https://www.nikon.pl/pl_PL/product/l...or-z-35mm-f1.4
https://www-nikon--image-com.transla..._x_tr_pto=wapp
3100 zł / 600$
Wersja do druku
Nikon mówi: "Potrzymaj mi piwo"
Słuszną drogą zmierza Nikon w serii Z, 35-tka pełnoklatkowa z f/1.4 za 3k zł! Taka jakby tańsza wersja 35mm f/1.8S , czyli zasadniczo Psikuta bez "S"
Oj będzie szybko schodził z półek sklepowych ;) No i bilans roczny przychodów Nikona będzie zrealizowany już w wakajki :)
Nikon Nikkor 35 mm f/1.4 - najtańsza taka stałka na rynku
BTW
SONY FE 35 MM F/1.4 GM w okolica 7k zł, CANON RF 35MM F1.4L w okolicach 8k zł. Nawet Sigma Art Sony E 35mm F1.4 DG DN jest droższa bo kosztuje 3.5k zł :mrgreen:
Chyba nikt się go nie spodziewał, włącznie ze mną.
Cena podejrzanie niska, nawet jak nie będzie to mistrz MTFów.
Mały, lekki, jasny, tani.
Parafrazując klasyka Nikon tym szkiełkem otwiera oczy niedowiarkom. "Patrzcie – mówi – to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo”.
https://www.dpreview.com/news/192830...-4-for-z-mount
"Obiektyw zbudowany jest z jedenastu elementów ułożonych w dziewięciu grupach. przy czym dwa z nich to elementy asferyczne. Nie ma to porównania z żadnym innym obiektywem, jaki udało nam się znaleźć (jego podstawowe parametry są bardzo podobne do obiektywu Samyanga na bagnet Sony FE, ale publikowane tabele MTF znacznie się od niego różnią). Sugeruje to, że nie jest to przebudowa i oznaczenie istniejącego obiektywu dla firmy Nikon, co mogłoby wyjaśniać cenę."
Chyba nikt się tego nie podziewał ;)
Nieprawda, że najtańsza taka stałka na rynku
https://www.bhphotovideo.com/c/produ...Af-1.2%7Cf-1.4
ale przynajmniej nie będzie lizania lodów przez szybę -jak z RF 35/1.4 L VCM.
Cenowo zawstydzili nawet Sigmę, chociaż trochę zgadzam się z teoriami w internecie, ze to tak naprawdę obiektyw produkcji Tamrona. Nikon na pewno szykuje topowe 35 1.2. Ale nie da się ukryć, ze w porównaniu do premiery Canona sprzed 2 tygodni ta premiera i jej cena to sensacja, nawet jeśli obiektyw optycznie jest klasę niżej.
Każda zł na Sigmę to zmarnowana zł.
Wrzuć teraz fotę z półnaagą modelką sugerując że takie robi każdy Sigmą.
ROTFL nr2 :mrgreen:
Uważaj bo żyłka Ci pęknie :mrgreen: Bez urazy, ale następnym razem może przemyśl i przetraw na spokojnie temat zanim cokolwiek tak głupiego znowu napiszesz bo większości z nich mógłbyś wiesz co robić z ich butami ;)
Powiedz to tym osobom, które zawodowo pracują wyłącznie na Sigmach w RP.
Jak również tym, którzy pracują Sigmami poza granicami RP
ps
Jak widać na załączonym przykładzie premiera Nikkora Z 35mm/1.4 za 3.099 zł spowodowała chwilowe niedotlenie u niektórych osób ;)
Patrzysz tylko na cenę i swiatlosile. To szkło niewiele będzie się różnic od RF 35 f1.8. Może będzie trochę lepsze, i trochę jaśniejsze, ale to i tak wciąz szkło dla entuzjastów a nie wyznaczników możliwości.
Chłopie zluzuj trochę. Kolega @Nozanu ewidentnie robi sobie żarty, a Ty dajesz się wkręcać jak dziecko i od razu zaczynasz walić na odlew.
Niewiele? ;)
Co by nie pisać za dużo o torze optycznym zapodam fotę jednej z wad RF 35mm f1.8 różniących go od tzw. poprawnie wykonanej mechaniki oraz części użytkowej obiektywu (obudowa) w Nikkor Z 35/1.4. Gdyż, albowiem RF 35mm f1.8 to obiektyw, którego tubus wydłuża się w miarę bliższego ustawiania ostrości - masakra (zbieracz wszelkiego kurzu pod przednią soczewkę).
