-
Smartfon dla fotografa do obróbki zdjęć 2024
Mam (i przez dziesiątki lat używałem) PC z windowsami, aktualnie W10, trochę licencyjnych (lub subskrypcja) programów no i.... przyzwyczajenie.
Mam smartfon i "duży" tablet (z dołączaną klawiaturą) który spełnia też funkcję drugiego smartTV.
Praktycznie głównie używam albo tablet albo smartfon (przy obróbce zdjęć często podpięty pod monitor).
Androidowy LR obrabia zdjęcie (w tym CR2, ARW, ...) tak jak windowsowy LR czy ACR (PS) a bywa że szybciej. Nie wspominając już o całym wsparciu AI w różnych programach adroidowych.
Wszystkie bankowe funkcje działaja idealnie. Na przykład wczoraj żona dostała na smartfona fakturę z kodem QR, na swoim wszedłem w apkę banku, wczytałem kod i zapłacone.
Dostęp i obsługa drukarki czy dysków (w tym podpiętych do rutera) przez wifi bez problemów
Gdy Windows 10 przestanie być wspierany to odepnę kompa PC i zyskam trochę miejsca pod biurkiem.
Problem z odzwyczajeniem ale nie widzę sensu brnąć dalej w PC
jp
-
Odp: Komputer dla fotografa 2024
Cytat:
Zamieszczone przez
baracuda
Podepnę się, jak taka konfiguracja na lapie sprawdzi się
z photoshopem,Lightroom, generalnie z obróbką.
Procesor:
Model procesora: Intel Core i7-9850H
Seria procesora: Intel Core i7
Liczba rdzeni procesora: 6
Taktowanie bazowe procesora: 2.6 GHz
Taktowanie maksymalne procesora: 4.6 GHz
Pamięć podręczna procesora: 12 MB
Karta graficzna:
Rodzaj karty graficznej: Grafika dedykowana
Model karty graficznej: NVIDIA Quadro RTX 5000
Pamięć karty graficznej: 16 GB
Typ dysku twardego: SSD
Interfejs dysku: M.2 PCIe
Pojemność dysku: 512 GB
Typ pamięci RAM: DDR4
Wielkość pamięci RAM: 32 GB
Maksymalna wielkość pamięci RAM: 128 GB
Liczba slotów RAM: 4
Nie bierzemy pod uwagę dysku, wielkość, i matrycy, praca na monitorze.
Dzięki za inforamcję.
Każdy może jak chce ale dla mnie cały ten watek kojarzy się z dyskusją 14 kwietnia 1912r członków orkiestry na Titanicu.
#165, LR w Androidzie na smartfonie (S23U, S24U,..) obrabia wszystkie pliki zdjęciowe (w tym Sony, Canon, ...) tak jak LR w Windows a bywa że szybciej (i można chyba lepiej dzięki dodatkowym specjalistycznym programom ze wsparciem AI które są dedykowane na różne sytuacje zdjęciowe i różne nasze indywidualne wymagania )
jp
-
-
@jan pawlak LR w Androidzie na smartfonie a LR na komputerze PC to mniej więcej taka różnica jak pomiędzy grą mobilną na komórkę a grą na PC-ta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Wątek jest generalnie o komputerze dla fotografa..... No co ja będę pisał, kultura tego wymaga :) aby trzymać się tematu :D
Cytat :
LR w Androidzie na smartfonie (S23U, S24U,..) obrabia wszystkie pliki zdjęciowe (w tym Sony, Canon, ...) tak jak LR w Windows a bywa że szybciej (i można chyba lepiej dzięki dodatkowym specjalistycznym programom ze wsparciem AI które są dedykowane na różne sytuacje zdjęciowe i różne nasze indywidualne wymagania )
LR jest oprogramowaniem realizowanym na procesorze w systemie operacyjnym Android, smartfon jest komputerem.
LR to oprogramowanie dla obróbki zdjęć, to oprogramowanie dla fotografa
No co ja będę pisał, ... kultura wymaga by rozumieć że świat się zmienia, że trzeba nadążać i trzeba rozumieć o czym się pisze.
jp
-
Jak przejdziesz do fotografowania smartfonem to praktycznie zapomnisz co to jest odszumianie
Plik wynikowy powstaje tak by nie było szumu. Się sprawdza
jp
-
Niestety mój smartfon się nie sprawdza przy fotografii gdzie wymagana jest długa ogniskowa więc używam aparatu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Niestety mój smartfon się nie sprawdza przy fotografii gdzie wymagana jest długa ogniskowa więc używam aparatu.
To prawda....jak na razie.
Bardzo dobra jakość zdjęć w S23U to w zakresie ogniskowych 13mm - 230mm a w S24U 13mm - 115mm (bez względu na jasność/porę dnia)
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To prawda....jak na razie.
