-
1 załącznik(ów)
Import RAW do lightrooma i zmiana kolorów
Witam mam problem,
Robię zdjęcie w Rawie i gdy przeglądam na komputerze zdjęcie jest czyste jak na RAW przystało i problem zaczyna się przy imporcie do Lightrooma, zdjęcie jest takie jak bym strzelał w jpg. tzn kolory ekspozycja wszystko podkręcone a chciałbym żeby to było tak samo czyste zjęcie jak podczas przeglądania ktoś może już spotkał się z czymś takim czy u was jest podobnie?
Załącznik 3720
-
Odp: Import RAW do lightrooma i zmiana kolorów
Sprawdź ustawienia "Quick Develop" przy imporcie.
-
Wszystko ustawione na "default setting" oraz próbowałem to na różne sposoby tam zmieniać i dalej tak samo :(
-
A spróbuj zmienić profil z Adobe color na Camera standard.
-
1 załącznik(ów)
Przy wyborze neutral czy standard są lekko płaskie kolory ale nasycenie czy ekspozycja dalej podkręcona, lepiej ale to nie jest dalej to...
Załącznik 3721
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tvnewage
chciałbym żeby to było tak samo czyste zjęcie jak podczas przeglądania
A to "czyste zdjęcie" widoczne podczas przeglądania to co to?
-
Nie widze nazwy pliku, dla mnie to wyglada tak:
- aparat ma ustawiony profil AdobeRGB (pliki maja nazwę _MGxxxx.crX, a nie IMGxxxx.crX),
- przeglądarka systemowa wyciąga jpg z raw i wyświetla Argb w przestrzeni sRGB (wiec obraz jest jakby przez zadymioną szybkę),
- lightroom dokonuje konwersji rawa i wyświetla kolory poprawnie, wg "przepisu".
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tvnewage
Witam mam problem,
Robię zdjęcie w Rawie i gdy przeglądam na komputerze zdjęcie jest czyste jak na RAW przystało i problem zaczyna się przy imporcie do Lightrooma, zdjęcie jest takie jak bym strzelał w jpg. tzn kolory ekspozycja wszystko podkręcone a chciałbym żeby to było tak samo czyste zjęcie jak podczas przeglądania ktoś może już spotkał się z czymś takim czy u was jest podobnie?
ale co to znaczy " przegladam zdjecie na komputerze "
przegladsz raw ?
tzn oprogramowanie systemowe wywoluje raw do RGB i widzisz obraz RGB wywolany przy Jakis tam parametrach ustawionych w wolarce ( przegladarce ) sytemowej.
Nic latwiejszego niz w LR poszukac takich nastawien by obraz byl identyczny i zapisac jako "user preset".
-
przy imporcie plikow raw , jesli ustawisz Twoj preset ( okienko przy imporcie - wybierz preset ), beda zastosowane na kazdy importowany raw te parametry jakie kiedys zostaly zapisane. Zobaczysz obraz jaki chcesz. To calkowicie normalny zabieg.
-
to okienko po lewej - jaki to program - przeglądarka windows 10? jeśli tak to wymień na tą z windows 7 (na sieci jest instrukcja bo w windows 10 ten program nadal jest w systemie) ta z windows 10 nie nadaje się do niczego, a w szczególności do przeglądania zdjęć.
ogólnie to zgadzam się z opiniami przedpiśców że nie ma czegoś takiego jak "oglądanie czystego raw" ale róznice są spore co sugeruje problemy z zarządzaniem kolorem
jeśli chcesz focić w rawie i nie rozumiesz do końca co robią ustwienia aparatu typu adobeRGB ustawienie kontrastu i nasycenia to je po prostu wyłącz, ustaw na 0, zmien na sRGB dla rawa te ustawienia są nieistotne
jeśli masz szerokogamutowy monitor to trzeba będzie poczytać jak go ogarnąć np. na blogu Tomasza Pluszczyka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
jeśli chcesz focić w rawie i nie rozumiesz do końca co robią ustwienia aparatu typu adobeRGB ustawienie kontrastu i nasycenia to je po prostu wyłącz, ustaw na 0, zmien na sRGB dla rawa te ustawienia są nieistotne
te ustawienia nie Maja zadnego znaczenia dla RAW.
one sa wykorzystane tylko dla jpeg .
raw nie ma zadnej przypisanej przestrzeni barwnej , nie ma znaczenia czy nastawimy w aparacie a RGB , czy sRGB . dla raw nie sa w ogole brane pod uwage , gdyz nie sa w ogole potrzebne.
Nie ma znaczenia czy sa ustawione na = 0 czy jakakolwiek inna wartosc.
tego w ogole nie nalezy brac pod uwage , jeslli zapisujemy obraz w raw.
