W Polsce oficjalnie jeszcze go nie ma, ale newsy już na jego tam są:
http://www.fotoclub.pl/canon/canon-p...rmatu-raw.html
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6238
I poprawili się oddając format RAW.
Wersja do druku
W Polsce oficjalnie jeszcze go nie ma, ale newsy już na jego tam są:
http://www.fotoclub.pl/canon/canon-p...rmatu-raw.html
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6238
I poprawili się oddając format RAW.
E, tam, zaraz nie ma... http://www.komputronik.pl/Aparaty_cy...,id,45538,s,1/
Ale zabrali tym razem karty CF, co może się wielu nie spodobać. Bo mając lustro i chcąc mieć jakąś cyfrówkę to muszą kupić kartę MC albo SD. A tak to się tylko przekłada kartę.
są już pierwsze testy:
http://www.dcresource.com/reviews/ca.../gallery.shtml
A ma ruchomy wyświetlacz? Jego brak od #7 to największa wada nowych "G".
Google Twoim przyjacielem jest:
http://www.dpreview.com/news/0708/07082005canong9.asp
Znam Googla i Dpreview. Znałem też odpowiedź, na pytanie które zadałem. A chodziło mi o to, że chrisowaty napisał powyżej, że "poprawili się oddając format RAW". Jasne, ale brak tego formatu to moim zdaniem nie jedyna, a w każdym razie nie największa wada. Ruchomy wyświetlacz był najwiekszą zaletą pierwszych powershotów z serii G. O rozczarowaniu, jakie sprawił jego brak, od siódemki licząc, napisano mnóstwo, również na forum Dpreview.
Witam!
No właśnie wiele sklepów ogłasza się z tym aparatem, jednak nikt go nie sprzedaje. Na allegro jest juz 5 modeli do kupienia, no ale nie jestem pewny źródła. Czy ktos zna jakieś miejsce gdzie tę zabawke mozna kupić? zależy mi na czasie ponieważ potrzebuje aparat do wyjazdu poza granice kraju. Inaczej bym poczekał.... z góry dzięki za info...:)
kup za granica... bedzie taniej i byc moze pewniej :)
http://www.allegro.pl/item246656114_...at_pl_22_.html
w cenie karta SD2gb i inne dodatki.... co Wy na to?
kto się orientuje gdzie mozna zdobyc szczegółową instrukcję do g9 bo w zakupionym zestawie jest tylko ogólnikowa....
sorki ale nie lepiej dozucic 150zl i kupic 350D?? przeciez lustro z kitem bedzie zawsze lepsze od g9....
Kompakt rozleniwia a lustro stawia wymagania...
Poza tym troche sie różnia wielkoscia co dla mojej cioci (której wlasnie g9 poleciłem) ma ogromne znaczenie. I 3cale ekranu to też ważny (dla niej, ja mam 10d) argument.
dla zainteresowanych, review G9:
http://www.digitalcamerainfo.com/con...view-15723.htm
I review na dpreview ;):):
http://www.dpreview.com/reviews/canong9/
Posiadam od kilku dni Canona G9 ( obecnie przechodzi faze testów) jeśli ktoś ma jakies pytania co do tego sprzętu chętnie odpowiem.
Po miesiącu strzelania G9 mogę powiedzieć, że jest to udany aparat. Przy odrobinie chęci da się nim zrobić bardzo dobre fotografie, zwłaszcza te bardziej statyczne. Oczywiście zakładając, że używamy RAW, a nie jpg. Jest np. opcja self-timera, w którym można ustawić nawet do 10 ekspozycji następujących w jednym ciągu. To jest bardzo przydatne szczególnie w fotografii nocnej - używając techniki uśredniania można osiągnąć obraz o znikomym szumie, jak na kompakt. W pomieszczeniach przy świetle żarowym, dzięki IS - daje się fotografować ludzi (ISO 800). Wprawdzie szum jest bardzo silny, ale są to jeszcze użyteczne foty (po zmniejszeniu, na monitorze nie są złe). Ostrość i rozdzielczość oceniam wysoko - na surowych rawach przy ISO 80 jest rejestrowanych sporo detali. Daje się we znaki szum w cieniach. Aparat ma bardzo przyjemną ergonomię - zwłaszcza pokrętło regulacji się przydaje, budowę i uczucie trzymania go w dłoni też należy ocenić wysoko.
