-
Statyw dla amatora. Wybór lekkiego, niedużego, acz stabilnego statywu.
Cześć,
Poszukuję spacerowego statywu bardziej dla zabawy w ładne zdjęcia niż w konkretnym celu. Budżet do 400zł. Mogę przekroczyć jeśli argumenty będą sensowne.
Miałem już doświadczenie ze statywami. Tania hama, którą dostałem w prezencie. Co ciekawe była wygodna dla 600d + 18-135mm - mała i lekka, a przy tym na bezwietrzne niebo w sam raz zabawka. Niestety porzuciłem na lotnisku, jako że nie można było przewozić takich rzeczy w plecaku.
Później pożyczony Velbon coś z serii CX. Nie pamiętam dokładnej nazwy, ale coś w stylu CX 540.
Ciężki, wielkie żelastwo, które było niewygodne w noszeniu. Zostawało w bagażniku samochodu i nawet nie chciało się go zabierać na spontaniczne spacery. Kompletnie nie dla mnie.
Stąd też szukam czegoś lekkiego i niewielkiego, gdzie obciążenie body + obiektyw nie powinno przekroczyć 1.5kg. Oczywiście budżet ma znaczenie, a to z tego względu, że to statyw do zdobywania doświadczenia i zabawy.
Oczywiście szukałem po różnych tematach. W większości polecane drogie manfrotto dla profesjonalistów, albo velbon. Niestety same stare modele.
Aktualnie ciekawie prezentuje się ten, ale brak opinii na jego temat trochę wzbudza strach:
Genesis Gear ABT Kit - Statywy i akcesoria - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
Jedynie nie wiem czy głowica kulowa mi siądzie, bo nie miałem okazji się bawić takową.
-
Odp: Statyw dla amatora. Wybór lekkiego, niedużego, acz stabilnego statywu.
Mam i polecam Velbon Sherpa 600R (zbliżony sprzedawany teraz jest chyba 5370D).
-
Myślałem nad niższymi modelami jeśli chodzi o Velbon, a to z tego względu, że ten 5370D (600R) to prawdziwy 2kg kloc + dosyć wysoki po złożeniu.
VelbonSherpa E4300D waży 1kg mniej, 10cm niższa. Pytanie, czy dla tego modelu nie ma sensownej alternatywy z głowicą kulową (jeszcze mniejsza waga i mniejszy rozmiar po złożeniu).
-
Znalazłem jeszcze ofertę statyów Triopo karbonowych. Koło 500-600zł, ale może warto dołożyć? Idealnie wpasowuje się w moje wymagania.
Coś, ktoś wie na ich temat?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Adku
Znalazłem jeszcze ofertę statyów Triopo karbonowych. Koło 500-600zł, ale może warto dołożyć? Idealnie wpasowuje się w moje wymagania.
Coś, ktoś wie na ich temat?
Do tych zastosowań używam Benro iT15 Traveller Kit. Mały, lekki i stabilny. Jest też wersja wykonana z włókien węglowych.
-
@luso obejrzałem sobie dokładnie ten model Benro iT15 Traveller Kit (głowica kulowa+torba+kolce) - Statywy i akcesoria - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
i coś czuję, że się przejadę zobaczyć go na żywo w szczególności, że nawet jest na stanie w mojej okolicy. Z parametrów wydaje się być idealny. Cena również w sam raz.
Dzięki za informacje.
Jeszcze znalazłem recenzję statywu:
https://www.photography-forum.org/th...ssions.121211/
-
niedawno też miałem taki sam problem jak Ty...stara tania Hama poszła do szafy :D...a kupiłem Benro iT15 Traveller Kit :-) w końcu mogę zabrać ze sobą wszędzie statyw !..szczerze mogę polecić. Nieduży po złożeniu, dosyć lekki i stabilny. Głowica dobrze pracuje i dobrze trzyma. Jak za tą cenę to ja jestem bardzo zadowolony.
-
Ja mam Velbona Ultra VoxiL. Stawiam na nim czasami bronice ze 110 mm i jest spoko.
-
Sprawdź sobie jeszcze Triopo MT-128 + NB-1S. Ma mniej wygodny system blokowania nóg ale jest malutki i ma 4 sekcje. Ja używam Manfrotto Befree Alu - cena trochę wygórowana ale poza jedną wadą (brak możliwość złożenia z założoną płytką) jest ok.
Dla tych założeń co podałeś to statyw powinien mieć min max udzwig jako 4kg bo te parametry trzeba dzielić najczęściej przez 2 aby bajki nie wychodziły.
-
Manfrotto BeFree, ten aluminiowy. Karbonowy fajniejszy, ale droższy. Mam aluminiowy jako coś małego do latania i sprawdza się doskonale.
-
Zdecydowanie Manfrotto BeFree w aluminiowej wersji sprawdza sie u mnie z kapletnie nie wywazonym zestawem bo D3300+ 24-70 2.8 gdzie obietkyw jest 3x ciezszy niz body ;) nawet w pozycji ponowej da rade przy silnym angielskim wietrze utrzymac dlugie czasy (jak narazie max 30s testowalem).
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Kupilem Benro it15.
W sklepie byłem pod wrażeniem. Fajne wykonanie, solidne wykonanie. Waga idealna. Nie za lekki, ale też nie za ciężki. Wiele ciekawych patentów w stylu składania statywu, wykręcania jednej nóżki, żeby zrobić monopod. Do tego idealnie mieści się do plecaka szkolnego po złożeniu. Głowica kulowa też dobry bajer :)
Dzięki wielkie wszystkim za pomoc! :)
-
-
Ja przy użyciu Benro iT15 na którym osadzam aparat ważący 570g i obiektyw o masie 810g jestem w stanie uzyskać bez większych problemów czasy grubo ponad 5min. Tu przykład 7.5 min. To zadziwiające ponieważ nie stosuje żadnego dodatkowego obciążenia statywu. Jedyna wada tego statywu to funkcja monopol'a. Przez nią zgubiłem element służący do podwieszenia obciążenia pod główną kolumną statywu ;(
-
Ponieważ tak jak watkotwórca nie lubię targać po górkach dużej masy, zdecydowąłem się właśnie i zamówiłem coś takiego:
Slik PRO 624 CF carbon, bez głowicy - bo mam dwie inne.
SLIK PRO 624 CF - Statywy - Foto - Cyfrowe.pl
Jeżeli ktoś ma jakieś spostrzeżenia do tego statywu, to chętnie posłucham.