Przy okazji problemów ze swoją puszką sprawdzałem inne sztuki w sklepie. Na 5 sztuk 4 miały BF...
Wersja do druku
Przy okazji problemów ze swoją puszką sprawdzałem inne sztuki w sklepie. Na 5 sztuk 4 miały BF...
Jaki testujący taki AF ;-)Cytat:
Zamieszczone przez MMM
do obrońców wszelkiej maści - żart
kolejna super ankieta... co bedzie nastepne?
Wszyscy w koło narzekają, wygląda to na jakąś epidemię, więc pytam.
To jest tak, że mały procent tych, co ich trafił problem, narzeka głośno (bo to naturalne) - a jednocześnie ogromny procent ludzi z bezproblemowymi puszkami siedzi cicho, bo raczej nie czują potrzeby manifestowania, że kupili coś sprawnie działającego (to tak jakby ktoś wyszedł na ulicę krzyczeć - "Ludzie kupiłem pralkę! I wiecie co? Działa!!!").Cytat:
Zamieszczone przez MMM
To prawda że jeśli nie działa, to ma się większą motywację do takich ankiet.Cytat:
Zamieszczone przez bundy
Na forum ciągle ktoś na to narzeka, kupiłem 30-tkę i mam to samo, w sklepie 4 na 5 sztuk też walnięte, na Żytniej mówią że prawie bez przerwy trafiają do nich nowe 30-tki z tym defektem.
Można w końcu zacząć wyciągać z tego jakieś wnioski.
:Cytat:
Zamieszczone przez MMM
Kupic 20tke ablo wejsc na połke wyrzej :smile:
Albo kupić 350D i mieć jednocześnie i FF i BF (bo AF super dokładny raczej nie jest) :lol:
Odpada, 350-tkę właśnie sprzedałem :lol: Jednym z powodów był kiepski AF :] I jak tu się nie wkurzyć??Cytat:
Zamieszczone przez miklo
Ankieta i tak nie jest miarodajna bo jesli ktos ma tylko kita to sa małe szanse na stwierdzenie tego defektu dopiero jasna optyka to uwypukla.
Pozdro
Nie rozśmieszaj mnie. W momencie kiedy podłączysz coś poniżej f/2.8 to jest po japońsku ;-)Cytat:
Zamieszczone przez towersivy
Niestety.Cytat:
Sorki ale nie czaje :smile:Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Ja też :lol:Cytat:
Cytat:
Jak podłączysz szkła f/1.2-2.0 to AF niekoniecznie jest już tak dokładny jak przy f/2.8.Cytat:
Zamieszczone przez MMM
Wtedy jest już po japońsku - jako tako ;-)
Dopiszę coś w tym temacie za jakieś 10 dni.
Temat staje się nudny, ale NIESTETY JEST.
Dopisz, dopisz, bo ja jestem w szoku, im jaśniej tym gorszy AF :roll:Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
gietrzy miał chyba na myśli nie precyzję AF przy jaśniejszych szkłach, tylko fakt, że przy takiej dziurze i znikomej GO, już minimalne błędy AF'a bezlitośnie wychodzą na światło dzienne. Szkło > f/2.8 potrafi sporo ukryć.Cytat:
Zamieszczone przez MMM
Już 2.8 jest bardzo bezlitosne jeżeli chodzi o błędy AF.Cytat:
Zamieszczone przez bundy
Chyba nie to miał na myśli. Pisze przecież "Jak podłączysz szkła f/1.2-2.0 to AF niekoniecznie jest już tak dokładny jak przy f/2.8" a nie o używaniu przesłony f/2.8 na szkłach f/1.2-2.0Cytat:
Zamieszczone przez bundy
Może być gorszy w sensie mniej dokładny na korpusach 20D/30D. Oczywiście zależy :evil: od konkretnego egzemplarza, kontroli jakości w fabrykach (powoli zaczynam wierzyć, że zrzucają to na Panów z Żytniej). Nie wspominając już o technice fotografowania na takich przysłonach (nobody's perfect :mrgreen: ) i warunkach oświetleniowych.Cytat:
Zamieszczone przez MMM
Trzeba pociągnąć 20D, 30D white papers z http://www.robgalbraith.com/ w pdf'ie i poczytać, m. in. o czujnikach AF.
Ja jednak cały czas twierdzę, że szkło o dziurze 2.8 i mniej po prostu za sprawą znikomej GO bardziej uwidacznia błędy focusa niż szkło o dziurze np. 4.0. Zresztą wystarczy sobie jakimś kalkulatorem DOF policzyć ile wynosi GO dla przykładowych odległości, ogniskowych i przesłon, żeby się przekonać o tym jak dziura powyżej 2.8 potrafi zamaskować niewielkie błędy. Oczwyście nie mówię tutaj o błędach eweidentnych, gdzi focus nie trafia z rozrzutem mierzonym w dzisiątkach centymetrów.Cytat:
Zamieszczone przez MMM
No i trzeba pamiętać o tym, że AF ostrzy na pełnej dziurze. Jeśli szkło jest strasznie na niej mydlane, to AF ma prawo pudłować.
Ja niestety nie potrafie odpowiedziec na ankietowe pytanie. Po prostu nie wiem. Testow nie robilem. Ze zdjec generalnie jestem zadowolony. Po japonsku... ;-)