-
Ostry obiektyw od pełnej dziury (tańsze wersje)
Witam,
Potrzebuję kupić obiektyw do mojego Canona 760D. Mam wyznaczone kryteria, którymi się kieruję oraz wybrane parę konkretnych modeli. Prosiłbym o pomoc w wyborze osoby, które miały styczność, z którymś z poniższych modeli.
Moje kryteria:
- obiektyw zmiennoogniskowy, najlepiej 17/18 - 50/70
- obiektyw jasny, max f2.8 i to najlepiej w całym zakresie
- ważne aby już od pełnej dziury obiektyw rysował ostro ( mam obecnie Tamrona 28-200 3,8-5,6, który dopiero po przymknięciu przysłony do około 7-8 daje dość ostry obrazek, który i tak nie jest zadowalający); dlatego to jest moje najważniejsze kryterium
- mile widziane stabilizacja
- cena do 1000zł
Poniżej wybrałem parę ofert, które wstępnie spełniają powyższe kryteria (czasami nie wszystkie) i chciałbym prosić Was o radę, który z nich da najostrzejszy obrazek od max przysłony?
Tamron 17-50 VC 2.8 - jest to najtańsza opcja, ma światło 2.8 w całym zakresie, stabilizacje, jednak nie wiem czy jeżeli chodzi o ostrość to nie będzie znacząco odstawał od sigmy?
Sigma 18-50 2.8 - to jest ta starsza wersja Sigmy 17-50 tak? Czy obrazek z niej wychodzi ostry już od 2.8? Jest trochę tańsza od młodszej wersji
Sigma 17-70 2.8-4.5 - dobra rozpiętość ogniskowych (w porównaniu do powyższych), jednak minusy to brak stabilizacji i światło 4.5 na najdłuższej ogniskowej, nie wiem jaki obrazek z niego wychodzi, ostry?
Sigma 24-70 2.8 - brak stabilizacji ale światło 2.8 na całym przedziale
Tokina 28-70 2.6-2.8 - A taka Tokina? Czy jest warta uwagi za takie pieniądze?
Sigma 17-50 2.8 - To jest Sigma, która najbardziej mnie przekonuje chyba. To jest najtaniej jak mi się udało znaleźć z tym, że to jest aukcja i cena może jeszcze podskoczyć. Czy jest to najlepszy obiektyw z tych zaproponowanych?
Jeżeli powielam temat to przepraszam, jednak mam dość sprecyzowane kryteria i raczej nie znalazłem dokładnie takiego samego tematu.
-
Odp: Ostry obiektyw od pełnej dziury (tańsze wersje)
Celowałbym w tamrona jednak przed zakupem sprawdź dokładność AF z twoim aparatem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ryjki
...
A) Tamron 17-50 VC 2.8 - jest to najtańsza opcja, ma światło 2.8 w całym zakresie, stabilizacje, jednak nie wiem czy jeżeli chodzi o ostrość to nie będzie znacząco odstawał od sigmy?
B) Sigma 24-70 2.8 - brak stabilizacji ale światło 2.8 na całym przedziale
C) Sigma 17-50 2.8 - To jest Sigma, która najbardziej mnie przekonuje chyba. To jest najtaniej jak mi się udało znaleźć z tym, że to jest aukcja i cena może jeszcze podskoczyć. Czy jest to najlepszy obiektyw z tych zaproponowanych?...
A i B miałem kila miesięcy z C 1200D, C 650D i C 7D.
Tamron A) znacznie słabszy od Sigmy C) - wolniejszy AF i bardziej miękki na 2,8. Do dynamicznych ujęć nie polecam. Gdybym był z niego zadowolony, to nie kupowałbym Sigmy :).
-
No właśnie pojawia się też pytanie o współpracę Canon - Sigma, z tego co sięorientuje to często sięzdarza,że AF w obiektywie Sigmy nie gra za dobrze z body Canon i nie trafia. Czy to prawda? Mieliście takie doświadczenia?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ryjki
No właśnie pojawia się też pytanie o współpracę Canon - Sigma, z tego co sięorientuje to często sięzdarza,że AF w obiektywie Sigmy nie gra za dobrze z body Canon i nie trafia. Czy to prawda? Mieliście takie doświadczenia?
Z Tamtonem jest identycznie. w moim przypadku nie obyło się bez wysyłki do serwisu.
Sigmę wybierałem 1/5 i było super. Inna sprawa, to AF aparatu. Chyba nikt nie narzeka na ten obiektyw, kto go podpina do 7D.
-
sigma 17-50 2.8 zdecydowanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
sigma 17-50 2.8 zdecydowanie.
Dzięki za sugestie. Właśnie najbardziej się skłaniam ku tej Sigmie bo z opinii ludzie, którzy jej używali/używają to wiem, że jest ostra od 2.8
Czyli pozostałe wymienione nie są dobrą alternatywą, tak?
-
Być może najlepszą opcją byłby C17-55/2.8 Jednakże nie mieści się w budżecie.:(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotrus117
Być może najlepszą opcją byłby C17-55/2.8 Jednakże nie mieści się w budżecie.:(
No niestety, nie ten budżet. Dlatego szukam tańszej alternatywy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ryjki
Dlatego szukam tańszej alternatywy
Jest to chleb powszedni...
-
cena 1K, stabilizacja, ostre od 2.8... takie rzeczy tylko w erze:lol:
(wiem, wiem... ery juz nie ma:cry:, może dlatego że miała "wszystko")
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ryjki
Dzięki za sugestie. Właśnie najbardziej się skłaniam ku tej Sigmie bo z opinii ludzie, którzy jej używali/używają to wiem, że jest ostra od 2.8
kazdy z tych obiektywow jest alternatywa dla pozostalych
i kazdy z nich moze nie wspoldzialac z twoja puszka
lista nie jest dluga w koncu cos znajdziesz
moze nawet sie zmiescisz w 900
-
Miałem Canona 17-55 2.8 i Sigmę 17-50 2.8.
Canon szybki i pewny AF jednak z ostrością wypadał wiele słabiej od Sigmy.
Sigma (kalibrowałem w serwisie) ostra od 2.8, AF w miarę szybki jednak potrafił "przestrzelić".
Gdybym miał teraz kupić obiektyw pod cropa do celów czysto hobbistycznych to wziąłbym Sigmę 17-50 2.8
-
Nie jestem fanem kundelków. Ale zawsze coś można dla siebie wygrzebać u producentów "alternatywnych".
Np S 17-50/2,8 potocznie nazywana jako "killer stałek" tylko wybierać trzeba. Ale konstrukcja solidna, moim zdaniem lepsza niż C 17-55/2,8.
Drugi, to Tokina 11-16/2,8. Dory obiektyw, gdy ktoś potrzebuje szerokości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ryjki
Jeżeli uda Ci się wylicytować tę Sigmę 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM to zrobisz bardzo dobry interes.
Best standard zoom: Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM A - DxOMark
Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM Lens Image Quality
Wyszukiwanie zaawansowane
Ta Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC też może być ale Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM jest nowszym obiektywem a jak historia pokazuje u Sigmy każda kolejna generacja obiektywów jest lepsza optycznie.
Wyszukiwanie zaawansowane
-
Nie ma tu jednej pozycji: Tamron 17-50 2.8 (bez VC) który jest jednym z najostrzejszych z w/w.
-
Jak najbardziej Sigma 17-50 - mam i polecam. Z jakości obrazu będziesz na pewno zadowolony, pozostaje tylko współpraca Sigm z Canonami, a to wydaje się być kwestią losową...
-
Miałem C17-55 2.8, kolega miał S17-50 2.8 i bardzo chwalił. AF w Canonie jest szybszy i celniejszy. Ostrość nieco gorsza na szerokim kącie, za to lepsza na długim. Różnica w cenie teraz nie jest duża. Dla mnie lepszy jest Canon, ale Sigma, to dobra alternatywa. Przygotuj się jednak na konieczność kalibracji. Kolega miał puszkę z kalibracją, jednak zabrakło skali i musiał wysłać do serwisu.
-
Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM. Miałem i polecam z czystym sumieniem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rzep
Miałem C17-55 2.8, kolega miał S17-50 2.8 i bardzo chwalił. AF w Canonie jest szybszy i celniejszy. Ostrość nieco gorsza na szerokim kącie, za to lepsza na długim. Różnica w cenie teraz nie jest duża. Dla mnie lepszy jest Canon, ale Sigma, to dobra alternatywa. Przygotuj się jednak na konieczność kalibracji. Kolega miał puszkę z kalibracją, jednak zabrakło skali i musiał wysłać do serwisu.
