"uniwersalny" travel zoom na początek
witam, jeśli mój post powinien trafić do działu obiektywy to proszę o przeniesienie ale jako, że jestem nowy nie wiem za bardzo gdzie powinien trafić :(
wybrałem jako pierwszą lustrzankę 400D (body) a teraz rozmyślam nad obiektywem
I tak prawie już byłem nastawiony na Tamrona 28-75 od Cichego z tym, że po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że może jednak nie potrzebuję jakości na początek tylko zoomu (i jakości) takiego podróżniczego
ten Tamron i tak pójdzie i tak ale potrzebowałbym na początek czegoś w miarę przyzwoitego rzędu 18(ewentualnie 24/28 ale to już wąsko)-(minimum70)135, 18/24/28-200 (ścierpię mały kąt przed wzgląd na ładniejsze tele)
Acha ten obiektyw ma być raczej budżetowy na początek coś do 1500/2000zł
I tak patrzę, patrzę na Sigmy i Tamrony i nie mogę wysmyczyć co by tu na początek
Widzę takie cuda Sigmy:
17-70mm F2.8-4.5 DC MACRO
18-125mm F3.5-5.6 DC
18-200mm F3.5-6.3 DC
i Tamrona:
Di jest > AF28-200mm F/3.8-5.6 XR Di Aspherical (IF) Macro
Di II jest > AF18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II LD Aspherical (IF)
> AF18-250mm F/3.5-6.3 Di II LD Aspherical (IF) NEW
Czy coś z tego jest w miarę przyzwoite ? jako obiektyw podróżniczy gdzie może nie bardzo chodzi o mistrzostwo świata tylko, żeby sobie "nie psuć" wycieczkowego dnia ciągłą przekładką obiektywów
który spacerzoom do 450 d?
Witam!
Jestem posiadaczką canona 450d, i od pewnego czasu mam zamiar wymienić mojego kita 18-55 f/3.5-5.6 IS na coś lepszego. Z racji tego, że w najbliższym czasie będę sporo podróżowała i nie ukrywam chcę sobie udogodnić życie jednym uniwersalnym zoomem, by np. w górach nie mieć 5 kilo sprzętu i braku miejsca na inne też potrzebne rzeczy.
Przeglądając stronki internetowe oraz to forum,wyczytałam sporo pozytywnych opinii na temat kilku obiektywów. Pozostaje kwestia tylko który wybrać.
Kieruję się oczywiście jakością wykonywanych przez nie zdjęć, ale również tym, czy mogłabym się z którymś z nich przerzucić w przyszłości na lepszą puszkę.
Oto moje typy:
1) Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
2) Canon EF 28-200 mm f/3.5-5.6 USM
3) Canon EF 28-105mm f/3.5-5.6 II USM
4) Sigma 18-125mm f/3.5-5.6 DC OS HSM
Napiszę jeszcze to, zę cały czas byłam przekonana do zakupu Canona 28- 105 lub 135, bo stwierdziłam, ze im większy zoom tym gorsza jakość, ale wczoraj znalazłam to
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=34&p=1
co spowodowało, że teraz 28-200 przoduje...
Chciałabym co Wy o tym sądzicie, czy rzeczywiście ten obiektyw przewyższa jakością nad tamtymi, czy raczej zdjęcia z tej stronki pozostałych wymienionych obiektywów zostały wykonane po prostu nie zawsze poprawnie?
Bo wiem, że aparat to jedno, a fotograf to drugie.
z Góry dziękuję i pozdrawiam:)