Zestaw zaawansowany/ochronny - czy warto?
Witam wszystkich!
Juz od pół roku mam A70 i postanowiłem rozszerzyć trochę moje umiejetności w pstrykaniu. Szczególnie że wiosna już za progiem ...
I w związku z tym pytanko: Czy ktoś posiada zestaw zaawansowany do Canona A60/A70?
Czy gra jest warta świeczki? Spotkałem się róznież z informacją że jak masz filtr polaryzujący yo filtr UV już nie potrzebny... Tylko po co wtedy zestaw zaawansowany czyli combo???
Jestem przekonany do zakupu , ale może ktoś uważa że nie warto? I jeszcze pytanie gdzie najtaniej? (najtaniej znalazlem za 168 zl)
PS. Pozdrawiam wszystkich canonowców i chylę czoła tym którzy dzielą się swoją wiedzą z innymi. Całą godzinę czytałem wasze posty i w życiu nie widziałem tyle praktycznych informacji o Canonie A70. Dzięki!
Re: Zestaw zaawansowany do canona A70
Cytat:
Zamieszczone przez Ivory
Czy gra jest warta świeczki?
Kup tylko tulejke (www.foto-tip.pl) , filtry UV i polar Kinga daruj sobie - kiepska jakosc. Lepiej poszukaj filtrow firmy Hama (tansze) lub Hoya (dorzsze i lepsze).
Cytat:
Spotkałem się róznież z informacją że jak masz filtr polaryzujący yo filtr UV już nie potrzebny... Tylko po co wtedy zestaw zaawansowany czyli combo???
Gdybys chwilke pogooglal to znalazlbys mnostwo informacji o tym do czego dany filtr jest uzywany.
Ale napisze w skrocie:
- UV odcina promieniowanie ultrafioletowe likwidujac zaniebieszczanie zdjec w sytuacjach gdy takie promieniowanie jest bardzo silne (letni, w pelni sloneczny dzien, duze wysokosci n.p.m). W pozostalych sytuacjach filtr ten nie wplywa na zdjecia i stosowany jest praktycznie glownie jako filtr zabezpieczajacy - wszelkie brudy, zarysowania, plamki itp spadaja na filtr (w znosnej cenie) niz na soczewke (ktora o wiele drozej i ciezej wymienic w przypadku pekniecia, zarysowania itp oraz ostrozniej niz filtr trzeba czyscic).
- polaryzacyjny - po pierwsze - zmniejsza ilosc swiatla wpadajacego do obiektywu ("sciemnia") redukujac kontrasty, poza tym redukuje odblaski (np od wody, od lakierow, od niektorych metali, od szyb itp) w tym niewidoczne odblaski od kropel wody w powietrzu powodujac ze niebo z bialawego robi sie ladnie niebieskie - skuteczny i ladny w uzyciu choc wymaga pewnej wprawy (polaryzacyjnym kolowym trzeba krecic i uwaznie obserwowac jak zmienia sie obraz by dopasowac jego ustawienie).
Jak widzisz z powyzszego krociutkiego opisu ich zastosowania diametralnie sie roznia: UV nosisz praktycznie zawsze do ochrony obiektywu, polara dokrecasz gdy chcesz zlikwidowac odblaski (np robisz zdjecia z wnetrza domu/samochodu przez szybe i nie chcesz miec niepozadanego odbicia, albo robisz zdjecia jeziora i nie chcesz miec odblaskow slonca tylko czysta tafle wody albo nawet widoczne dno).
Cytat:
Jestem przekonany do zakupu , ale może ktoś uważa że nie warto? I jeszcze pytanie gdzie najtaniej? (najtaniej znalazlem za 168 zl)
Podalem wyzej. Sama tulejke u foto-tip.pl , filtry na Allegro.
Cytat:
Całą godzinę czytałem wasze posty
Krociutko :roll:
[
Czy gra jest warta świeczki? Spotkałem się róznież z informacją że jak masz filtr polaryzujący yo filtr UV już nie potrzebny... Tylko po co wtedy zestaw zaawansowany czyli combo???
Pamiętaj o tym, że zakładając konwerter pozbawiasz się lampy!
Pozdr
Leszek
Cytat:
Zamieszczone przez Leschek
Pamiętaj o tym, że zakładając konwerter pozbawiasz się lampy!
Pamietaj o tym ze tulejka+filtr != konwerter. To dwie rozne rzeczy.
zestaw ochronny A70 pytanie
witam wszystkich mam pytanie podobno zakladajac zestaw ochronny tj.(tulejka+filtr)w zdjeciach robionych z lampa w pomieszczeniach dolny prawy rog zdjecia wychodzi niedoswietlony czy naprawde wyglada to az tak zle,jest bardzo zauwazalne?dzieki za odpowiedzi pozdrawiam.
Zestaw ochronny S1 filtr UV i makro ?
Warto zainwestowac w taki zestaw http://www.allegro.pl/item128563834_...an_gratis.html szczegolnuie mnie interesuje niezbedna tuleja filtr UV i polaryzacyjny.
Czy stosujac filtr polaryzacyjny zniweluje odbicia swiatla np od okularow z lampa blyskowa ?
Czego moge sie spodziewac bo tych wynalazkach jakies wady zalety ???
Druga sprawa dotyczy zestawu do makro :
http://www.allegro.pl/item128562979_..._m_statyw.html
Zastanawiam sie nad tym poniewaz moj Canon S1 niem a w sobie makro i jak probowalem zrobic fote pajaka czy biedronki obiektyw go nie zauwazal :oslabiony: ( czego nie bylo na poprzednim A80 ale on mial makro) Czy dzieki temu da sie robic malutie obiekty i zeby uzyskiwac spore powiekszenia zeby drobne szczegoly bylo widac tak jak na fotkach ktore kiedys widzialem na forum w stylu robali ktorych widac odnoza dokladnie czy budowe oczu muchy ?
Jeszcze taki zestaw do makro do s1 jest http://www.allegro.pl/item127679379_..._is_staty.html
Zestaw Ochronny (UV, Polar, Tulipan itd.) Warto?
Witam gorąco,
Rozmyslam nad kupieniem takiego zestawiku:
http://www.allegro.pl/item179929997_..._warszawa.html
Posiadam Canon'a A520. Nie jestem jednak do konca zdecydowany na kupno tego poniewaz nie wiem czy naprawde warto. Czy do takiego aparaciku jak A520stka duzo to pomoze? Czy moze sa to male roznice ktore mozna bez problemu osiagnac w Photoshopie? Czy moze polecacie inną kombinacje np sama tuleja + polar?
Pozdrawiam,
KanLuk
[Canon S5 IS] jakiej marki osłone i tulejke kupić?
chciałbym zakupić jak w temacie na sam poczatek tulejke i osłone przeciwsłoneczną do Canona S5 IS a w pozniejszym czasie dodatkowo jakies filtry chyab ze beda w zestawie ale wiadomo ze jakosc ich nei porywa krótko mowiac... Jest kilka modeli na rynku osłon i tulejek, w sklepach i na aukcjach i nie wiem co wybrac... prosze o jakies rady... argumentacja wyboru byłaby bardzo mile widziana i pozwoliła by mi na lepszy wybór sprzetu...
z góry dziekuje za wszelka pomoc :)