Załącznik 17038
Wiem, w przeciwieństwie do Ciebie nawet byłem posiadaczem tego szkła przez blisko rok czasu. Weź natomiast pod uwagę, ze to szklo kosztuje obecnie niewiele ponad polowe tego co ten Nikon. Czy ten Nikon jest dwa razy lepszy? No właśnie.
Wiem, wiem ;) Całe C-B to żartownisie jeśli chodzi o każdą optykę innych producentów z wyłączeniem EF,RF-ów i L-ek ;)
--- Kolejny post ---
To teraz nadszedł właśnie ten moment, aby opowiedzieć co się takiego stało, że się rozstałeś z RF 35 f1.8 po niecałym roku użytkowania? Nie spodziewam się szczerości, ale... ;)
Czy w Canonie fakt, że coś jest o połowę tańsze niż u konkurencji determinuje zakup tego czegoś? ;) Bo ja mam jakoś dokładnie odwrotnie - tzn. kupuję coś gdy jest trzykrotnie tańsze niż w Canonie ;)
Kupilem 15-35 f2.8. RF 35mm dawał obrazek adekwatny do ceny i ten Nikon tez będzie dawał obrazek adekwatny do ceny. Teraz bym zamówił RF 35 1.4.
--- Kolejny post ---
Sugerowałbym zapytać o zdanie na temat szkła Canona użytkownikow forum Sony, ale chyba żadne się nie ostało ;)
A nie ma sprawy. Forum S zawsze jest czynne o każdej porze i nie ma zwiech jak niektóre inne ;)
Żałuję każdej chwili i każdego ujęcia zrobionego Sigmą, M42 i nieelkami, ale to się już skończyło. Dlatego mierzi mnie to dziadowanie i wychwalanie jakichś trupów z szafy przez cadar, w dodatku tu na forum Canona. Chłopie czy na innych forach nie masz z kim gadać? albo żal ci mojej kasy wydanej na Canony?. Prędzej zajmę się filatelistyką niż Sigmami i Nikonami.
Załącznik 17039
@Nozanu - z pewną taką nieśmiałością napomknę tylko, że cały czas dyskutujesz sam ze sobą w dziale Forum/Sprzęt i akcesoria fotograficzne/Sprzęt fotograficzny innych firm/Nikkor Z 35/1.4
Nie jestem też w żaden sposób ciekawy czego żałujesz w życiu oraz tego z kim, lub z czym coś popełniłeś.
--- Kolejny post ---
Czy to jest normalne, że każdy wpis na C-B w dziale Forum/Sprzęt i akcesoria fotograficzne/Sprzęt fotograficzny innych firm wywołuje frustrację i dywagacje o "dziadowaniu i trupach"?
@Kolekcjoner - jak rozumiem to są Twoim zdaniem cały czas "żarty", ale proszę wytłumacz z czego i z jakiego powodu? Bardzo chętnie się pośmieję razem z Tobą, jeśli będzie ku temu powód.
Uśmiałem się wybornie. Zatrzymajcie wreszcie tę karuzelę śmiechu :D
Te żarty Nozanu na najwyższym możliwym poziomie rozumie chyba jednak tylko Kolekcjoner ;)
Przeczytaj post wyżej https://www.canon-board.info/threads...=1#post1464572. Beka śmiechu zrozumiała wyłącznie dla jednej osoby.
Ale to właśnie ja! -nie jestem ciekawy Nikona, Sigmy i innych dawno pogrzebanych trupów. Dlatego jestem na forum Canona i nie chcę być tu ciągle atakowany przez opromienionych szczęściem właścicieli jakiejś menażerii.
Czy to trudne do zrozumienia?.
Właź z powrotem do szafy i tam się ciesz swoim środowiskiem.
@Kolekcjoner , @Bangi , @Jacek_Z - jest pilna sprawa do zrobienia.
Użytkownik @Nozanu nie jest ciekawy nowinek i nie chce być ciągle atakowany przez Nikona, Sigmy i innych dawno pogrzebanych trupów. Nie można mu odmówić racji i nie pozostaje nic innego, jak zbielałym w ogniu żelazem wypalić wszystko aż do ostatniego wpisu i usunąć dział: Forum/Sprzęt i akcesoria fotograficzne/Sprzęt fotograficzny innych firm. Bez tego działu będzie hermetycznie i pod kloszem jedynego słusznego producenta, czyli z daleka od cywilizacji pozasystemowej.
Cytując klasyka: "Andrzeju, nie denerwuj się" ;)
Nozanu ewidentnie nadal robi sobie żarty. Straszny jajcarz ;)
Właśnie tacy użytkownicy jak Ty skutecznie zniechęcili mnie parę lat temu do aktywnego uczestniczenia w rozmowach na tym forum. Tak niestety zapamiętałem to miejsce. W tym tonie nawet było kilka pierwszych moich wpisów. Zmieniłem zdanie w sumie dopiero niedawno, bo jest tu parę wartościowych osób, może część z nich nawet trochę zmieniła światopogląd. Ty nadal baw się w swojej malutkiej piaskownicy, pamiętaj tylko, że to dzięki wzajemnej konkurencji mamy na tym polu coraz nowszy sprzęt. Nawet duopol kilkanaście lat temu zaakceptował siebie nawzajem i nie starali się na siłę wprowadzać czegoś innowacyjnego.
pedagogika aż się wylewa z tych wątków, najpierw przez wiele lat pedagogika słabego DRa matryc canona, teraz pedagogika luk w ofercie optyki canona czy pedagogika zamkniętego bagnetu RF - to niestety nie buduje platformy do wymiany myśli i doświadczeń bo ile lat można czytać te rewelacje o bardziej zielonej trawie.
Czytać i pisać potrafisz. Czy mam sie zastanowić czy potrafisz czytać ze zrozumieniem, czy nie?
Przeczytaj nazwę działu, który właśnie czytasz, w którym piszesz. Rozumiesz nazwę działu? Po co tu wchodzisz?
Dodam, że na każdym innym forum też sie pisze o innych firmach. I też różnie bywa z tolerancją. Osoby nietolerancyjne mają ciężko w życiu. To nie jest właściwa postawa.
Że Wam się chcę... :roll:
Idźcie na zdjęcia :p
Dokładnie tak, nie napisałem tego bezpośrednio ale popieram. Idźcie na zdjęcia czy na cokolwiek co tam lubicie robić. Ja właśnie wróciłem z dwóch tygodni we Włoszech i w Polsce jakby nieco chłodniej ale nadal gorąco.
W temacie Nikona to moim zdaniem mega premiera i ja oceniam duża popularność tego obiektywu. W skrócie mało kto będzie patrzył na jakieś wykresy ostrości itp. Liczy się 35/1.4, mała waga, szkło systemowe więc zero problemów z działaniem af oraz mega cena.
I tą metodą 3/4 tematu jest zaspamowane.
-Nikt kto nie brał udział w tej "dyskusji" nie będzie czytał tego gówna.
...a temat merytorycznie też ubity.
Wielu osobom (mnie również) bardziej analogowy obrazek z Nikkora Z 35 1.4 nie przeszkadza a wręcz zachęca. To samo zapewne dotyczy flar podczas pracy pod światło (brak niektórych powłok, które są w S-ce).
Załącznik 17045
Załącznik 17046
https://www.youtube.com/watch?v=4Frk6vRA-0Y&ab_channel=PhilipFung
Myslisz,że na tym forum serio kogos interesuje co zapowiada Nikon.. ? W ogole szklo tansze niz 1.8 wiec haczyk bedzie..jakis Artisan z af ktory pod swiatlo "artystycznie" zrobi obrazek..i "zmiekczy" go jak Helios.. ;)) moze bardziej z tym tematem trzeba isc do Nikoniarzy,choć i oni jakis po prostu czekaja co bedzie w realu..ale dla gownoburzy temat dla niektorych jest :)
Proponuję nie odpowiadać jednak za wszystkich, ponieważ... mnie interesuje co ma do pokazania Nikon, Sony i każdy inny producent. Mnie interesuje fotografia i sprzęt foto ogólnie, a to jest odpowiedni dział na pokazywanie co mają inni, niestety nie mam czasu, by uczestniczyć we wszystkich możliwych forach - nie podobna się, nie oglądaj, a już na pewnie nie wypowiadaj się za innych :evil:
Proponuje nie czerpac calej wiedzy o fotografi tylko z tego forum..oczywiacie,że nie mowie za wszystkich,jesli ciagnacych calą wiedze stad oczywiscie przepraszam....
Są osoby, które przeczesują wiele portali, ale jak widzisz pewien wpis wyżej to niektórzy nie chcą słyszeć o innych markach, interesuje ich jedynie Canon.
Chcemy by użytkownicy znajdowali tu jak najwięcej informacji o wszystkich systemach, ale wiedząc, że niektórych to drażni jest to podforum, na które można nie wchodzić, gdy sie jest fanem jedynie Canona. Tak też jest na innych forach, nikoniarzy, Pentaxa, Sony czyli KKM, olyclub. Na nikoniarzach i KKM jest nawet w ramach innych systemów podział na konkretne marki.
Dobry ruch Nikona, brawo.