Bardzo dobra jakość zdjęć w S23U to w zakresie ogniskowych 13mm - 230mm a w S24U 13mm - 115mm (bez względu na jasność/porę dnia)
jp
Maj giw ap. Jak mawiał Jar Jar Binks.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jak przejdziesz do fotografowania smartfonem to praktycznie zapomnisz co to jest odszumianie
Plik wynikowy powstaje tak by nie było szumu. Się sprawdza
:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Jasiek - weź idź już z tymi radami, bo wszyscy je znają. Sam raz na rok zrobię coś smartfonem, nawet tu wrzucam na "Pokaż zdjęcie które lubisz", dla jaj chyba, ale gdzie Rzym, a gdzie okupowany Krym? Zluzuj już, bo tu smartfonowa sekta nie powstanie, a Ty guru nie zostaniesz. Siej bezcenne ziarna prawdy gdzie indziej.
jak małe dzieci :lol: czy serio musicie się pchać pod każdy post Jana?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Mnie najbardziej rozwalił niezawodny JP. Ludzie co my wiemy.
Cykasz telefonem - zapomnij o szumie. Jakieś zoomy, po co? - masz telefon. Monitor? ale po co jak jest telewizor. KOMPUTER dla fotografa ? telefon się pod telewizor podłącza i jest cacy.
K***a jakie to proste.
Rozumiem Twoje frustracje, ale :
Cykasz telefonem-zapomnij o szumie ... taka jest prawda
Zoomy :... jeśli ma być jakość zdjęć to S23U do 230mm, jakość tylko "ekranu smartfonu" to do 2300mm
Telewizor... można ale też tablet czy podpięty monitor
Komputer... LR w Adroidzie w smartfonie obrabia tak samo zdjęcia jak LR w innych systemach
Tą odpowiedź piszę na klawiaturze BT podpiętej wraz z myszą do S24U który podpięty jest do monitora.
To w ramach odzwyczajania się od PC, staram się go jak najmniej używać
jp
-
Jak tak Jasiu napisał, to ja teraz dopiero wszystko jestem w stanie zrozumieć! Jan wie więcej i lepiej. Zupełnie jak nasz - za przeproszeniem - rząd i ministerstwo nauki. Oni też wiedzą więcej i lepiej. Dlatego pewnie zablokowali inwestycje w te całe komputery kwantowe i starają się rozłożyć nask. Po co inwestować w odchodzące do muzeum technologie? Połączy się ze sobą kilka samsungów do telewizora i efekt ten sam jak przy komputerach za 200 baniek i cyk! Są oszczędności? Są! Poza tym umówmy się - do fotografowania i obliczania ilości szparagów na polu naprawdę taki telefon wystarczy.
-
Dla mnie też teraz jest wszystko jasne, że też człowiek taki głupi jest ale mądrego to i dobrze poczytać :mrgreen:
"Komputer... LR w Adroidzie w smartfonie obrabia tak samo zdjęcia jak LR w innych systemach"
Tym cytatem można zakończyć te wasze mało znaczące wypociny na temat komputera. Jan pozamiatał - wątek do zamknięcia :mrgreen:
-
Czego Jasiu się nie nauczył tego Jan nie wie :lol:
-
Wyobrażacie sobie takiego Krakena v.2 na 2880 smartfonach, oczywiście Samsung, liczy symulację czarnej dziury w centrum Drogi Mlecznej i nagle RCB wysyła esemesa, że w Gdańsku spadnie 3 cm śniegu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Dla mnie też teraz jest wszystko jasne, że też człowiek taki głupi jest ale mądrego to i dobrze poczytać :mrgreen:
"Komputer... LR w Adroidzie w smartfonie obrabia tak samo zdjęcia jak LR w innych systemach"
Tym cytatem można zakończyć te wasze mało znaczące wypociny na temat komputera. Jan pozamiatał - wątek do zamknięcia :mrgreen:
Po prostu sprawdź w swoim smartfonie, LR w Androidzie obrabia także jpg, RAW z Sony i Canona.
To nie jest trudne.
Dasz radę !
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Po prostu sprawdź w swoim smartfonie, LR w Androidzie obrabia także jpg, RAW z Sony i Canona.
To nie jest trudne.
Dasz radę !
jp
Ależ ja to nie tylko sprawdziłem ale i wiem jak działa a działa marnie i co najwyżej mogę zrobić tak jedno zdjęcie a nie 1000 czy więcej. Zrozum, niektórzy robią więcej niż jedno zdjęcie :) Poza tym wysyłka RAWa na telefon to nie zawsze tak działa jak byśmy chcieli a i sam plik waży ok. 130 MB przy 61mpix więc jaki ma sens obróbka czegoś takiego na telefonie? Janie uświadom mnie proszę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Ależ ja to nie tylko sprawdziłem ale i wiem jak działa a działa marnie i co najwyżej mogę zrobić tak jedno zdjęcie a nie 1000 czy więcej. Zrozum, niektórzy robią więcej niż jedno zdjęcie :) Poza tym wysyłka RAWa na telefon to nie zawsze tak działa jak byśmy chcieli a i sam plik waży ok. 130 MB przy 61mpix więc jaki ma sens obróbka czegoś takiego na telefonie? Janie uświadom mnie proszę.
Chyba nie jesteś wtajemniczony. Nic nie trzeba wysyłać na telefon. To telefon jest najlepszym aparatem fotograficznym ever. Przynajmniej w zakresie do 2300mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Mogę się wypowiadać o S23U, S24U i S09 bo na tych obrabiam.
Można pliki wysyłać na smarfon na wiele sposobów.
Ale w opisywanej przez Ciebie sytuacji lepiej smarfon połączyć/przymapować z kompem czy dyskiem i bez przesyłania używać/obrabiać
W tych smartfonach robi się zdjęcia o rozdzielczości [Mpix] to 12, 24, 50, 200 i z tego bywją RAWy do 160 MB -20MB.
Ich "wywoływanie" i obróbka w tych smartfonach w LR to proces na prawdę szybki tak jak również plików RAW z Canona czy Sony
jp
-
:-)))) wiele rzeczy już tu czytałem, ale żeby podłączać telefon do komputera po to żeby na tymże telefonie obrabiać pliki, które są na komputerze, to chyba nawet najgłupsza AI nie wymyśli.
-
Rawy S23U, S24U to do 160 MB-200 MB
W Samusungu jest funkcja DeX która umożliwia przymapować smarfon do działającego PC w ten sposób że masz do dyspozycji na raz oba systemy : PC i smarfona.
Mozna wtedy ten sam plik jednocześnie obrabiać w LR na PC i w LR na smartfonie.
Przy moim starawym kompie na smartfonie jest zdecydowanie szybciej i płynniej.
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
:-)))) wiele rzeczy już tu czytałem, ale żeby podłączać telefon do komputera po to żeby na tymże telefonie obrabiać pliki, które są na komputerze, to chyba nawet najgłupsza AI nie wymyśli.
Na przykład czytnik kart masz na wolnym albo starym nieaktualizowanym PC a chcesz szybko obrabiać zdjęcia prosto z karty czy z zapisu na dysku kompa.
Ale Twoje reakcjie na smartfonowy system to coś normalnego.
Cały rozwój we wszystkich dziedzinach, w całej naszej historii, polega na pojawianiu się nowych technologii które wypierają stare.
I zawsze producenci starych technologii jak i z nich "żyjący"/obsługujący jak i ci z nich korzystający protestują, obśmiewają itd.
Bo tracą pracę, bo muszą na nowo się uczyć, nowe kupować czy też tracą prestiż że mają, że umieją itd.
Gdy pojawiły się pierwsze maszyny w Anglii to powstała oficjalnie zarejestrowna partia której celem było niszczenie tych maszyn
W niczym nie jesteś oryginalny
jp
-
Odp: Smartfon dla fotografa do obróbki zdjęć 2024
Przeniosłem powyższe posty z wątku o komputerach
-
@jan pawlak ale zdajesz sobie sprawę że wiele technologii i pomysłów było nie trafionych? Weźmy taką taśmę cyfrową do magnetofonów. To miał być przełom. I co? Nie przyjęło się bo pojawił się CD-ROM. Albo taki tablet? Dziś nisza bo wyparł go smartfon. To samo pewnie spotka obróbkę zdjęć na komórkach. Żeby ocenić dobrze zmiany na pliku to raczej potrzebujemy czegoś dużego jak monitor a nie oglądać to na 6 calowym wypierdku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Przeniosłem powyższe posty z wątku o komputerach
To było sensowne posunięcie, ale mam obawy o aktywność merytoryczną w tym wątku
Chętnie bym się dowiedział o doświadczeniach innych uzywających smartfona do zdjęć i ich obróbki, podzielę się moimi.
Na merytoryczne pytania bedę odpowiadał o ile bedę znał odpowiedzi.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To było sensowne posunięcie, ale mam obawy o aktywność merytoryczną w tym wątku
Chętnie bym się dowiedział o doświadczeniach innych uzywających smartfona do zdjęć i ich obróbki, podzielę się moimi.
Na merytoryczne pytania bedę odpowiadał o ile bedę znał odpowiedzi.
jp
Jeśli chodzi o mnie to ja używam Lr mobile ale tylko i wyłącznie do prostej "obróbki" JPG na potrzeby Facebooka.
Nie wyobrażam sobie poważnej obróbki do poważnych rzeczy na smartfonie czy tablecie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
@
jan pawlak ale zdajesz sobie sprawę że wiele technologii i pomysłów było nie trafionych? Weźmy taką taśmę cyfrową do magnetofonów. To miał być przełom. I co? Nie przyjęło się bo pojawił się CD-ROM. Albo taki tablet? Dziś nisza bo wyparł go smartfon. To samo pewnie spotka obróbkę zdjęć na komórkach. Żeby ocenić dobrze zmiany na pliku to raczej potrzebujemy czegoś dużego jak monitor a nie oglądać to na 6 calowym wypierdku.
Mam tablet który też jest smartfonem tyle że ma rozmiar A4.
Pełni w domu i na wyjazdach rolę drugiego smartTV, przeglądarki internetu, sms, poczta itd.
Wszystkie zdjęcia z S24U są "automatycznie" są przesyłane do tego tabletu. Na nim obrabiam w domu większość zdjęć.
Jak chcę lepiej/dokłaniej to albo tablet albo smartfon podłączma do monitora
jp
-
Programy do obróbki zdjęć w smartonach fabrycznie instalowane u Samsunga
Wszystkie pliki zdjęciowe z pamięci wewnętrznej, kart czy przymapowania są automatyczne widoczne w Galeria gdzie mogą być oglądane, sortowane, kopiowane, udostępniane czy usuwane itd. Wykrywane są też duplikaty.
Stąd też pobierane są do 3 różnych programów obróbki zdjęć skąd po obróbce są zapisywane w swoich odrębnych katalogach i stąd mogą być przekopiowywane bądź udostępniane (sms, maile, dyski zewnętrzne, portale...)
1. LR (for Samsung)
Jest wydajnościowo dostosowywany do sprzętu konkretnego urządzenia. Mam dostęp do 4 różnych smartfon/tablet, w każdym jest najnowsza wesja LR ale każda ma inny "numer" choć funkcjonalnie są takie same i takie jak w Win 10
2. Edytor zdjęć
Okrojone możliwosci w stosunku do LR, prostszy interfejs ale ma kilka istotnych funkcji np. zmiana rozdzielczości zdjęcia
3. Galaxy Edhance-X
Zespół ponad 30 różnych narzędzi AI do edycji/wpływu w treść zdjęć a niektóre z nich mają suwaki którymi reguluje się wielkość tego wpływu na edytowany obraz.
Na wejsciu AI ocenia typ i zawartość zdjęcia i na tej podstawie uaktywnia wybrane/konieczne wg. AI narzędzia do edycji pozostawiając nieaktywnymi zbędne dla tego zdjęcia.
Jest też narzędzia Magia AI które robi "wszystko samo" .
Te narzędzia to np. zwiększ rozdzielczość, tryb portret, HDR, usuń cienie, napraw rozmycia, usuń odbicia, wyostrz, popraw oczy, pociągłość twarzy, wygładzanie twarzy, ....
Pouczającym jest porównanie wyników swojej obróbki w LR z wynikiem obróbki w Galaxcy Edhance-X lub zastosowania Magia AI
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Jeśli chodzi o mnie to ja używam Lr mobile ale tylko i wyłącznie do prostej "obróbki" JPG na potrzeby Facebooka.
Nie wyobrażam sobie poważnej obróbki do poważnych rzeczy na smartfonie czy tablecie.
Do PC mam podpięte 2 monitory, w DeX mogę Androidowy LR mieć na jednym a Windowsowy LR na drugim. Te same funkcje, ciut inny interfejs ("przyciski" w innych miejscach ekranu) i te same wyniki z tych samych ustawień obróbki
Mam stary PC Win 10, obróbka tego samego pliku na obu LR to znacznie szybciej na Androidowym/smartfonowym (oba LR mam w najnowszych wersjach)
W S23U, S24U LR to ten sam LR co w Win10 na PC, te same funkcje i te same rezultaty
jp
-
to teraz żeby nie być gołosłownym pokaż jakieś przykłady swojej obróbki w setupie - LR w telefonie i telewizor. Najlepiej tez samsunga rawy i Sony Rawy. Tylko daj coś konkretnego z czynnikiem ludzkim najlepiej a nie dach sąsiada. No i oczywiście z zastosowaniem sztucznej inteligencji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
to teraz żeby nie być gołosłownym pokaż jakieś przykłady swojej obróbki w setupie - LR w telefonie i telewizor. Najlepiej tez samsunga rawy i Sony Rawy. Tylko daj coś konkretnego z czynnikiem ludzkim najlepiej a nie dach sąsiada. No i oczywiście z zastosowaniem sztucznej inteligencji.
Obróbka to sprawa indywidualnych preferencji a LR ma dziesiątki (setki ?) różnych metod/sposobów ingerencji w wygląd zdjęcia.
Przecież możesz na swoim smartfonie zrobić oraz na swoim kompie zrobić i po prostu porównać.
LR jest dostępny na wszystkie smartfony.
Mogę plik RAW który mi przyślesz obrobić na LR w smartfonie i na LR w kompie na ustawieniach auto oraz Magia AI i te 3 pokazać.
jp
PS
Na telewizorze nie obrabiam jedynie sprawdzam te które chcę tam pokazać.
Ale warto rozważyć rozdzielczości [pix] "po szerokości":
- telewizor 4000
- monitor 2540
- ekran smartfonu 3140
- pliki zdjęciowe w S24U kolejno : 4000, 5712, 8160, 16320
-
3 załącznik(ów)
Plik ARW 43 MB z A7R3 1/60 s, ISO 4000
1.
Wgrałem do LR na PC i LR na S24U, na obu auto i na obu taki sam zapis jpg.
2.
Wgrałem na Edhance-X i Magia-X i zapis jpg mały plik
3.
Wgrałem na Edhance-X i użyłem wszystkie uaktywnione narzędzia w ich difaultowych ustawieniach
Po raz pierwszy zobaczyłem aktywne usuń szum
I zapis jpg mały plik
A
Załącznik 18890
B
Załącznik 18891
C
Załącznik 18892
D
Załącznik 18891
Można mieć zastrzeżenia do wyników "pracy" auto ale przecież nie poto zabieramy się do edycji by je stosować.
jp
-
Sugerujesz, że smartfon Samsunag nadaje się do profesjonalnej pracy. No to po kolei.
1. Kalibracja monitora graficznego. Nie widzę opcji podłaczenia kalibratora, soft Calibrite Profiler nie obsługuje androida.
2. Praca z ColorChecker - sytuacja identyczna.
3. Obróbka w PS. Praca na kolorze 16 bitowym, na wielu warstwach, plik PSD spokojnie może przekraczać 2 GB. Jak to działa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Sugerujesz, że smartfon Samsunag nadaje się do profesjonalnej pracy. No to po kolei.
1. Kalibracja monitora graficznego. Nie widzę opcji podłaczenia kalibratora, soft Calibrite Profiler nie obsługuje androida.
2. Praca z ColorChecker - sytuacja identyczna.
3. Obróbka w PS. Praca na kolorze 16 bitowym, na wielu warstwach, plik PSD spokojnie może przekraczać 2 GB. Jak to działa?
Zgoda, każdy może uprawiać hobby, zawód jak chce.
Ile w sieci używanych jest monitorów które mogą zarejestrować prawidlowo gamę kolorów, jak to wyglada na wydrukach.
Nie wiem ile masz lat, jak daleko od około 20, ale ilu ludzi widzi taką game kolorów i ich prawidłowe relacje.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ile w sieci używanych jest monitorów które mogą zarejestrować prawidlowo gamę kolorów, jak to wyglada na wydrukach.
Nie wiem ile masz lat, jak daleko od około 20, ale ilu ludzi widzi taką game kolorów i ich prawidłowe relacje.
jp
Co ty bredzisz
-
Pisałem o profesjonalnej pracy, monitor graficzny z pełnym ADOBE RGB. To nie kwestia tego jak ja chce, ale jak trzeba, jakie są wymagania klienta, drukarni, agencji reklamowej.
Przykład. Firma X produkuje panele podłogowe. Dziesiątki odmian drewna, dla laika wiele z nich właściwie identyczne. Spróbuj to zrobić akceptowalnie dla klienta gdy w całym procesie nie stosujesz zarządzania barwą. I tak klient będzie się pruł gdy oglądać to będzie na biurowym monitorze. Ale można mu to pokazać na swoim sprzęcie i wyegzekwować zapłatę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Pisałem o profesjonalnej pracy, monitor graficzny z pełnym ADOBE RGB. To nie kwestia tego jak ja chce, ale jak trzeba, jakie są wymagania klienta, drukarni, agencji reklamowej.
Przykład. Firma X produkuje panele podłogowe. Dziesiątki odmian drewna, dla laika wiele z nich właściwie identyczne. Spróbuj to zrobić akceptowalnie dla klienta gdy w całym procesie nie stosujesz zarządzania barwą. I tak klient będzie się pruł gdy oglądać to będzie na biurowym monitorze. Ale można mu to pokazać na swoim sprzęcie i wyegzekwować zapłatę.
W pełni się z Tobą zgadzam, są zakresy profi wymagań które są trudno spełnialne dla klasycznej fotografi i nie są możliwe do spełnienia dla "smartfonowej".
jp
-
Przyznam, że osobiście nie sprawdzałem wydajności swojego telefonu (Pixel 8 Pro ma procesor bazujący na exynosie, więc bez szaleństwa) z plikami z Z9, ale jestem w stanie wyobrazić sobie, że za kilka lat smartfon będzie tak wydajny jak powiedzmy mac mini. A może wszystko będziemy obrabiać już tylko w chmurze i posiadany hardware nie będzie już tak istotny.
Na ten moment nie wyobrażam sobie wrzucenia zdjęć z reportażu i obróbki z mocą obliczeniową telefonu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Przyznam, że osobiście nie sprawdzałem wydajności swojego telefonu (Pixel 8 Pro ma procesor bazujący na exynosie, więc bez szaleństwa) z plikami z Z9, ale jestem w stanie wyobrazić sobie, że za kilka lat smartfon będzie tak wydajny jak powiedzmy mac mini. A może wszystko będziemy obrabiać już tylko w chmurze i posiadany hardware nie będzie już tak istotny.
Na ten moment nie wyobrażam sobie wrzucenia zdjęć z reportażu i obróbki z mocą obliczeniową telefonu.
Mogę tylko o swoim kompie i S24U.
W kompie samo wczytnie LR trochę trwa, w S24U natychmiast.
Ale pewno w nowych kompach będzie szybciej.
W S23U, S24U wchodzenie w LR i wczytywanie np. z zewnętrzego SSD dużych plików (np. RAW 200MB), ich obróbka i zapisywanie na SSD jest bardzo, bardzo szybkie. Na nic się nie czeka.
Jeśli czas dla Ciebie jest krytyczny to pożycz gdzieś i sprawdź
jp
-
Jak to Jan napisał
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
w sumie na tym moglibyśmy zakończyć ten jakże pouczający wątek :mrgreen:
-
2 załącznik(ów)
A to już widzieliście? Krąży w sieci w kilku różnych wersjach. Zdjęcie Saturna wykonane przy użyciu Samsung s23 Ultra w pochmurny dzień. Nie podaje się szczegółów dotyczących ogniskowej, ale prawdopodobnie to legendarne 2300 mmm, ani szczegółów ewentualnej obróbki - czy w LR na telewizorze 65 cali czy też na tablecie parowanym z tym megakomputerem. Ja obstawiam, że to prosto z puszki. NASA niebawem ma wydać komunikat o zakończeniu wszelkich programów związanych z eksploracją kosmosu przy pomocy przestarzałych teleskopów umieszczanych za grube miliardy USD w przestrzeni. Czekają jedynie na premierę s25 ultra oraz na rozwiązanie problemu systemowego pozwalającego na właściwą identyfikację numerów dzwoniących, pozwalającą w końcu właściwie automatycznie blokować numery od telemarketingu, a nie od cioci Zosi. W każdym razie podobno jakiś główny menażer z Korei czy Japonii (a to inna kultura, więc oni nie kłamią) ogłosił, że w ciągu najbliższych 24 miesięcy samsung sfotografuje obcą cywilizację w trakcie prac polowych na odległej planecie.
Załącznik 18898
Tu w nieco innej wersji i przynajmniej z zachowaniem rzetelnego opisu przez autora: "Saturn chowajacy sie za księżyc. Zdjęcie robone z ręki Iphonem Samsung Galaxy A43 dzisiaj z okolic Radomia, dokładnie wschodnich okolic."
Załącznik 18899
-
Na tym portalu chyba nie będzie merytorycznej dyskusji, pytań... ten wątek sam umrze.
Zaczęło sie że zajrzałem do wątku o komputerze 2024 dla fotografa i odniosłem wrażenie że to dyskusja członków orkiestry na Tytanicu, dyskusja ludzi którzy wysiedli z pociagu rozwoju i zostali na peronie.
Oczywiście każdy może uprawiać hobby/zawód jak chce, jego czas i jego kasa ale warto być swiadomym stanu rozwoju, stanu aktualnych możliwości wyboru
Przy aktualnym stanie rozwoju Androida, oprogramowania typu LR, wspomagania AI oraz smartfonów obrabianie dowolnych zdjęć na smartfonie jest co najmniej tak samo skuteczne (wydajnościowo, jakościowo) jak na PC z Windowsem a bywa że jest więcej możliwości.
By to miało sens oczywiście trzeba coś przeorganizować. U mnie to dokupienie kable HDMI/USB by podłaczyć smartfon bezpośrednio do monitora, przekopiowanie wolnych dysków NAS na SSD, dokupienie czytnika kart na USB, huba USB, ..., tak by całkowicie zejść z PC.
No i psychicznie/emocjonalnie trzeba wykonać ten krok, trzeba zacząć, trzeba wejść świadomie w cały system i go naumieć, nabrać nowych nawyków.
Bywa że wykonanie tego kroku wejścia w caly system jest trudne.
Najtrudniejsze zostało.
Przekonać moją żonę które intensywanie korzysta ze smartfona i tabletu ale od zawsze sprawy bankowe na PC że na tym samym monitorze, na tym samym portalu banku ale przy trochę innym wejściu od tego portalu i na innej klawiaturze też jest ok
jp
PS
Niedaleko jakiś miesiąc temu zaczęto wbijać pale w ziemię
Dzisiaj stoi już piętrowa konstrukcja z częścią dachu z przywożonych elementów drewnianych.
Kierownik budowy poinformował że dom ma wszystkie dopuszczenia (wytrzmałość, ocieplenie, ...) zgodne już z unijnymi normami a dom będzie w stanie zamkniętym jeszcze w tym miesiącu
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
A to już widzieliście? Krąży w sieci w kilku różnych wersjach. Zdjęcie Saturna wykonane przy użyciu Samsung s23 Ultra w pochmurny dzień. Nie podaje się szczegółów dotyczących ogniskowej, ale prawdopodobnie to legendarne 2300 mmm, ani szczegółów ewentualnej obróbki - czy w LR na telewizorze 65 cali czy też na tablecie parowanym z tym megakomputerem. Ja obstawiam, że to prosto z puszki. NASA niebawem ma wydać komunikat o zakończeniu wszelkich programów związanych z eksploracją kosmosu przy pomocy przestarzałych teleskopów umieszczanych za grube miliardy USD w przestrzeni. Czekają jedynie na premierę s25 ultra oraz na rozwiązanie problemu systemowego pozwalającego na właściwą identyfikację numerów dzwoniących, pozwalającą w końcu właściwie automatycznie blokować numery od telemarketingu, a nie od cioci Zosi. W każdym razie podobno jakiś główny menażer z Korei czy Japonii (a to inna kultura, więc oni nie kłamią) ogłosił, że w ciągu najbliższych 24 miesięcy samsung sfotografuje obcą cywilizację w trakcie prac polowych na odległej planecie.
Załącznik 18898
Tu w nieco innej wersji i przynajmniej z zachowaniem rzetelnego opisu przez autora:
"Saturn chowajacy sie za księżyc. Zdjęcie robone z ręki Iphonem Samsung Galaxy A43 dzisiaj z okolic Radomia, dokładnie wschodnich okolic."
Załącznik 18899
To najprawdopodobniej ta technologia
https://r2.community.samsung.com/t5/.../ba-p/13149934
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Najtrudniejsze zostało.
Przekonać moją żonę które intensywanie korzysta ze smartfona i tabletu ale od zawsze sprawy bankowe na PC że na tym samym monitorze, na tym samym portalu banku ale przy trochę innym wejściu od tego portalu i na innej klawiaturze też jest ok
ale po co???
Skoro
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
(...)każdy może uprawiać hobby, zawód jak chce.
jp
Wiesz jak jest - dużo zależy od punktu widzenia i siedzenia.
W dzisiejszych czasach trudno ocenić kto wysiadł z pociągu a kto się topi w marketingowych ściekach... Czas pokaże, absolutnie nie podejmuję się rozstrzygać kto ma rację, ale przyznam, że jeśli smartfon/tablet miałby możliwości i wydajność 1:1 np. mojego obecnego PC, to wolałbym używać taki smartfon/tablet podłączany do monitora, ale myślę, że jednak wiele czasu minie zanim to nastąpi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Nie. To żadna technologia. Ktoś zwyczajnie sobie robi jaja, jeżeli nie zauważyłeś...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
ale po co???
Skoro
Wiesz jak jest - dużo zależy od punktu widzenia i siedzenia.
W dzisiejszych czasach trudno ocenić kto wysiadł z pociągu a kto się topi w marketingowych ściekach... Czas pokaże, absolutnie nie podejmuję się rozstrzygać kto ma rację, ale przyznam, że jeśli smartfon/tablet miałby możliwości i wydajność 1:1 np. mojego obecnego PC, to wolałbym używać taki smartfon/tablet podłączany do monitora, ale myślę, że jednak wiele czasu minie zanim to nastąpi.
Ano poto że mam stary PC z W10 który zaraz będzie bez wsparcia Microsoftu i bez możliwosci na W11.
Jest wolny, samo uruchomienie to czasami kilka długich minut a wszystko co na nim robię mogę zrobić na smartfonie czy tablecie. Szybciej i wygodniej bo np. na zewnątrz domu czy w łóżku.
żacznij od sprawdzenia jakie masz wejścia do monitora i kup kabel monitor-USB-C i po prostu połącz.
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Nie. To żadna technologia. Ktoś zwyczajnie sobie robi jaja, jeżeli nie zauważyłeś...
To jest oficjalna strona Samsunga.
Ale jeśli uważasz że wiesz lepiej......
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
To jest oficjalna strona Samsunga.
Ale jeśli uważasz że wiesz lepiej......
jp
Wstawiłem dwa zdjęcia krążące po sieci. Napisałem Tobie wyraźnie, że ktoś robi sobie jaja (jeden z autorów nawet dość wyraźnie to napisał). Teraz będziesz mi udowadniał, że się mylę, bo to autentyczne zdjęcia Saturna wykonane dzięki opisanej przez Ciebie "technologii"? :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
żacznij od sprawdzenia jakie masz wejścia do monitora i kup kabel monitor-USB-C i po prostu połącz.
jp
Czytaj ze zrozumieniem... Nie zamiarzam aktualnie podłączać smartfona/tableta do monitora. bo nie mam w nim 1:1 tego co daje mi PC.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Przy aktualnym stanie rozwoju Androida, oprogramowania typu LR, wspomagania AI oraz smartfonów obrabianie dowolnych zdjęć na smartfonie jest co najmniej tak samo skuteczne (wydajnościowo, jakościowo) jak na PC z Windowsem a bywa że jest więcej możliwości.
