-
1 załącznik(ów)
Samyang 35-150mm f/2.0-2.8 klon Tamarona 35-150?
Wróżką nie jestem ;) Ale Samyang 35-150mm f/2.0-2.8 przy cenie 2.000 zł niżej od Tamrona 35-150MM F/2-2.8 DI III VXD kosztującego 9.000 zł może nieco namieszać na rynku. Przy okazji Tamron będzie musiał obniżyć ceny ;)
Jutro premiera potwora: https://photorumors.com/2023/04/03/l...t2orIof6oXPbNQ
Załącznik 11675
-
Odp: Samyang 35-150mm f/2.0-2.8 klon Tamarona 35-150?
Oferta szkieł pod Sony wydaje sie zdroworozsądkowo trudna do pobicia...
-
Będzie trzeba zmienić sprzęt kiedyś na to Sony, bo wygląda spoko. Tylko cena nowego A7 III to jest śmiech trochę. Aparat starszy od Rki, a droższy. Przynajmniej na szkłach się przyoszczędzi.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Będzie trzeba zmienić sprzęt kiedyś na to Sony, bo wygląda spoko. Tylko cena nowego A7 III to jest śmiech trochę. Aparat starszy od Rki, a droższy. Przynajmniej na szkłach się przyoszczędzi.
A to dlatego, że A7 III cały czas kupowany jest nie tylko do fotografowania, ale głównie dla filmowania dzięki możliwościom filmowym i AF. W jego cenie i szkieł innych producentów nie ma praktycznie konkurencji na rynku w full frame pod względem dostępności doskonałych szkieł do filmowania. Dla filmowców bajka. Każdy nowy obiektyw Sigmy, Tamrona, Samyanga z automatu ma mocowanie Sony FE. U mnie ma dożywocie ;)
Załącznik 11678
-
Matryca nowszej generacji,BSI, a w Rce jeszcze lustrzankowa.. do tego ma stabilizacje w body,gdzie Canon do dziś oszczędził jej nawet w najnowaszym R8..bo droga ;)
-
1 załącznik(ów)
Dziś oficjalna premiera!
Samyang AF 35-150 mm f/2-2.8 FE - możliwości Tamrona w dużo niższej cenie
Najciekawiej z tego wszystkiego prezentuje się jednak niewiarygodnie niska cena (jak na konstrukcję tego typu).
Obiektyw debiutuje w cenie 1349 euro. Na polskim rynku zapłacimy za niego 6.190 zł. Dla przypomnienia, obecna cena konstrukcji Tamrona to 8.199 zł.
Obiektyw dostępny będzie w wersji z mocowaniem Sony E.
Załącznik 11686
Szybki test porównawczy: Samyang 35-150mm f/2-2.8 vs Tamron 35-150mm f/2-2.8
https://www.youtube.com/watch?v=7iGP...nnel=TomCalton
-
Ja korpusu Sony nie mam, więc poproszę tylko tę panią, można nie pakować :mrgreen:
-
Wcześniej ten Tamron wbił mi ćwieka a teraz ten Samyang, który wg jakiegoś utubera ma lepszą ostrość na bokach no i cena przyjemniejsza.
--- Kolejny post ---
Pierwszym moim kontaktem z samyangiem AF FE był 35 1.4 wersja pierwsza, co uważam za bardzo udany model (teraz kurzy się u mnie na półce) . Znajomy filmowiec używa FE AF 24-70/2.8 i chwali. Jak tak dalej będzie to Samyang nadgryzie trochę z tego sonowego tortu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Wcześniej ten Tamron wbił mi ćwieka a teraz ten Samyang, który wg jakiegoś utubera ma lepszą ostrość na bokach no i cena przyjemniejsza.
--- Kolejny post ---
Pierwszym moim kontaktem z samyangiem AF FE był 35 1.4 wersja pierwsza, co uważam za bardzo udany model (teraz kurzy się u mnie na półce) . Znajomy filmowiec używa FE AF 24-70/2.8 i chwali. Jak tak dalej będzie to Samyang nadgryzie trochę z tego sonowego tortu.
Saamyang zauważył, że szkła przeznaczone pod filmowanie schodzą jak ciepłe bułeczki i większość ich nowych szkieł ma ciche silniki liniowe zapewniające sprawne, płynne i ciche ostrzenie i pełne wsparcie dla systemów AF, np. popularny Samyang AF 24 mm f/1.8 FE, który jest 2x tańszy od natywnych szkieł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
--- Kolejny post ---
Nie no, w tym teście Tamron na 110mm jest na brzegu mydlany jak jasna cholera, ewidentnie coś nie tak z tym egzemplarzem nie tak. Podejrzewam, ze na innych ogniskowych te aberracje i wyniki też mogą być wypaczone.
Kilka moich zdjęć z 42Mpx w podobnej ogniskowej:
https://www.kubacichocki.pl/test/tam...0vxd/103mm.jpg
https://www.kubacichocki.pl/test/tam...0vxd/107mm.jpg
https://www.kubacichocki.pl/test/tam...vxd/107mm2.jpg
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nie no, w tym teście Tamron na 110mm jest na brzegu mydlany jak jasna cholera, ewidentnie coś nie tak z tym egzemplarzem nie tak. Podejrzewam, ze na innych ogniskowych te aberracje i wyniki też mogą być wypaczone.
Kilka moich zdjęć z 42Mpx w podobnej ogniskowej:
Nowy Samyang 35-150mm f/2.0-2.8 ma bardziej dopracowaną konstrukcję optyczną bo układ optyczny obiektywu bazuje na 21 elementach w 18 grupach (21 soczewek / 15 grup w modelu Tamrona) i wykorzystuje 2 soczewki ASP, 1 soczewkę HB, 3 soczewki HR i aż 6 soczewek ED i wydaje mi się, że poprawili wady optyczne z których słynął Tamron 35-150
Załącznik 11707
A tu Tamron
Załącznik 11708
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nowy Samyang 35-150mm f/2.0-2.8 ma bardziej dopracowaną konstrukcję optyczną bo układ optyczny obiektywu bazuje na 21 elementach w 18 grupach (21 soczewek / 15 grup w modelu Tamrona) i wykorzystuje 2 soczewki ASP, 1 soczewkę HB, 3 soczewki HR i aż 6 soczewek ED i wydaje mi się, że poprawili wady optyczne z których słynął Tamron 35-150
A z jakich wad optycznych "słynie" Tamron ?
Jeszcze raz napiszę, że to co możemy zobaczyć w tym teście na YT przy porównaniu ostrości na brzegach przy 110mm ( youtu.be/7iGPxYYDj2g?t=429 ) to jest jakieś nieporozumienie. Nie widziałem chyba bardziej rozjechanego optycznie szkła, ewidentnie jakaś rozklekotana sztuka, choć nie wiem, co trzeba zrobić, żeby obiektyw dawał takie mydło na brzegu. Pokazałem wyżej, że nic takiego nie ma miejsca, w innych testach też można sobie sprawdzić, że Tamron 35-150 jest w okolicach 100-110mm ostry i w centrum i na brzegu, np. tutaj w porównaniu z genialną przecież Sigmą 105/2.8 DG DN Macro: https://www.the-digital-picture.com/...mp=0&APIComp=0 gdzie naprawdę mimo, że zoom to niewiele jej odbiega przy porównaniu wycinków 100% nawet w rogu kadru.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A z jakich wad optycznych "słynie" Tamron ?
Jeszcze raz napiszę, że to co możemy zobaczyć w tym teście na YT przy porównaniu ostrości na brzegach przy 110mm ( youtu.be/7iGPxYYDj2g?t=429 ) to jest jakieś nieporozumienie. Nie widziałem chyba bardziej rozjechanego optycznie szkła, ewidentnie jakaś rozklekotana sztuka, choć nie wiem, co trzeba zrobić, żeby obiektyw dawał takie mydło na brzegu. Pokazałem wyżej, że nic takiego nie ma miejsca, w innych testach też można sobie sprawdzić, że Tamron 35-150 jest w okolicach 100-110mm ostry i w centrum i na brzegu, np. tutaj w porównaniu z genialną przecież Sigmą 105/2.8 DG DN Macro:
https://www.the-digital-picture.com/...mp=0&APIComp=0 gdzie naprawdę mimo, że zoom to niewiele jej odbiega przy porównaniu wycinków 100% nawet w rogu kadru.
Zakładasz, że celowo do testu szukał najbardziej "rozklekotanego" Tamrona w okolicy? :mrgreen: Bardzo śmiałe założenie rzekłbym ;) Może to też świadczyć o kontroli jakości Tamronów (a raczej ich braku) bo premiera Tamrona była w dniu 30.09.2021r.
BTW - generalnie uwielbiam gdy osoby komercyjnie testujące i sprzedające obiektywy hejtują testy innych testerów na YT zarzucając im stronniczość oraz "rozklekotanie" szkieł porównawczych. Foto-dulszczyzna pełna gębą 8-) :mrgreen: :twisted:
Jakbym słyszał "fachowca" który ma coś zrobić w mieszkaniu: "uuuu Panie, kto to Panu tak spier...lił" :mrgreen:
Załącznik 11711
Załącznik 11712
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Zakładasz, że celowo do testu szukał najbardziej "rozklekotanego" Tamrona w okolicy? :mrgreen: Bardzo śmiałe założenie rzekłbym ;) Może to też świadczyć o kontroli jakości Tamronów (a raczej ich braku) bo premiera Tamrona była w dniu 30.09.2021r.
BTW - generalnie uwielbiam gdy osoby komercyjnie testujące i sprzedające obiektywy hejtują testy innych testerów na YT zarzucając im stronniczość oraz "rozklekotanie" szkieł porównawczych. Foto-dulszczyzna pełna gębą 8-) :mrgreen: :twisted:
W komentarzu napisał pod jednym zapytaniem, że Tamron nie jest jego, dostał do testu z puli obiektywów pokazowych i że jest możliwe, że jest po prostu wadliwy. To jest szkło nadające się do serwisu a nie do testu. To porównanie jest nieuczciwe, bo porównywane jest tu nowiutkie szkło przeznaczone do testów, z używanym szkłem testowym, które nie wiadomo, co w swoim życiu przeszło.
"It's absolutely possible that the one (Tamron 35-150) I was sent was faulty, but I can only review what I'm sent."
A jako jak to wspomniałeś - "komercyjny hejter" nie mam interesu, żeby faworyzować jednego czy drugiego producenta, bo współpracuję z obydwoma i tylko zależy mi na rzetelnym porównaniu. Też mógłbym wziąć rozklekotanego Samyanga 135 czy jakiegokolwiek innego i robić na nim porównania, tylko jaki to ma sens, a właśnie u koreańskiego producenta jest większa rozbieżność jakościowa i mówię tu tylko o szkłach nowych, nie o używanych samplach jak w omawianym przypadku.
-
Spoko ;) Kiedyś jak kupowałem używanego canona EF 70-200 f/2.8 L USM IS to dopiero trzeci mnie zadowolił. Czasami się zastanawiam jak łatwo kupić wadliwe nowe szkło, które praktycznie jest nieużywalne ze względu na wady optyczne przepuszczone przez "kontrolę jakości".
-
Jeszcze 2 zdjęcia w gorszych warunkach (pochmurno i deszczyk), okolice 110mm i f/2.8, A7R3 (42Mpx):
https://www.kubacichocki.pl/test/tam...vxd/107mm3.jpg
https://www.kubacichocki.pl/test/tam...0vxd/110mm.jpg
Widać tu wadę w postaci ogromnej dystorsji (zdjęcia bez żadnej korekcji) ale naprawdę trudno zarzucić temu Tamronowi, że ma jakieś ułomności na brzegu kadru a ten egzemplarz z YT to jest wręcz katastrofa - albo tak silnie zdecentrowany, albo jakaś inna wada mechaniczna.
-
Trzeba spokojnie poczekać na kolejne testy porównawcze Panowie, na pewno będą się pojawiać. Też myślę, że Tamron z testu był coś nie halo, z drugiej strony wywadalo mi się że taki rozrzut jakościowy już nie powinien mieć miejsca chyba że jakieś zakrzywienie plaszyzny ostrości następuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Z dystorsją to sobie każdy w postprodukcji, ale faktycznie tym Tamronem z YT ktoś musiał rzucać o glebę aby się tak rozjustował.
