Odp: Camera Raw - problem
Mi się tak czsem robi przy obróbce dużych plików (ok 1gb) w PSie, jak zaczyna brakować RAMu.
Przyłącze się do wątku bo również mam problem z camera raw,tylko trochę inny
posiadam Photoshop CC w abonamencie i ostatnio mam następujący problem po wczytaniu pliku raw do camery raw chcąc nacisnąć przycisk otwórz obraz wszystko mi sie zawiesza, znika camera raw i pojawia się strona z calym fotoshopem ale nie aktywnym macie jakiś patent na to???
Cytat:
Zamieszczone przez
grzesiula
Przyłącze się do wątku bo również mam problem z camera raw,tylko trochę inny
posiadam Photoshop CC w abonamencie i ostatnio mam następujący problem po wczytaniu pliku raw do camery raw chcąc nacisnąć przycisk otwórz obraz wszystko mi sie zawiesza, znika camera raw i pojawia się strona z calym fotoshopem ale nie aktywnym macie jakiś patent na to???
1.
Spróbuj wczytać do PS jakiegoś *.jpg lub *.tiff i następnie -> Filtr/Filtr CR : czy się CR otworzy i czy można prawidłowo używać ?
2.
W PS -> Pomoc/Informacje o wtyczkach/Camera RAW : jaką wersję masz zainstalowaną ?
Jeśli wcześniejszą niz 10.2...... to w PS -> Pomoc/uaktualnienia
2.
Z jakiego aparatu chcesz wczytać RAWa, czy już kiedyś z tego aparatu RAW prawidłowo się uruchamiał ?
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
1.
Spróbuj wczytać do PS jakiegoś *.jpg lub *.tiff i następnie -> Filtr/Filtr CR : czy się CR otworzy i czy można prawidłowo używać ?
2.
W PS -> Pomoc/Informacje o wtyczkach/Camera RAW : jaką wersję masz zainstalowaną ?
Jeśli wcześniejszą niz 10.2...... to w PS -> Pomoc/uaktualnienia
2.
Z jakiego aparatu chcesz wczytać RAWa, czy już kiedyś z tego aparatu RAW prawidłowo się uruchamiał ?
jp
J-pegi wczytują się filtr -filtr camera raw ,ale później photoshop jest nie aktywny w menu nic nie moge wcisnąć, czyli jest podobna sytuacja, program zamykam tylko poprzez menedżera zadań w Win 10 ponieważ inaczej się nie da.
Aparat to Nikon D600, jakiś czas temu wczytywały sie prawidłowo ...
Cytat:
Zamieszczone przez
grzesiula
J-pegi wczytują się filtr -filtr camera raw ,ale później photoshop jest nie aktywny w menu nic nie moge wcisnąć, czyli jest podobna sytuacja, program zamykam tylko poprzez menedżera zadań w Win 10 ponieważ inaczej się nie da.
Aparat to Nikon D600, jakiś czas temu wczytywały sie prawidłowo ...
Była aktualizacja Win 10.
Jaką masz wersję CR ?
jp
Win 10aktualizuje się na bieżąco
Cr 10,3
Zastanawiam się czy wgranie systemu pomogłoby, mam do obrobienia 32 rawów z ślubu cywilnego i wszystko stoi ...
Cytat:
Zamieszczone przez
grzesiula
Win 10aktualizuje się na bieżąco
Cr 10,3
Zastanawiam się czy wgranie systemu pomogłoby, mam do obrobienia 32 rawów z ślubu cywilnego i wszystko stoi ...
Wiadomo, ale aktualizacje czasem wchodzą w konflikt z jakimiś wgranymi (wcześniej) programami.
1.
Jeśli jesteś legalnym użytkownikiem PS to można by poprzez Twoje konto odinstalować PS i zainstalować go "na nowo"
2.
Na wszelki wypadek podeślij mi teraz 1 RAW, sprawdzę czy u mnie jest ok
jan.pawlak@onet.pl
jp
wszystko na legalu....
Raw poleciał
Cytat:
Zamieszczone przez
grzesiula
wszystko na legalu....
Raw poleciał
... ale nie doleciał
Nie mam go ja na kompie ani nie ma go na poczcie w portalu Onet
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
... ale nie doleciał
Nie mam go ja na kompie ani nie ma go na poczcie w portalu Onet
jp
Tak wiem, już teraz na 100% poleciał.
Wgrywałem starsze wersje PS i to nic nie pomagało...
Cytat:
Zamieszczone przez
grzesiula
Tak wiem, już teraz na 100% poleciał.
Wgrywałem starsze wersje PS i to nic nie pomagało...
... przyleciało, ale z linkiem do dysku googla.
I przy ściąganiu ..... stoi, nie umiem pliku dostać.
Będąc zalogowany na swoim koncie na Adobe Creative Cloud, odinstaluj wersję PS i zainstaluj ją na nowo.
U mnie pomogło gdy miałem kłopoty z PS
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
... przyleciało, ale z linkiem do dysku googla.
I przy ściąganiu ..... stoi, nie umiem pliku dostać.
Będąc zalogowany na swoim koncie na Adobe Creative Cloud, odinstaluj wersję PS i zainstaluj ją na nowo.
U mnie pomogło gdy miałem kłopoty z PS
jp
U mnie odinstalowanie nic nie wnosi.
--- Kolejny post ---
wgrałem od nowa system, jedno zdjęcie wczytało się poprawnie kolejne już nie, ręce opadają.
Na stronie Adobe (też polskiej) jest cały zestaw rad/procedur dla złej "pracy" ACR w PS
jp
Zainstalowałem od początku WIn 10 nie pomogło, sprawdziłem u brata na komp zalogowałem się do Adobe i pobrałem PS cc sprawdziłem działa czyta moje rawy, postanowiłem u siebie zainstalować Win 7
Trochę roboty było ale rawy czyta bezproblemowo, nie miałem już czasu bo mnie termin gonił, już połowę plików mam obrobione, Win 10 jest szybki, ale niedopracowany (mam kom wystarczająco szybkiego 16gb ramu itd)
Jesli Win 7 64 bit bedzie wystarczająco szybki to przy nim zostanę, ma oba sytemy legalne, chociaż cały czas myśle o Mac OS X na PC