Sigma 18-35/3.5-4.5 Aspherical czy będzie działać z Canonem 30D?
Na początku chciałbym się przywitać z wszystkimi użytkownikami forum Canon-Board. Od miesiąca jestem posiadaczem canona 30D, przedtem użytkowałem i mam nadal dynaksa 800si, ale przejdę do pytania czy ta sigma 18-35/3.5-4.5 Aspherical będzie działać z moim body, czy może ktoś ma doświadczenia z tym szkłem. Do swojego aparatu podpinałem sigmę 28-80 podobna z wyglądu (design) i działała bez problemu. I jeszcze jedno pytanie czy lepiej dać sobie spokój z tym obiektywem i wziąć kita 18-55?. Potrzebuje jakiegoś taniego szerszego kąta, mam już 28-105 3,/4.5 usm i tamrona 70-300 więc coś szerszego by się przydało. Pozdrawiam.
Odp: Sigma 18-35/3.5-4.5 Aspherical czy będzie działać z Canonem 30D?
Przywitam się uprzejmie ze wszystkimi, gdyż to mój pierwszy post. Nabyłem ten obiektyw. Jest w drodze, za nieduże pieniądze (jak nowy). Będzie używany na pełnej klatce z 1Ds mkI (jak ja marzyłem, jako zupełny amator, o pełnej klatce... :)), który też nabyłem za rozsądne pieniądze z małym przebiegiem niedawno, a z którym to aparatem stare Sigmy pracują na każdej przysłonie bez żadnych przeszkód :). Dzielę się tym samym więc z Wami swoją radością
Pozwalam sobie jeszcze zamieścić dodatkowe zdjęcia obiektywu dla zainteresowanych jego wyglądem. A tu firmowe informacje Sigmy na temat tego szkła: Sigma 18-35mm 3,5-4,5
No i chyba skucha... 1Ds co prawda pracuje na każdej przysłonie z tym obiektywem i zapisuje zdjęcie, ale... nie działa AF i nawet w trybie manualnym nie potwierdza ostrości (trzeba ostrzyć ręcznie "na oko")i wyświetla od razu Error 01 i trzeba wyłączyć i włączyć aparat z powrotem. Poza tym w obiektywie non-stop coś buczy.
Identycznie jak wyżej jest na Canonie 50D - tylko obiektyw nie buczy, działa AF, ale Error 01 i tak występuje (zdjęcia są zapisywane). Na Canonie 20D od razu po włączeniu aparatu z podpiętym obiektywem wyskakuje Error99 i nic nie da się zrobić.
Czy któryś z serwisów w Polsce wykonuje takie rechipowanie starych Sigm, które wynalazł w 2015 r. niejaki Jiři Otisk z czeskiej Ostravy Butterfly Bikers Team - Canon EOS protocol convertor for old Sigma lens, a o którym na swoim blogu pisał P. Marcin Andrzejewski https://fotodinoza.blogspot.com/2015...powojenny.html
Jeśli są w Polsce takie punkty serwisowe lub fachowcy indywidualni - to proszę o namiary do nich. Szkoda mi trochę tego obiektywu...
Cytat:
Zamieszczone przez
_Jacek
Szkoda mi trochę tego obiektywu...
Trochę przesada.
Ten obiektyw jest gorszy optycznie od np. C20-35/3.5-4.5 (miałem oba). Natomiast Canon ma szybki i celny AF no i jest bezproblemowy.
Na pewno masz rację, ale trochę szkoda bo: praktycznie nówka sztuka - pełny komplet sklepowy (futerał - kuferek na obiektyw, folia na przednim dekielku), pewnie 4x tańszy (250 zł.) niż używany Canon 20-35mm, więc myślę, że fajnie byłoby przywrócić go do pełnego życia ze względu na szeroki kąt na pełnej klatce, tak na początek mojej przygody z pełną klatką - pomimo jego wad
Cytat:
Zamieszczone przez
_Jacek
Na pewno masz rację, ale trochę szkoda bo: praktycznie nówka sztuka - pełny komplet sklepowy (futerał - kuferek na obiektyw, folia na przednim dekielku), pewnie 4x tańszy (250 zł.) niż używany Canon 20-35mm, więc myślę, że fajnie byłoby przywrócić go do pełnego życia ze względu na szeroki kąt na pełnej klatce, tak na początek mojej przygody z pełną klatką - pomimo jego wad
Nie bez powodu jest 4x tańszy. Z wątłym budżetem rzuciłeś sie na 1D
I Ty też masz rację. 1Ds mkI (nie 1D)nabyłem w cenie 5D mkI w analogicznym stanie zachowania (wcale nie ma dużo na rynku 1Ds mkI w porównaniu z 5D). To fakt - nie miałem dużego budżetu, ale kolejny fakt - mam pełną klatkę. Myślałem, że Sigma zadziała w pełni z 1DS - nie zadziałała, trudno. Będę zbierał na Canona 20-35mm, a między czasie może poszukam jakiegoś elektronika, kupię chip, może sam przylutuję, a może się ktoś odezwie co zechce mi odpłatnie pomóc, zobaczymy
Kup sobie D60 do tej sigmy.