-
Mnie trochę dziwi, że na YT nie ma wysypu recenzji S 35-150. Ciekaw jestem kiedy realnie będzie można to kupić? Poza tym, to dopiero drugi zoom od Samyanga
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TPS
Mnie trochę dziwi, że na YT nie ma wysypu recenzji S 35-150. Ciekaw jestem kiedy realnie będzie można to kupić? Poza tym, to dopiero drugi zoom od Samyanga
Realnie za tydzień będzie dostawa.
-
I co tam z Samyangiem udającym Tamrona? Jakieś wieści z rynku?
Doszła tylko nowa pseudo recenzja tego szkła
https://youtu.be/2j0UiPZkPZg
?
-
Dostawa jeszcze się nie pojawiła, więc trzeba poczekać na recenzje użytkowników.
-
Chłop z YT, który pokazał jak kiepski jest Tamron po rogach, względem Samyanga wydał erratę. na ryjbuku coraz więcej wpisów, że SY 35-150 nie daje rady z AF i czekają na nowy FW.
Errata do Tamrona, co słabe rogi miał
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TPS
Chłop z YT, który pokazał jak kiepski jest Tamron po rogach, względem Samyanga wydał erratę. na ryjbuku coraz więcej wpisów, że SY 35-150 nie daje rady z AF i czekają na nowy FW.
Wiem, obejrzałem to chyba wczoraj, uszkodzony obiektyw w transporcie :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
W swoim czasie kolega Cichy zajmował się odzielaniem Tamronów "uszkodzonych w transporcie" czyli mydlanych od tych dobrych. Z pożytkiem dla wielu użytkowników CB.
-
Myślałem, że ten zakres ogniskowych trafił już ostatecznie do lamusa a tu ekshumacja trupa. Były kiedyś szkła 35-135 i słusznie z nich się wycofano.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Myślałem, że ten zakres ogniskowych trafił już ostatecznie do lamusa a tu ekshumacja trupa. Były kiedyś szkła 35-135 i słusznie z nich się wycofano.
Słusznie? Miałem mnóstwo szkieł z różnymi puszkami, ale tak uniwersalnego szkła, zwłaszcza przy gęstej matrycy nigdy nie miałem i ciągle musiałem żonglować szklarnią, czego nie trawię. Ten obiektyw z A1 daje mi zakres 35~250 F2.8 (pomijam głębię ostrości) i dla tego szkła wróciłem z Canona R6 z dwoma szkłami w zakresie 28-200 F2.8 do Sony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
^^^^
Cytat:
Zamieszczone przez
TPS
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
@Cichy wiedział co pisał 8-). Ewidentnie coś było nie tak.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
To prawda że ten zakres jest dosyć dziwny....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Były kiedys takie szkła..ze światłem 2-2.8 ??? :))) Przeciez tym zastapie kilka stałek całkiem jasnych.. bez przepinania z body.... zreszta obserwując rynek jestes twoja opinia jest mocno osobliwa,ale każdy ma prawo kupować i głosować swoim portfelem.
-
Nie widze nic osobliwego w tym zoomie w sensie zakresie ogniskowych, dorzucasz 15-35 2.8 i masz bardzo jasny w miarę uniwersalny zakres.
A jak nie chcesz szeroko tylko tele to masz cieszącego się ogromną popularnością, taniego i kompaktowego RF 100-300 2.8 [emoji4]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Nie widze nic osobliwego w tym zoomie w sensie zakresie ogniskowych, dorzucasz 15-35 2.8 i masz bardzo jasny w miarę uniwersalny zakres.
A jak nie chcesz szeroko tylko tele to masz cieszącego się ogromną popularnością, taniego i kompaktowego RF 100-300 2.8 [emoji4]
dokładnie tak, od dawna to wypisuję na forum że wolałbym zooma 35-105(135) od 24-105 bo i tak zawsze mam 16-35L
tylko błagam nie wypisujecie postów zakupie jakiegoś zabytkowego budżetowego zooma canona który załatwia ten zakres ogniskowych - nie załatwia wiem bo kiedyś kupiłem taki zabytek w tym celu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Były kiedys takie szkła..ze światłem 2-2.8 ??? :))) Przeciez tym zastapie kilka stałek całkiem jasnych.. bez przepinania z body.... zreszta obserwując rynek jestes twoja opinia jest mocno osobliwa,ale każdy ma prawo kupować i głosować swoim portfelem.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Ewolucja zakresu uniwersalnych zoomów szła w kierunku szerokiego kąta: 35 > 28 > 24 mm i tak stanęło: 24-70 lub 24-105. I to jest rzeczywisty postęp.
