-
EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything
Skorzystałem ze zniżki Black Friday i od dziś mam EOSa R w połączeniu z Canonem EF 24-70 2.8L (pierwsza wersja). Niżej wrzucam swoje pierwsze wrażenia, ale jeśli macie jakieś konkretne pytania to piszcie a postaram się odpowiedzieć.
Przesiadam się z Nikona D800, w którym najbardziej bolał mnie autofocus (precyzja, pokrycie) i cały czas poruszone zdjęcia. Mam też, i zostawiam, Fuji X100F. Wybrałem Canona ze względu na czułość AF w ciemnościach (to się okaże ;-) i spory wybór używanych eLek w dobrych cenach.
Wrażenia na szybko:
- pierwsze zdjęcia testowe przy fatalnym listopadowym świetle faktycznie pokazują przyjemniejszy balans bieli/kolory. Nawet po załadowaniu do Lightrooma, który powinien w teorii wszystko wyrównać swoim profilem, różnica pozostaje.
- grip z przodu jest fajny, z tyłu okej. Porównywałem z Sony A7III w sklepie i dużej różnicy nie było, ale z dodatkowym thumb gripem w stopce to Sony może lepiej leżeć w ręce. Mam taki w Fuji X100F i jest super.
- wizjer jest bardzo fajny ale różnica w stosunku do Fuji X100F (2.35m-dots) mniejsza niż się spodziewałem i raczej kosmetyczna. Oba EVFy dla mnie wyglądają atrakcyjniej niż OVF w D800
- Touch & Drag AF jest dla mnie zbyt czuły i za mało precyzyjny, niestety. Może kwestia wprawy, wyjdzie za jakiś czas
- wybór pokrycia/pola AF bardziej mi się podoba w Fuji - konfigurowalny single point, zone, pełen zakres i moim zdaniem lepiej jest pokazane na ekranie w wizjerze niż np. "Expand AF area: Around"
- EF 24-70 2.8 ostrzy z turbo-prędkością właściwą zoomom 24-70 "first-party". Tamron 24-70 VC G1 jest sporo wolniejszy.
- migawka jest cichsza i spokojniejsza niż w Nikonie D800, ale nie tak delikatna jak była w Nikonie F80
- wykonanie tylnego koło nastawczego robi bardzo pozytywne wrażenie, ale przesiadam się z Nikona, więc położenie dla mnie pewnie bardziej naturalne
- można ustawić przełączanie między AF one-shot i servo jednym przyciśnięciem i to jest super
- nie da się, albo nie umiem, wyłączyć wszystkich napisów w wizjerze, a szkoda
-
Odp: EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
str 398 w instrukcji
-
Dzięki za podzielenie się wrażeniami! Tworzenie nowego wątku wprowadza jednak pewien bałagan. Identycznie było jak chyba @KNC zrobił wątek z recenzją 6dmkII. W zasadzie te same pytania/problemy/potyczki sprzętowe ;) były wtedy w dwóch wątkach i trzeba było ciągle skakać od jednego do drugiego. Jeśli mają powstawać wątki z recenzjami to najlepiej na zasadzie, że każdy post jest indywidualną recką i tego nie komentujemy, nie pytamy. Co myślicie?
@dexone pytania oczywiście są, ale może sklejmy to z głównym wątkiem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
str 398 w instrukcji
Dzięki, ale mi chodzi o czas, przysłonę, korektę, etc. wyświetlane na dole na czarnym pasku. Tego się nie da wyłączyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
Dzięki, ale mi chodzi o czas, przysłonę, korektę, etc. wyświetlane na dole na czarnym pasku. Tego się nie da wyłączyć.
Możliwe, że czarnego paska nie da się wyłączyć, ale ww. " czas, przysłona, korekta" to podstawowe i MZ niezbędne informacje z których się cały czas korzysta podczas fotografowania . Mówiąc szczerze w X-T2 nie mam w ogóle górnego ekranu LCD i patrząc w EVF korzystam właśnie z podglądu tych ustawień, które na bieżąco koryguję bez odrywania oka od wizjera. To jest właśnie idea bezlusterkowca, że wszystko masz pod kontrolą.
Przykładowo nawet w moim canonie New F1 z 1992 roku mam optyczny podgląd przysłony i czasu przy preselekcji czasu, lub przysłony. I jakoś jest to dla mnie oczywiste od zawsze.
I mówiąc szczerze nie rozumiem dlaczego chcesz z EOSa R zrobić Smienę 8 z wizjerem przeziernikowym bez żadnych informacji w wizjerze :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
Przesiadam się z Nikona D800, w którym najbardziej bolał mnie autofocus (precyzja, pokrycie) i cały czas poruszone zdjęcia. Mam też, i zostawiam, Fuji X100F. Wybrałem Canona ze względu na czułość AF w ciemnościach (to się okaże ;-) i spory wybór używanych eLek w dobrych cenach.
I co nie masz już poruszonych zdjęć ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
@
dexone pytania oczywiście są, ale może sklejmy to z głównym wątkiem?
Jasne, można jakoś zamknąć/zablokować wątek?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
Jasne, można jakoś zamknąć/zablokować wątek?
Pisz tu i nie marudź ;), będziemy pilnować żeby w miarę nie odchodzić od tematu. Tamten wątek już dawno "odleciał" z tematyką.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
I mówiąc szczerze nie rozumiem dlaczego chcesz z EOSa R zrobić Smienę 8 z wizjerem przeziernikowym bez żadnych informacji w wizjerze :shock:
Zależy od osobistych preferencji i sposobu pracy. Ja zwykle mam priorytet przesłony i auto iso z minimalnym czasem, ew. manual + auto iso, więc wiem w jakim zakresie się poruszam i wtedy wolę skupić się na obrazie w wizjerze niż na cyferkach.
Ale rozumiem, że ktoś woli inaczej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
Zależy od osobistych preferencji i sposobu pracy. Ja zwykle mam priorytet przesłony i auto iso z minimalnym czasem, ew. manual + auto iso, więc wiem w jakim zakresie się poruszam i wtedy wolę skupić się na obrazie w wizjerze niż na cyferkach.
Ale rozumiem, że ktoś woli inaczej.
Nie inaczej a prostu tak, jak to od dawien dawna się praktykuje :) Naprawdę jesteś szczęśliwym człowiekiem, że nigdy Ci się nie przestawiła przysłona podczas fotografowania oraz nie przestawiło ISO. Bo mnie wielokrotnie ratowała informacja o przysłonie oraz o tym, że robię foty na ISO 8000 bo... zapomniałem przestawić. O korekcie ekspozycji w wizjerze na drabince to już nawet nie wspominam :)
Dziwne, ale ok :) "rozumiem, że ktoś woli inaczej" jak np. woli Leicę M-D (typ 262) bez tylnego LCD. Można i tak :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Pisz tu i nie marudź ;), będziemy pilnować żeby w miarę nie odchodzić od tematu. Tamten wątek już dawno "odleciał" z tematyką.
Ok :) a zatem @dexone poprawiła się skuteczność/precyzja AFu?
-
Za mało praktycznych testów, żeby się wypowiadać, ale ostrzenie w ciemnościach przy zoomie 2.8 nie wprawia w zachwyt, ale chcę przetestować na stałce 1.4 i wtedy się okaże. Ciemności to twarze w cieniu przy ogólnej ekspozycji 1/30s, f2,8 iso 12800, a zachwyt to super szybkie śledzenie i wykrywanie twarzy.
-
Dlaczego ostatecznie nie Fuji ? Co jeszcze rozwazales na poważnie jako alternatywy R ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
Za mało praktycznych testów, żeby się wypowiadać, ale ostrzenie w ciemnościach przy zoomie 2.8 nie wprawia w zachwyt, ale chcę przetestować na stałce 1.4 i wtedy się okaże. Ciemności to twarze w cieniu przy ogólnej ekspozycji 1/30s, f2,8 iso 12800, a zachwyt to super szybkie śledzenie i wykrywanie twarzy.
Jeśli masz możliwość to wybierz jakiś ostry obiektyw na 1.4. Wtedy af ma łatwiej. Te twoje ciemności to jednak bardzo trudne warunki nawet dla dobrego dslr. Nawet w reportażu ślubnym bardzo rzadko mam taką ekspozycję.
-
Sorry ale jak mam zgrać zdjęcia jeśli w opakowaniu mam kabel typ C zakończony z dwóch stron identycznie i niema żadnego "normalnego USB" Nie chcę wyjmować karty ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
privilege
Sorry ale jak mam zgrać zdjęcia jeśli w opakowaniu mam kabel typ C zakończony z dwóch stron identycznie i niema żadnego "normalnego USB" Nie chcę wyjmować karty ...
Uzyj wifi [emoji39]
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
privilege
Nie dali żadnej przelotki na pełne usb? Dziwny krok z ich strony. Usb c jest coraz popularniejsze ale w nowych komputerach/laptopach, a nie każdy taki jeszcze posiada. A w sprzęcie za 10k można by już wymagać kabla z pełnym usb, albo chociaż przelotki... [emoji6]
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MichalPrz
Dlaczego ostatecznie nie Fuji ? Co jeszcze rozwazales na poważnie jako alternatywy R ?
Kandydowali Fuji X-T3, Canon EOS R i Sony A7III. Nikona nie brałem pod uwagę.
Wygrał Canon ze względu na ostrzenie po ciemku i dużą dostępność relatywnie tanich a świetnych obiektywów (np. 24-70 2.8L za 2400zł...).
Fuji jest wspaniałe, i gdybym używał tylko stałek to bym wziął Fuji, ale cena i ekwiwalenty zoomów 2.8 psują wszystko. Sony to przeznakomity korpus, ale jak zacząłem się zastanawiać co bym do niego mógł podpiąć jako obiektyw, to mi wyszło, że większość szkieł to będą Canony...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
- pierwsze zdjęcia testowe przy fatalnym listopadowym świetle faktycznie pokazują przyjemniejszy balans bieli/kolory. Nawet po załadowaniu do Lightrooma, który powinien w teorii wszystko wyrównać swoim profilem, różnica pozostaje.
- Touch & Drag AF jest dla mnie zbyt czuły i za mało precyzyjny, niestety. Może kwestia wprawy, wyjdzie za jakiś czas
"- nie da się, albo nie umiem, wyłączyć wszystkich napisów w wizjerze, a szkoda"
Takie cuda tylko w cyfrowej Leice CL, Leice Q oraz najprawdopodobniej również w aparatach z serii Leica T/TL które nie posiadają wbudowanego EVF ale można do nich podpiąć zewnętrzny.
"- Touch & Drag AF jest dla mnie zbyt czuły i za mało precyzyjny, niestety. Może kwestia wprawy, wyjdzie za jakiś czas"
No i praktycznie bezużyteczny w Polsce o tej porze roku już nie wspominając o zimie. Wiadomo, są rękawiczki umożliwiające obsługę smartfona ale większość z nich nie oferuje takiego komfortu obsługi dotykowego panelu LCD jakbyś to robił gołymi palcami.
"- pierwsze zdjęcia testowe przy fatalnym listopadowym świetle faktycznie pokazują przyjemniejszy balans bieli/kolory. Nawet po załadowaniu do Lightrooma, który powinien w teorii wszystko wyrównać swoim profilem, różnica pozostaje."
LR CC w najnowszej wersji abonamentowej delikatnie mówiąc źle współpracuje z EOS R jeżeli chodzi o odczyt danych balansu bieli z pliku RAW przy założeniu że balans bieli był ustawiany ręcznie w aparacie. Nie mam pojęcia czy i co się dzieje kiedy w aparacie jest ustawiony AWB. Poprawka ma się ponoć pojawić pod koniec tego roku. Także takim 100% pewniakiem co do obsługi plików RAW z EOS R pozostaje nadal wyłącznie DPP.
Jest jeszcze jakiś problem z brakiem podglądu zdjęć przy importowaniu ich bezpośrednio z aparatu czyli zapewne za pomocą kabla USB.
Cytat:
jarrodf48623450 2018-10-16 04:21
Hi,
I updated camera raw and am using Adobe Lightroom Classic CC 8.0 Release Camera Raw 11.0. When I import the *.CR3 files taken with my new Canon EOS R, there is a problem with the Temperature and Tint. When I took the photos I had manually set my temperature to 5,600k or 3,200k, yet all the imported photos defaults to Temperature = 7,400k and Tint = +7. The same issue exists if I convert all the *.CR3 files to *.DNG files using Adobe Digital Negative Converter Version 11.0.0.61. I am a regular Lightroom user and have no issues when I import RAW photos with my Canon 5D Mark IV.
Adobe, would appreciate a response and for the bug to be fixed.
Jarrod
Cytat:
jarrodf48623450 2018-10-18 14:19
Adobe,
I thought I’d share some test shots between 5D mark IV and Canon EOS R when importing my photos into Lightroom (Lightroom Classic CC 8.0 and Camera Raw 11.0). It appears that Lightroom applies it’s own recipe of Kelvin and Tint to match the Kelvin for a specific camera model. I’m assuming that inside Adobe Camera Raw there must be a lookup table that does this.
The filename of each test image contains the Kelvin which was set in camera and the Kelvin/Tint that Lightroom converted it to.
The question is does the temperature between these cameras “look” the same or does Camera Raw 11.0 need some refinement? I find it slightly odd why adobe would convert these differently if both cameras have exactly the same sensor.
Dropbox - Camera Test
Jarrod
Cytat:
guidos54713007 2018-10-18 09:36
Hi, I have update to camera raw 11.0 in Lightroom cc with eos r but when I download the photo from the camera I have no preview.
Any tips?
tks
Cytat:
guidos54713007 2018-10-18 13:49
Yes it is cc 8.0 this problem is only when I import from the camera if I do from pc I got preview as aspected.
Cytat:
persiannight 2018-11-23 14:59
I'd also like to report that I'm seeing the white balance bug as well. It seems ACR / Lr skews white balance higher by 3,000 to 4,000K. For example I shoot 7500K and it registers as 11250K when opening the RAW images. Sometimes I have to set it to 50000K in order to achieve the proper warmth I'm going for. I've never had to do this with any other Canon camera.
Cytat:
ccastleb Pracownik 2018-10-18 18:05
I can't be specific, but I would expect it to be resolved in a release before the end of the year.
- Chris
Źródło: https://forums.adobe.com/thread/2546287
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
"- nie da się, albo nie umiem, wyłączyć wszystkich napisów w wizjerze, a szkoda"
Takie cuda tylko w cyfrowej Leice CL, Leice Q oraz najprawdopodobniej również w aparatach z serii Leica T/TL które nie posiadają wbudowanego EVF ale można do nich podpiąć zewnętrzny.
W Fuji X100F można sobie to ustawić, osobno dla wizjera optycznego i elektronicznego ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
LR CC w najnowszej wersji abonamentowej delikatnie mówiąc źle współpracuje z EOS R jeżeli chodzi o odczyt danych balansu bieli z pliku RAW przy założeniu że balans bieli był ustawiany ręcznie w aparacie.
Aż może sprawdzę w wolnej chwili, ale Kelviny w Lightroomie chyba nie są absolutnymi Kelvinami w sensie fizycznym. Piszę to, bo korzystałem z profilu Blackmagic Design Film (profil log z kamer) dla Nikona D800 i tam wartości w K zupełnie miały się nijak do rzeczywistości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jeśli masz możliwość to wybierz jakiś ostry obiektyw na 1.4. Wtedy af ma łatwiej. Te twoje ciemności to jednak bardzo trudne warunki nawet dla dobrego dslr. Nawet w reportażu ślubnym bardzo rzadko mam taką ekspozycję.
Tak, warunki nie są łatwe. Robię zdjęcia taneczne, oświetlenie jest na tle a nie na parkiecie. Wiem, że AF -6EV jest przy f1.2 więc będę focić 35 1.4, żeby dać światło dla AFu. Ostrzenie przy otwartej przesłonie to też był argument za EOSem R.
Nikon D800 ostrzy dzięki doświetlaniu z lampy SB-900 , ale oczywiście tylko w AF-Single i słabo na zewnętrznych polach i w wizjerze nic nie widać, więc jeśli EOS by sobie radził przy f1.4 w AF Continuous to byłaby rewelacja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
Kandydowali Fuji X-T3, Canon EOS R i Sony A7III. Nikona nie brałem pod uwagę.
Wygrał Canon ze względu na ostrzenie po ciemku i dużą dostępność relatywnie tanich a świetnych obiektywów (np. 24-70 2.8L za 2400zł...).
Fuji jest wspaniałe, i gdybym używał tylko stałek to bym wziął Fuji, ale cena i ekwiwalenty zoomów 2.8 psują wszystko. Sony to przeznakomity korpus, ale jak zacząłem się zastanawiać co bym do niego mógł podpiąć jako obiektyw, to mi wyszło, że większość szkieł to będą Canony...
Jeśli chodzi o dobór szkieł to faktycznie, jest to mocny argument za canonem, sam mam zamiar przesiąść się z 60D na bezlustro i najbardziej interesuje mnie właśnie Fuji. R trochę za droga jak na sam korpus, kwestia ilości obiektywów raczej odpada, gdyż planuje korzystać, przynajmniej na wstępie :D ze standardowego tele i portretowki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MichalPrz
Jeśli chodzi o dobór szkieł to faktycznie, jest to mocny argument za canonem, sam mam zamiar przesiąść się z 60D na bezlustro i najbardziej interesuje mnie właśnie Fuji. R trochę za droga jak na sam korpus, kwestia ilości obiektywów raczej odpada, gdyż planuje korzystać, przynajmniej na wstępie :D ze standardowego tele i portretowki.
Z okazji Black Friday było 1k taniej, co ułatwiło przełknięcie ceny. I sumowałem cenę z obiektywami, co też pomaga Canonowi.
A X-T3 z Fujicronami jest ?
-
Ok :)
Jeszcze będę się zastanawiać, może na jakiś okazjonalny cashback trafię lub małą obniżkę i tez wybiorę R ale Fuji jak na razie w planach miejsce nr 1 ;)
-
Wreszcie miałem okazję robić zdjęcia naprawdę a nie testowo - domowa impreza rodzinna, urodziny 2 letniej bratanicy:
- obrazek zapowiada się naprawdę fajnie - jest pewien kontrast i koloryt, nawet na wysokich czułościach. W tych samych sytuacjach surowy obraz z D800 byłby bleee (ale może to autosugestia bo nie robiłem wtedy zdjęć Nikonem dla porównania)
- zaczynam rozumieć psioczenie na Lightroom - jest chyba większa różnica w Canonie niż w Nikonie
- autofocus nie jest magiczny i czasem jednak trzeba pokazać gdzie ma ostrzyć
- nadal mi brakuje bardziej wybieralnego rozmiaru punktu AF a la Fuji
- ogólnie czułem, że muszę trochę z ustawieniami AFu się siłować bardziej niż bym chciał
- autofocus raczej szybki i celny - ogólna ostrość zdjęć na plus
- autofocus potrafi wykryć twarze z dużej odległości ale raczej wtedy gdy są na wprost
- robiłem ponad iso 12800 i oczywiście jest ziarniście ale po usunięciu szumu kolorowego dość ostro i ładnie.
- w komplecie z 24-70/2.8 nie leży on jakoś super w dłoni. To po prostu ciężki zestaw
- touch & drag AF nadal nie leży mi tak idealnie (w Panasonicu GX7 chyba działał lepiej) ale nie wyobrażam sobie, żeby joystickiem było lepiej
- przyciski AF On, Lock, AF point są w spoko miejscach ale jeszcze palce muszą je zapamiętać a mózg konfigurację
- skompresowane RAWy mają naprawdę niewielki rozmiar, byłem zaskoczony (w Nikonie też robiłem na kompresowanych)
-
Dzięki za relację. Mam kilka pytań :)
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
Chodzi Ci o to, że lepsza skuteczność jest przy manualnym wskazaniu punktu AF, że śledzenie twarzy, czy servo mają średnią skuteczność?
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
Jak bardzo to wpływa na skuteczność AF? Innymi słowy, czy przez to sporo zdjęć ma ostrość nie tam gdzie chciałeś?
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
- ogólnie czułem, że muszę trochę z ustawieniami AFu się siłować bardziej niż bym chciał
A pojedynczy punkt w one-shot?
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
- autofocus raczej szybki i celny - ogólna ostrość zdjęć na plus
Jak to wygląda względem Twojego nikona?
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
- autofocus potrafi wykryć twarze z dużej odległości ale raczej wtedy gdy są na wprost
Identycznie mam 6d2. To jednak jeszcze nie jest dopracowane finalnie. Do filmu bajka, ale w fotografii jednak widać nawet małe nietrafienia.
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
- touch & drag AF nadal nie leży mi tak idealnie (w Panasonicu GX7 chyba działał lepiej) ale nie wyobrażam sobie, żeby joystickiem było lepiej
Idzie tego używać?:) Są sytuację, że wybierasz na ekranie punkt AF a to jednak nie reaguje, bo źle (pod nieodpowiednim kątem) przyłożyłeś palec? Da się szybko powrócić do centralnego punktu np. przez podwójne kliknięcie w ekran albo wciśnięcie jakiegoś guzika? (w6d2 to jest "kosz", ale trochę za długo to trwa.)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Chodzi Ci o to, że lepsza skuteczność jest przy manualnym wskazaniu punktu AF, że śledzenie twarzy, czy servo mają średnią skuteczność?
Ja bym chciał, żeby autofocus automagicznie wiedział gdzie ma ostrzyć, z mniejszym moim udziałem. Tutaj konkretnie chodzi o a) nie-100% skuteczność wykrywania twarzy i b) ostrzenie na najbliższy obiekt nawet jeśli to bez sensu. W przyszłości aparaty będą bardziej inteligentne i będą to ogarniać, teraz jeszcze tak nie jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jak bardzo to wpływa na skuteczność AF? Innymi słowy, czy przez to sporo zdjęć ma ostrość nie tam gdzie chciałeś?
To chyba nie jest kwestia obiektywnej skuteczności, tylko user experience (dla którego częściowo kupiłem Canona). Nie czuję się jeszcze komfortowo z dostępnymi polami/trybami. Nie sądzę, żeby to się przekładało na nieostre zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
A pojedynczy punkt w one-shot?
Pojedynczy punkt w one shot działa super, tylko co z tego, skoro to dopiero byłoby "siłowanie się", bo wymaga ode mnie największej precyzji i zaangażowania. Właśnie oto chodzi, żeby aparat przejął ode mnie jak najwięcej mechanicznej pracy, żebym ja się mógł skupić na obrazie a nie na technikaliach.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jak to wygląda względem Twojego nikona?
W Nikonie miałem pełno lekko nieostrych zdjęć – takich że nawet na zmniejszeniu było widać, że coś jest nie-halo. Chyba połączenie niedokładności autofocusa i okrutnie niefinezyjnej migawki. Tutaj zapowiada się o niebo lepiej i ostrość raczej jest większa, ale to częściowo może być też kwestia obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Identycznie mam 6d2. To jednak jeszcze nie jest dopracowane finalnie. Do filmu bajka, ale w fotografii jednak widać nawet małe nietrafienia.
Nie wiem jak z małymi nietrafieniami, bo F2.8 i duże ziarno trochę maskują temat – mi raczej chodzi o to, że twarze nie są wykrywane zawsze kiedy bym chciał. Znów - kiedyś wjedzie taka sztuczna inteligencja, że ten problem przestanie istnieć, ale jeszcze nie teraz (ale może u innych producentów już tak...).
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Idzie tego używać?:) Są sytuację, że wybierasz na ekranie punkt AF a to jednak nie reaguje, bo źle (pod nieodpowiednim kątem) przyłożyłeś palec? Da się szybko powrócić do centralnego punktu np. przez podwójne kliknięcie w ekran albo wciśnięcie jakiegoś guzika? (w6d2 to jest "kosz", ale trochę za długo to trwa.)
Tak, idzie tego używać, co nie znaczy że jest idealnie. A mając do dyspozycji tylko joystick albo tylko ekranik na pewno wybrałbym ekranik. Problem mam tylko z touch & drag, kiedy przeciągam palcem punkt AFu, wtedy coś nie gra.
-
Dzięki :) Mimo wszystko coraz bardziej podoba mi się to body. Nie mogę jednak nigdzie wypożyczyć żeby sprawdzić samemu :( w WaWie znalazłem sklep, który wypożycza, ale jeśli mają mi to wysłać to min. na 3 dni za ok. 700zł :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Dzięki :) Mimo wszystko coraz bardziej podoba mi się to body. Nie mogę jednak nigdzie wypożyczyć żeby sprawdzić samemu :( w WaWie znalazłem sklep, który wypożycza, ale jeśli mają mi to wysłać to min. na 3 dni za ok. 700zł :)
Jest okej, ale nie jest to wynalazek na skale zmywarki lub krojonego chleba.
Tak jak pisałem wcześniej, dla mnie znaczenie miała możliwość podpięcia zooma FF 24-70/2.8 i łatwe wykorzystanie różnych ogniskowych. Gdybym chciał tylko stałkę 35mm eq., to XT-3 pewnie byłoby lepsze, a nawet bardzo, ze względu na ciężar i wielkość i pomijalną różnicę w jakości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
Tak jak pisałem wcześniej, dla mnie znaczenie miała możliwość podpięcia zooma FF 24-70/2.8 i łatwe wykorzystanie różnych ogniskowych. Gdybym chciał tylko stałkę 35mm eq., to XT-3 pewnie byłoby lepsze, a nawet bardzo, ze względu na ciężar i wielkość i pomijalną różnicę w jakości.
W sumie to jakby nie moje przywiązanie do szklarni C to xt-3 już by u mnie był na biurku. Dla mnie to taki wszystkomający sprzęt kompletny. Nic więcej nie potrzebuję. Nawet FF mi do niczego nie potrzebny.
@jinks - zapytaj kolegi @sven z forum może gdzieś w Twojej okolicy będzie jakiś pokaz tego sprzętu. Nie ma nic lepszego niż możliwość sprawdzenia samemu....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
Wreszcie miałem okazję robić zdjęcia naprawdę a nie testowo - domowa impreza rodzinna, urodziny 2 letniej bratanicy:
Jest to znany problem - lepsze wrogiem gorszego. Znając możliwości AFa w Fuji i Sony naprawdę ciężko byłoby mi się "uwsteczniać" siłując się z puszką. Wystarczająco się nasiłowałem z 5D i miejmy nadzieję, że uda się coś z tym zrobić w przyszłości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jest to znany problem - lepsze wrogiem gorszego. Znając możliwości AFa w Fuji i Sony naprawdę ciężko byłoby mi się "uwsteczniać" siłując się z puszką. Wystarczająco się nasiłowałem z 5D i miejmy nadzieję, że uda się coś z tym zrobić w przyszłości.
Porównując siłowanie się z AF w 5D i 6D do R to jednak sama przyjemność. ;)
-
5d chodzi o wersję bez dopiska mark w nazwie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jest to znany problem - lepsze wrogiem gorszego.
Poprawnie to powiedzenie brzmi: "lepsze jest wrogiem dobrego" i oznacza że nie należy poprawiać czegoś co działa sprawnie.
-
Zaprogramowałem ten cały suwak do wyboru trybu AF. Nawet jakoś to działa. Co tam macie przypięte u siebie?
-
Ja tez mam ustawione przelaczanie trybu AF - na lewym auto+face detect, na prawym single point, swipe przelacza pomiedzy zawezonymi trybami.
Jedna rzecz ktorej sie nie da/nie umiem, to ten touch bar moglby fajnie sluzyc do przelaczania miedy proporcjami bokow zdjec, korzystalem z tego w Nikonie do szybkiego ustawienia proporcji 4:5 dla zdjec pionowych.
--- Kolejny post ---
Od soboty mam tez dwie lampy Quadralite Stroboss 60 i 36 i chyba wszystko ladnie dziala z Rka - naswietlanie, sterowanie z aparatu, HSS, wyzwalanie radiowe.
(Ale nie jestem ekspertem, to pierwsze zdalne lampy z TTLem dla mnie)
-
Bezużyteczny klawisz "wybór pola autofocusa" zaprogramowałem na lupkę - jest przy nim narysowana. Teraz mam powiększenie w wizjerze pola AF -fajne :D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Bezużyteczny klawisz "wybór pola autofocusa" zaprogramowałem na lupkę - jest przy nim narysowana. Teraz mam powiększenie w wizjerze pola AF -fajne :D.
Ja mam tak:
AF-ON = Eye detection on/off
Exposure Lock = Podgląd głębi ostrości
Wybór pola AF = Przełączanie między single a continuous AF
Ale to dla każdego będzie wyglądać inaczej
-
Mimo prób, nie mogę zaprzyjaźnić się z touch barem. To mogłoby być super narzędzie gdyby było "klikalne"; klikam lewą stronę - wywołuję funkcję - przesuwając palcem ustawiam parametry - klikiem na środku zatwierdzam wybór. Analogicznie dla prawej strony. Takie rozwiązanie zapobiegałoby przypadkowemu wyborowi niechcianej funkcji, a z drugiej strony byłoby bardziej funkcjonalne niż kolejne kółko.
-
Z tego co czytam wielu ma z tym problem. Podobno krążyło (i krąży wciąż) jakieś body dla testerów bez tego gadżetu. Możliwe że to dali żeby zobaczyć jak się przyjmie....
-
Pierwsze ipody aple miały taki bajer jako jedne z pierwszych tylko, że w postaci koła. Super to działało. Byłem wtedy w wakacje u kuzynki w USA. Miała chyba 3 iterację tego odtwarzacza. Ja kupowałem nowego canona 350d. Canon wolno wprowadza innowacje :D
-
dexone powiedz jak ten eye detection przy dużej powierzchni punktu ma się do celności AF. Często w 50 1.2 ustawiasz ostrość na oko a ląduje ona na nosie lub brwiach i na powiększeniu to widać. Jak jest w R ?
-
Dobre pytanie. Ja jeszcze dodam swoje. Trochę teoretyczne. Czy przy gripie (2 baterie) AF działa trochę lepiej (szybciej, celnej)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Zaprogramowałem ten cały suwak do wyboru trybu AF. Nawet jakoś to działa. Co tam macie przypięte u siebie?
Lewy koniec do wyświetl/schowaj histogram, prawy do wyswietl/schowaj poziomnicę. Suwaka nie używam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Mimo prób, nie mogę zaprzyjaźnić się z touch barem. To mogłoby być super narzędzie gdyby było "klikalne"; klikam lewą stronę - wywołuję funkcję - przesuwając palcem ustawiam parametry - klikiem na środku zatwierdzam wybór. Analogicznie dla prawej strony. Takie rozwiązanie zapobiegałoby przypadkowemu wyborowi niechcianej funkcji, a z drugiej strony byłoby bardziej funkcjonalne niż kolejne kółko.
