WE WTOREK 26.06.2007 THUNDERBIRDS WYSTĄPIĄ W 31. BAZIE LOTNICZEJ w Krzesinach! - szable w dłoń ! grzechem byłoby to przepuścić
Wersja do druku
WE WTOREK 26.06.2007 THUNDERBIRDS WYSTĄPIĄ W 31. BAZIE LOTNICZEJ w Krzesinach! - szable w dłoń ! grzechem byłoby to przepuścić
Hmmm.. wtorek to trochę taki dziwny termin.. no ale fajnie, zobaczymy ;)
Wiemy wiemy :) Ja mam w planach ta imprezke, choc to dopiero za pol roku.
http://www.thunderbirds.acc.af.mil/
http://www.31blot.com/31blot.php
Cytat:
Słynny zespół akrobacyjny amerykańskich sił powietrznych wystąpi w Krzesinach
Thunderbirds to absolutna światowa czołówka w akrobacjach lotniczych. Zespół powstał 54 lata temu w bazie lotniczej w Luke w Arizonie i od tego czasu wystąpił w ponad 4 tys. pokazów lotniczych na całym świecie. Od ponad 20 lat piloci Thunderbirds latają na samolotach F-16, które od niedawna służą także naszym pilotom w Krzesinach.
Już za kilka miesięcy grupę zobaczymy w Poznaniu. Na jej oficjalnej stronie internetowej w kalendarzu występów pod datą 26 czerwca znajdują się już Krzesiny. Tego dnia 31 Baza Lotnicza będzie obchodzić swoje święto, podczas którego zorganizuje piknik lotniczy. - To dla nas wielkie przedsięwzięcie, które traktujemy jako przymiarkę do organizacji w Poznaniu Air Show, o co ciągle zabiegamy - mówi Sławomir Orłowski, rzecznik bazy.
Do Krzesin przyleci osiem amerykańskich F-16. Sześć maszyn prezentuje akrobacje, dwie pozostałe to rezerwa. - Pokazy potrwają dwa razy po 45 minut z dwu, lub trzygodzinną przerwą, w trakcie której planujemy inne atrakcje dla poznaniaków - ujawnia Orłowski. W grę wchodzą m.in. pokazy polskich zespołów akrobacyjnych.
W Krzesinach już rozpoczęły się przygotowania do czerwcowego pikniku. W drugiej połowie stycznia Amerykanie przylecą tam bowiem na rozpoznanie. Potem do ostrej pracy zabierze się dowództwo naszych sił powietrznych, bo w przypadku tak dużej imprezy konieczne są uzgodnienia na najwyższym wojskowym szczeblu.
Thunderbirds niezbyt często występują w Europie. W tym roku zamierzają się pojawić na Starym Kontynencie tylko osiem razy (m.in. we Francji, Rumunii i Bułgarii). W Polsce byli dotąd tylko raz - w 1991 r. Swoje umiejętności prezentowali wówczas w dęblińskiej "Szkole Orląt".
ja tez prawdopodobnie bede tam o ile nic sie nie zmieni przez ten czas ;)
A propos koncertów , wybieram się na AEROSMITH do naszych zachodnich sąsiadów, ma ktoś doświadczenie jeśli chodzi o tamtejsze wymogi dotyczące wnoszenia sprzętu foto ? W USA ledwo wniosłem kompakta slima...
O kuka, myślałem, że to jakaś kapela :D:D
Kurde, w końcu "Thunderbirds wystąpią" było dość jednoznaczne, a koncerty na lotniskach to żadna nowość w naszym dziwnym kraju :)
@muflon - przyjezdzasz? :-) bo ja sie postaram tam byc !!! (niestety jako zwykly spotter :mrgreen: ;-) )
Broncobilly - thx za newsa - dodane w kalendarzu
I tak miałem tam być, tylko nie wiedziałem, że będą aż takie atrakcje:-D Dzięki za info:!:
Ja tez sie pisze ... musze tylko zalatwic sobie inne body i inny obiektyw i juz bede gotowy ;)
Ja też postaram się wpaść, ale raczej pooglądać sobie tylko... :D bo bez AF ciężko będzie coś zrobić ;) .
Ja ich obejrzę w Fairford. Wcześniej jeden z wariantów moich tegorocznych wycieczek przewidywał MAKS i Krzesiny, ale jednak 60-lecie USAF wygrało :)
A kapela w Poznaniu też będzie - i to nie byle jaka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
W Poznaniu będę obowiązkowo :)
Jeśli to pomoże we wspólnym podejmowaniu decyzji o zorganizowanym pokonaniu odcinka drogi Warszawa - Poznań to też wybieram się na ten występ ale to jeszcze tak odległy termin że wiele może sie zmienić.