Jasny kloc RF 28-70/2 mi wydaje się za wąski.
f/2 to także za ciemno dla wielu jak na separację tła. Miała być hitem Sigma 24-35/2 i znalazła na CB jednego entuzjastę :lol:
-
28-70 f2 wydaje mi się obiektywem stricte do eventów/imprez/koncertów/reporterki, ale nie wiem, to zupelnie nie moje ogniskowe ani jasność
-
Poszukiwanie uniwersalnego obiektywu zaczyna się od wbicia sobie w głowę, że skoro się ma aparat z wymienną optyką, to się będzie miało jeden korpus, i się będzie tę optykę wymieniać, ale będzie się to robić jak najrzadziej.
A ja sobie to wybiłem z głowy, albowiem nigdy nie jest tak, aby jakiś obiektyw był wystarczająco uniwersalny, albo wystarczająco dobry przy swej uniwersalności, i prawie zawsze zachodzi potrzeba robienia tego, co najgorsze, czyli wymiany obiektywu podczas robienia zdjęć.
No więc preferuję mieć przy sobie co najmniej dwa korpusy z różnymi obiektywami, a wtedy taki zoom 35-150mm, na dodatek jasny, bardzo by pasował, bo albo bym sobie wybił ze łba ogniskowe krótsze od 35 mm, i w drugi korpus zapinał to, co zwykle, czyli 100-400, albo odwrotnie- drugi korpus miałby UWA. Najczęściej mam jeden z UWA, a drugi z supertele, a brakuje mi środka, ale mam jeszcze trzeci korpus, a nawet czwarty i piąty :mrgreen:
Dwa korpusy są bardziej uniwersalne, niż jeden najuniwersalniejszy obiektyw.
-
Co dla kogo. Dla mnie tachanie przez naście km dwoch body i dwoch szkiel, kazdy gotowy pod reka do strzału jest kompletnie nierealne.
-
To bardzo fajny zakres do portretu w plenerze. Tylko zastanawia mnie gdzie tu jest haczyk?, na pewno jeden jest pewny: to nie jest Canon.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Poszukiwanie uniwersalnego obiektywu zaczyna się od wbicia sobie w głowę, że skoro się ma aparat z wymienną optyką, to się będzie miało jeden korpus, i się będzie tę optykę wymieniać, ale będzie się to robić jak najrzadziej.
A ja sobie to wybiłem z głowy, albowiem nigdy nie jest tak, aby jakiś obiektyw był wystarczająco uniwersalny, albo wystarczająco dobry przy swej uniwersalności, i prawie zawsze zachodzi potrzeba robienia tego, co najgorsze, czyli wymiany obiektywu podczas robienia zdjęć.
No więc preferuję mieć przy sobie co najmniej dwa korpusy z różnymi obiektywami, a wtedy taki zoom 35-150mm, na dodatek jasny, bardzo by pasował, bo albo bym sobie wybił ze łba ogniskowe krótsze od 35 mm, i w drugi korpus zapinał to, co zwykle, czyli 100-400, albo odwrotnie- drugi korpus miałby UWA. Najczęściej mam jeden z UWA, a drugi z supertele, a brakuje mi środka, ale mam jeszcze trzeci korpus, a nawet czwarty i piąty :mrgreen:
Dwa korpusy są bardziej uniwersalne, niż jeden najuniwersalniejszy obiektyw.