Albo zamień tą sigmę na tokinę 19-35. Jest bardzo tania i bez problemu będzie pracować z jedynką.
Z tą Tokiną (albo jej klonem) to chyba optymalny i dobry pomysł. Póki co, zakleiłem taśmą dwa styki w obiektywie - obiektyw przynajmniej już nie burczy. W ten sposób da się wykorzystać obiektyw w 1Ds w minimalny możliwy sposób, czyli: wyłączony na obiektywie AF, ostrzenie manualne w wizjerze, sterowanie przysłoną z body, wykonanie zdjęcia (jednocześnie wyskakuje Error 01, ale trwa zapisywanie zdjęcia), wyłączenie/włączenie aparatu i ewentualna "powtórka z rozrywki". Do pojedyńczych ujęć na razie musi wystarczyć.
Zamiast się męczyć poszukaj tej tokiny. Za 300-400zł powinno się udać. Miałem kiedyś do 5d i dało się tym robić zdjęcia. Za tą kasę nic tak szerokiego nie dostaniesz.
Cytat:
Zamieszczone przez
_Jacek
Z tą Tokiną (albo jej klonem) to chyba optymalny i dobry pomysł. Póki co, zakleiłem taśmą dwa styki w obiektywie - obiektyw przynajmniej już nie burczy. W ten sposób da się wykorzystać obiektyw w 1Ds w minimalny możliwy sposób, czyli: wyłączony na obiektywie AF, ostrzenie manualne w wizjerze, sterowanie przysłoną z body, wykonanie zdjęcia (jednocześnie wyskakuje Error 01, ale trwa zapisywanie zdjęcia), wyłączenie/włączenie aparatu i ewentualna "powtórka z rozrywki". Do pojedyńczych ujęć na razie musi wystarczyć.
Nie uważasz że to trochę lipa mieć jedynkę i robić w ten sposób zdjęcia. Co ci daje w tej chwili posiadanie tego body ?
No pewnie, że lipa, dlatego pytałem o serwis w celu zamontowania odpowiedniego chipa co by ożywić ten obiektyw, ale cicho na razie na ten temat. A body, co mi daje? Wszystko to co daje innym amatorom posiadanie pełnej klatki + w przypadku tego body - super dokładny i szybki AF.
To już lepiej zaklej wszystkie styki. Obiektyw i tak niezbyt jasny.
Cytat:
Zamieszczone przez
_Jacek
No pewnie, że lipa, dlatego pytałem o serwis w celu zamontowania odpowiedniego chipa co by ożywić ten obiektyw, ale cicho na razie na ten temat. A body, co mi daje? Wszystko to co daje innym amatorom posiadanie pełnej klatki + w przypadku tego body - super dokładny i szybki AF.
Szczególnie z tą sigmą o której piszesz w trybie manual focus :mrgreen:
Zaklejenie wszystkich styków spowoduje, że nie będzie można sterować przysłoną, więc nie proponujesz mi polepszenia, tylko pogorszenie współpracy tego obiektywu z 1Ds. Poważna rada więc poważna odpowiedź ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Szczególnie z tą sigmą o której piszesz w trybie manual focus :mrgreen:
Oczywiste jest, że nie w przypadku tego obiektywu, ale mam na szczęście poczucie humoru :D
Cytat:
Zamieszczone przez
_Jacek
Zaklejenie wszystkich styków spowoduje, że nie będzie można sterować przysłoną, więc nie proponujesz mi polepszenia, tylko pogorszenie współpracy tego obiektywu z 1Ds. Poważna rada więc poważna odpowiedź ;)
--- Kolejny post ---
Oczywiste jest, że nie w przypadku tego obiektywu, ale mam na szczęście poczucie humoru :D
Musisz miec naprawdę duże poczucie humoru :)