Gdy tylko był jeszcze mniejszy...
Ogólnie duży plus.
Jak wynika z dostępnych publikacji, w poprzedniku tego modelu pewnym problemem były szumy.
Decydenci firmy Canon zadali więc sobie pytanie:
- Czego oczekuje nabywca po następnym modelu ?
Odpowiedzieli sobie sami bardzo logicznie:
- Nabywca oczekuje większej liczby pikseli !
I tak zwiekszyli liczbę pikseli, a efekty nie dały na siebie długo czekać, co widać w przypadku G 9.:mrgreen:
Amen.
Pozdrówka
Mam "jedną" uwage co do materiałów z jakich zrobiono obudowe G9. Pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. jednak przy bliższym zapoznaniu sie...hmm.
Obudowa magnezowa pokryta plastikiem. Ta czść plasiku która znajuje sie od frontu uważam, że jest niezbyt dobrze zespolona ze szkieletem aparatu.
Jako, że to zaawansowany kompakt, ma możliwość zamontowania dodatkowej optyki (konwerterów) np. szerokokątny WC-DC58B 0,75x szkło jest sporych rozmiarów (97mm średnicy) i zarazem wagi 365g oraz tele TC-DC58C podobnej wagi. Oba szkła bardzo solidnie wykonane, nie można się do niczego przyczepić, jednak wspomniane konwertery mocuje się do korpusu za pomocą adaptera LA-DC58H który to jest wykonany z PLASTIKU:-) w efekcie podczas trzymania takiego zestawu słychać trzaski adapter wygina sie, minimlnie ale jednak, dodatkowo ocierając o plastik wokół "bagnetu" dodatkowo trzeszczy jak stare krzesło :-)... za sam adapter canon sporo sobie liczy jednak jego praktyczne zastosowanie (moim zdaniem) jest raczej mówiąc delikatnie średnie. Ogólne wrażenia z mechanicznego połączenia tego zestawu negatywne.
Rozwiązaniem może być zaminnik dla LA-DC58H, konkurencja robi je z solidnego aluminium. Może nie jest tak estetyczny jak orygina ale przynajmniej sztywny bo z metalu.
Jeśli już jestem przy temace mocwania dodatkowego osprzętu do G9... uzywam G9 wraz z lampą 580EXII ok 450g z 4 akumulatorami. Stopka w tej lampie jest jak wiadomo metalowa, więc daje to bardzo solidne połączenie z małym korpusem G9, nie mam w tym punkcie żadnych zastrzeżeń.
Noszenie jednak G9 z tak dużą lampą na pasku na szyi jest kłopotliwe, grawitacja robi swoje a wysoko położony środek ciężkości obraca zestaw lampą do dołu. No ale to tylko kompakt:-)
Wszystkie kompakty szumią, generalnie z powodu małej matrycy. A tu jeszcze 12Mpx... Ale niskie ISO są ok, a rozdzielczość świetna!
Pozostaje nadzieja, że w G10 nie będzie sensu zwiększania liczby pikseli - polepszą więc matrycę zmniejszając szumy. Ale ja wtedy będę już przy DSLR :P
Ci kolesie w canonie niezle potrafia manipulowac. dalem sie nabrac. ta kamera wyglada na prawde uczciwie, wzbudza zaufanie...spodziewalem sie namiastki jakosci jaka moge dostac powiedzmy ze starego poczciwego miu II, spodziewalem sie kamery ktora moglbym miec zawsze w kieszeni po to zeby zawsze moc zrobic zdjecie i nie zalowac tego ze to cyfra i nie bede mogl potem powiesic na scianie...
no i klapa. kompletna. szumy nie do zaakceptowania. lagi takie ze chyba tylkomartwa nature mozna fotografowac. gupio mi przed moja mamą ze jej ten aparat polecilem no :)
jesli macie okazje to sprawdzcie fuji fz50. wyglada jak zabawka i nie ma rawow, ale jakosc obrazowania jest z troche innej bajki...
Zdaje się, że miałeś na myśli model Fuji FinePix F50fd, bo FZ50 to Panasonic.
Na stronie http://www.photographyblog.com/revie...ix_f50fd_3.php są przykładowe fotografie z F50fd, i jeśli chcesz powiedzieć, że to inna bajka w dziedzinie obrazowania - to masz rację, ale to nie ta lepsza bajka, a wręcz odwrotnie. Ponadto zapewne wiesz, ile można wyciągnąć z RAWa.
Chyba producenci sprzętu trochę się pogubili.
Słynąca z nowatorskich rozwiązań firma Panasonic, zamiast wprowadzić mniej szumiącą matrycę zwiększyła liczbę megapikseli kładąc na łopatki skądinąd dobrą kamerę kompaktową LX1 i zastępując ją LX2, o większej liczbie megapikseli.
Fuji miał świetny aparat f 30/f31 fd, który zbierał same najlepsze recenzje, więc dołożył megapkseli i teraz f40/f50 już nie nadaje się do niczego i nikt go nie chce kupić.
Nawet Canon uległ temu absurdalnemu wyścigowi megapikseli i zamiast ulepszyć G7, dołożył megapikseli czyniąc zakup G9 bardzo problematycznym.
Chciałbym kupić jakiś dobry kompakt, jako dyżurny zastępca DSLR, wożony w schowku auta, ale zupełnie nie wiem, co kupić.
Ostatnio myślałem o G9, ale po przeczytaniu ostatnich recenzji już mi przeszło.:mrgreen: :mrgreen:
Pozdrówka
...jako zastępca DSLR, a do czego konkretnie? Bo ja np. spokojnie trzaskam z ręki foty moim współpracownikom przy ISO 800, we wnętrzach przy świetle żarowym i rezultaty są dobre.
Wchodzi powoli kompakt Sigmy DP1, z matrycą APS-C, może być ciekawie :)
No to niekoniecznie Sigma, bo i Ricoh w klasie "pseudo-Leica" tez zaproponowal kompakt. Sigma-oczywiscie znam tylko rozne testy-swoja kosmiczna matryca nie powala.
Najnowsza lustrzanke widzialem w prasowych testach zestawiona z 20D... i byly conajmniej porownywalne. Foveon nie przeklada sie na matryce 14Mpix a raczej na 8. Ale zgadzam sie, ze mala Sigma robi szum w prasie photo... ale jezeli wspierana jest softem tak dupnym jak w lustrze, to moze wydajac wieksze pieniadze juz lepiej Leica?
...jezeli nie chodzi o wielkosc aparatu to jednak lepiej lustro.
Sam wciaz mam od 2004r G5 i wiem, ze do martwej natury i makro to naprawde fajny aparat.
sempoo - tak, ryplo mi sie z nazwą. a co do sampli z netu..wiesz, wole jednak polegac na opinii opierajacej sie na wlasnym doswiadczeniu. a moje doswiadczenie jest takie, ze szumy w fuji od 400 w gore sa znosne i maja ladna analogowa fakture. w g9 nihuhu. jasne, zapewne wiem co mozna wyciagnac z rawa, tyle ze C1 PRO raczej nigdy nie bedzie saportowac G9 a ACR nie byl jeszcze uaktualniony zeby hulac z tym mikrusem....wiec poki co zostaje gdybanie w stylu ogladania sampli z netu. czego nie znosze.
jako ze na prawde ogromnie potzrebuje czegos co sie miesci w kieszeni bez konecznosci liczenia sie z milionem kompromisow poki co zostane przy duecie contax t2 + minolta dimage 5400:)
@zby
Najnowszy ACR supportuje już G9. Szumy z G9 z RAWów przy ISO >400 po Noise Ninja są akceptowalne, oczywiście to nie jest Nikon D3, ale jest dobrze. A jpg to ja serdecznie dziękuję :neutral:
@Obiektyw
A mógłbyś przylinkować do tych testów Sigmy DP1 ?
