Witam, o to co dzieje mi sie ostatnio podczas focenia:
www.witnet.pl/~fred/cos.jpg
nie wiem czy ktos juz mial taki problem i ciekaw jestem jakis spostrzezen badz sugestii
Wersja do druku
Witam, o to co dzieje mi sie ostatnio podczas focenia:
www.witnet.pl/~fred/cos.jpg
nie wiem czy ktos juz mial taki problem i ciekaw jestem jakis spostrzezen badz sugestii
Może migawka, matryca raczej nie.
Warunki zdjęcia? Z flashem czy bez? I jakim? może to być kwestia gubienia synchronizacji z lampą (pionowy przebieg migawki by to tłumaczył).
bez flasha, na roznych czasach probowalem, "kolor" ktory tam wchodzi w innych warunkach byl zielony, wiec to raczej nie to
Moze masz robala w srodku? Niektorym chodzil na lcd, moze u Ciebie wybral matryce:lol: A tak serio, to zanies aparat do serwisu;) Ja cos takiego pierwszy raz widze, wiec trudno mi cos doradzic...oprocz zytniej:mrgreen:
Ja też głosuje za migawką - miałem kiedyś w analogowej piatce taki objaw że naswietlała mi sie tylkoczęśc klatki - wymieniłem migawke i wróciło do normy
jest pewna zaleznosc, gdzie owe smugi sa lepiej widoczne im mniejszy czas otwarcia migawki, na fotkach rzedu 1/60 jest to mniej widoczne mimo ze widac zabarwienie i przyciemnione zdjecie, na 1/200 idzie juz odroznic cale "paski" tak jak na przykladzie ze zlewem
Jesli chodzi o swiatlo to robilem zdjecia w wiekszej sali gdzie zrodel bylo sporo, oraz w lazience z tym zlewem, nie mialem okazji sprawdzic przy swietle dziennym.
tutaj jeszcze przyklad z tej salki 1/400 www.witnet.pl/~fred/cos2.jpg
jak widac mamy tu inne zabarwienie
roznice w kolorze zabarwienia to pewnie jeszcze da sie podciagnac pod roznice balansu bieli, sprobuj w obu zdjeciach ustawic na te sama temperature i o ile pozna pora mnie nie oglupia to powinny wyjsc prawie zblizone
a takie zabarwienie to chyba migawka, ewentualnie spiskowa teoria, mianowicie moze cos wpadlo pod nia i migawka rozmazuje to po matrycy? bo jak rozumiem zdjecia z pierwszego posta to seria kolejnych klatek? czy taka powtarzalnosc jest zachowana?
Jeżeli w świetle dziennym nie ma takich efektów to wytłumaczenie jest tylko jedno.
Przykład : zrób zdjęcie ekranu TV przy czasie 1/200.
Najprawdopodobniej oświetlenie zastosowane na tej hali podobnie jak telewizor bardzo zauważalnie "mryga", stąd ten efekt.
Z aparatem wszystko ok.
Właśnie taki sam pomysł wpadł mi do głowy. Oświetlenie to może pojedyncza świetlówka ze starterem bimetalicznym? Taka lampa straszliwie mruga 100 Hz.
Tez jestem za teza wczesniejszych wypowiedzi! To nie wina aparatu tylko oswietlenia.Zrob testy przy swietle dziennym,powinno byc wszystko ok.
Rozwiązanie jest tylko jedno...
kupić kompakta lub jakiś aparat z migawką centralną :wink: