Czy ktoś używa drukarek z serii SELPHY ?
Chciałbym się dowiedzieć jaka jest jakość wydruków z takiej drukarki .
Z góry dziękuję za odpowiedzi .
Wersja do druku
Czy ktoś używa drukarek z serii SELPHY ?
Chciałbym się dowiedzieć jaka jest jakość wydruków z takiej drukarki .
Z góry dziękuję za odpowiedzi .
Ja używam SELPHY 510. Jakość jest zadowalająca, tak powiedzmy na poziomie przeciętnego labu.
Jakiego papieru uzywasz ? KP36IP czy KP108IP ?
Używam KP108IP, KP36IP zupełnie się nie opłaca.
A czym one się różnią ?
Ilością sztuk w opakowaniu, 108 to po prostu potrójne opakowanie papieru, z trzema bębnami z taśmą.
jakie są koszty wydruku i samej drukarki ??
Dodam swoje 3 grosze.
Jeśli chdzi o szybki wydruk z aparatu, to nie drukuje z RAW.
Tylko jpg.
Druga wada to dość droga bateria.
Dalej używam Selphy CP400, którą tu opisuję
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=4896
i jestem mega zadowolony z jakosci wydruków.
Używam Selphy CP-220, sprofilowaną przez kolegę Duty i papierów KP-108IP, jakość po sprofilowaniu jest fantastyczna!!!!:grin:
A nie ma takiej drukarki do formatu A4? Bo po ostatnich wizytach w 'labach' chyba zacznę sam robić. W jednym to na hasło "dajcie mi profil koloru do papieru błyszczącego" zrobili taaakie oczy :shock: :shock: :shock: i zaczeli tłumaczyć że nie mają, za to jest jeden taki pan którego akurat nie ma i on "na oko" robi korekcję każdego zdjęcia.
Ja wtedy też zrobiłem taaaaaakie oczy :shock: :shock: :shock:
Olympus-P-440 ale kosztuje powyżej 2 kzł
To widać tak jest, nigdy nie przyszło mi do głowy żeby podpinać drukarkę bezpośrednio do aparatu :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Rpoto
Czy ktoś śledzi ceny eksploatacji takich urządzeń od dłuższego czasu? Chodzi mi o to, czy może krzywa spadku cen wskazuje, że niebawem druk temosublimacyjny w domciu stanie się tańszy od odbitki z labu??? No chyba, że już jest taniej?
MAm, używam, jakość jak labu, moim zdaniem jedynie minimalnie drukarka ohcładza kolory w stosunku do tego co widze na nmonitorze, wobec czego nalezy przed drukowaniem troche je podkręcić... ale ogólnie to bardzo fajna zabawa, a ceny papierów są po około 100 zł za 108 sztuk, czyli juz poniżej 1 zł za odbitkę. A zdjęcia mam takie jakie sam sobie ustawię czy wkkadruje:)
Używam Selphy CP400 i papieru KP108IP. Jakosc jak z labu (fakt ze maly format) . Jestesly bardzo zadowoleni. Jak chesz zrobic cos szybo - 1wsza klasa. Druk nie jeszt szybki (kazdy kolor po kolei jest nakldany). Trwalosc zdjecia tez OK. po roku czasu wygladaja jak nowe
Porozumiałem się z Dutym, przysłał mi pliki do wydrukowania zawierające wiele różnokolorowych pól, wydrukowałem je zgodnie ze wskazówkami i przesłałem do niego. Wkrótce otrzymałem odpowiedni profil, którego odtąd używam przy drukowaniu zdjęć.
Do kalibracji drukarki używa się spektrofotometru, który jest drogi, nie opłacało mi się go kupować do Selphy, w której wystarczy raz zrobić profil, bo materiały eksploatacyjne i tak są Canona.
Szczegóły kalibracji tłumaczył już Duty i Janusz Body na forum:)
A czy sa jakies drukarki termosublimacyjne, ktore drukuja np. w formacie 15x21? Bo 10x15 troche male...
Oj, trzeba uważniej czytać, nawet link dałem :roll:
A oprócz tego jest jeszcze HiTi, które drukuje 20x15, ale nie mam pojęcia co to warte i ile kosztuje.
Używam "510" i KP-108IP od blisko roku, ceny śledziłem jeszcze parę miesięcy przed zakupem i muszę Cię zmartwić.
Ceny drukarek są na, jak się wydaje, najniższym możliwym poziomie, niżej już nie chcą spadać, ale to nie jest najważniejsze.