@Obiektyw
A mógłbyś przylinkować do tych testów Sigmy DP1 ?[/QUOTE]
Zaraz dostane bana, ale skoro dyskutujemy o modelu innej marki porownywalnym z G9
To niestety bylo na papierze w Reponses Photo w numerze 182 z maja.
I jak pisze w poscie chodzilo o lusttrzanke SD14, ktory jakoscia zdjec i ergonomia nie powala (no ale DP1 dziedziczy po niej matryce to pisze).
jako minusy wymieniono:
-powolnosc aparatu
-niewiele funkcji jak na aparat walczacy w kat.semi pro
-spadek jakosci zdjec powyzej 400iso
-bardzo slabej jakosci JPGi koniecznosc korzystania z RAW (jpg w SD14 produkowany jest jakism kiepskim algorytmem zaskakujacym plackami kolorow i kolorowymi artefaktami)
-brak opcji RAW+JPG
-ekranik o slabych parametrach wyswietlania
-wspolczynnik cropa az 1,7
Dorzucono jeszcze jakies uwagi co do ogolnej ergonomii np przy zmianach opcji przyciskiem FUNC trzeba rownoczesnie krecic pokretlem... a jak puscisz niechcacy FUNC jestes juz w innym menu itd
Generalnie 14Mpix to bajka. Raczej odpowiednik 8Mpix. Zreszta rzuccie okiem na duze reklamy SD14 w prasie. Pory naskorze modelki iskrza juz nterpolacja.
Czyli że Sigmy słabawe...
Ciekawe, kiedy doczekamy się semi-pro kompatku z prawdziwego zdarzenia - małego ale z porządną, niskoszumną matrycą.
Może w G11? :lol:
Czyli w Canonie G9 który ma matrycę 1/1.7" z maksymalną rozdzielczością 12Mpx, po ustawieniu rozdzielczości na 8Mpx na zdjęciach powinno być dużo mniej szumów? Jesli tak jest, to nie rozumiem dalczego w róznych testach nie wspominają w ogóle o tym i nie mierzą/pokazują tej różnicy? Biorąc pod uwagę że 8Mpx to naprawdę sporo i wystarczająco - dla wielu potrzeb - ocena aparatu byłaby o wiele wyższa.
Dwa dni temu ustawiałem to w kuzyna G9, jak pamiętam to wciskasz przycisk FUNC, na samym dole ustawiasz na M1 (wyświetla się 8Mp), co odpowiada wielkości 3264 x 2448. L to 12Mp - 4000 x 3000.
I pomyśleć, że ten aparacik na dpreview otrzymał notę "highly recommended; just".
Wszędzie kręcą i kombinują.
Czytałem na innym forum opinię, że w przypadku kompaktów najlepiej obniżyć liczbę Mpx o połowę i dopiero nad takim materiałem dalej pracować.
Takie zdjęcia z G9, obrobione na PS wyglądały całkiem, całkiem.
Pozdrówka
Problem jest taki, że przy mniejszym formacie nie można używać RAW-ów. Jest on dostępny tylko z największym jpg. A ja na ten przykład dla RAW-ów właśnie wybrałem G9 a nie G7.
A może ktoś z właścicieli G9 robił porównania zdjęć przy ustawieniu 12Mpx i 8Mpx (przy zerowym ustawieniu wyostrzania) ?
Dzięki kolego. U mnie jest to samo. Jakbym robił w jpegach to kubiłbym coś 5-7 MPx-owego za cztery stówki i byłoby aż nadto :)
To że sie w sofcie ustawi wykorzystanie 8 z 12 milionów pikseli to wcale nie znaczy, że sie zmniejszy fizyczny rozmiar matrycy :)
Nie uważacie koleżeństwo, że to jedynie gadżet?
Mając G9 róbcie w RAW-ach i walczcie z szumem (jeżeli wam przeszkadza) za pomocą odszumiaczy. Napewno będzie to lepsze niż sztuczne 8 milionów pikseli.
Pozdrawiam