Hmm różnica w cenie jednak nie jest taka mała, idąc tym tropem to zaraz dojdę do 2tys i kupie używaną L-ke Canona 28-105 ;) Ale wracając do tematu, jestem dość mocno nastawiony na Sigmę 17-50 jednak piszecie, że trzeba wybrać dobry egzemplarz...przy zakupie używanej będzie ciężko bo nie ma ich za wiele a dodatkowo jak chciałbym kupić na miejscu to już w ogóle liczba drastycznie spada... Zakup nowej to wydatek 1,5tys zł - dość dużo.
Chyba, że koledzy poradzą dobry, nie za drogi komis w Krakowie gdzie można takie szkiełko wyhaczyć, przetestować? Fajnie by było podpiąć do mojego body i sprawdzić na RAW-ach jak się prezentuje ostrość.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nie ma tu jednej pozycji: Tamron 17-50 2.8 (bez VC) który jest jednym z najostrzejszych z w/w.
Widziałem to szkło, jest w bardzo przyzwoitych cenach (500-600zł) jednak ludzie w opiniach polecali nowszą wersję z VC. Miałeś ten obiektyw? Jeżeli tak to będę wdzięczny za opinie, jak wypada ostrość na krótkim i długim końcu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ha, ha, ha. Takie rzeczy możne opowiadać tylko sprzedawca Tamronów. To najlepszy żart jaki słyszałem od dłuższego czasu :).
Nie wiem, czy zauważyłeś temat wątku: Ostry obiektyw od pełnej dziury.
Proponowany Tamron na f/2,8 ma wynik gorszy o 10lpmm od sigmy 17-50/2,8. Dodatkowo rozdzielczość na 50mm to tylko 32 lpmm, a Sigma ma jakieś 47 lpmm.
AF wolny, bo jednak HSM robi różnicę. Jaka cena taka jakość obrazu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ryjki
Widziałem to szkło, jest w bardzo przyzwoitych cenach (500-600zł) jednak ludzie w opiniach polecali nowszą wersję z VC. Miałeś ten obiektyw? Jeżeli tak to będę wdzięczny za opinie, jak wypada ostrość na krótkim i długim końcu?
Musisz mi zaufać. Wersja VC jest optycznie trochę słabsza od wersji starszej.
Ogólnie rynek zoomów 2.8 pod APSC jest bardzo zaniedbany. Moim zdaniem optycznie najlepsze są Tamron 17-50/2.8 (1300 zł) i Sigma 17-50/2.8 OS. Jednak Tamron jest mniej kapryśny jeśli chodzi o nieprzewidywalność AF. Canon zaś ma starego 17-50/2.8 IS, który optycznie jest po prostu słaby. Fajny był za czasów 30d , ale nie teraz.
Tu można sobie porównać sample: Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD IF Lens Image Quality
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Ha, ha, ha. Takie rzeczy możne opowiadać tylko sprzedawca Tamronów. To najlepszy żart jaki słyszałem od dłuższego czasu :).
Nie wiem, czy zauważyłeś temat wątku: Ostry obiektyw od pełnej dziury.
Proponowany Tamron na f/2,8 ma wynik gorszy o 10lpmm od sigmy 17-50/2,8. Dodatkowo rozdzielczość na 50mm to tylko 32 lpmm, a Sigma ma jakieś 47 lpmm.
AF wolny, bo jednak HSM robi różnicę. Jaka cena taka jakość obrazu.
O, widzę wyznawca Optycznych.pl :D
Jeszcze raz rzucę linkiem: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=400&Camera=474&Sample=0&FLI=0&API= 0&LensComp=398&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
Każdy może sobie porównać wszystkie w/w szkła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
...Ogólnie rynek zoomów 2.8 pod APSC jest bardzo zaniedbany. Moim zdaniem optycznie najlepsze są Tamron 17-50/2.8 (1300 zł) i Sigma 17-50/2.8 OS. Jednak Tamron jest mniej kapryśny jeśli chodzi o nieprzewidywalność AF. Canon zaś ma starego 17-50/2.8 IS, który optycznie jest po prostu słaby...
A moim zdaniem najlepszy jet Canon 17-55/2,8. Tego który wymieniasz niestety nie znam. AF jest najprecyzyjniejszy ze wszystkich.
Niestety, ale T 17-50/2,8 bez znaczenia czy z VC ma najgorszy AF, który przy słabym świetle pudłuje aż miło i na dodatek jest koszmarnie wolny.
Tamron nie ma w sumie nic ciekawego w ofercie, biorąc pod uwagę to co robi ostatnio Sigma.
Nie oszukujmy się Tamrony 17-50/2,8 tylko dlatego się sprzedawały, bo cena Sigmy 2960zł kiedyś była zaporowa. Podobnie jak Canona 17-55/2,8. Ale i tak wielu użytkowników decydowało się na Sigmę.
