Fotografia biżuterii z PEREŁ
Witam
Mam problem - jak w temacie. Od "pewnego" czasu próbuję fotografii biżuterii z pereł gdyż zaczynam przygodę z własnym sklepem w necie:). Ponieważ wcześniej nie miałem doświadczenia w robieniu zdjęć robie to na zasadzie prób i błędów.
Perły to bardzo bardzo specyficzny obiekt do fotografii. Odbijają światło z każdego kierunku, przybierają kolory otoczenia itp. itd. jest naprawdę bardzo trudno oddać ich prawdziwe kolory i połysk, ale ja się zawziąłem i tyle. Na potrzeby zdjęć zbudowałem obie dwa małe softboxy ze stałym światłem i sprawują sie naprawdę dobrze. a oto moje pytania:
1. Czy zna ktoś sposób robienia zdjęć na białym tle właśnie perłą? Nadmienię że wykonanie zdjęcia na białym tle po miesiącach ćwiczeń nie jest już dla mnie problemem ale trzeba podświetlać obiekt od dołu a perły zlewają się wtedy z tłem i jest lipa a nie zdjęcie.
2. Zdjęcia są nie ostre - nie tak jak ja chcę. Robie zdjęcia EOS 350d + canon 35-80 a wcześnie kitem i niestety no nie wychodzą dobre. Przymierzam się do zakupu obiektywu i nie wiem co wybrać może canon 60 EF-Sa może jakaś sigma ze zmienną ogniskową ?
3.Czy ma ktoś doświadczenia - nawet małe - w fotografii pereł? Może macie jakieś sugestie co do światła itp.
z góry dzięki Łukasz
fotografowanie pierścionków
Witajcie !
Potrzebuję pilnie pomocy. Czym przytrzymać pierścionek, żeby nie było widać miejsca mocowania. Podstawka nie zdaje egzaminu, bo "załamuje" kawałek i poźniej dużo zabawy ze sztukowaniem itd. Czy może po prostu położyć na kartce a później wyprostować w pszopie ? Nie mam pojęcia, POMOCY !
Pozdrawiam,
Nevermind
Odp: Fotografia biżuterii
ja uzywam zwyklego stolu bezcieniowego - wazne jast zastosowanie lampy aby bizuteria miala zycie i odblaski - nie polecam stosowania namiotow bezcieniowych
efekty mozna obejrzec tutaj na FOTOGRAFIA BIŻUTERII:
Fotografia biżuterii