dublujacych sie programow typu illustrator+freehand i softu totalnie mi nieznanego ;)
wersje z Premierką i Afterem to też bym łyknął. a tak to tylko widzę je w pracy:) (orginalne of course) :P
No to muszę się dogadać z bratem. On kupi, ja będę używać :D To chyba legalne co? :D
Hm, fajne. Gdzie można znaleźć jakieś dokładniejsze informacje na ten temat? :> Każdy student może sobie takiego PS'a zafundować? ;)
Z tego, co czytałem, żeby aktywować program, trzeba wysłać kserokopię legitymacji studenckiej. Natomiast nie ma ograniczenia co do rodzaju studiów. Ja już mam niestety ten etap życia za sobą :(
Dlatego będę się wspomagać bratem ;-)
No właśnie, pisze że wystarczy wysłać kserokopię legitymacji studenckiej, jednak aż niewiarygodne dla mnie jest że w takiej cenie mogę się bawić oryginalnym PS. Dlatego muszę dotrzeć do "regulaminu promocji" :-)
W tym nie ma nic niewiarygodnego. Wielu producentów oprogramowania w ten sposób postępuje. Po prostu Adobe dopiero teraz zrozumiał, że to na dłuższą metę po prostu się opłaca, bo Ci studenci się przyzwyczajają w ten sposób do narzędzia i potem nie będą chcieli pracować na niczym innym. I wtedy Adobe a nie np. Corel sprzeda im wersję komercyjną.
Fajnie, że nawet można tego PS-a po skończeniu studiów legalnie używać, oczywiście w zastosowaniach niekomercyjnych.
Hm no to się kurczę prawdopodobnie zdecyduje. Będę miał święty spokój i będę się mógł bez obaw bawić moim ulubionym programem ;)
ja mam córę w liceum plastycznym, ne wiecie czy się załapie..?? na komputroniku było napisane:"...dla uczniów, studentów..."
Własnie - czy licencja obejmuje również uczniów? (czyt. podstawówka, gimazjum i liceum)
"Po zakupie trzeba będzie wysłać do Centrum Autoryzacji kopię legitymacji studenckiej w celu aktywacji"
Tak więc piszą tylko o legitymacjach studenckich a nie szkolnych.
A skąd ja mam wziąć? To jest cytat z adresu podanego w pierwszym poście.
Rozumiem.
Myślałem, że może widziałeś EULA :-)
Do czasu pokazania się EULA, zgadywanie jakie będą warunki zakupu to jak wróżenie z fusów.
Pozostaje inna kwestia - jeśli "przekombinujemy" z kupnem takiego CS3, to nie będzie się on w sensie legalności niczym różnił od pirata, którego można ściągnąć z sieci za darmo...
Zależy jak chcesz "przekombinować". Jeśli kupi go mój brat a ja sobie zainstaluję i będę swoje rodzinne foty pykać, to raczej będzie ok. Brat nie będzie używać i mi użyczy ;-)
Witam,
pozwolę sobie przy okazji tego wątku zadać pytanie praktyczne, może nieco lamerskie ;-0
Mam pytanie odnośnie CS3.
Po obróbce RAW-a można:
a. użyć przycisku: GOTOWE
b. zapisać obraz
c. otworzyć obraz
Sytuacje a i b są jasne. Natomiast co dzieje się w sytuacji C z plikiem. Otwiera się w photoshopie, zatem nie jest już RAW-em. Jednak w dalszym ciągu ma rozszerzenie CR2.
Przy próbie zapisania z poziomu photoshopa domyślnie wskazuje rozszerzenie .psd. Czy to oznacza, że otwierany bezpośrednio RAW jest konwertowany na plik photoshopa?
jarek
Mnie tylko ciekawi, czy bedzie mozliwosc zakupienia wersji angielskojezycznej;)
Oferta nieco mnie zaskoczyla, ale mysle ze jako prezent na przyszla gwiazdke bedzie cudowna:D
Wcale nie jest tak kolorowo, mialem do nich pare pytan technicznych, i chyba nie bede sie w to bawil... ot moj mejl:
a oto fragment odpowiedzi:Cytat:
Witam!
Mam kilka pytan odnosnie uwierzytelniania oprogramowania. Otuz, nie wyrobilem jeszcze nowej legitymacji studenckiej (a moja 'stara wersja' jest oficjalnie nie wazna), czy moge wykorzystac Indeks? Jesli tak to jakie strony z indeksu bede musial przeslac do Adobe?
Czy istnieje jakies ograniczenie odnosnie kierunku studiow, albo typu (studiuje zaocznie).
Pozdrawiam,
troche dziwna polityka... nawet msdn, pozwala na dalsze, legalne, niekomercyjne kozystanie z windowsow po skonczeniu studiow... moze byc tak ze jak ktos zakupi sobie wersje studencka, to np po 6 latach bedzie mial kontrole agentow z adobe.plCytat:
Chciałbym zaznaczyć, że to w Pana interesie jest posiadać ważny dokument, aby legalnie używać zakupionego oprogramowania. Po ukończeniu nauki (lub brak dokumentu stwierdzającego naukę) lub używając go w celach komercyjnych – program jest używany nielegalnie.