Po noszeniu R6 i dwóch EF 24-70 / 70-200 F2.8, gdzie ten drugi zoom lekki nie jest, miałem dość żonglowania szkłami. Indoorowo nie przeszkadza mi to aż tak, jak outdoorowo, zwłaszcza kiedy wieje. Zauroczony OM-1 wymyśliłem sobie, że kupię dwa OM-1 oraz zestaw szkieł. Ponieważ MFT ma circa mnożnik 2x względem FF, chciałem kupić 2 obiektywy Panasonic Leica 10-25 i 25-50 F1.7 (20-100 z GO F3.4). I tu do mnie zaczęło docierać, że to kiepskie rozwiązanie pod względem wagowym. Jakbym nie wpisywał w Excela, to noszę prawie 3kg sprzętu o zakresie do 100mm. Sprawdziłem statystykę najczęstszych ogniskowych i wyszło mi, że rzadko focę poniżej 35mm oraz powyżej 180. Każdy ma swoją statystykę ulubionych ogniskowych, u mnie jednak taki Excel wskazał Tamrona, który jest osiągalny wyłącznie z Sony. Przygodę z R6 wspominam bardzo dobrze. Krótki romans z OM-1 jest dla mnie dość dziwny, ponieważ zanosiło się na dłuższy związek, ale życie zweryfikowało, że to nie byłoby to.
Dla mnie aparaty typu MILC oferują znacznie więcej w samej puszce. Jest sporo aparatów typu bridge (wciąż mam Panasonica FZ28 do pewnych zadań), ale co puszka FF, to puszka FF - jak dla mnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TPS
I tu do mnie zaczęło docierać, że to kiepskie rozwiązanie pod względem wagowym.
Kiedyś też wojowałem o to, aby sprzęt był jak najlżejszy, aż doszedłem do tego, że jeszcze nigdy wcześniej nie targałem tak dużo, jak teraz, bo zacząłem większą wagę przywiązywać do ergonomii i osiągów, niż do wagi. No po prostu- albo rybki, albo pipki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Kiedyś też wojowałem o to, aby sprzęt był jak najlżejszy, aż doszedłem do tego, że jeszcze nigdy wcześniej nie targałem tak dużo, jak teraz, bo zacząłem większą wagę przywiązywać do ergonomii i osiągów, niż do wagi. No po prostu- albo rybki, albo pipki.
No ja wszystko mieszczę do Slingshota Lowepro Edge 250 AW o wymiarach 26,7 x 15,6 x 48 cm, czyli trzy obiektywy,aparat, lampę systemową, sterowniki, akumulatory do lampy i aparatu, bidon 0,7L z wodą ;) Do tego duży statyw studyjny(a czasem dwa) + blenda srebrna + transparentna. W przypadku lustrzanki musiałbym poświęcić dwa obiektywy. Jednak rozmiar i waga ma dla mnie znaczenie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No ja wszystko mieszczę do Slingshota Lowepro Edge 250 AW o wymiarach 26,7 x 15,6 x 48 cm, czyli trzy obiektywy,aparat, lampę systemową, sterowniki, akumulatory do lampy i aparatu, bidon 0,7L z wodą ;) Do tego duży statyw studyjny(a czasem dwa) + blenda srebrna + transparentna. W przypadku lustrzanki musiałbym poświęcić dwa obiektywy. Jednak rozmiar i waga ma dla mnie znaczenie ;)
Widzisz... dziadek z wózkiem nie wygląda jak kretyn, tylko jak dziadek :mrgreen: Jeszcze parę lat i waga straci na znaczeniu ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
W swoim czasie kolega Cichy zajmował się odzielaniem Tamronów "uszkodzonych w transporcie" czyli mydlanych od tych dobrych. Z pożytkiem dla wielu użytkowników CB.
Nic się w tym względzie do dziś nie zmieniło :)
-
Odkopię ten wątek bo uważam, że warto spojrzeć jak sobie Samayang 35-150 f2-2.8 radzi w ślubnych klimatach oraz jeśli ktoś nie zamierza targać za każdym razem dwóch korpusów z różną optyką na innych eventach.
