To zdjęcie to mój pierwszy fotomontaż, proszę o sugestie czy można by coś w nim poprawić.
Oczywiście zdjęcie ptaszyny i tła to zdjęcia mojego autorstwa, ale ptaszynę zrobiłem na tak fatalnym tle że, zdecydowałem się na całkowita zmianę tła.
Wersja do druku
To zdjęcie to mój pierwszy fotomontaż, proszę o sugestie czy można by coś w nim poprawić.
Oczywiście zdjęcie ptaszyny i tła to zdjęcia mojego autorstwa, ale ptaszynę zrobiłem na tak fatalnym tle że, zdecydowałem się na całkowita zmianę tła.
jakos nie przypadl mi do gustu Twoj fotomontaz, bo:
-tlo ma horyzont przez srodek, chyba ciekawiej by bylo (dynamiczniej), jakby bylo inaczej
-tlo ma bure niebo - jak juz bym wybieral cos na tlo, to z ladniejszym niebem
-za duza GO w tym tle, ten ostry pieniek mnie rozprasza i zamiast patrzec na ptaszysko to wzrok kieruje gdzie indziej...
pozdr
w sume nie jest źle tylko dwa zarzuty - wydaje mi się że powinieneś wygubić ostrość tła (tak patrząc na ostrość ogona orła) po drugie to dobór tła - to raczej nie jest środowisko dla orła a już napeno za mała wysokość żeby orzeł sybował ale może się czepiam:)
IMHO...
1) GO jak wyzje
2)inne tlo
3) za duzy orzel.Wylgada jak by wlasnie atakowal operatora aparatu :P
strasznie plasko.
Może jakiś Mistrz PS-a / a jest ich trochę na naszym forum / by się podjął profesjonalnego osadzenia tej ptaszyny na jakimś innym tle ?
/ jesli ktoś by sie tego podjął ,mogę oczywiście przesłać RAW-a /.
A nie mozesz dac mu chmurek jako tla? A'la sven? ;)
https://www.canon-board.info/showthread.php?t=8035
fotomontaz - jest OK
ale to co powstalo zupelnie mnie nie przekonalo :(
Oreł może fajny, ale na tło bym wstawił któreś z pasów startowych zfotografowanych przez muflona :lol:
co do techniki:
- pieńki nie maja cienia i wyraźnie widać, że są z innej bajki (nawet jesli są z tej samej, co trawa)
- trawa dramatycznie przechodzi w rozmytą - wygląda to na albo słaba sklejkę albo sztuczny retusz
- co prawda sugerujesz tutaj dużą GO, ale zwróc uwage, że kolory powinny miec troche inną saturację na planach - tip: perspektywa powietrzna
- ptak jest troche niechlujnie wycięty i osadzony, vide lewe pazury i smuga kondesacyjna w kolorze patyka za ogonem :)
- no i ten, takie detale jak to, że lotki w locie drżą i nie są tak zbite; że pomimo ostrości jednak powinno być lekkie wtopienie na granicy dwóch faktur (pióra-niebo, pióra-trawa)....
próba taka techniczna, chyba powinnieneś spojrzec jak na duzych rozdzielczościach wyglądają wlasnie takie detale...
co do samej kompozycji sie nie wypowiadam.
Mam kilka albumów przyrodniczych, i tam zdjęcia ptaszydeł są kiepskie technicznie, jakby nieostre i fatalnie kadrowane. Dodatkowo tła są do kitu, tak jak w przyrodzie. Ale za to całość jest ogromnie wiarygodna.
Panowie stawiam wniosek: precz z fotomontażem od zdjęć przyrodniczych. Ta technika sprawdza się w modzie i reklamie i niech tam zostanie.
Też się z tym zgadzam, dlatego napisałem że jest to mój pierwszy i podejrzewam ostatni fotomontaż.
Niestety nie wszystkie zdjęcia można powtórzyć, i tak naprawdę to nie wierzę VITEZ, że nigdy nie ubolewałeś nad jakimś spieprzonym zdjęciem które było nie do powtórzenia.;-)Cytat:
Niczego sie nie robi. Jezeli zdjecie trzeba ratowac to znaczy ze nie jest fajne.
Albo zaakceptowac je takim jakie jest albo do kosza i probowac lapac nastepne
Nemeo, jak mozesz to pokaz oryginal tej fotki :)
czekamy:)
A ja uważam że po to grupa programistów stworzyła PS żeby tacy ludkowie jak my mogli robić fotomontaże, wywoływać cyfrowe negatywy, podrasowywać foty itd. Pytanie tylko w jakich sytuacjach i na jaką skalę. W przypadku twojego orła rzeczywiście tło jakoś niewspółgra z ptakiem. Wydaje mi się też, ze powinien być mniejszy i nie w centralnym punkcie zdjęcia.
A oto niepowtwrzalna okazja zobaczenia wspaniałego ptaka nabitego na pal.:lol:
Zdjęcie tylko wywołane z RAW-u bez jakiejkolwiek obróbki.
Może któryś z Mistrzów PS-a spróbuje jakiejś podmiany tła ?
http://img208.imageshack.us/img208/7083/127al4.jpg -zamienione na linka (Jac) plik ~1,2MB
Zamieszczam fotkę w małych wymiarach.
Fakt, za duza GO, czekamy na przeróbke :)
Nemeo, zaskoczyles mnie ta fota! teraz juz wiem, dlaczego potrzebowales innego tla :)
bylem w podobnej sytuacji i postawilem na inne kadrowanie - zrezygnowalem z nog, skupilem sie na glowie i popiersiu (tzn: te kadry lubie najbardziej)
wiadomo co stracilem. ale tez cos zyskalem - nie musialem doklejac tla :) ;) ;)