Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Statyw dla amatora. Wybór lekkiego, niedużego, acz stabilnego statywu.

Mieszany widok

Domyślnie Statyw dla amatora. Wybór lekkiego, niedużego, acz stabilnego statywu.

Cześć,

Poszukuję spacerowego statywu bardziej dla zabawy w ładne zdjęcia niż w konkretnym celu. Budżet do 400zł. Mogę przekroczyć jeśli argumenty będą sensowne.

Miałem już doświadczenie ze statywami. Tania hama, którą dostałem w prezencie. Co ciekawe była wygodna dla 600d + 18-135mm - mała i lekka, a przy tym na bezwietrzne niebo w sam raz zabawka. Niestety porzuciłem na lotnisku, jako że nie można było przewozić takich rzeczy w plecaku.
    Później pożyczony Velbon coś z serii CX. Nie pamiętam dokładnej nazwy, ale coś w stylu CX 540.
    Ciężki, wielkie żelastwo, które było niewygodne w noszeniu. Zostawało w bagażniku samochodu i nawet nie chciało się go zabierać na spontaniczne spacery. Kompletnie nie dla mnie.

Stąd też szukam czegoś lekkiego i niewielkiego, gdzie obciążenie body + obiektyw nie powinno przekroczyć 1.5kg. Oczywiście budżet ma znaczenie, a to z tego względu, że to statyw do zdobywania doświadczenia i zabawy.
    Oczywiście szukałem po różnych tematach. W większości polecane drogie manfrotto dla profesjonalistów, albo velbon. Niestety same stare modele.

Aktualnie ciekawie prezentuje się ten, ale brak opinii na jego temat trochę wzbudza strach:
    Genesis Gear ABT Kit - Statywy i akcesoria - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
    Jedynie nie wiem czy głowica kulowa mi siądzie, bo nie miałem okazji się bawić takową.

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Statyw dla amatora. Wybór lekkiego, niedużego, acz stabilnego statywu.

Mam i polecam Velbon Sherpa 600R (zbliżony sprzedawany teraz jest chyba 5370D).
    / Canon /

Domyślnie Odp: Statyw dla amatora. Wybór lekkiego, niedużego, acz stabilnego statywu.

Myślałem nad niższymi modelami jeśli chodzi o Velbon, a to z tego względu, że ten 5370D (600R) to prawdziwy 2kg kloc + dosyć wysoki po złożeniu.
    VelbonSherpa E4300D waży 1kg mniej, 10cm niższa. Pytanie, czy dla tego modelu nie ma sensownej alternatywy z głowicą kulową (jeszcze mniejsza waga i mniejszy rozmiar po złożeniu).

Znalazłem jeszcze ofertę statyów Triopo karbonowych. Koło 500-600zł, ale może warto dołożyć? Idealnie wpasowuje się w moje wymagania.

Coś, ktoś wie na ich temat?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Adku Zobacz posta
    Znalazłem jeszcze ofertę statyów Triopo karbonowych. Koło 500-600zł, ale może warto dołożyć? Idealnie wpasowuje się w moje wymagania.

Coś, ktoś wie na ich temat?
    Do tych zastosowań używam Benro iT15 Traveller Kit. Mały, lekki i stabilny. Jest też wersja wykonana z włókien węglowych.

@luso obejrzałem sobie dokładnie ten model Benro iT15 Traveller Kit (głowica kulowa+torba+kolce) - Statywy i akcesoria - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
    i coś czuję, że się przejadę zobaczyć go na żywo w szczególności, że nawet jest na stanie w mojej okolicy. Z parametrów wydaje się być idealny. Cena również w sam raz.
    Dzięki za informacje.

Jeszcze znalazłem recenzję statywu:
    https://www.photography-forum.org/th...ssions.121211/
    Ostatnio edytowane przez Adku ; 28-11-2016 o 20:45

Początki nałogu

niedawno też miałem taki sam problem jak Ty...stara tania Hama poszła do szafy ...a kupiłem Benro iT15 Traveller Kit :-) w końcu mogę zabrać ze sobą wszędzie statyw !..szczerze mogę polecić. Nieduży po złożeniu, dosyć lekki i stabilny. Głowica dobrze pracuje i dobrze trzyma. Jak za tą cenę to ja jestem bardzo zadowolony.
    R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
    https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Ja mam Velbona Ultra VoxiL. Stawiam na nim czasami bronice ze 110 mm i jest spoko.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Sprawdź sobie jeszcze Triopo MT-128 + NB-1S. Ma mniej wygodny system blokowania nóg ale jest malutki i ma 4 sekcje. Ja używam Manfrotto Befree Alu - cena trochę wygórowana ale poza jedną wadą (brak możliwość złożenia z założoną płytką) jest ok.

Dla tych założeń co podałeś to statyw powinien mieć min max udzwig jako 4kg bo te parametry trzeba dzielić najczęściej przez 2 aby bajki nie wychodziły.

Początki nałogu Awatar eleroo

Manfrotto BeFree, ten aluminiowy. Karbonowy fajniejszy, ale droższy. Mam aluminiowy jako coś małego do latania i sprawdza się doskonale.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów