Witam, czy ktoś miał już możliwość wyczyszczenia matrycy zestawem green clean? Mam kilka paprochów na matrycy i przymierzam się do zakupu owego zestawu? czy ktoś już tego może używał?
Dzięki wszystkim za podpowiedzi
Arek
Wersja do druku
Witam, czy ktoś miał już możliwość wyczyszczenia matrycy zestawem green clean? Mam kilka paprochów na matrycy i przymierzam się do zakupu owego zestawu? czy ktoś już tego może używał?
Dzięki wszystkim za podpowiedzi
Arek
Kup sobie gruszke w aptece, taka w rozmiarze XXL i pol litra na odwage (bedzie na pare czyszczen) i wyjdzie Ci na to samo a nawet troszke kasy w kieszeni zostanie :)
niepotrzebne wydawanie kasy na opakowanie i ładną nazwę
poszukaj na CB rad czym i jak i czy wogóle czyścić
prosz... http://fotopolis.pl/index.php?n=5310
I klasa...:D
hasselblady czyszczą w servisie za 315 Euro netto...
Na przyklejone brudy to czasem i dmuchanie :mrgreen: nic nie pomaga :).
no mi nie pomaga i zamówiłem zestaw patyczaków...zobaczymy jakie effecty bedom :)
[Połączone]
Z związku ze stanem mojej matrycy postanowiłem zakupić to cudo (a w zasadzie jego okrojoną wersję tzn. tylko szpatułki). Czekałem na przesyłkę a potem na wieczorne czyszczenie. Stan mojej matrycy był no eee...tłusta była no :). Uradowany z nowego gadżeta przystąpiłem (po uprzedniej lekturze o szybkim wysychaniu płynu) do otwarcia obu saszetek:
Wyjąłem gąbeczkę no i pucu pucu...
panta rei normalnie ale myślę sobie tak ma być...przepucowałem normalnie i sięgam po patyczek ze szmatką co ma to wsiąc...tę wodę znaczy się...
wycieram, wycieram (nadal mokro więc...wycieram)...ok...sucho !!!
W tym momencie pomyślałem sobie, ze wypadałoby obadać efekty bądź co bądź zmudnego czyszczenia...
Wyłączam aparat...już mam przykręcać mojego ostrego jak brzytwa KIT'a...zerkam na ścierkę a tutaj...
Ta ścierka się kłaczy !!!! Co to k**wa ma być ?? Jak można kłaczącą ścierką wycierać matrycę ?? Sensor clean...zaglądam do środka a tam jakbym zdjęcia u fryzjera zaraz przy linii cięcia robił bez obiektywu...także jedna konkluzja...nie polecam...a druga jeśli ktoś ma tłustą matrycę to fajnie schodzi tłuszcz oczywiście a nie matryca czy tam filtr.
Czynnośc oczywiście powtórzyłem a efekty były takie same....
No to mi teraz Mattnick porobileś. Nabyłem takie samiutkie szpatułki jakiś czas temu i się zbierałem i zbierałem do czyszczenia matrycy. Rozważałem pomysł Muflona z patyczkami do grzebania w uchu. Wewnętrzna wojna. Czyszcić czy zostawić (tragicznie jeszcze nie jest). Raz patrze Green Clean?? Może z takowymi szpatułkami bedzie lepiej...A teraz?? Jak już się zdecydowałem... Dobrze,że byłeś pierwszy;) Ja jeszcze troche poczekam.
Może gdzieś popełniłem błąd ale wątpię...ten patyk tak wygląda po kontakcie z matrycą...patrząc na fotopolis panowie raczej nie wytarli jej do sucha...
toalet papier miekki na palec i potem dmuchnąc gruchą:mrgreen:
mattnick, miałem właśnie coś takiego kupić, ale widzę że papier ścierny jest tak samo dobry do "czyszczenia matrycy" jak ten szajs.:twisted:
Może ci rozpuściło filtr na matrycy ? :P Najlepsze jest Mr Muscle ;) sam testowałem :)
Tak to jest jak się kupuje okrojone wersje . W pełnej wersji miałbyś odkurzacz do kłaczków :):):)
Witam, czy ktoś miał już możliwość wyczyszczenia matrycy zestawem green clean? Mam kilka paprochów na matrycy i przymierzam się do zakupu owego .....