Najgorsze jest to, że zestawy papier+taśma praktycznie ani drgnęły w tym okresie, tzn. KP-108IP (bo tylko te zestawy kupuję) kupowane prawie rok temu po 110-115 zł, dzisiaj są na Allegro po 107-110 zł i obawiam się, że nie przebiją się przez 100 zł.
Natomiast wygoda i jakość wydruku jest bardzo OK. - jedyne co mnie czasami wkurza, to wykończenie papieru, takie : ni to połysk, ni to mat.
Mam te dwa urządzenia (jak w temacie) i w związku z powyższym mam pytanie ! . Czy ktoś wie czemu nie wyświetla mi się opcja możliwości wprowadzenia korekt do drukowanego obrazu - opcja Natural M wprowadzania w aparacie i czemu aparat z drukarką nie komunikuje sie przez Direct Print tylko przez PicBridge mimo, że oba mają tę funkcję. Nadmienię, że próbowałem połączyć oba urządzenia prze kabel drukarki jaki i kabel dostarczony wraz z aparatem i kiszka.
Poza tym drukarka normalnie drukuje z kompa jaki z zaparatu
A funkcja communication jak jest ustawiona ?
w 350d w ostatnim menu
Parę dni temu zanabyłem drukarkę Canona Selphy 720.
Wydrukowałem kilka zdjęć z karty CF i większość zdjęć wychodzi ciemna tak jakby zdjęcie było niedoświetlone. To samo zdjęcie na ekranie mojego monitora wygląda OK. Ciemne zdjęcia wychodzą nawet wtedy jak histogram pokazuje prawidłowo naświetlone zdjęcie.
Czy Wy też tak macie. Czy kalibracja drukarki coś pomoże?
Gdzie taką kalibrację można zrobić.
Kolega Jac kalibruje, moderatorem też jest. Wyślij mu PW:)
Wystarczy użyć opcji : http://www.canon-board.info/search.php wpisując kalibracja
i wyskoczy :
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=11670 :)
a ja mam propozycje
jak mowicei ze pliki kalibracyjne czyli profile icc sa stale bo papire i i folia sa caly czas od canona
to czy nie dalo by sie gdzies tych profili wrzucic na serwer ftp
osobiscie jeszcze nie mam drukarki canona ale kto wie :mrgreen:
wtedy chore firmy nie zarabialy by na kalibracji drukarki do ktorej canon powinien dostarczyc przestrzenie barwne.
to tylko propozycja a sami czyli wy user przemyslcie to.
pozdrawiam
To jestem oczywiście za :-D
Ma ktoś może profile ICC do Canon Selphy 720?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zadałem pytanie na forum bo do końca nie jestem pewien czy kalibracja drukarki coś pomoże W zasadzie odwzorowanie kolorów jest prawidłowe tylko całe zdjęcia są zbyt ciemne.
Druga sprawa to... dla mnie taka drukarka ma sens taki że robię zdjęcie i odrazu drukuje z jpg bez dodatkowej obróbki w PS a jak narazie to się to nie sprawdza. Tylko zdjęcia wykonywane w plenerze w słoneczny dzień wychodzą dobrze na tej drukarce.
Niestety nie sa stale - jesli chcesz moge wystawic wszystkie profile jakie do tej pory zrobilem i jestem przekonany ze z zadnego z nich nie bedziesz zadowolony i nie dla tego ze sa zle ;-)
raz mi sie zdazylo kalibrowac dwie identyczne drukarki z identycznymi tuszami i drukujace na identycznym papierze - a profile byly rozne ! poprostu kazda drukarka ma swoja niepowtarzalna specyfikacje i nie ma uniwersalnych profili. zreszta na poprawny kolor wplywa bardzo duzo czynnikow wiec nawet drukarki/monitory/skanery z czasem wymaga powtornej rekalibracji
pewnie zle ustawiony monitor - za jasno ;-)
A probowales kalibrowac monitor i drukarke?
Jesli tak to w jaki sposob i jak sadzisz dlaczego ci sie nie udalo?
Jesli nie to dlaczego nie sprobujesz?
Zacznij np tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=8520
i/lub pomecz kolegow Duty, Janusz Body, Jac.
Uuu sporo lektury poczytam jutro i zobaczę co z tego wyjdzie.
Kiedyś probowałem skalibrować ręcznie monitor wg testowego zdjęcia z labu efekt był taki sobie.