Ma takie samo znaczenie dla RAW jak np kolor obudowy aparatu - czyli zadne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
to okienko po lewej - jaki to program - przeglądarka windows 10? jeśli tak to wymień na tą z windows 7 (na sieci jest instrukcja bo w windows 10 ten program nadal jest w systemie) ta z windows 10 nie nadaje się do niczego, a w szczególności do przeglądania zdjęć.
Jest jakaś konkretna przegladarka systemowa RAW pod W7? Bo ja sie meczę z DPP jako jedynym narzędziem do obejrzenia RAW pod W7.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
te ustawienia nie Maja zadnego znaczenia dla RAW.
one sa wykorzystane tylko dla jpeg .
raw nie ma zadnej przypisanej przestrzeni barwnej , nie ma znaczenia czy nastawimy w aparacie a RGB , czy sRGB . dla raw nie sa w ogole brane pod uwage , gdyz nie sa w ogole potrzebne.
Nie ma znaczenia czy sa ustawione na = 0 czy jakakolwiek inna wartosc.
tego w ogole nie nalezy brac pod uwage , jeslli zapisujemy obraz w raw.
Ma takie samo znaczenie dla RAW jak np kolor obudowy aparatu - czyli zadne.
cieszę się że potwierdzasz moje słowa bo chyba nie dyskutujesz :mrgreen: - w sumie nic odkrywczego nie napisaliśmy :) - jak ustawi na 0 to będzie miał bardziej neutralny podgląd, jak ustawi na srgb to to jeszcze dodatkowo ten podgląd ma mniejszą szansę zderzyc się z zarządaniem kolorów lub jego brakiem
ale jak chcesz napisać coś minimalnie bardziej odkrywczego to napisz które z ustawień parametrów (tych co to na ekraniku z tyłu w zakładeczkach się ustawia) ma wpływ na rawa? :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jest jakaś konkretna przegladarka systemowa RAW pod W7? Bo ja sie meczę z DPP jako jedynym narzędziem do obejrzenia RAW pod W7.
ta rada rozwiązuje inny problem - chodzi podgląd jpegów - na szerokogamutowym monitorze przeglądarka systemowa w w7 (windows photo viewer) działa dobrze (znaczy ma zarządzanie kolorem), w w10 jest nowa (Photos czy jakoś tak) która nie ma zarządznia kolorem ale w systemie w10 (nawet stawianym od zera znaczy nie upgrade) nadal jest ta przeglądarka z w7 - i chodzi o to żeby włączała się zawsze zamiast przeglądarki z w 10 - czasem trzeba coś zamieszać w rejestrze żeby działała - opisy na sieci
co do przeglądania rawów w systemie np. celem usunięcia to nie mam takiej potrzeby ale z tego co czytałem to microsoft kiedyś się chwalił że jest podgląd rawów w systemie - u mnie nie ma może trzeba coś doinstalować?
szybki search na googlu daje coś takiego
https://www.canon-europe.com/support...bit)&language= więc coś jest na rzeczy
-
jaki podglad?
najprwdopodobniej nie oglada podglad - czyli zaszyty do rawu jpg , lecz wolany przez przegladarke systmowa raw
na swoich wlasnych nastawieniach defaultowych w auto. wspolczesne przegladarki to od paru lat moga .
zaszyte w rawie jpegi to niewielkie miniturki.
nie zostaja przejete nastawy z aparatu. jest bez znaczenia co sobie nastawi czy argb , czy srgb , kontrast, tempp barwy itp - kompletnie to nie ma znaczenia.
tym sie w ogole nie warto zajmowac , moga byc dowolnie ustawione o ile robimy w raw.
Jesli robi w Raw , w tym nie ma potrzeby w ogole grzebania.
Jesli radzisz zeby nastawic srgb i kontrast na zero , ma to w przypadku raw taki sam skutek , jakbys radzil aby przefarbiowac wlosy np na rudo.
nastawy z aparatu moga ale nie musza byc przejete przez wolarke raw z exif , jesli tam nastawimy - przejmij z aparatu i tez nie wszystkie - ale to juz margines..
gdybys mial powazniejsze pytania , to chetnie odpowiem, gdy bede znal odpowiedz..
nie jestem nastawiony na probe przeczolgania partnera dyskusji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
mozna sciagnac plugin do systemwych . Ja mam od kilku lat.
ale najlepiej mie sie przeglada za pomoca irfanwiev . jest do niego plugin.
jest szybki i mozna przetestowac jakies korekty z grubsza - np auto.
ja uzywam dla cr2 , nie wiem czy sa dla cr3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
jaki podglad?
najprwdopodobniej nie oglada podglad - czyli zaszyty do rawu jpg , lecz wolany przez przegladarke systmowa raw
może oglada podgląd a może jest wołane ja tego nie wiem ale skoro jesteś pewien to pewnie tak jest
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
astawy z aparatu moga ale nie musza byc przejete przez wolarke raw z exif , jesli tam nastawimy - przejmij z aparatu i tez nie wszystkie - ale to juz margines..
gdybys mial powazniejsze pytania , to chetnie odpowiem, gdy bede znal odpowiedz..
nie jestem nastawiony na probe przeczolgania partnera dyskusji.
e tam nie pytałem co jest przejmowane przez wołarke z exifa :) pytałem co wpływa na rawa (oczywiście z tych ustawień settings na tylnym ekraniku) tak na poziomie liczb zapisanych w rawie, ale skoro nie wiesz to trudno - przynajmniej wiem że jest coś czego nie wiesz - trzeba to opić
nie mam poważniejszych pytań bo nie ma tematu o który mógłbym pytać :mrgreen: zresztą to bez znaczenia bo i tak nie uzyskałbym odpowiedzi jak ogromna wiekszość pytających
dziwne - nie jestes nastawiony, a właśnie mnie przeczołgujesz jak zresztą każdego na tym forum - chcesz komuś dać radę to daj - tylko po co wplątujesz w to mój post jeszce pisząc w swoim to samo - zrozumiałem ze chcesz kogoś dzisiaj przeczołgać i padło na mnie
z mojej strony to by było tyle nie będę się więcej udzielał w tym wątku wydaje się że jest na forum wielu świetnie zorientowanych w temacie użytkowników którzy znają odpowiedź na każde pytanie
-
Robie zdjęcia w SRGB i wszystko jest wyzerowane ustawienia, to nie wina aparatu tylko lightrooma że inaczej kolory odczytuje
-
jak pisalewm ustawienie w aparacie nie maja absolutnie zadnego znacznia.
to nie jest wina LR , tylko operatora , ktory nie zadaje sobie trudu by ustawic tak jak nalezy
i te ustwienia zapisac jako defaultowe.
mozesz sprobowac wcisnac przycisk " auto " - ekspozycja , kontrast , kolor winny byc prawidlowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tvnewage
Robie zdjęcia w SRGB i wszystko jest wyzerowane ustawienia, to nie wina aparatu tylko lightrooma że inaczej kolory odczytuje
A co Ci się objawia w DPP? Jakie kolory?
Zazwyczaj ludziska narzekają na wyprane defaultowe kolory LR a Ty masz odwrotnie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
to nie jest wina LR , tylko operatora , ktory nie zadaje sobie trudu by ustawic tak jak nalezy
mozesz sprobowac wcisnac przycisk " auto " - ekspozycja , kontrast , kolor winny byc prawidlowe.
Klikając Auto zdjęcie robi się bardziej kolorowe wyciąga wszystko z cieni, w Dpp zdjęcie wyglada jak w przegladarce systemowej windows czyli płaski raw a ligchtroom po imporcie widzi zdjęcia jak już obrobiony jpeg.
-
I tak powinno byc.
teraz dokonaj odpowiednich korekt suwakami , by zdjecie wygldalo jak w innej przegladarce , z ktorej jestes zadowolona.
zapisz te nastawy jako user preset i po sprawie.
nie musisz sie martwic , ze LR po raz drugi wywoluje jakos zle wywolane zdjecie - nie . Wynik sumaryczny zostaje sprwadzony do najmniejszej liczby operacji.
to normalne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ale chodzi Ci o podgląd osadzonego jpg? Ja do tego używam XnView.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Ale chodzi Ci o podgląd osadzonego jpg? Ja do tego używam XnView.
Jest tez Faststone
Pozdrawiam!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Ciekaw jestem czy byłbyś w stanie uzyskać taki sam efekt z Lr jak można uzyskać z body lub DPP ;)
Jeśli dobrze pamiętam, było już kilka wątków na ten temat tu na forum i ogólnie przewijało się, że ludzie raczej zbliżali się w Lr do tego co wypluwa body lub DPP, niż uzyskiwali ten sam efekt.
Osobiście, własnie przez to bardzo nie lubię Lr (czy w ogóle ACR), bo czasami "masakrują" efektem sowich presetów :(, choć niewątpliwe wygodą bija na głowę DPP.
Całe szczęście już wyrosłem z obrabiania każdego zdjęcia z RAW i częściej sięgam do JPG, które do domowego archiwum albo wydruków na półkę zupełnie wystarczają.
Polecam też Faststone, który się tu już przewija, a który również posiada pewne narzędzia i możliwości edycji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ciekaw jestem czy byłbyś w stanie uzyskać taki sam efekt z Lr jak można uzyskać z body lub DPP ;)
Jeśli dobrze pamiętam, było już kilka wątków na ten temat tu na forum i ogólnie przewijało się, że ludzie raczej zbliżali się w Lr do tego co wypluwa body lub DPP, niż uzyskiwali ten sam efekt.
Osobiście, własnie przez to bardzo nie lubię Lr (czy w ogóle ACR), bo czasami "masakrują" efektem sowich presetów :(, choć niewątpliwe wygodą bija na głowę DPP.
Całe szczęście już wyrosłem z obrabiania każdego zdjęcia z RAW i częściej sięgam do JPG, które do domowego archiwum albo wydruków na półkę zupełnie wystarczają.
Polecam też Faststone, który się tu już przewija, a który również posiada pewne narzędzia i możliwości edycji.
przed kilku laty testowalem wszelkie mozliwe wolarki raw-ow oczywiscie z nosem przy monitorze .
w sumie doszedlem do najlepszego wyniku przy uzyciu LR , gdyz najskuteczniejsze odszumianie bez wyraznego spadku ostrosci i rozdzielczsoci , oraz skuteczne wyostrzenie bez gwaltownego wzrostu szumu. Znacznie lepiej niz w innych programach.
w stosunku do DPP to przepasc.
roznica byla taka , ze na ustawieniach defaultowych w dpp miales wiekszy Kontrast , obraz wydawal sie ladniejszy.
na poczatku wolalem w dpp , nastepnie szukalem takich nastawien w LR by uzyskac Taki sam kolor , Kontrast.
oczywiscie bylo to mozliwe i pod tym wzgledem wynik byl identyczny . Tych nastaw uzywam jako user preset . Przy jednoczesnie nieporownywalnie mniejszym szumie i lepszej ostrosci. DPP robi wrazenie lepszej kolorystyki , gdyz defaultowo pracuje bardziej kontrastowo.
U mnie dodatkowo role odgrywa znacznie lepsze usuwanie AC w LR , gdyz czesto stosuje fishey.
to tylko i wylacznie kwestia nastaw.
natomiast algorytmy ostrzenia i odszumienia sa lepsze w LR , rowniez wyciaganie cieni i tlumienie swiatel jest lepsze.
DPP jest nie do pobicia jesli chodzi o szybkie wywolanie masowe zdjec bez koniecznosci duzych poprawek - tylko te najprostsze.
Czasami robie tak , ze masowo wywoluje za pomoca dpp jak leci bez jakiejkolwiek obrobki . Wybieram Te najlepsze zdjecia , czyli jest ich znacznie mniej obrabiam w LR i PS.
jesli chodzi o przeglad rawow to najlepszy, najszybszy wg mniejest irfanview - otwiera zdjecia blyskawicznie , znacznie szybciej niz dpp , czy inne przegladarkai . strzalkami przesuwa sie zdjecia niemal tak szybko jak jpegi w typowych przegladarkach. Pod wzgledem szybkiego przegladu rawow jest nie do pobicia a i podstawowa obrobka jesli to konieczne daje sie latwo przeprowadzic ( dociecie , autokorekta itp).
ogolnie LR daje znacznie lepszy wynik , DPP jest szybszy w obsludze jesli nie robimy zaawansowenj obrobki. Jesli tak , to juz potrafi byc nieprzyjemny.
W najnowszych R wydaje sie ze LR wymaga dopracowania jeszcze , ale udaje sie uzyskac wynik lepszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
(...)Tych nastaw uzywam jako user preset. (...)
A mógłbyś taki preset udostępnić?
-
oczywiscie , musze tylko dojsc do tego jak go zapisac , ale uzywam starej wersji pudelkowej jeszcze w procesie o ile pamietam rok wydania 2012 (2013?) .
czy bedzie przydatna , mam silna korekte AC dla konkretnego obiektywu ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
(...)
jesli chodzi o przeglad rawow to najlepszy, najszybszy wg mniejest irfanview - otwiera zdjecia blyskawicznie , znacznie szybciej niz dpp , czy inne przegladarkai . strzalkami przesuwa sie zdjecia niemal tak szybko jak jpegi w typowych przegladarkach. Pod wzgledem szybkiego przegladu rawow jest nie do pobicia a i podstawowa obrobka jesli to konieczne daje sie latwo przeprowadzic ( dociecie , autokorekta itp).
Problemem Irfana jest brak obslugi CR3 od R. Ale fakt - i dla mnie jest to najlepsza przeglądarka obrazów. Ale też wielką ilość wodotrysków - wśród nich Batch Process, rewelacja.
Pozdrawiam!