Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Zestaw zaawansowany/ochronny - czy warto?

Ivory
    Guest

Domyślnie Zestaw zaawansowany/ochronny - czy warto?

Witam wszystkich!
    Juz od pół roku mam A70 i postanowiłem rozszerzyć trochę moje umiejetności w pstrykaniu. Szczególnie że wiosna już za progiem ...
    I w związku z tym pytanko: Czy ktoś posiada zestaw zaawansowany do Canona A60/A70?

Czy gra jest warta świeczki? Spotkałem się róznież z informacją że jak masz filtr polaryzujący yo filtr UV już nie potrzebny... Tylko po co wtedy zestaw zaawansowany czyli combo???
    Jestem przekonany do zakupu , ale może ktoś uważa że nie warto? I jeszcze pytanie gdzie najtaniej? (najtaniej znalazlem za 168 zl)

PS. Pozdrawiam wszystkich canonowców i chylę czoła tym którzy dzielą się swoją wiedzą z innymi. Całą godzinę czytałem wasze posty i w życiu nie widziałem tyle praktycznych informacji o Canonie A70. Dzięki!

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Zestaw zaawansowany do canona A70

Cytat Zamieszczone przez Ivory
    Czy gra jest warta świeczki?
    Kup tylko tulejke (www.foto-tip.pl) , filtry UV i polar Kinga daruj sobie - kiepska jakosc. Lepiej poszukaj filtrow firmy Hama (tansze) lub Hoya (dorzsze i lepsze).

Spotkałem się róznież z informacją że jak masz filtr polaryzujący yo filtr UV już nie potrzebny... Tylko po co wtedy zestaw zaawansowany czyli combo???
    Gdybys chwilke pogooglal to znalazlbys mnostwo informacji o tym do czego dany filtr jest uzywany.
    Ale napisze w skrocie:
    - UV odcina promieniowanie ultrafioletowe likwidujac zaniebieszczanie zdjec w sytuacjach gdy takie promieniowanie jest bardzo silne (letni, w pelni sloneczny dzien, duze wysokosci n.p.m). W pozostalych sytuacjach filtr ten nie wplywa na zdjecia i stosowany jest praktycznie glownie jako filtr zabezpieczajacy - wszelkie brudy, zarysowania, plamki itp spadaja na filtr (w znosnej cenie) niz na soczewke (ktora o wiele drozej i ciezej wymienic w przypadku pekniecia, zarysowania itp oraz ostrozniej niz filtr trzeba czyscic).
    - polaryzacyjny - po pierwsze - zmniejsza ilosc swiatla wpadajacego do obiektywu ("sciemnia") redukujac kontrasty, poza tym redukuje odblaski (np od wody, od lakierow, od niektorych metali, od szyb itp) w tym niewidoczne odblaski od kropel wody w powietrzu powodujac ze niebo z bialawego robi sie ladnie niebieskie - skuteczny i ladny w uzyciu choc wymaga pewnej wprawy (polaryzacyjnym kolowym trzeba krecic i uwaznie obserwowac jak zmienia sie obraz by dopasowac jego ustawienie).

Jak widzisz z powyzszego krociutkiego opisu ich zastosowania diametralnie sie roznia: UV nosisz praktycznie zawsze do ochrony obiektywu, polara dokrecasz gdy chcesz zlikwidowac odblaski (np robisz zdjecia z wnetrza domu/samochodu przez szybe i nie chcesz miec niepozadanego odbicia, albo robisz zdjecia jeziora i nie chcesz miec odblaskow slonca tylko czysta tafle wody albo nawet widoczne dno).

Jestem przekonany do zakupu , ale może ktoś uważa że nie warto? I jeszcze pytanie gdzie najtaniej? (najtaniej znalazlem za 168 zl)
    Podalem wyzej. Sama tulejke u foto-tip.pl , filtry na Allegro.