Ale dotychczas zdjęcia które wywoływałem w labie nie odbiegały prawie wcale od takich samych wyświetlanych na ekranie monitora.
kolory to jedno a poprawna jasnosc monitora to drugie, jesli nie kalibrowales monitora sprzetowo to nie dziw sie ze drukarka drukuje inaczej niz na monitorze... poprostu jesli nie zestroisz sobie zestawu monitor/drukarka/tusz/papier to zapomnij o kontroli nad kolorem - no chyba ze na oko ;-) ale wtedy pytanie o jasnosc/ciemnosc adresuj nie na forum a do oka :lol:
nie spotkalem sie z takim problemem jak za ciemne wydruki - tak jak mowie skalibrowny zestaw poprostu dziala zawsze (oczywiscie w zakresie swoich mozliwosci)
tak sie wnerwilem ze 5minut temu pojechalem i kupilem ta drukarke cp720 i zestaw 106kartek.
monitor mam skalibrowany i na fuji frontiera zdjecia sa jak na monitorze
natomiast z drukarki sa ciutke ciemniejsze. ponadto jak drukuje z kompa i dolaczonego Easy-PhotoPrint jakby kolory sa nieco wychlodzone.
sam popracuje nad skalibrowaniem tego aby ciutke jasniejsze i ocieplic kolory.
a w porownaniu do mojego hp (atramentowki) jakosc troche gorsza ale cena wydruku i szybkosc jest w canonie gora.
napiszcie czy robicie komercyjne fotki na selfhy
np zdjecia legitymacyjne i paszportowe.
jak ustawiam rozmiar 35/45mm i 300dpi to na zdjecu wychodzi wiecej
macie jakies szablony przygotowane?
Ja robię identyfikatory ;-)
takie wielkości karty kredytowej..
Mam szablony w corelu i visio technical - w ustawieniech programu mam przeskalowany wydruk na 96% i wychodzi co do milimetra..
Pozdr
Artur
;-) - a co za problem zrobić sobie samemu? wzorzec w corelu - wpisać tylko dane i potem zrobić odbitkę i przykleić na kartę za 4 zł?
W firmie czasem robimy dla klientów systemy kontroli dostępu i życzą sobie personalizacji kart (ze zdjęciem) - firma np.mcard za wydruk życzy sobie powyżej 10 zł za full color plus około 6 zł za kartę, ze 3 lata temu wpadliśmy na pomysł żeby robić to samemu - na 9x13 mieszczą się 2 sztuki - trzeba tylko przysiąść nad corelem i z ręki uzupełniac dane - ale jak klient płaci po 10 zł za kartę to przy np. 200 sztukach się opłaca ;-)
a z selphy jest o tyle lepiej że nie latamy już do labu z jpgami.. - oczywiście jest trochę roboty z wycinaniem itp. ale jak kiedyś sam to robiłem to za dzień spokojnie 200 da się zrobić łącznie z przyklejeniem na super glue..
Co do ID to nie ma chyba problemu żeby wzorzec zrobić w corelu i zainteresowani sobie sami wydrukują na czym im pasuje..
Pozdr
Artur
Owszem, mam nawet 2 sztuki ;-)
Piszę tylko że jak nie ma widoków na nastpną turę to jest to jakieś wyjście jak ktoś nie może wytrzymać.. Ja mam więc spoko.. co do "naklejek" to takie z selphy wytrzymały już 2 lata intensywnego używania (intensywne to identyfikator typu "gość" wydawane 30-50 razy dziennie komuś do ręki), ta folia którą jest pokryte zdjęcie jest naprawdę mocna.. Wiadomo że nadruk to co innego, ale jak się nie ma co się lubi...
Pozdr
Artur
dokladnie jest tak jak pisze Artur wydruki z Selphy nie idzie rozerwac rekami! do utylizacji zdjec potrzeba wiec nozyczek! :-) naprawde solidna sprawa... co do samych wydrukow to ja sceptycznie do nich podchodze chociaz zabraklo mi werwy zeby dluzej pomeczyc drukarke i moze cos z tego by wyszlo...
Nowe modele Canon Selphy CP740 oraz CP750 http://swiatobrazu.pl/index.php?s=14399&ac=169 może ktos wie ile będą kosztowały ?
ceny sie pewnie nie zmieniom poniewaz wchodza za stare modele
moze kilka procent ja mam 720 i nie widze powodu zeby ja zmieniac na nowy model :mrgreen: