-
Canon EF16-35 2.8 III
Ta premiera przeszła trochę bez echa, bo się wszyscy podekscytowali nową piątką 8-). Wedle niektórych powód ekscytacji jest dosyć dyskusyjny ;) ale nie zmienia to faktu, że Canon pokazał przy okazji dwa fajne szkła. Oba w bardzo użytecznym zakresie ognikowych szczególnie na FF ale na cropie też mogą znaleźć zastosowanie.
Jeden z nich /24-105/ ma już swój wątek: http://www.canon-board.info/obiektyw...ark-ii-104179/ ,
a drugi dla przypomnienia opisany jest szczegółowo tutaj:
Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM Lens Review
https://www.dpreview.com/news/328615...l-series-glass
-
Odp: Canon EF16-35 2.8 III
Za oceanem już wysyłają
https://www.bhphotovideo.com/c/produ..._2_8l_iii.html
Przy dzisiejszym kursie wychodzi ok. 8500. Tymczasem cena w PL to 11000.
-
Cena się zgadza idealnie 2200$ x 5 = 11000 PLN ;)
-
Wow ceny w Polsce to jakiś żart...
-
To nie ceny tylko zarobki.
-
To są ceny europejskie tego szkła. Co nie zmienia faktu, że wycena obiektywu w Europie jest dla mnie irracjonalna.
-
Chętnie kupiłbym to szkło, ale cena, jak zresztą nowego aparatu jest dla mnie ponurym żartem z użytkowników. I nie uwierzę w żadne bujdy o wysokich kursach dolara czy euro, jakoś Nikon czy Sony potrafi dać na nowe produkty normalną, przystępną cenę a przede wszystkim adekwatną do jakości produktu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Chętnie kupiłbym to szkło, ale cena, jak zresztą nowego aparatu jest dla mnie ponurym żartem z użytkowników. I nie uwierzę w żadne bujdy o wysokich kursach dolara czy euro, jakoś Nikon czy Sony potrafi dać na nowe produkty normalną, przystępną cenę a przede wszystkim adekwatną do jakości produktu.
Tijaa A6500 jest tego doskonałym przykładem :lol:. Zresztą niektóre nowe kamery Soniacza też ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
... Sony potrafi dać na nowe produkty normalną, przystępną cenę a przede wszystkim adekwatną do jakości produktu.
Patrząc na testy obiektywów Sony na pewnym znanym polskim portalu to nie przesadzał bym z adekwatnością ceny do jakości produktu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Chętnie kupiłbym to szkło, ale cena, jak zresztą nowego aparatu jest dla mnie ponurym żartem z użytkowników.
Uważam dokładnie tak samo. No ale przecież sprzęt foto tanieje jak twierdzą niektórzy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Patrząc na testy obiektywów Sony na pewnym znanym polskim portalu to nie przesadzał bym z adekwatnością ceny do jakości produktu.
Oferują to, czego Canon nawet nie ma w ofercie. Jakby Canon zrobił puszkę pokroju A7 II to by pewnie kosztowała z 15k.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Oferują to, czego Canon nawet nie ma w ofercie. Jakby Canon zrobił puszkę pokroju A7 II to by pewnie kosztowała z 15k.
Na tej zasadzie można napisać, że Sony też nie ma w ofercie rzeczy które ma Canon czy Nikon. To jest bezproduktywne bicie piany. Każda firma ma swoją specyfikę i dobrze że tak jest.
Natomiast inna rzecz to, że niestety większość z tego co się teraz pojawia nowe jest droższe niż było. Pewnie przyczyną tego jest fakt że firmy ilościowo sprzedają mniej zaawansowanego sprzętu foto i muszą to sobie jakoś odbić na cenach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nikon czy Sony potrafi dać na nowe produkty normalną, przystępną cenę a przede wszystkim adekwatną do jakości produktu.
Taa 24-70 2.8 vr, d500, a6500 i szkla sony.
-
Mówimy o puszkach FX, czyli seria A7, D610, D750 i D810.
-
-
Dziwne, na 2.8 ostrzejsze niż na f8 ?
-
Ten test (jedyny na razie?) pokazuje niebywałą korekcję tego szkła w rogach. Ja takiego czegoś nie widziałem dotąd na tej ogniskowej (~16 mm). Stałki 14 mm f/2.8 czy TS-E 17mm f/4 są gorsze nawet po przymknięciu od tej wersji III na pełnej dziurze. Nikon chyba też nie ma nic podobnego. Oto czego może dokonać szlifowana asferyczna soczewka :shock:. Każdy reporter musi to sobie kupić. Wersja f/4 teraz jest już tylko dla ubigich.:(
-
No nieźle, po przymknięciu do 4 16-35/4 wysiada....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ten test (jedyny na razie?) pokazuje niebywałą korekcję tego szkła w rogach. Ja takiego czegoś nie widziałem dotąd na tej ogniskowej (~16 mm). Stałki 14 mm f/2.8 czy TS-E 17mm f/4 są gorsze nawet po przymknięciu od tej wersji III na pełnej dziurze. Nikon chyba też nie ma nic podobnego. Oto czego może dokonać szlifowana asferyczna soczewka :shock:. Każdy reporter musi to sobie kupić. Wersja f/4 teraz jest już tylko dla ubigich.:(
mam ja dopiero pol roku i już trzeba sprzedawać;(
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
-
Ja widzę, że owszem ten 16-35 III jest faktycznie wybitny na 16@2.8, ale bez przesady, wersja f/4 jest wciąż bardzo dobra. Chociaż dziwnym trafem u mnie Tamron 15-30 był minimalnie ostrzejszy w rogu od 16-35/4, a na TDP jest wyraźnie gorszy. Ale używam tego ostatniego ze względu na małą wagę ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
--- Kolejny post ---
Po co?
Masz świetny lekki, krótki i ostry szeroki zoom, z IS-em.
-
No TDP tylko pokazuje test z bardzo małej odległości, zwłaszcza dla szerokiego kąta. Przy większej odległości może być nieco inaczej, płaszczyzna ostrości może być różnie zakrzywiona itd.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Po co?
Masz świetny lekki, krótki i ostry szeroki zoom, z IS-em.
Dla mnie IS jest faktycznie istotny, bo nieczęsto mam ze sobą statyw.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No TDP tylko pokazuje test z bardzo małej odległości, zwłaszcza dla szerokiego kąta. Przy większej odległości może być nieco inaczej, płaszczyzna ostrości może być różnie zakrzywiona itd.
Coś w tym może być, dlatego w testach poprzedni model mkII był całkiem niezły, a z większej odległości na brzegach kadru dramat. Dziś już za późno, ale jutro zrobię coś z bliska.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Ile sztuk planujesz sprzedać, żeby kupić nowe C16-35/2.8LIII ?
-
no , najpierw dwa dokupię;D
-
Święto wyznawców Canona, jedna z flagowych twierdz Nikona poważnie osłabiona.
https://www.lensrentals.com/blog
-
Kilka lat już niestety minęło od premiery N14-24
-
Recenzja:
https://www.youtube.com/watch?v=WDvWg4iW7OE
Obiektyw jest bardzo dobry natomiast łyżką dziegciu jest porównanie ze znacznie tańszym Tamronem. Canon przegrywa z nim pod względem ostrości na brzegu kadru wielkością winiety i brakiem stabilizacji.
-
testowałem go niestety tylko w sklepie, rogi ładne
nie moglem wyjsc z nim na zewnatrz a szkoda
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Obiektyw jest bardzo dobry natomiast łyżką dziegciu jest porównanie ze znacznie tańszym Tamronem. Canon przegrywa z nim pod względem ostrości na brzegu kadru wielkością winiety i brakiem stabilizacji.
Według tego ten Tamron na szerokim to mydelnica na rogach no ale może taki egzemplarz...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Według
tego ten Tamron na szerokim to mydelnica na rogach no ale może taki egzemplarz...
Według tego też ten Tamron to raczej konkurencja dla wersji II Canona, ale nie III.
LensRentals.com - Just the Lenses: Tamron 15-30mm f/2.8
-
Canon w wersji 2 to sobie może konkurować nie wiem, z Tokiną chyba. http://www.kubacichocki.pl/test/tamron1530/crops.jpg
-
Test optyczne.pl=prawie same superlatywy: http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=411
Nawet na cenę nie ma narzekania :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Nawet na cenę nie ma narzekania :mrgreen:
Od tego sa uzytkownicy :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Jeśli przyjrzysz się dokładniej, jest to celowy zabieg. Cena, kluczowy w zasadzie aspekt w kontekście zakupu tego szkła nie jest wspomniana nawet pół słowem, tak, jak by nie miała żadnego znaczenia. A najpoważniejsza wada "techniczna" tego szkła, czyli rekordowa wręcz winieta, jest gdzieś wspomniana na końcu podsumowania (zaraz po "trochę za dużej komie"), zamiast napisać ją powiększoną lub wytłuszczoną czcionką.
A wspomniano w wadach, że metalowy pierścień do mocowania filtrów / osłony zastąpiono plastikowym ? Oj, jaka szkoda :) No ale przecież oszczędności, oszczędności.