MZ tego typu zoom jest bardziej wszechstronny niż np. RF 28-80 f/2.0 z oczywistych powodów - zastępuje ogniskowe 35, 50, 80, 100, 135 i 150 mm przy f/2.8. Mniemam teoretyczne, że bardziej się sprawdzi w realnym użyciu niż np. inna konstrukcja typu 70-200 f/2.8.
https://www.youtube.com/watch?v=Khc7mNUigeI
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
MZ tego typu zoom jest bardziej wszechstronny niż np. RF 28-80 f/2.0 z oczywistych powodów
Pod twoim beretem wszystko jest lepsze od Canona. Jakaś inna złota myśl na weekend? Ty móżdż i pisz, ja idę po popcorn. Nie odpisuj emocjonalnie, i tak każdy post, który napiszesz, a później przeczytasz jakie głupoty popisałeś, poprawiasz siedem razy, widać po edycjach. Nie spieszymy się, weekend jest, mamy czas...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
MZ tego typu zoom jest bardziej wszechstronny niż np. RF 28-80 f/2.0 z oczywistych powodów [....]
Masz całkowitą rację i dokładnie z powodów "oczywistych" gdyż ponieważ ;) szkło do którego się odwołujesz nie istnieje :lol:.......
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Odkopię ten wątek bo uważam, że warto spojrzeć jak sobie Samayang 35-150 f2-2.8 radzi w ślubnych klimatach oraz jeśli ktoś nie zamierza targać za każdym razem dwóch korpusów z różną optyką na innych eventach.
Zgodze sie, ze to spoko szklo na inne eventy - targi, itp. Tam gdzie rzeczywiscie nie ma co dzwigac zbyt wiele.
Ale branie tego na slub to pojscie na latwizne kosztem jakosci zdjec jakie mozna oddac mlodym.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Pod twoim beretem wszystko jest lepsze od Canona. Jakaś inna złota myśl na weekend? Ty móżdż i pisz, ja idę po popcorn. Nie odpisuj emocjonalnie, i tak każdy post, który napiszesz, a później przeczytasz jakie głupoty popisałeś, poprawiasz siedem razy, widać po edycjach. Nie spieszymy się, weekend jest, mamy czas...
Dalej jest babol, musi jeszcze raz edytowac - o ile w ogole zauwazy :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Masz całkowitą rację i dokładnie z powodów "oczywistych" gdyż ponieważ ;) szkło do którego się odwołujesz nie istnieje :lol:.......
Czy to ważne? Ważne, że mógł napisać, że canon do d... przecież tylko o to chodzi.
-
Ja bym tego Samyanga chętnie kupił. Ale co z tego, kiedy robią go tylko z bagnetem Sony?
-
Za niedługo będą Samyangi do Panasonica Leici i Sigmy :)
-
1 załącznik(ów)
No i fajnie. Coraz bardziej podoba mi się ta kooperacja Tamrona z Nikonem :)
Nowy obiektyw Tamron 35-150mm f/2-2.8 do Nikona z mocowaniem Z zostanie ogłoszony w przyszłym tygodniu.
Załącznik 14023
-
Powiadomienie o aktualizacji oprogramowania sprzętowego obiektywu – AF 35-150mm F2-2.8 FE (wersja 2)
"W kwietniu mieliśmy zaszczyt przedstawić Wam nasz drugi obiektyw zmiennoogniskowy AF 35-150mm F2.0-2.8 do aparatów Sony z mocowaniem typu E. Ale od tamtej pory nie siedzieliśmy w miejscu. Od tego czasu zebraliśmy wiele opinii i majstrowaliśmy przy oprogramowaniu. Teraz nadszedł czas i aktualizacja oprogramowania do wersji 2 jest już dostępna do pobrania!
Nowa aktualizacja zawiera szereg ulepszeń i poprawek błędów. Najważniejsze z nich to: Poprawiona wydajność AF i wykrywanie twarzy podczas korzystania z zoomu w trybie wideo oraz poprawiona kompensacja ekspozycji podczas zdjęć seryjnych. Naprawiono również błąd, który powodował problemy z kontrolą przysłony po ponownym uruchomieniu aparatu"
Ulepszenia aktualizacji oprogramowania układowego
- Poprawione działanie AF i wykrywanie twarzy podczas sterowania zoomem w trybie wideo
- Poprawiona wydajność kompensacji ekspozycji podczas robienia zdjęć z bracketingiem
2023-07-03
https://www.samyanglens.com/en/about...w.php?seq=1520
https://www.samyanglens.com/en/suppo...e=3&model=SONY