Witam. Od jakiegoś czasu czytuję Wasze forum i w końcu odważyłem się napisać pierszego posta. Proszę o konstruktywną krytykę.
01
02
03
04
05
06
07
08
09
Wersja do druku
Witam. Od jakiegoś czasu czytuję Wasze forum i w końcu odważyłem się napisać pierszego posta. Proszę o konstruktywną krytykę.
01
02
03
04
05
06
07
08
09
Nurt rzeki w trzecim na plus. To tyle ode mnie.
Dla mnie 7. najfajniejsze. Napisz prozę, jakie było światło, obiektyw i czy była potem jakaś obróbka. I na przyszłość numeruj fotki, łatwiej wtedy odnieść się do konkretnego zdjęcia.
Siódme zdjęcie to HDR więc sporo w rezutacie jest zasługi komputera bo dzień był naprawde słoneczny z ostrym światłem. Trzy zdjęcia co 2EV dały taki właśnie efekt - wg mnie ciekawszy niż zdjęcie "naturalne"
widzę jakieś kłopoty z ostrością...czy wyostrzasz po zmniejszeniu ?? 3 fajna o 7 nie wspomnę :)
Nie, nie wyostrzałem. Tylko zmniejszenie.
Trójka bardzo dobra, siódemka też ciekawa, podoba mi się ósemka, pozostałe poprawne. Fajny pomysł dla dwójki.
podoba mi się 6 tak tajemnicza troche fajniejsza chyba by wyszła jakby ostrość była dalej a 7 to fajnie wygląda ale dla mnie to tak jak byłaby troche przerabiania w PS czy cos ale takto całość nawet fajne fotki
Siódemka jak już pisaem wcześniej to HDR więc nawet jest to troche bardziej niż "troche" przerabiane zdjęcie. Dzięki za wszystkie opinie.
jak dla mnie wszytkie zaciemne - i malo ostre, w dodatku chyba je kompresja zjadla
6 najciekawsza - no ale horyzont przez srodek :/ - szkoda
Dzięki. Chyba trzeba skalibrować monitor...
Zdecydowanie zbyt ciemne.
Rzucam Wam drugą serię na pożarcie ;) Co sądzicie o tych?
10
11
12
13
14
15
16
17
18
13 - nieciekawe z wielu względów od kompozycji do jakości technicznej
14 - mogło by być fajne tyle że modelka jakaś za słodka do takiej scenerii, nie pasuje
16, 17 fajne
ogólnie nie kompresuj tak mocno tych zdjeć bo się artefakty pojawiają i psuje to zdjęcie
19 troszkę wygląda jak fotomontaż może przeszkadzają paski n abluzce modelki a mozę bluzka modelki;)
sorki że się czepiam ale przy takich zdjęciach już liczy się każdy detal aby uznać że zdjęcie jest przemyślane ale jako szkic fajne
wielkie dzięki! właśnie na takie opinie czekam - bardzo dobrze, że się czepiasz. faktycznie zdjęcia kompresuję dość mocno żeby się szybko ładowały ale chyba pora olać szybkość na rzecz jakości :)
a teraz moje tłumaczenia :P
13 i 14 to pierwsza sesja zarówno dla mnie jak i dla modelki a 19 nic z montażem nie ma wspólnego :)
domyślam się :) że nie fotomontaż
ale lepsze było to gdzie siedziała na środku tutaj po prostu wygląda jak wklejona
Zaznaczam, że nigdy wcześniej nie robiłem zdjęć tego typu więc proszę o krytykę i jakieś porady co zrobić żeby nastęonym razem było lepiej.
mam wrażenie że wali się letko w prawo i chyba za długi czas trochę...
Jeśli mam być szczery to tylko na 15 widzę coś ciekawego, jakąś próbę udanej kompozycji. 18 może być, a reszta wogle mi się nie podoba.
No z tymi monitorami to jest taki problem, że każdy ma inny i inaczej wyświetla kolroy więc tylko odbitka na papierze zostaje obiektywna tak na prawdę.
Kolejne foty, które w moim mniemaniu uważam za udane. Pytanie czy faktycznie takie są...
21.
22.
23.
24.
co prawda kazde z innej parafii ale ... b.udane
23 widzialbym nawet ciemniej aby tylko byly zarysy pary
Odnośnie zdięcia 22 to wydaje mi się że lepiej było by je zrobić nieco wcześniej, kiedy niebo nie jest jeszcze takie ciemne( zamiast czarnej plamy miał byś piękne odcienie od niebieskiego, przez odblaski miasta do fioletu). Jak będziesz miał okazję robić zdięcia na pl. Biegańskiego o tej porze, to po lewej masz równie ciekawy architektonicznie ratusz. No a z tyłu kościół św. Jakuba, o tej porze dnia i roku po prostu bajka. Wracając do zdięcia "popówki" (stara nazwa tej kamienicy) jak dla mnie trochę za duży kontrast, ale ogólne wrażenie na plus.
no jestem z Częstochowy więc kolejna przymiarka do Popówki to żaden problem. Wtedy po prostu tak wyszło, że dotarłem tam później niż zamierzałem. A ratusz też sfociłem ale niespecjalnie mi się podoba (ciągle stały przed nim jakieś samochody więc kadry mam dość ciasne żeby ich nie było). Dzięki za opinie
ostatnie drzewo to mi si.ę nawet podoba w kociaku tez, 23 z tą para to nie wiem ale chyba trochę ostrość zgubiona ale tak to nawet fajny pomysł a budynek jak budynek chyba trzeba było poszukać w nim czegoś więcej coś ciekawszego
A takie drzewko jeszcze zapodam... na pewnym portalu się podobało zobaczymy czy słusznie...
