Kupiłem ciekawością kierowany w/w adapter i zrobiłem dzisiaj kilka zdjęć.Proszę nie traktować tego tekstu jak test bo mam za słaby wzrok do ustawiania manualnego. Obiektyw tokina 70-150 f3.5 czułość 1600 iso przysłona od 3,5 do 5,6
Wersja do druku
Kupiłem ciekawością kierowany w/w adapter i zrobiłem dzisiaj kilka zdjęć.Proszę nie traktować tego tekstu jak test bo mam za słaby wzrok do ustawiania manualnego. Obiektyw tokina 70-150 f3.5 czułość 1600 iso przysłona od 3,5 do 5,6
To cropy czy pełne kadry?
pełne kadry
No musze przyznać, że nawet nawet..... tylko pewnie upierdliwe musi byc ustawianie wszystkich parametrow, co? a jak przyslona pracuje?
To adapter z soczewką na nieskończoność? Jaka grubość (odległość obiektyw-korpus)?
Tak ma soczewkę i jest gruby,ma mniejwięcej 1,3 centymetraq
Mozesz podac jaka to przejsciowka? tez myle o obiektywach FD n ebaju kupa za psie pieniadze nawet Zeiss z mocowaniem na FD jest. Jeszcze 1 na M42 zostal mi do kupienia i mam zamir pomyslec o FD
Edit. Dzieki
Vresviik mam prosbe: czy moglbys sfotografowac z jak najmniejszej odleglosci glowe ktorejs z postaci z dowolnego polskiego banknotu 1. z przejsciowka z soczewka 2. bez przejsciowki (po prostu dociskajac reka obiektyw FD do korpusu EOS) . Aby porownac w jakim stopniu soczewka pogarsza rozdzielczosc optyczna najlepiej ustaw obiektyw na f5.6 lub f8.0, duzo swiatla (jakas lapmka halogenowa), ISO 100 i idealnie byloby gdyby glowny temat zajmowal dokladnie taki sam obszar w kadrze. Najlepiej jakbys mogl pokazac wycinek z centrum i z brzegu kadru dla obu konfiguracji.
Wiele czytalem o przejsciowkach FD/EOS z soczewka i zawsze pisza o nich zle. Zastanawialem sie czy to aby nie jest przesadne narzekanie... przeciez konwertery 1.4x i 2x tez maja soczewki a sa z powodzeniem uzywane. Oczywiscie pogarszaja jakosc optyczna ukladu ale nie na tyle zeby byly nie do uzycia.
Zdroworozsadkowo myslac, moglbym sie pogodzic z pewna strata jakosci optycznej, jesli ta bylaby rekompensowana dostepem do ogromnego arsenalu tanich i porzadnych obiektywow systemu FD.
Pzdr
Postaram się to zrobic w miarę szybko,poproszę kogoś z "sokolim wzrokiem"
Jeśli chodzi o fotki uważam że mając dobre stałoogniskowo szkło to można robić b. fajne zdjęcia.Teraz czekam na stalkę i będę mógł wrzucić coś więcej.
Wiele czytalem o przejsciowkach FD/EOS z soczewka i zawsze pisza o nich zle. Zastanawialem sie czy to aby nie jest przesadne narzekanie... przeciez konwertery 1.4x i 2x tez maja soczewki a sa z powodzeniem uzywane. Oczywiscie pogarszaja jakosc optyczna ukladu ale nie na tyle zeby byly nie do uzycia.
Zdroworozsadkowo myslac, moglbym sie pogodzic z pewna strata jakosci optycznej, jesli ta bylaby rekompensowana dostepem do ogromnego arsenalu tanich i porzadnych obiektywow systemu FD.
Pzdr[/QUOTE]
Miałem kiedyś taką przejściówkę ale sprzedałem i uzywam tylko przejściówki na M42. Powodem jest to że zbyt wiele szkieł bym musiał posiadać (M42 i Fd). Wg mnie nie ma sensu dublować tych manuali. Jeśli ktoś ma już jakiś komplet ob. Fd to i owszem jest sens. Ale taniej wychodzi M42 jeśli się zaczyna od zera, że tak powiem. co zaś do samej przejściówki to można ją uzywać bez soczewki (jest wykręcana) na bliskie odległości (zależy też jaki obiektyw). Jakość jest całkiem, całkiem, a soczewka wcale jej tak bardzo nie pogarsza. jeszcze inna sprawa to to że nie wszystkie ob. FD można z nią stosować.
kilka fotek robionych fd 200 f4 s.c.c.Jedno to crop 100%.Calkiem fajna zabawa
Odświeżając wątek:jak się trafi dobre szkło to i efekty calkiem całkiem.Nie mam jak wstawić zdjęć bo nie umiem i nie mam gdzie ale jezeli jest ktoś chętny to mogę przesłać kilka fotek do wstawienia(zrobionych oczy z przejsciówką) Sami ocenicie czy warto
Ja bardzo chętnie zobaczę więcej próbek, najlepiej w oryginalnej rozdzielczości. Sam mam z arsenału FD 28/2.8 ; 135/2.8 ; 70-200/4 i moją ulubioną 50/1.4 które chętnie bym podpiął pod swoją 400d.
Dzieki wielkie, chyba będę szukał adaptera w ten sposób żebym mógł sam potestować. A skąd jesteś może?
Oo, a ja z tarnowa. Może kiedyś si zgadamy jak będę na południu bo narazie jestem na wyjeździe, i jak Ty znajdziesz chwilkę czadu?
Mam pytanie:)
Czy obiektyw Canon FD 200mm f4 po zakupie przejściówki będzie poprawnie działać z Canonem 500d ?