Cytat:
Zamieszczone przez
Novum
Pirx - przede wszystkim AF
A może źródło Twoich problemów z AF w 10D leży w obiektywach ?
Cytat:
po drugie nawet taki banał jak wyświetlenie ostrego zdjęcia na LCD po niepotrzebnie długim czasie
;-) No to jest rzeczywiście problem.
Cytat:
Miałam w ręku 20D i 350D - w tych aparatach widziałam (choc może się mylę bo za krótko porównywałam) lepszy balans bieli - robię najczęściej wg swiatła zastanego, biełe kartki te sprawy :) choć wygląda to pajacarsko dla ogladających z boku;
Fotografowanie w RAW eliminuje takie problemy.
Cytat:
jeśli chodzi o obiektywy to wybór padł na :75-200 f4
Chyba 70-200/4L ? Jesli tak, to też bym go chętnie widział w swojej torbie :-)
Cytat:
uniwersalny na codzień - 28-135 IS USM ( ten coś mało chwalicie, ale mi się przyda:))
Jak na uniwersalny, to trochę wąsko, a i opinie o jego jakości dość skrajne się spotyka. Osobiście, po przejściu z analoga na cyfrę z kropem, zamieniłem uniwersalny 28-105/3.5-4.5 USM na 24-85/3.5-4.5 USM, a do tego dostawiłem jeszcze Tokinę 12-24/4.
Tu nie mam pytań.
Cytat:
Przeskok duzy, .... stąd te rozterki
Myślę, że duży (jeśli chodzi, o to o co chodzi, czyli o jakość zdjęć) to będzie jak kupisz 5D.
Przy okazji zaoszczędzisz na jakimś superszerokokątnym obiektywie, który do FF nie będzie tak potrzebny.
W praktyce marzy mi się powrót do FF, bo (pomijając wygląd zdjęć) w analogu i FF najczęściej używany zakres ogniskowych załatwiają dwa obiektywy. Na cropie potrzeba zwykle trzech.