Pozdrawiam,
Jeśli możesz, to poproś tę panią o przesłanie treści umowy licencyjnej, bo to, że po zakończeniu nauki program automatycznie staje się nielegalny mi śmierdzi.
Kurcze to jak to w koncu jest bo slyszalem rózne wersje na temat zakupu programu jako student ZAOCZNY...w koncu jak to jest?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a sorki juz doczytalem....eee to kiszka lekka:/
odpowiedz nadzwyczaj precyzyjna i tresciwa
ktos moze orientuje sie jak to jest dokladnie? studiuje zaocznie, wiec nie moge sobie tego zafundowac, natomiast siostra studiuje dziennie. Komputer, windows etc wszystko jest zarejestrowane, zfakturowane na mnie. Czy przyczepia sie, gdy na moim komputerze bedzie soft zarejestrowany nie na mnie, a na moja siostre? Zawsze moglbym mowic ze z tego nie korzystam i to tylko dla niej, ale watpie ze ktos by w to uwierzyl...Cytat:
Treść licencji ogólnie obowiązujących dla produktów Adobe dostępna jest na stronie www.adobedlastudenta.pl
Studenci zaoczni nie mogą skorzystać z programu, pytałem mail'em. Jest duże zainteresowanie ze strony studentów i jeśli producent się zgodzi to będą mieć wszyscy studenci.
Robi się to trochę skomplikowane ;-P
Dziwne, ze studenci zaoczni nie moga korzystac z promocji, podobnie jak i to, ze po zakonczeniu nauki korzystanie staje sie nielegalne:? Mnie to co prawda nie przeszkadza (1rok studiow dziennych:)), ale duzo potencjalnych kupcow 'odpadnie'.
Wystarczy, ze powiesz iz twoja siostra tez jest uzytkownikiem komputera. W koncu nie masz wylacznosci na korzystanie z niego:mrgreen:Cytat:
Czy przyczepia sie, gdy na moim komputerze bedzie soft zarejestrowany nie na mnie, a na moja siostre?
A ja myślę, że Adobe popełnia wielki błąd ograniczając licencję tylko dla określonych grup... Te same warunki dla całego społeczeństwa i konieczność systematycznej aktualizacji wyeliminowałyby w dużej mierze piractwo, a i zarobiona kasa byłaby niewspółmiernie wyższa. No ale to nie moja brocha, nie ja jestem preziem Adobe...
P.S. Bo najbardziej mnie śmieszą pytania usera PS-a o podstawowe zagadnienia (stać go na soft za 3000 zł a nie stać na książkę za 50 czy 100 zł?)
Mnie jeszcze zastanawia czy wystawianie prac do różnych konkursów jest działalnością komercyjną?
Wg zapisów z http://www.adobedlastudenta.pl/pliki/license.html wynika, że jeśli mój brat kupi ten soft i mi da całość z kodem nieodpłatnie, to będzie wszystko ok. Co do używania po zakończeniu studiów - jeszcze wczoraj na ich stronie była informacja, że po zakończeniu studiów nadal będzie można softu używać. Dzisiaj to zmienili. Trzeba poczekać, aż sami ze sobą dojdą do ładu.
Może ich zaskoczyla ilosc chetnych na zakup tej wersji i nie wiedza co z tym fantem zrobic:) Poczekajmy, az wejdzie do sklepow:p
raczej ich zaskoczyła ilość pirackich kopii wsród studentów...:wink: ktoś kto nie używa programu, nie łapie się na niego w ślepo jak tylko ma się pojawić.... jeśli zmienili legalność po studiach równie dobrze jutro mogą zmienić cenę na 175E...:D. Było też napisane o studentach szkół średnich- co to znaczy...??
kurcze byłem dziś w kilku Vobisach i wszędzie to samo.
Brak, podobno na Polskę w pierwszej dostawie było TYLKO 300 boxów, które rozeszły się w zastraszającym tempie, nie trafiając nawet na półki sklepowe. Trzeba teraz czekać na kolejną dostawę, o której nikt nie potrafi nic powiedzieć, ani kiedy będzie i czy jest szansa sie załapać...
MS zaoferował taniego Offica najpierw tylko studentom i uczniom, nie sprzedawało się pewnie najlepiej więc rozszerzyli licencję i jeszcze obniżyli cenę. Może Adobe potrzebuje trochę czasu żeby dojść do podobnych wniosków. W końcu w kraju prawie każdy zaawansowany użytkownik kompaktu ma co najmniej CS i będzie potrzebował silnego impulsu żeby dokupić do niego pudełko;)
Pod tym linkiem jest kilka ciekawych sprostowań dotyczących PS dla studentów i jak się okazuje uczniów szkół średnich.