Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Sigma 18-35/3.5-4.5 Aspherical czy będzie działać z Canonem 30D?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Sigma 18-35/3.5-4.5 Aspherical czy będzie działać z Canonem 30D?

I Ty też masz rację. 1Ds mkI (nie 1D)nabyłem w cenie 5D mkI w analogicznym stanie zachowania (wcale nie ma dużo na rynku 1Ds mkI w porównaniu z 5D). To fakt - nie miałem dużego budżetu, ale kolejny fakt - mam pełną klatkę. Myślałem, że Sigma zadziała w pełni z 1DS - nie zadziałała, trudno. Będę zbierał na Canona 20-35mm, a między czasie może poszukam jakiegoś elektronika, kupię chip, może sam przylutuję, a może się ktoś odezwie co zechce mi odpłatnie pomóc, zobaczymy

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Kup sobie D60 do tej sigmy.

Albo zamień tą sigmę na tokinę 19-35. Jest bardzo tania i bez problemu będzie pracować z jedynką.

Dopiero zaczyna

Z tą Tokiną (albo jej klonem) to chyba optymalny i dobry pomysł. Póki co, zakleiłem taśmą dwa styki w obiektywie - obiektyw przynajmniej już nie burczy. W ten sposób da się wykorzystać obiektyw w 1Ds w minimalny możliwy sposób, czyli: wyłączony na obiektywie AF, ostrzenie manualne w wizjerze, sterowanie przysłoną z body, wykonanie zdjęcia (jednocześnie wyskakuje Error 01, ale trwa zapisywanie zdjęcia), wyłączenie/włączenie aparatu i ewentualna "powtórka z rozrywki". Do pojedyńczych ujęć na razie musi wystarczyć.

Zamiast się męczyć poszukaj tej tokiny. Za 300-400zł powinno się udać. Miałem kiedyś do 5d i dało się tym robić zdjęcia. Za tą kasę nic tak szerokiego nie dostaniesz.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez _Jacek Zobacz posta
    Z tą Tokiną (albo jej klonem) to chyba optymalny i dobry pomysł. Póki co, zakleiłem taśmą dwa styki w obiektywie - obiektyw przynajmniej już nie burczy. W ten sposób da się wykorzystać obiektyw w 1Ds w minimalny możliwy sposób, czyli: wyłączony na obiektywie AF, ostrzenie manualne w wizjerze, sterowanie przysłoną z body, wykonanie zdjęcia (jednocześnie wyskakuje Error 01, ale trwa zapisywanie zdjęcia), wyłączenie/włączenie aparatu i ewentualna "powtórka z rozrywki". Do pojedyńczych ujęć na razie musi wystarczyć.
    Nie uważasz że to trochę lipa mieć jedynkę i robić w ten sposób zdjęcia. Co ci daje w tej chwili posiadanie tego body ?

Dopiero zaczyna

No pewnie, że lipa, dlatego pytałem o serwis w celu zamontowania odpowiedniego chipa co by ożywić ten obiektyw, ale cicho na razie na ten temat. A body, co mi daje? Wszystko to co daje innym amatorom posiadanie pełnej klatki + w przypadku tego body - super dokładny i szybki AF.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

To już lepiej zaklej wszystkie styki. Obiektyw i tak niezbyt jasny.
    R3 + RF85LDS

Cytat Zamieszczone przez _Jacek Zobacz posta
    No pewnie, że lipa, dlatego pytałem o serwis w celu zamontowania odpowiedniego chipa co by ożywić ten obiektyw, ale cicho na razie na ten temat. A body, co mi daje? Wszystko to co daje innym amatorom posiadanie pełnej klatki + w przypadku tego body - super dokładny i szybki AF.
    Szczególnie z tą sigmą o której piszesz w trybie manual focus

Dopiero zaczyna

Zaklejenie wszystkich styków spowoduje, że nie będzie można sterować przysłoną, więc nie proponujesz mi polepszenia, tylko pogorszenie współpracy tego obiektywu z 1Ds. Poważna rada więc poważna odpowiedź

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Szczególnie z tą sigmą o której piszesz w trybie manual focus
    Oczywiste jest, że nie w przypadku tego obiektywu, ale mam na szczęście poczucie humoru

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów