Błąd w oprogramowaniu 40D ???
Witam wszystkich,
Czy ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z problemem polegającym na nie zapisywaniu plików RAW gdy aparat ustawiony jest na RAW(pełny RAW) + JPG(niska jakość).
W takim ustawieniu mój egzemplarz zapisuje co prawda dwa pliki z tą samą nazwą, jednak obydwa mają rozszerzenie *.jpg. Posiadają taką samą wielkość, itp...
Aparat jak już wspomniałem 40D, firmware mam w wersji 1.0.5 instalowane fabrycznie.
Nadmienię jeszcze, że gdy robię zdjęcia tylko w RAW to zapisują się właściwe pliki.
Pozdrawiam
Brak możliwości importu plików RAW z aparatu EOS5D photoshopem C3
Witam
Od kilku dni stałem sie nowym i legalnym użytkownikiem Photoshopa C3 wersja polska. Niestety po jego zainstalowaniu pojawił się problem z importem plików RAW za pomocą bądź to photoshopa C3 (importuj obrazy) bądź za pomocą przeglądarki wchodzącej w skład pakietu -Adobe brigde (pobierz zdjęcia z aparatu). A mianowicie: pliki fizycznie zapisane na karcie CF w postaci Rawów są nie widziane przez te aplikacje/programy. Pomimo wykrycia przez nie aparatu pojawia się komunikat: "to urządzenie nie zawiera żadnych obsługiwanych plików multimedialnych" W przypadku zapisu plików w formacie jpg, lub raw i jpg (aparat posiada taką formę zapisu) przy próbie importu widziane są tylko zdjęcia jpg. Natomiast import plików bezpośrednio z karty pamięci umożliwia wgranie zarówno jpg, jak i raw (rawy są wówczas przez aplikacje widziane).
Jeśli ktoś zna rozwiązanie bardzo proszę o pomoc. Przeinstalowanie adobe i wgranie najnowszej wtyczki camera raw nie zdało rezultatu. Zresztą jak widać aparat jest rozpoznawalny przez program/my które nie chcą "zobaczyć w nim zapisanych plików RAW" (tylko w aparacie przy bezpośrednim połączeniu)
Piotr Dybikowski
piotr.dybikowski@epwik.com.pl
Nie zapisuje plików RAW przy wyborze RAW+L
Witam,
Posiadam 400D + kartę kingston 2GB. Gdy wybiorę funkcję RAW+L jako zapis czyli plik RAW+JPG zapisuje w ten sposób IMG_0523.jpg i IMG_0523 (1).jpg Pliki są tej samej wielkości i różnią się tylko dodanie cyfry w nawiasie. Gdy wybiorę tylko RAW to zapisuje bez problemu.
Czy coś źle robię?
[problem] Canon 40D - RAW+JPG
Witam serdecznie!
Mój problem polega na tym, iż na kompie nie widzę plików RAW.
Zapisuję zdjęcia w formacie RAW+JPG najwyższej jakości. Kiedy sprawdzam na aparacie ilość zajętego miejsca na karcie to wszystko się zgadza, mniej więcej tyle powinno być, ale kiedy pliki otwieram na kompie to mam 2 jpg o tej samej wielkości, po RAWie zero śladu.
Czy ktoś wie, co mogę na to poradzić?
Mam firmware 1.0.8. i kartę SanDisk Extreme III 4GB
Z góry wielkie dzięki.