Tamrona od Ciebie też wysyłałem do serwisu. I niestety, ale przesiadłem się na Sigmę, bo regulacja w serwisie nie przyniosła zadowalającego rezultatu. odpisano mi jeszcze, że wszystko ma swój zakres regulacji :).
Każdy zoom to zło, a Tamron niestety na APS-C jest słaby.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
A moim zdaniem najlepszy jet Canon 17-55/2,8. Tego który wymieniasz niestety nie znam.
Ha, ha, ha ! Teraz to ja się ubawiłem. Czyli śmiałeś się i wypowiadasz się na temat czegoś, o czym nawet nie masz pojęcia :) :) Miałeś wersję VC jak rozumiem, więc masz prawo być niezadowolony i to rozumiem.
Niestety jedynym obiektywem jakim mam na stanie jest wersja pod Sony, no ale optyka jest ta sama, kilka zdjęć na 2.8, jpg prosto z aparatu. Nieostry ? :D
http://www.negatyw.org/wysylka/t1750/t1750a.jpg
http://www.negatyw.org/wysylka/t1750/t1750b.jpg
http://www.negatyw.org/wysylka/t1750/t1750c.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nie kompromituj się :).
Piszę, że nie znam Canona 17-50/2,8. Chętnie zobaczę jego zdjęcie.
Canon zaś ma starego 17-50/2.8 IS, który optycznie jest po prostu słaby. To niestety ale Twoje słowa. Ale chyba do Ciebie nie dociera, że nie znam takiego obiektywu. A już, że jest on słaby optycznie ........... Jego budowa może jak wszystkich EF-S nie jest tak solidna jak Sigmy, ale optycznie to dobry obiektyw.
A Tamrona 17-50/2,8 przerabiałem przed kupnej tego z VC. Dał się obuć w niego znajomy i niestety też nie jest zadowolony. Mechanicznie robi się z niego klekot po 5-ciu latach ostrego użytkowania.
-
Sorry, ale takiego bełkotu się czytać nie da. Zarzuć linkami do zdjęć to pogadamy merytorycznie. Ja to zrobiłem, zarzuciłem zdjęcia swoje i testowe. Aha, Sigmą też handluję, jak byś był łaskaw zauważyć.
-
Ok Panowie, nie ma co się niepotrzebnie denerwować ;)
Sprawdziłem porównanie tego Tamrona z Sigmą pod tym linkiem:
Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD IF Lens Image Quality
muszę powiedzieć,że wypada bardzo dobrze, nie wiem na ile można wierzyć tym testom?
Czy ten Tamron ma jakiś cichy napę do AF czy jest to ordynarny klekot?
-
Jedyny wiarygodny test to zapiąć własnoręcznie i sprawdzić. Zwłaszcza, że są egzemplarze lepsze i gorsze. Kiedyś robiłem porównanie T17-50 (zwykłego) z Sigmą 17-50 OS. Wyszło mi mniej więcej to samo, co na TDP - optycznie nie do odróżnienia. Tamron jest klekotem owszem, i rzęzi AF. Sigma z kolei potrafi raz trafić idealnie, a następnie zrobić BF lub FF. Jak już wspomniałem - nie ma tutaj obiektywu idealnego. Canon też mógłby wypuścić update, bo 17-55 ma już lata świetności za sobą, na większych matrycach po prostu ginie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
...A już, że jest on słaby optycznie ........... Jego budowa może jak wszystkich EF-S nie jest tak solidna jak Sigmy, ale optycznie to dobry obiektyw....
Porównujesz Canona do Sigmy i też nie zgodzę się z tobą. Miałem obydwa i Sigma była optycznie duże lepsza, a co do budowy to Canon jednak wydawał mi się dużo solidniejszy.
Tamrona bez VC osobiście nie miałem, ale kolega kilka lat temu używał z Nikonem D90 i ostro robiło się dopiero od f4 :(
-
Ja mialem i tamrona vc i sigme i w zyciu bym drugi raz nie kupil tamrona. Jest wolniejszy, gorzej wykonany i sztuka ktora mialem byla mniej ostra od sigmy. Oba obiektywy byly kupione w ciemno i oba trafialy z 60d
-
Koledzy, dlatego bo:
Tamron 17-50 VC, 50mm f=2.8:
www.negatyw.org/wysylka/50mmvc.jpg
Tamron 17-50 bez VC, 50mm f=2.8:
www.negatyw.org/wysylka/50mm_bezvc.jpg
Zdjęcia sprzed roku, ale wciąż aktualne ;)
-
Widać róźnicę dość wyraźnie. Dość mocno skupilismy się na dwóch opcjach Sigma 17-50 i Tamron 17-50, czy jest jeszcze jakaś inna alternatywa w tej kwocie? Może jakieś starsze szkła, które cenowo będą przystępne a optycznie nadal bardzo dobre, coś od Canona?
