Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 400D usterka matrycy?

Domyślnie 400D usterka matrycy?

Witam, o to co dzieje mi sie ostatnio podczas focenia:
    www.witnet.pl/~fred/cos.jpg
    nie wiem czy ktos juz mial taki problem i ciekaw jestem jakis spostrzezen badz sugestii

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Może migawka, matryca raczej nie.
    Warunki zdjęcia? Z flashem czy bez? I jakim? może to być kwestia gubienia synchronizacji z lampą (pionowy przebieg migawki by to tłumaczył).
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Domyślnie

bez flasha, na roznych czasach probowalem, "kolor" ktory tam wchodzi w innych warunkach byl zielony, wiec to raczej nie to

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Moze masz robala w srodku? Niektorym chodzil na lcd, moze u Ciebie wybral matryce A tak serio, to zanies aparat do serwisu Ja cos takiego pierwszy raz widze, wiec trudno mi cos doradzic...oprocz zytniej
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Ja też głosuje za migawką - miałem kiedyś w analogowej piatce taki objaw że naswietlała mi sie tylkoczęśc klatki - wymieniłem migawke i wróciło do normy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fr3d Zobacz posta
    Witam, o to co dzieje mi sie ostatnio podczas focenia:
    www.witnet.pl/~fred/cos.jpg
    nie wiem czy ktos juz mial taki problem i ciekaw jestem jakis spostrzezen badz sugestii
    Mógłbyś podać czas na jakim robiłeś te zdjęcia oraz jakie tam było oświetlenie (ilość i rodzaj źródła światła) ?
    I czy w świetle dziennym dzieje się to samo ?

Domyślnie

jest pewna zaleznosc, gdzie owe smugi sa lepiej widoczne im mniejszy czas otwarcia migawki, na fotkach rzedu 1/60 jest to mniej widoczne mimo ze widac zabarwienie i przyciemnione zdjecie, na 1/200 idzie juz odroznic cale "paski" tak jak na przykladzie ze zlewem
    Jesli chodzi o swiatlo to robilem zdjecia w wiekszej sali gdzie zrodel bylo sporo, oraz w lazience z tym zlewem, nie mialem okazji sprawdzic przy swietle dziennym.

tutaj jeszcze przyklad z tej salki 1/400 www.witnet.pl/~fred/cos2.jpg
    jak widac mamy tu inne zabarwienie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

roznice w kolorze zabarwienia to pewnie jeszcze da sie podciagnac pod roznice balansu bieli, sprobuj w obu zdjeciach ustawic na te sama temperature i o ile pozna pora mnie nie oglupia to powinny wyjsc prawie zblizone
    a takie zabarwienie to chyba migawka, ewentualnie spiskowa teoria, mianowicie moze cos wpadlo pod nia i migawka rozmazuje to po matrycy? bo jak rozumiem zdjecia z pierwszego posta to seria kolejnych klatek? czy taka powtarzalnosc jest zachowana?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fr3d Zobacz posta
    jest pewna zaleznosc, gdzie owe smugi sa lepiej widoczne im mniejszy czas otwarcia migawki, na fotkach rzedu 1/60 jest to mniej widoczne mimo ze widac zabarwienie i przyciemnione zdjecie, na 1/200 idzie juz odroznic cale "paski" tak jak na przykladzie ze zlewem
    Jesli chodzi o swiatlo to robilem zdjecia w wiekszej sali gdzie zrodel bylo sporo, oraz w lazience z tym zlewem, nie mialem okazji sprawdzic przy swietle dziennym.

tutaj jeszcze przyklad z tej salki 1/400 www.witnet.pl/~fred/cos2.jpg
    jak widac mamy tu inne zabarwienie
    Jeżeli w świetle dziennym nie ma takich efektów to wytłumaczenie jest tylko jedno.
    Przykład : zrób zdjęcie ekranu TV przy czasie 1/200.
    Najprawdopodobniej oświetlenie zastosowane na tej hali podobnie jak telewizor bardzo zauważalnie "mryga", stąd ten efekt.
    Z aparatem wszystko ok.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Właśnie taki sam pomysł wpadł mi do głowy. Oświetlenie to może pojedyncza świetlówka ze starterem bimetalicznym? Taka lampa straszliwie mruga 100 Hz.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów