Witam.
Przegladałem ostatnio Allegro i natknąłem się na taki obiektyw : http://www.allegro.pl/item119920194_...5_6_l_usm.html
Powiedzcie co o nim myślicie i czy warto za te pieniądze pakować się w troszkę zużytą Lkę.
Wersja do druku
Witam.
Przegladałem ostatnio Allegro i natknąłem się na taki obiektyw : http://www.allegro.pl/item119920194_...5_6_l_usm.html
Powiedzcie co o nim myślicie i czy warto za te pieniądze pakować się w troszkę zużytą Lkę.
Obejrzałem zdjęcia i demon ostrości to to nie jest, podpięty 10D nie bardzo się popisał mz. Za tą kase chyba lepiej poszukać czegoś innego.
Jedyny godny uwagi "duzy" zoom Canona to 28-300L - wielu reporterow go uzywa ze wzgledu na przyzwoita jakosc optyki i rewelacyjny zakres, umozliwiajacy operowanie jednym szklem w 99% przypadkow. Tyle, ze cena tez jest godna uwagi...
Cytat:
Zamieszczone przez caravaggio
Zdecydowanie, przez jakiś czas miałem się przyjemność bawić tym szkłem i teraz przymierzam się do tego szkła, ale z uwagi na cenę na razie na przymierzaniu się kończy.:mrgreen: a szkoda, bo faktycznie szkło godne uwagi i polecenia :rolleyes:
ja tylko chciałem powiedzieć, że reporterzy reutersa dalej używają tego szkła. :)
A ja uważam, że to ciekawe szkiełko, po podpięciu do 350/20/30 może dać fajne efekty.
Jedyny jego minus może być taki - żę to szkło jest zajechane przez reportera.
mocno zajechane. :/
Nie warto. Jeśli chodzi o cenę, to ten obiektyw w odróżnieniu od innych eLek cały czas tanieje, co prawda nie jakoś bardzo gwałtownie, ale zauważalnie. Jeszcze jakiś czas temu kosztował prawie 10k.Cytat:
Zamieszczone przez Avadra_K
A obiektyw jest ciężki, nieporęczny, nie powala jakością. Jedyne sensowne dla niego zastosowanie to tam gdzie można mieć tylko jedno body i nie można zmieniać obiektywów. W każdym innym zastosowaniu - lepiej miec dwa body z porządnymi elkami.
Cytat:
Zamieszczone przez Mikołaj
JAsne, tyle tylko, że porównaj proszę koszty zakupu drugirgo body i szkła, dajmy na to 28-105 i 70-200 (tak żeby "pole rażenia" się zgadzało:mrgreen: Wychodzi znacznie więcej niż za samo szkło 28-200. Ponadto, nie jestem do końca przekaonany co do wagi i poręczności w wypadku porównania zestawów:rolleyes:
Zależy, które 70-200 L bierzesz pod uwagę. Jak dla mnie to w ogóle śmieszne jest porównywanie 70-200 IS z 28-300, to w ogóle nie ta liga jeśli chodzi o jakość i światło, podobne to maja tylko wagę i rozmiary.Cytat:
Zamieszczone przez Avadra_K
Nawet najtańsze 70-200/4 daje lepsze efekty (i jest jaśniejsze) niż 28-300 w tym zakresie.
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że optycznie lepszy w swoim zakresie jest od tego nawet Tamron 28-75/2.8 (a juz na pewno jaśniejszy).
Krótko mówiąc - są lepsze i tańsze alternatywy dla 28-300. Niestety nie jest to idealny obiektyw do wszystkiego, który mógłby w rozsądny sposób zastąpić inne eLki.
Gość napisał że wierniu mu służyła hehe.... tylko bardzo krótko zapomniał dodać.w czerwcu potrzebowałem takiego czegoś i dokładnie ten sam obiektyw(charakterystyczny ze względu na to otarcie) sprzedawał człowiek z Krakowa, oglądnąłem zrobiłek kilka rawów i podziękowałem.Widać zakupił i teraz szybko sprzedajeCytat:
Zamieszczone przez Richie
Zgadza sie......Cytat:
Zamieszczone przez Vresviik
Hehe faktycznie Sherlocku :)
Oba z filtrem UV. I tym samym wytarciem na korpusie.
stara aukcja:
http://www.allegro.pl/item111046909_...esjonalny.html
nowa aukcja:
http://www.allegro.pl/item119920194_...5_6_l_usm.html
Widzę, iż nie tylko ja spostrzegłem ,że ktoś ten złom próbuje opchnąc dalej. Już wcześniej zwróciłem uwagę na ten obiektyw. Mocno zajechany, powycierany i obity. A ponadto jest jeszcze coś o czym 'nowy' właściciel nie wspomina, a co było wspomniane na poprzedniej aukcji - filtr jest wkręcony na stałe, ponieważ poprzedni użytkownik wkręcił go tak mocno ,że nie można go wykręcic. Moim zdaniem nie warto zawracac sobie glowy tym szmelcem.
Jezeli kryterium oceny sprzetu ma polegac na zacietym filtrze to polecam szybka wizyte u lekarza . Wykrecenie tego filtra za pomoca sciagacza to jakies 30 sec .
Jacek
Wybiorcze czytanie 10/10 Jacku.Cytat:
Zamieszczone przez fotomania
A czemu nic nie napisales o "Mocno zajechany, powycierany i obity." bo o wkreconym filtrze bylo wspomniane tylko jako 'ponadto' a glowne kryterium oceny stanu obiektywu polegalo na tym, co ty pominales :p .
:lol: :lol: Znamy, znamy ;-) Na szczęście serwis to usuwa w minutę.Cytat:
Zamieszczone przez Scream
mój znajomy pewnie by przyspawał jakiś pręt do filtra :lol: i z buta w ten pręt.napewno by puściło:D
robi tak z korbowodem w zajechanych rowerach ktore naprawia :lol: :):)
Jak pret jest odpowiednio dlugi nie trzeba buta ;)Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
Tez tak robilem z rowerami, ale z filtrem na elce bym sie nie odwazyl... A nalezalo by wogole zaczac od tego, ze ramki najczesciej nie sa stalowe (a np. mosiezne) i przyspawanie do tego preta to juz wiekszy problem jak w rowerze :D
He, to jak obiektyw ma zarysowaną obudowę to już zdjęci się robić nie da?:):):)
Chyba kiedyś podeśle wam zdjęcie jednego z moich szkiełek. Albo lepiej nie, bo jak zobaczycie to każecie mi na popielniczkę albo wazon przerobić. Oj lubię nieraz poczytać to forum:) oj lubię:)
kolejne wybiórcze czytanie hehe czytasz i widzisz to co chcesz widziec a nie to co napisaneCytat:
Zamieszczone przez Triszer
Po co się tak męczyć, nie prościej stłuc? ;)Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
eee tam, tak mi się napisało tylko:) ale uważam, że Twoje informacje są bardzo cenne dla ludzi, którzy chcieli kupić to wybitne szkło:) a jak obiektyw jest do **** to piękna obudowa nie pomoże...Cytat:
Zamieszczone przez Vresviik