-
1000zł blokuje zakup.
Gdybyś miał ff, to prosta sprawa. kupujesz zaślepkę typu 50/1,8 STM. Robisz foty i wiesz czego Ci potrzeba.
A Ty chcesz dobre światło uniwersalny zoom i prawie za darmo.Ciężka sprawa.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
No to zrobiłeś sobie reklamę dla VC. Dopiero teraz je pokazujesz :). Mogłeś mi podesłać gdy szukałem zooma. Nigdy nie miałem tak mydlanego VC. Tamrona i Sigmę trzeba podpinać na zasadzie - konkretny korpus i konkretny słoik. Nigdy nie ma gwarancji, że będzie OK.
Jedyny Tamron, którego dobrze wspominam, to 70-300/4,0-5,6 VC USD. Pewnie spokojnie używkę można kupić za 1000zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
No to zrobiłeś sobie reklamę dla VC.
Zawsze piszę, jak jest. Ale niektórzy tego nie dostrzegają.
PS. wersja VC w momencie premiery była optycznie na równi ze starą, później coś się zepsuło i już nie jest tak różowo.
-
Może troszke z butami wejdę, lecz założenia podobne do wyżej wymienionych (kwota ok 1tys. Jasny, ostry, zoom z ta różnica ze pod Ff). Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO będzie dobra opcja? Czy znajda się lepsze alternatywy?
Ps. Obiektyw z serii wakacyjny wiec stawki odpadaja ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Tamron jest klekotem owszem, i rzęzi AF. Sigma z kolei potrafi raz trafić idealnie, a następnie zrobić BF lub FF
No a Canon nie jest klekotem, nie rzęzi i trafia bardzo dobrze. Czy ginie na dużych matrycach? Najpierw trzeba takową posiadać. A pisanie o optycznej słabości tego szkła to chyba lekkie nadużycie.
-
Canon zaś ma starego 17-50/2.8 IS, który optycznie jest po prostu słaby. Fajny był za czasów 30d , ale nie teraz.
Używałem Canona 17-55 2.8 IS na 50D, czyli 15mln pikseli. Na tej puszce testowałem też Sigmę 17-50 2.8. Jak już pisałem na krótkim końcu, przy f2.8 trochę lepsza była sigma, natomiast na długim Canon. Różnice generalnie niewielkie. AF lepszy w Canonie. Poza tym kolory ładniejsze w Canonie, ale to moje osobiste odczucie. Jeżeli chodzi o Tamrona 17-50 2.8, to jest inna liga, niższa :mrgreen: Nawet jeżeli trafiają się genialne sztuki Tamrona, to rozrzut jakościowy jest ogromny, co potwierdza, że to kiepskie szkło.
-
Jeśli piszesz o 17-50 bez VC, to nie zgodzę się, że to inna liga.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotrus117
No a Canon nie jest klekotem, nie rzęzi i trafia bardzo dobrze. Czy ginie na dużych matrycach? Najpierw trzeba takową posiadać. A pisanie o optycznej słabości tego szkła to chyba lekkie nadużycie.
Odsyłam do testów. Tych, na zachodnich stronach.
-
Dla mnie największą wadą Tamrona z VC i bez był wolny AF. Do suportu MZ się nie nadaje. Sigma i Canon są szybszymi obiektywami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Qajs
Może troszke z butami wejdę, lecz założenia podobne do wyżej wymienionych (kwota ok 1tys. Jasny, ostry, zoom z ta różnica ze pod Ff). Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD Aspherical (IF) MACRO będzie dobra opcja? Czy znajda się lepsze alternatywy?
Ps. Obiektyw z serii wakacyjny wiec stawki odpadaja ;)
Tak, za tą cenę to fajne szkło pod FF.
Tamron AF 28-75mm f/2.8 SP XR Di LD Aspherical (IF) - Review / Test Report
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Cena bardzo przystępna, ale AF lubi się mylić. Nowy T 24-70/2,8 jest znacznie lepszy pod tym względem. Ale za 1000zł chyba nie kupimy.