Całą godzinę czytałem wasze posty
    Krociutko

Leschek
    Guest

[
    Czy gra jest warta świeczki? Spotkałem się róznież z informacją że jak masz filtr polaryzujący yo filtr UV już nie potrzebny... Tylko po co wtedy zestaw zaawansowany czyli combo???

Pamiętaj o tym, że zakładając konwerter pozbawiasz się lampy!

Pozdr
    Leszek

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Leschek
    Pamiętaj o tym, że zakładając konwerter pozbawiasz się lampy!
    Pamietaj o tym ze tulejka+filtr != konwerter. To dwie rozne rzeczy.

Ivory
    Guest

Domyślnie

Do Vitez'a :

Zrobilem tak jak zasugerowales i kupilem tulejke w sklepie a filtry firmy Hama. Wszystko dziala i jestem bardzo zadowolony Ale...

Jednak mialem troche racji w tym ze jak ma sie filtr polaryzacyjny to UV jest niepotrzebny, bo gdy wzialem opakowanie od filtru polaryzacyjnego to poza opisem wszystkich "funkcji" jest rownież napisane czarno na białym "also as UV filter" albo z niem. "gleichzeiting UV-Filter"....

Ale nie mam pretensji do nikogo, bo nawet gdybym to wiedzial wczesniej to i tak bym kupil UV do oslony obiektywu. Pewnie masz na to wszystko i tak swoją opinię, ale chciałem wyrazić też moją Pozdrawiam!

Do Leschek'a :

Ale to logiczne ze nie bede uzywal lampy kiedy bede uzywal filtrow. Filtry uzywam do polaryzacji promieni slonecznych czy do eliminacji mgły w porze dziennej i wtedy mi lampa nie jest potrzebna. Natomiast gdy mam używać lampy to filtry i tak do niczego sie nie przydadzą... Notabene: Preferuję robienie zdjęć bez lampy Pozdrawiam również!

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ivory
    Jednak mialem troche racji w tym ze jak ma sie filtr polaryzacyjny to UV jest niepotrzebny, bo gdy wzialem opakowanie od filtru polaryzacyjnego to poza opisem wszystkich "funkcji" jest rownież napisane czarno na białym "also as UV filter" albo z niem. "gleichzeiting UV-Filter"....
    Troche tak, ale sotosowanie polara zamiast UV mija sie z celem.
    Po pierwsze - przyciemnia obraz (w okolicach 1 EV czyli z przyslony np 4.0 robi ci cos kolo 5.6 - nie pamietam dokladnie ile), czyli czase moze ci zabraknac ISO/czas naswietlania za dlugi (poruszenia) - to niewygodne w stosowaniu polara.
    Po drugie - czasem nie chcesz wygasic odblaskow (ot iskierki od swieczki w oczach pieknej dziewczyny , albo iskrzace sie swiatla samochodow na wystawach/w salonie).
    Owszem - polar ma funkcje redukcji UV, ale jest o wiele mniej uzyteczny (i poza tym drozszy) by nosic go caly czas.

wojtass76
    Guest

Domyślnie zestaw ochronny A70 pytanie

witam wszystkich mam pytanie podobno zakladajac zestaw ochronny tj.(tulejka+filtr)w zdjeciach robionych z lampa w pomieszczeniach dolny prawy rog zdjecia wychodzi niedoswietlony czy naprawde wyglada to az tak zle,jest bardzo zauwazalne?dzieki za odpowiedzi pozdrawiam.

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Tak, jest to zauwazalne, w celu wyeliminowania tego efektu wystarczy nieco wydłużyć ogniskową podczas robienia zdjęć i tyle.
    1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
    2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

wojtass76
    Guest

Domyślnie

dzieki

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A jesli nie da sie wydluzyc ogniskowej bo potrzebny jest szeroki kadr to wystarczy zdjac tulejke na czas wykonania ujec z lampa blyskowa. Zdjecie i zalozenie tulejki to pare sekund.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów