Mój crt zwariował. Wyświetla poziome paski na 3/4 ekranu. Wygląda to tak, jak grzebanie kablem antenowym w gnieździe tv. Dzieje się tak nawet przy odłączonym monitorze od grafiki. Monitor to lg flatron 700b. Any hints ?
Wersja do druku
Mój crt zwariował. Wyświetla poziome paski na 3/4 ekranu. Wygląda to tak, jak grzebanie kablem antenowym w gnieździe tv. Dzieje się tak nawet przy odłączonym monitorze od grafiki. Monitor to lg flatron 700b. Any hints ?
Nie chce Cie straszyc ale chyba sie popsul ;)
Serwis.Cytat:
Zamieszczone przez mattnick
Jak objawy są podobne jak na zdjęciu poniżej to z przykrością stwierdzam, że serwis.
Mam podobny problem. :evil:
Dodatkowy ból, że w niedzielę na giełdzie zamierzam kupić długo wyczekiwaną L-kę a tu na dwa tygodnie monitor do serwisu trzeba oddać.
O swojej radości nie będę się już wypowiadał :twisted:
Śrubokręt i lutownica.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
co masz na myśli ?? wiesz co jest nie tak z monitorem ??Cytat:
Zamieszczone przez minek
Jesli na gwarancji to serwis.Cytat:
Zamieszczone przez minek
No... jest popsuty. Czyli trzeba nareperować. (-:Cytat:
Dobra, ok, ... mi się kiedyś CTX zadymił (działa sprawnie po dziś dzień), to tak zrobiłem - ale to był tylko kondzioł do wymiany. Łatwo było znaleźć, bo był spalony.
A po przelutowywaniu i dolutowywaniu takich elementów na BP6, to już nie była taka straszna operacja.
Zawsze warto zajrzeć. A może to żadna poważna usterka (czyt - jakiegoś konkretnego modułu, który jest wymieniany w całości) i można szybciej i taniej i lżej (tachanie kilkudziesięciu kilo do serwisu i z powrotem) naprawić samemu?
Kiedyś do sprzętu elektronicznego dołączana była instrukcja wraz ze schematem. Nawet do radioodtwarzacza dwukasetowego sanyo kupionego kiedyś w peweksie taką dostałem.
Dzięki niej w prosty sposób dorobiłem brakujące wejście czy też wyjście liniowe, nie pamiętam w tej chwili które z nich, ale jednego brakowało.
sproboj na 11 listopada za rowerowym jest zaklad dosc dobrze robi monitory lub kolo chlodni na piaskowej , zawiez i spokuj.Spytaj sie jak dlugo ci pobiega bo jak lipa to szkoda dawac za naprawe i jakas uzywka lub nowka ale to boli po kieszeni.
To tak jakby jakas tasma doprowadzajaca sygnal do matrycy sie przegrzala, ale wiadomo jedno nie wolno kupowac LCD firmy LG;)
Cytat:
Zamieszczone przez babatunde
aleś palnoł kolego .... "ja nie widziałem tego filmu ale powiem coś na jego temat"
chodzi o CRT..... a LG to jeden z dominujących przedstawicieli na rynku LCD entry level ......
W!
Kabel VGA prawdopodobnie poszedl... Moze byc ciezko z lutowaniem, no chyba ze masz duza wprawe ;)
Zdrowko
potrząsnąłem monitorem i...paski zniknęły...!!!! o so chozi ??
Nie wiem czy LG jest liderem na rynku LCD, wiem natomiast, ze jesli podobne objawy w kilku monitorach tylko na tym forum - to znaczy ze cos z nimi jest nie tak - nie sadzisz?
Albo oszczednosci w cynie, albo roboty nie dokladne...
Moze byc to klasyczny "niedolut" czyli gdzies cos nie styka tak jak powinno...Cytat:
Moze to byc takze kabelek, ale to mozna latwo wykluczyc, poruszajac kabelkiem i jesli pojawiaja sie paski - to znaczy ze kabel gdzies sie zepsul, jesli nie ma objawow to znaczy ze pkt 1 czyli nie styka w środku....
takie coś występuje przy odłączonym crt od grafiki :) więc co tutaj do tego ma lut ?? poza tym monitor stoi cały czas w jednym miejscu i nikt nim nie kręci. Przez noc się rozlutowało ??
A czemu nie moglo sie rozlutowac kiedy pracowales, nagrzalo sie, ostyglo i nastepnego dnia nie ma styku...
Jak ruszasz kablem sygnalowym jest ok?
Jesli tak, to znaczy ze kablaczek jest ok.
Jak napisales ze potrzasnales monitorem i jest lepiej, to znaczy ze gdzies w srodku nie ma styku, albo cos "blokuje" dostep sygnalu...
W sumie to nie musi byc "zminy" lut, bo moze po prostu jakas tasma laczaca plytki ze starosci peka, albo nie styka w gniazdku...
Nie jestem elektornikiem, a dziennikarzem, ale widzialem juz rozne cuda...
Np. płyta głowna komputera, ktora zaczela dzialac o tym jak serwisant "popsikal" na jeden uklad jakims sprayem do kontaktu, przeczyscil szczoteczka do zebow i wytarl franelą.
Lutonicy sam umiem uzyc i dlatego tez wiem co sie fajnego moze stac w monitorze, szczegolnie w okolicach zasilania.
Poza tym takie ustrojstwo zbiera cholernie duzo kurzu i ten takze moze byc przyczyna odchylen (monitora) od normy...
Jakiś robak wlazł i coś zwarł, wytrząsnąłeś go na dno obudowy.Cytat:
buahahah. Paski wczoraj na chwilę wróciły ale dzisiaj jest ok...
Czyli zamiast lutownicy mlotek - stosowac doraznie 8) .
tak powstalo debugowanie :DCytat:
Zamieszczone przez minek
teraz jest ok ale czasem wraca mimo, że nic z monitorem nie robię...scire nihil sciro czy jakoś tak :)