Kompakt, ale na powaznie...
Witam,
Jaki polecilibyscie cyfrowy kompakt, ktory dorownywalby szybkoscia i jakoscia zdjec lustrzance? Juz mowie w czym rzecz, otoz mam do zrobienia material, przy ktorym, z kilku powodow nie za bardzo bede mogl korzystac z lustrzanki. Potrzebuje jakiegos kompakta, ktory ma jednak spore mozliwosci zachowujac jednoczesnie niewielkie rozmiary. Wpadl mi w oko taki sprzet: http://pstryk.pl/opis.php/5118 Co o tym myslicie? Czy nada sie to do reporterki? Moze macie jakies inne propozycje?
pzdr.
Potrzebuje kompakt jako uzupelnienie lustrzanki
Niestety zdarzylo sie to juz kilkakrotnie: na niektorych imprezach, koncertach, i innych zabroniono uzywania sprzetu profi podczas gdy uzytkownicy kompakcikow mogli strzelac sobie do woli. Poniewaz juz kilkukrotnie nastapila taka sytuacja - doszedlem do wniosku , ze moze warto nosic w torbie dodatkowy kompakt na takie okolicznosci (no a przy okazji fajnie jest czasem zabrac mala torbe z aparatem niz nosic torbe ze szklem)
W tej chwili zastanawiam sie nad takimi modelami:
1. Canon A650 IS
2. Canon G9
3. Canon 5S IS
Na poczatku wybor padl na G9 ze wzgledow na Rawy, ale szybko sie okazalo ze jest juz soft do obu pozostalych i raw nie jest juz wyznacznikiem. 650I jest fajnym aparatem ale brak mu mozliwosci podlaczenia lampy (warto byloby uzyc tych od lustra - nie wiem jak sprawuje sie w budowana) za to ma obrotowy wyswietlacz co w przypadku robienia foto z ziemi czy ponad glowami mogloby ulatwic kadrowanie.
W sumie kompromisem bylaby 5IS bo ma i Rawy i obrotowy wyswietlacz i hot shoe, ma tez zooma 12x chociaz w praktyce nie wiem czy te 12 x tak naprawde dobrze sie sprawdza. 8 mpx vs 12 mpx przy kompaktach i tak chyba nie ma az takiej roznicy (chyba ze sie myle) .
Moze ktos mial podobny dylemat i moglby cos doradzic? Zaznaczam ze nie chce traktowac tego jako glowny aparat a jedynie przy awarynych sytuacjach.
Dziekuje. JArek