Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
caly czas brakuje argumentow
Auwo - miałem już nie rozwijać tego wątku, ale skoro naciskasz :);):
Po pierwsze zgadzam się ze wszystkimi, którzy twierdzą, że najważniejsze to robić zdjęcia i że sprzęt nie jest najważniejszy. Ale z drugiej strony popieram gorąco Jurka Plietha (z góry przepraszam, jeśli nie powinienem odmieniać nazwiska), który ma w podpisie maksymę Kałużyńskiego:
"Jeśli się coś lubi, to należy mieć to 'coś' w najlepszym gatunku" :)
A w temacie argumentów: (oczywiście IMHO)
- Pomysł wpadł mi do głowy, kiedy pomyślałem, że pójdę do sklepu, kupię aparat, zrobię zdjęcie i ... w sumie nie wiadomo, czego oczekiwać :-?. A chciałbym szybko sprawdzić zestaw, jak najszybciej pójść robić zdjęcia :-D i nie zajmować się więcej tym tematem.
- Kilkakrotnie widziałem na forum dyskusje nt. ostrości obiektywów, co kończyło się wysyłaniem sobie różnych zdjęć a później dyskusjami, czyje zdjęcie jest ostrzejsze. Szymański Adam fotografował ucho, Vitez grzbiety książek, ktoś inny gazetę ... :roll: Oczywiście można skorzystać z profesjonalnych tablic, ale to już uważam za lekką skrajność - w końcu najbardziej liczy się subiektywne wrażenie. Podoba mi się przy tym standard testu na dpreview (chodzi o zdjęcie z butelkami i kredkami) - pozwala porównać ze sobą różne aparaty i obiektywy a jest przy tym "realny". Stworzenie pewnego standardu pozowliłoby na wykorzystanie raz zrobionych zdjęć przez innych w przyszłości - choćby w rozmowie z serwisem.
- Standard umożliwiłby również w miarę obiektywne porównywanie różnych obiektywów przy tej samej ogniskowej i przesłonie. A ponieważ byłoby to w jednym miejscu i w sposób uporządkowany - wykorzystanie tej wiedzy byłoby szybkie i proste - mówię np. o przypadku, gdy ktoś zastanawia się, czy warto kupić 17-40L czy zostać przy 18-55 - mógłby wtedy porównac kilka zdjęć i sam zdecydować, co i za jakie pieniądze mu bardziej odpowiada.
- A zaproponowałem zrobienie serii zdjęć testowych z 17-40L, żeby raz a dobrze zamknąć dyskusje w stylu "17-40L jest na poziomie kita" :shock:
- Oczywiście baza zdjęć nie powstałaby w ciągu tygodnia tylko byłaby rozbudowywana w miarę potrzeb różnych użytkowników - ważne tylko, żeby kolejne zdjęcia testowe umieszczane w bazie spełniały wcześniej zdefiniowane standardy.
- A w końcu końców uważam, że byłoby fajnie, gdybyśmy jako forum stworzyli własny standard testów sprzętu :-)
A swoją drogą Auwo - masz w stopce fajny zestaw - łącznie z 17-40L o który pytałem na początku - może miałbyś możliwość zrobić kilka zdjęć 17-40L z różnymi ustawieniami np. gazecie (bez filtra). Byłbym zobowiązany. Całe jpgi mogę przyjąć na skrzynkę e-mail a byłoby super, jeśli mógłbyś wrzucić wycinki z centrum i brzegu - wtedy mogliby skorzystać i inni.
A - i jeszcze dzięki za udział w dyskusji.