Pojade samochodem wiec pewnie miejsce dla Viteza i Jac-a sie znajdzie - a jak bedą jeszcze "luzy" to dam znać (ale to już bliżej samej imprezy)
Osobiscie sie nie znamy ale jak widzisz mnie to nie przeszkodzilo ;) Mialem do wyboru Minka, JackaD oraz Ciebie z czego tylko Ty posiadasz 100-400 i 5D wiec sprawa stala sie prosta :D
A tak powaznie to od dawna mialem sie wybrac na Lublinek wiec teraz mam chociaz powod. Postaram sie wpasc na 15 w niedziele w takim razie.
Pozdrawiam
Orientuje się ktoś jaka będzie cena wejścia? A może ze free?
Wiem, że nie można zmarnować okazji, ale chcę juz rozplanować koszty :)
Wyjdzie koło 100 PLN czy szykować więcej? Tak orientacyjnie :)
zabezpiecz kase na picie i dojazd ;-)
Cytat:
Zespół akrobacyjny USAF „Thunderbirds” latający na samolotach F-16 wystąpi 26 czerwca 2007 r. w 31 Bazie Lotniczej. Pokaz będzie otwarty dla publiczności. Krzesiny będą jednym z 39 miejsc na świecie, do których zawitają w tym roku piloci pokazowi amerykańskich sił powietrznych.
ja też będę i tez ponie mam transportu... bedzie wypasiony pokazik mam nadzieje, zeby tylko pogoda byla!!
A co do wstępu na pokazy to będzie on za free.. Tak, nie pomylilem sie - WSTĘP WOLNY!!
moze bedzie w TV :/ mnie tam nie bedzie (coprawda jeszcze miesiac, ale juz wiem) - no i czekam na fotki
Szykujcie się na masakryczne korki podczas dojazdu do i z bazy. Co prawda to nie weekend i frekwencja nie będzie taka jak mogłaby być ale.. ja ostatnio z pikniku lotniczego wracałem do domu 3,5 godziny :) Normalnie ok 1h.
Dla mnie to będzie drugi dzień po zakończeniu semestru :)
A pytanie dla zorientowanych - jak mogę z Poznania Głównego dostać się na piknik? (Proszę o jakiś konkretny numer autobusu lub coś takiego)
A ja powiem Wam że zastanawiam się czy brać w ogóle aparat - traci się co najmniej z 70% wrażeń gapiąc się przez ten maleńki wizjer...
Witam,
a jak z akredytacjami?
Pozdrawiam.
Przyłączam się do pytania o w miarę sprawny dojazd.
Sam rozważam dotarcie w okolice Poznania dzień wcześniej, nocleg i dotarcie na piknik bez samochodu - no chyba, że jest jakieś inne, optymalne rozwiązanie (czytaj szybkie, sprawne i w miarę wygodne dotarcie).
Na sam pokaz załatwiam sobie trzy dni urlopu, by dostać się na niego znad morza i mieć czas na spokojny powrót.
Cały czas pracuję nad wolnym w ten dzień ale pewne jest że 25 czerwca rano kończę dyżur więc cały poniedziałek powinienem mieć wolny. Wtorek ciągle niepewny, a jeśli miałbym jechać to pewnie dzień wcześniej czyli w poniedziałek aby rozpoznać teren. Gdyby jednak była jakaś ekipa jadąca pociągiem to wolałbym dołączyć bo takie rozwiązanie byłoby chyba w moim podyżurowym przypadku wygodniejsze :) - czas jednak pokaże
A do mnie dopiero teraz dotarlo, ze to jest we wtorek :|
Caly czas zylem w przekonaniu, ze impreza wypadnie w weekend. Kto wymyslil taki chory termin? A moze amerykanie w dni powszednie lataja za pol ceny? :/
Ja odpadam :(
Trochę Newsów o Thunderbirds jest na www.f-16wpolsce.pl
1/3 tegorocznego składu akrobacyjnego Thunderbirds to kobiety(!). Więcej przeczytać można w najnowszym numerze AEROPLANA :-)
Jest nowe info na stronie 31-ej bazy...
No dobra, czytam tu i na stronie 31 bazy lotniczej i rebus?? O której ten festyn ma ruszyć?? Nie wiem czy cisnąć na trasie czy tak raczej rekreacyjnie.
A tu http://www.31blot.com/31blot.php?m=festyn&str=plan dotarles ???
Jak dla mnie bardzo dobra godzina :) Zdążę dojechać PKP :)
Witam, dawno mnie tu nie było :-)
Planuję jechać autem i szukam chętnych.
To już wkrótce, wybadam co i jak już wcześniej, bo dostałem akredytację jeszcze na przylot Thunderbirds do Krzesin w poniedziałek + wejście do strefy dla fotoreporterów we wtorek ;) No chyba, że moje zgłoszenie gdzieś zaginęło.. do zobaczenia
Witam,
a u mnie milczą- tzn. nie odpowiadają na moje wnioski o akredytację :(
Pozdrawiam.