Marzenie..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
Ja mam tak:
AF-ON = Eye detection on/off
Exposure Lock = Podgląd głębi ostrości
Wybór pola AF = Przełączanie między single a continuous AF
Ale to dla każdego będzie wyglądać inaczej
Ha! Miałem dokładnie to samo.. dzis mam: af-on = af-on
Exp.lock = DOF
Lupka = powiekszenie w punkcie AF (i tak nie moge kciuka tak zagiac, by go wcisnac)
Oraz kliki na "kółku":
wybor typu af,
eye detection aktywacją/deakt.,
one shot/servo,
ustawienia lampy.
Touch bar jak w poście powyżej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
dexone powiedz jak ten eye detection przy dużej powierzchni punktu ma się do celności AF. Często w 50 1.2 ustawiasz ostrość na oko a ląduje ona na nosie lub brwiach i na powiększeniu to widać. Jak jest w R ?
Mam tylko 24-70/2.8 więc nie wiem jak by to wyglądało przy takim 50/1.2 czy innej superjasnej stałce. Nie miałem też zbyt dużo okazji żeby skorzystać z tego eye detection - mi to rzadko kiedy się włącza i wydaje mi się, że działa tylko przy statycznych head shotach z bliska a przy dynamiczniejszych scenach to już nie. Ja robię raczej Servo AF + Face detection.
(Tu miał być przydługawy rant o istotności Eye AF i estetyce superpłytkiej głębii ostrośći, ale wyciąłem, żeby trzymać się tematu ?)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Dobre pytanie. Ja jeszcze dodam swoje. Trochę teoretyczne. Czy przy gripie (2 baterie) AF działa trochę lepiej (szybciej, celnej)?
Nie mam gripa, nie wiem.
Na chłopski rozum, gdyby tak miało się dziać, to Canon by się tym chwalił, żeby sprzedać więcej gripów.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
Ja robię raczej Servo AF + Face detection.
Jedna rzecz o której słyszałem a teraz przetestowałem – wykrywanie twarzy nie ostrzy na czubku nosa (najbliższym punkcie) tylko na... twarzy. To nie gwarantuje sukcesu przy F1.2, ale przy F2.8 daje radę.
-
Planuje zakup nowej lustrzanki ( po Canon 6D ) i najbardziej przemawiają do mnie Canon EOS R i Canon 5D mark IV. Jest bardzo wiele pozytywnych opinii o obu jednak moje pytanie brzmi czy ktoś próbował EOS R robić zdjęcia sportowe ewentualnie jednymi i drugim robić takie foty i ma porównanie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dexone
Nie miałem też zbyt dużo okazji żeby skorzystać z tego eye detection - mi to rzadko kiedy się włącza i wydaje mi się, że działa tylko przy statycznych head shotach z bliska a przy dynamiczniejszych scenach to już nie.
Dobrze się Tobie wydaje. Tutaj http://www.canon-board.info/threads/...=1#post1379290 w końcówce października napisałem:
Cytat:
Całkiem inaczej wyglądało to w przypadku podpięcia obiektywu Carl Zeiss Planar T* 50 mm f/1.4 ZE. Ostrzenie za pomocą „focus guide” (nie pamiętam jak ta opcja nazywała się w jęz. polskim) jest REWELACYJNE! Trafia idealnie w zadany punkt nawet na f/1.4 i to w obiekt znajdujący się w głębokim cieniu! Co więcej, przy korzystaniu z obiektywów manualnych ze stykami (Planary ZE, Milvusy, Otusy, Irixy i niektóre Samyangi) działa również Eye AF! Tutaj mała uwaga, Eye AF działa dobrze ale tylko do odległości nieco ponad 1.2m (taką odległość widziałem na skali na obiektywie), później aparat zaczynał tracić oczy z celu. Niestety nie dotarła do mnie na czas przejściówka bez dandeliona z mocowania M42 na mocowanie EF dlatego nie sprawdziłem co i jak działa z jedynym obiektywem z mocowaniem M42 który posiadam. Podejrzewam że działa wyłącznie opcja „focus peaking” ale mogę się mylić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Jestem po pierwszym repo ślubnym i wstępnej edycji. Wykrywanie twarzy działa rewelacyjnie i można na tym spokojnie polegać. Przy odległościach, gdy płytka głebia robi róznice, włącza sie EYE-AF. Może w sony działa to lepiej, ale to co jest w R jest zupełnie wystarczające i można na tym polegać - jak jeszcze dodadzą eye-af w servo to będzie super.