25.
Dzisiejsza sesja z Kasią... poprzednio zero odzewu ale może teraz ktoś coś skrytykuje
26.
27.
28.
29.
30.
Klimat (czerń-biel) fajny...29 takie trochę średnie...reszta podoba mi się. Jedna rzecz...26 i 27 czy mi się wydaje czy modelka jest nieostra :?: Tak jakbyś nie na twarz celował
A na 30 co chciałeś osiągnąć odsuwając modelkę od torby ??
trojka najlepsza, koszulka w paski jedynie nieco na przypadkową i niepasującą wygląda,
7 calkiem ladnie skomponowane
1 plaskie
2 z tym niebem nieco naiwne w obrobce
reszta bez emocji i niektore bez oczekiwanej przy tym jakości
na 30 chciałem czymś wypełnić pierwszy plan a zależało mi żeby nie było to zdjęcie samej dziewczyny
właśnie na twarz było celowane tylko robione Tamronem a niestety nie jest to zbyt wysokich lotów szkło :/
wstaw do fototok-u
no nie wątpię, że można nim zrobić świetne zdjęcia tylko problem jest taki, że przed naciśnięciem spustu wszystko wygląda ok, dopiero na monitorze widać brak ostrości...
Ostatnio spróbowałem swych sił ze zdjęciami różnego rodzaju architektury... trafił mi się jeden dzień odpowiedniej pogody i wyszły z tego dwie tego typu foty:
31.
32.
I kilka fotek z ostatniego wyjazdu w Tatry:
33.
34.
35.
36.
Fajnie Ci wyszła Katedra i Kościół na Barbary :) nieźle w PSie przerabiane :)
37.
Co sądzicie o tym?
jak dla mnie to ladne :)
Jako, że battle już dawno skończony to chyba pora wrzucić foty do galerii:
38.
39.
I przy okazji jeszcze coś takiego (bardzo jestem ciekaw opinii na temat tej foty)
40.
hmmm coś niezbyt wielkie zainteresowanie było poprzednimi fotami ale może te bardziej sie spodobają... moje klimaty a chyba niewiele tu takich było :) Popełnione jeszcze Olkiem C-2100 UZ więc jakość może nie jest rewelacyjna ale mam nadzieję, że w tym sezonie padną jakieś ciekawe zdjęcia już szybszym sprzętem.
41.
42.
43.
44.
45.
Po pierwsze - zazdroszczę. :)
Po drugie - numer 43 mi się bardzo podoba.
jest na nim wszystko, co na takim zdjęciu ze wspinaczki chciałym widzieć.
:)
wszystkie fajne
Potrzebuję jakiś sensownych opinii na temat tych zdjęć więc proszę o wszelkie konstruktywne uwagi. Ma to być cykl "od pomysłu do koncertu" i czekają mnie jeszcze zdjęcia z prób i koncertu w filharmonii i chętnie poznam Wasze opinie na ich temat.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
to jakby moja działka :)
To może zacznę tak...
51 super tylko za duża go jak dla mnie
48 ostrośc poszła w las albo jest hmmm na smyczku ?? czego w ogóle nie widać
kadry fajne tylko obróbka bw trochę jak dla mnie za mało kontrastowa
no przy 51 niestety miałem szkło ze światłem 4 stąd ta głębia jaka jest a przy 48 owszem ostrości praktycznie nie ma jednak mnie to nawet podchodzi dlatego wrzuciłem. piszcie, piszcie bo to dosyć ważna sprawa dla mnie :D
korzystając z wiosny i ładnych chmurek wybrałem się na mały plener
53.
54.
55.
56.
57.
Czepię się 53 : mały żółty kwiatek w dolnym prawym rogu psuje zdjęcie :D
Chmurki na pierwszym i 2gim wymiatają. 3jka też bardzo mi sie podoba. Generalnie pierwsze 3 bym trochę podostrzył bo wygląda jakbyś tego USMem nie tykał po zmniejszeniu.
podostrzałem ale bardzo delikatnie... widać chyba zbyt delikatnie
EDIT: wyostrzyłem co trzeba... mam nadzieję, że nie przesadziłem :D
55 IMHO najładniejsze. Takie takie łindołs, ale dla monitora bardziej pionowego niż poziomego;) A najprędzej monitora kwadratowego;)