Zakupiłem green clean w ubiegłym roku jak gruszka i inne sposoby nie dawały rady .Efekt jest niezły ale coś zostało może byłem mało precyzyjny przy tym czyszczeniu.
połączyłem wątki w jeden
OMG... Zestaw za paręset złotych? 3 szpatułki za 80? Producent kosi siano lepiej niż wytwórca audiofilskiego lakieru do tranzystorów. Gruszka za dychę + szpatułki z łazienki za darmo ;) + izopropanol za nie_wiem_ile_bo_bardzo_dawno_kupowałem_litrową_f laszkę_ale_coś_20PLN funkcjonuje równie dobrze. Trochę trzeba wprawy bo nie zalatwia się jednym pociągnięciem całej szerokości matrycy, ale dziala świetnie.
Przeczytałem sobie ten test w fotopolis... Napięcie rosło tak dramatycznie, że zacząłem się obawiać czy ze stresu zawału nie dostaną.
szpatułek jest 6 :)
Może ktoś jest chętny kupić 1 zestaw pałeczek tzn. 2 pałeczki??
http://www.green-clean.at/index.php?id=2
Dajcie na wet&dry..po 5 kliknięciu patrzcie na lewą stronę matrycy na tego kłaka z tej ścierki...:)
Czy ktos wie ile kosztuje czyszczenie matrycy na Zytniej ?
Dmychnolem sobie na matryce i tetno wzroslo mi do 120 jak zobaczylem co narobilem. Niestety po przeczytaniu kilku watkow dotyczacych czyszczenia matrycy nadal nie zwalnia.
bierz bawełniany patyk do ucha i szuruburu :)
NIestety chyba nie pomoze bo zostawilem na niej probke swojego DNA :)
Szukam miejsca gdzie moge kupic izopropanol.
Mikrofibre czy mikrofaze w Vision Express.
Jeden z Kolegow wspominal cos o plynie Hama do optyki, mam taki ale troche zlatuje spirytusem.
i tak czyścisz szklany filtr przed matrycą...
Dzisiaj zapytalem jakie sa warunki czyszczenia matrycy na Zytniej, to co mi napisali:
ZASADY CZYSZCZENIA MATRYC W LUSTRZANKACH CYFROWYCH
Czyszczenie matrycy jest czynnością którą użytkownik aparatu może wykonać samodzielnie (umożliwia to fukcja SENSOR CLEANING dostępna w Menu aparatu). Jeśli jednak chce powierzyć tę czynność serwisowi to musi zaakceptować poniższe punkty:
- standartowe czyszczenie matryc wykonywane jest bez demontażu aparatu i matrycy
- serwis jest w stanie wyczyścić zanieczyszczenia tylko z powierzchni filtra matrycy(zanieczyszczenia które dostały się pomiędzy filtr matrycy a powierzchnię światłoczułą w trakcie produkcji są w warunkach serwisowych niemożliwe do usunięcia).
- serwis nie daje żadnej gwarancji czasowej na wykonaną usługę (już w krótkim czasie po czyszczeniu na matrycy mogą pojawić się nowe zanieczyszczenia ze względu na obecność kurzu w powietrzu).
- wyznacznikiem jakości wykonanej usługi jest zdjęcie testowe wykonane po czyszczeniu przeanalizowane programem Digital Image Analizer (zdjęcie jest do wglądu na punkcie przyjęć).
- koszt czyszczenia matryc:
- aparaty EOS D30, D60, 10D, 20D, 30D, 300D, 350D, 400D to 61zł (50 + VAT)
- aparaty EOS 1D, 1Ds, 1DMkII, 1DMkIIN, 1DsMkII, 5D to 122zł (100 + VAT)
bez względu na ilość czasu i zużytych materiałów.
- czyszczenie matrycy jest wykonywane na godz. 13 następnego dnia po oddaniu aparatu
- serwis nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia (porysowania powierzchni) filtra matrycy spowodowane nieumiejętnymi próbami czyszczenia matrycy przed oddaniem aparatu do serwisu.
Klient powinien zapoznać się z powyższymi zasadami ze szczególnym zwróceniem uwagi na początkową część pisma.
wow...ale elaborat :)...patyk do czyszczenia uszu w łapkę i heja :). Czyli na dobrą sprawę mogą w ogóle nie czyścić i skasować 50 lub 100 bo przecież oni gwarancji nie dają :).
Muszę na giełdzie się ogłosić...też gwarancji nie będę dawał :)
Jakiś czas temu przeczytałem w necie jak czyszczona jest matryca gdzieś serwisie Nikona / USA/
Używają technicznego "odkurzacza" który zasysa pyłki. NIE PRZEDMUCHUJE!
Zrobiłem to samo aparat na statyw, korpus pionowo w dół (tak jak do reprodukcji) lustro do góry. Domowy odkurzacz ustawiony na minimum (siła ssania) stoi sobie w pokoju obok a do rury przedłużka z igielitowej rurki która delikatnie zasysa..
Ważne aby odkurzacz /nawet jeżeli ma filtry/ nie stał w tym samym pomieszczeniu /ruch powietrz, kurz itp./
matówkę łatwiej jest odessać z pyłków wymontowaną!
Odkurzam raz w tygodniu /używam kilku stałek/ i jest niezle
Green Clean - tez jest odkurzaczem działa na podobnej zasadzie
/250 zł zestaw bruttodo 5D/ czyli dwa czyszczenia na Żytniej
Nic nie wiem o skuteczności szpatułek…
czytałem tutaj, ze ktoś cyścił tak jak ty i mu migawke wessałdo. :mrgreen:
W "PC Format" 3/2007 jest 3 stronicowy artykuł o czyszczeniu matrycy.
demonizujesz...jeśli teraz nie spróbujesz to zawsze już będzeisz wysyłał...izopro i czyścik do uszu...
Wystraszeni czytelnicy postem powyzej chyba zrezygnowali z ..., ale pozadek musi byc.
Majac problem opisywany w tym watku, kupilem w/w periodyk i zanuzylem sie w lekturze artykulu dotyczacego czyszczenia matryc CCD.
Autor opisuje metode sprawdzenia stanu zabrudzenia matrycy robiac zdjecie bialej kartki papieru z przyslona 22.
Opisuje rowniez czyszczenie za pomoca gruszki, ale oczywiscie podkresla, iz nie moze to byc gruszka kupiona w aptece.
Wspomina rowniez o czyszczeniu odkurzaczem podcisnieniowym i przestrzega przed "dmuchaniem" bezposrednio na matryce, wymianiajac w artykule nazwe odkurzacza- Green Clean Mini-Vacuum V3000.
Niezabraklo rowniez opisu inwazyjnych metod czyszczenia matryc.
Pisza o elektrostatycznym pedzelku, lub o zastosowaniu bardzo miekkiego pedzelka z wlosia syntetycznego toray, o szerokosci 10-15mm. W opisie postarano sie o doskonale wytlumaczenie jak taki pedzelek przygotowac do ostatecznej rozgrywki z matryca.
Ostatnia metoda inwazyjna prezentuje Sensor Swab i plyn Eclipse. Podali rowniez miejsce gdzie mozna to kupic. Adres www tej firmy byl juz publikowany chyba w tym watku.
Nie zapomniano rowniez o wymienieniu sponsora w/w artykulu.
Jest nim oczywiscie jeden ze sklepow internetowych.
moje qwczorajsze boje z green clean...:)
jakieś pytania jeszcze ??
Jedno z twoich lepszych zdjęć ;)
dzięki snow...
mogę je wstawić do galerii skoro jest tutaj ??
Skoro sponsor w/w artykulu pisze o spacjalnych srodkach do czyszczenia to wiadomo ze odradzi prostych i tanich metod.
Nie widzę przeciwwskazań uzywania gruchy z apteki. Jedyną rzeczą jaka należy wcześniej zrobić to wyplukać ją od środka gorącą wodą, by usunąć z niej talk. Potem można juz dmuchać w sensor, tyle ze chyba lepiej jak aparat jest bagnetem w dół. Wówczas nie przedmuchujemy syfa z kąta w kąt, większe prawdopodobieństwo że wypadnie ;)
Oczywiscie guma rysuje, to wiedzą wszyscy. A ja wiem z doświadczenia na mojej matrycy, sobie wywinąłem gruchą (końcówką) piękny szlaczek. :mrgreen: Potem patyczek, kusteczka higieniczna i szuru buru delikatnie. Nie ma śladu.
da się doczyścić
Bawiłem się zestaw, Green Clean - miałem kilka małych plam - pomyślałem spróbuje. Zużyłem 4 zestawy. I powiem wam, że efekt jest super - Jedna ważna uwaga szpatułką suchą należy czyścić jeden raz dana powierzchnią.
Robię to tak: Wet - smaruję całą matryce - kilka razy, (aby rozpuściło się to, co przyklejone) tak, aby matryca była czysta. Potem Dry - i tu uwaga torebka ma być otwarta (niewyciągnięta) ściąga kurz. I szybko, ale bez nerwów czyścimy jedną stroną od prawej do lewej i drugą od lewej do prawej. I to wszystko. (Delikatnie dociskając. Użyłem kilka razy bo efekt był nie zadawalający. Cóż te nerwy!