Ale ta technologia pruje do przodu. Ja już nie nadążam.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Śmiechy chichy. Myślisz, że teleskop Webba za ponad 10 mld dolków to o tak sobie tam fruwa? Ma mapę zrobioną właśnie za pomocą S23 Ultra.
Słyszałem, że jak jeszcze troszkę poprawią stabilizację to będzie film z wielkiego wybuchu. Netflix ma zrobić streama.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Śmiechy chichy. Myślisz, że teleskop Webba za ponad 10 mld dolków to o tak sobie tam fruwa? Ma mapę zrobioną właśnie za pomocą S23 Ultra.
Słyszałem, że jak jeszcze troszkę poprawią stabilizację to będzie film z wielkiego wybuchu. Netflix ma zrobić streama.
Przerażające w sumie jest to, że jak widać, są ludzie którzy kompletnie bezkrytycznie podchodzą zarówno do takich zupełnie fejkowych informacji, ale i do tego co im dział marketingu producenta napisze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
mam stary PC z W10 który zaraz będzie bez wsparcia Microsoftu i bez możliwosci na W11.
Jest wolny, samo uruchomienie to czasami kilka długich minut a wszystko co na nim robię mogę zrobić na smartfonie czy tablecie.
I wreszcie doszliśmy do sedna! Trzeba było na wstępie napisać, że nie chce Ci się wymieniać komputera a twój stary jest już do niczego i uniknęlibyśmy kilku stron tego... No tego czegoś, co tutaj ma miejsce:mrgreen:
No i znowuż mogę się z Tobą zgodzić z czystym sumieniem! Dzisiejsze topowe smartfony faktycznie są na poziomie wydajności, na której podstawowe (podstawowe - to też słowo klucz!) komputery były jakieś 10 lat temu. Tyle tylko, że na czymś takim ciężko robić coś więcej, niż amatorską obróbkę. Pokaż mi jak radzisz sobie z pracą w smartfonie na pliku z wieloma warstwami;) Pokaż mi, jak Lightroom na androidzie wspaniale i szybciej od komputera radzi sobie z odszumianiem. I na tym dalszą dyskusję możemy zakończyć...
A no koniec jeszcze wbiję Ci tylko taką szpileczkę, że to g... prawda, że komp z W10 traci dalsze wsparcie Microsoftu. Wystarczy po prostu podnieść system do Windows 11 i wsparcie będzie zachowane. I tak, jest to w pełni legalne i tylko odrobinę bardziej skomplikowane niż na komputerach mających oficjalne wsparcie dla Win 11. Bardzo prawdopodobne, że po takim zabiegu stary komputer nawet trochę zyska na szybkości. Przećwiczone na wielu sprzętach bez oficjalnego wsparcia dla Win 11:!:
A twoje zachłyśnięcie AI w smartfonach. Nie wiem, czy wiesz, ale na PCty AI też już dotarła i zdążyła się już całkiem konkretnie zakorzenić. A jak masz dobrą kartę graficzną, to żaden smartfon nawet się nie umywa do jej możliwości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Przerażające w sumie jest to, że jak widać, są ludzie którzy kompletnie bezkrytycznie podchodzą zarówno do takich zupełnie fejkowych informacji, ale i do tego co im dział marketingu producenta napisze.
To jest szerszy problem..., choć może nie problem a zjawisko, które przede wszystkim dotyczy obecnego pokolenia - piszę to przez pryzmat rożnych interakcji z młodymi ludźmi czy chociażby moim synem (nastolatkiem), który bardzo wierzył swego czasu w marketing właśnie Samsunga.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Ale ta technologia pruje do przodu. Ja już nie nadążam.
Już hodują małe mózgi na zlecenie producentów smartfonów:
https://dzienniknaukowy.pl/wyhodowan...ualnym-motylem
W modelu S66v.6 będą w pełni rozwinięte i sprawne.
Kiedyś w krążące po sieci zdjęcie jeziora Louise (Lake Louise) wmontowałem szyję i głowę żyrafy i pokazałem - w formie żartu - osobie, która wierzy w potwora z Loch Ness i podobne. Oczywiście usłyszałem, że "jest dowód!". Gdy pokazałem, co zrobiłem, osoba owa oskarżyła mnie że specjalnie deprecjonuję oczywisty dowód.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
To jest szerszy problem..., choć może nie problem a zjawisko, które przede wszystkim dotyczy obecnego pokolenia - piszę to przez pryzmat rożnych interakcji z młodymi ludźmi czy chociażby moim synem (nastolatkiem), który bardzo wierzył swego czasu w marketing właśnie Samsunga.
To jest problem od momentu gdy homo jeszcze nie sapiens zaczął myśleć i manipulacji słabszymi w stadzie przez przywódców. Tak powstały wierzenia, religie, stronnictwa, partie itd.